Trots tjuvstarten i Östersunds 3-0-seger mot Trelleborg förra helgen, drar svenska cupen-gruppspelet igång på allvar till helgen. För anrika IFK Göteborg, mästare 2013 och 2015, väntar en öppningsmatch mot ett fräscht och nysatsande Varberg. I en jämn match tror jag att målen stannar på få. Ser Unibets asianspel på Under 3 mål, där du får tillbaka pengarna vid en 3-målsmatch, till @1.91 som spelvärt.

____________________________________

***Statistik under försäsongen***

IFK Göteborg:
1-3 vs Ålborg
3-2 vs Stabaek
2-1 vs Odense
3-1 vs Meixian

Varbergs BoIS:
2-0 vs Halmia
4-0 vs Eskilsminne
_______________________________________________

***IFK Göteborg***

Blåvitt satsar lika hårt som de gjorde när Micke Stahre tog över inför 2012. Den här gången dock med Poya Asbaghi som huvudtränare och mindre resurser, vilket lett till att stjärnnamn förvandlats till framtidsnamn.
Det är en spännande omstrukturering som är större än bara de sportsliga då även kulturen på Kamratgården fått sig en törn. Poya visar detta framförallt med en vågad 3-4-3-uppställning, vilket är tänkt att efter hand ska passa spelartyperna bättre - även om det är svårt att se att Sebastian Eriksson nöjd med sin vänsterinnerbacksposition till exempel.
Rutinerade tapp förra året i form av Thomas Rogne, John Alvbåge, Mattias Bjärsmyr, Mikael Boman, Martin Smedberg-Dalence och Sören Rieks har ersatts av namn som Mikael Ingbrigtsen, Victor Wernersson, Tomas Amos, Andreas Öhman, André Calisir och Amin Affane - där bara de två sistnämnda är namn de flesta intresserade i Sverige kunde namnge inför i år.

Försäsongen har sett okej ut, det märks att laget dock fortfarande är i mitten av processen med att få till nya spelsystemet och ibland har det sett virrigt ut. Särskilt defensivt. Jag skulle tro att Poya ser cupmatcherna som utmärkta tillfällen att sätta spelet till Allsvenskan, men samtidigt besviken att supportrar och press förväntar sig medgång av resultat redan nu. Den övervägande offensiva balansen lär försöka jämnas ut mot Varberg och skulle inte bli förvånad om vi får se en aningen försiktigare Blåvitt än tidigare matcher i år.

Skadeläget ser okej ut där fortsatt Patrik Karlsson Lagermyr och Benjamin Zalo fortsatt är långtidskadade.

___________

Varbergs BoIS:
Varberg hade en bra säsong i Superettan på hemmaplan ifjol, 9-4-2, men var otroligt svaga på bortaplan, 0-5-10, och slutade till slut på elfte plats där enbart målskillnad hjälpte laget ovanför kvalstrecket. Det var ett ungt lag då, och yngre är laget till 2018 när föryngringen bara har fortsatt. Joakim Wulff, 39 år, Pär Asp, 35, Peter Nyström, 33, Ajsel Kujuvic 32 har alla fått lämna och istället har spännande namn som Hampus Zackrisson, Albin Skoglund, Zev Taublieb, Nahom Girmai och Jakob Bergman värvats in och MFFs supertalang Teddy Bergqvist har lånats in. Joakim Persson är ny huvudtränare och ordförande Kujtim Bala motiverade tränarbytet med att Persson är duktig att förvalta och utveckla talanger, vilket är vägen Hallandsgänget vill ta.

Försäsongsmatcherna har varit två till antal, de mot lag från lägre divisioner. IS Halmia besgrades med 2-0 och Eskilsminne med 4-0. Tre nyförvärv stod för samtliga sex målen, spridda på två mål vardera från Bergqvist, Taublieb och Girmai. Synd då att varken Bergqvist eller Taublieb är tillgängliga för spel mot IFK, detta efter miss i pappersarbeten vad gäller Bergqvists övergång och Taubliebs arbetsvisum.

Defensivt har det dock sett bra ut och nyckeln 2018 tror jag är att fortsätta bygga laget kring personliga mittfältsfavoriten Joakim Lindner.
_________________

*Slutanalys*
IFK Göteborg är jättefavoriter i sin hemmapremiär mot bortasvaga Varberg, men undra om förväntningarna på Poyas spel inte är för höga redan nu. Varberg har gott självförtroende från vårsäsongen och med ett, enligt utsago, fin utveckling under Joakim Persson, lär laget vara taggade att ta poäng. Jag tror matchbilden till en början kommer vara aningen försiktig och där hemmalaget i slutändan lär vara nöjda med en 1-målsvinst, vilket kan leda till en aningen destruktiv matchbild. Jämnt med målsnålt? Under 3 mål asian till @1.91 är taget.

This is the stats tab
This is the post tip