Speltips

Speltips AIK - MFF

Sport: Fotboll Spelstopp: 2014-10-05 17:30 Spela här

Speltips AIK - MFF
Land: Sverige Liga: Allsvenskan
Odds: 2.025 Speltips: MFF dnb 2
2014-10-05 17:30 AIK - MFF MFF dnb 2 2.025 Polsater

Malmö FF asian 0 (insatsen tillbaka på kryss) spelas när laget gästar AIK på Friends Arena på söndagen.

1. Malmö FF 26 16 8 2 52-25 27 56
4. AIK 26 13 6 7 48-37 11 45

Hemma:
13 8 2 3 23-13

Borta:
13 8 4 1 21-11 10

Läget i lagen: AIK saknar Henok Goitom och Sam Lundholm. Ofori avstängd. Sedan tidigare är Dimitriadis skadad. Per Karlsson har dock lämnat klartecken för spel. Tänkbart lag (obs! min gissning):

Carlgren
Lorentzon, Karlsson, Milosevic, Ibiza
Pavey, Borges, Moro, Eliasson
Bahoui, Igboananike


Molins fortfarande skadad. Mehmeti har njursten och väntar på att pissa ut den. Thern aktuell för spel. Tinnerholm avstängd. Tänkbar elva (gissning):

Olsen
Concha, Johansson, Helander, Ricardinho
Kroon, Adu, Eriksson, Forsberg
Rosenberg, Thelin

Eller om Åge väljer att vila exempelvis Forsberg. Har varit mycket matcher på slutet.

Om jag skulle titta på vad de respektive lagen har att tillgå truppmässigt i den bästa av världar är det fördel MFF avbräcksmässigt. AIK saknar Goitom och MFF saknar Molins. Det går på ett ut ungefär, men MFF har en mycket större bredd, så det känns mindre för deras del. Dimitriadis och Ofori hade båda kunnat starta, vilket känns mer än att Tinnerholm saknas för MFF (om nu inte Concha spelar som han gjorde mot BK Häcken såklart). Sam Lundholm och Mehmeti hade väl haft ungefär samma chans till impact för sina lag. Så liten fördel MFF där.

I övrigt så är det en jäkla skillnad breddmässigt mellan trupperna. AIK sålde som bekant Quaison och Markkanen mitt under säsong - hade dessa funnits året ut hade läget kanske sett annorlunda ut i tabellen och inför den här matchen. Men polletterna måste in, så det är inget att säga om att de fått gå. Men vad har det då gjort? Jo, pressen har blivit o-er-hört tung på få spelare. Goitom, Bahoui och Borges har fått bära det här laget. Nu är Goitom borta - vilket innebär ett stort tapp. Men det innebär också att Bahoui mest troligt får kliva upp på topp. Visst är han vass där, men man tappar kantspelet...

Hur pass känsliga AIK är för avbräck har vi sett flertalet gånger då exempelvis Bahoui saknats (torskat i stort sett rubb). Har helt enkelt inte den kvalitetsbredden. Den här pressen på ett fåtal spelare har gjort att de sett rätt slitna ut. En sån som Celso Borges har inte sett lika bra ut den senaste tiden. Inte så konstigt då han
a) Verkade inställd och ville flytta från AIK i somras, men det blev inte av.
b) fått spela extremt mycket matcher. 3 vänskapsmatcher med landslaget, 22 allsvenska matcher, 3 internationella matcher med AIK, 2 matcher i Copa Centroamericana och inte minst 5 VM-matcher. Det är 35 matcher på sju månader ungefär. Och en jävla massa resor. Det är mycket snack om att Malmö spelat mycket den här säsongen men Borges har också gjort det. Med sin uppoffrande spelstil tror jag det sliter enormt på honom. Så inte konstigt att bensinen är lite slut.

Tittar vi på AIK:s form kan vi konstatera att de tagit en poäng på de fyra senaste matcherna. Har alltså gått från guldjakt till att kämpa om att nå Europaplatser. Faktum är att AIK förmodligen har mer att spela för än Malmö i morgon.
1) De kämpar om Europa
2) att eventuellt behöva se Malmö fira guldet på Friends...en morot i sig.

Men AIK har inte sett bra ut den senaste tiden. Så enkelt är det. Fortsatt släppa in en del mål samtidigt som formen hackat och nyckelspelarna visat sämre form/varit eller är skadade. Och med tanke på att det varit kampanj inför den här matchen och att det ändå är en stormatch så kommer det komma mycket folk. 25 247 sålda biljetter i nuläget. Publiksiffran lär väl hamna där till slut. Sveriges kanske mest kräsna publik har alltså en stubin som redan från början är kortare än vanligt. Det finns ett visst missnöje mot hur säsongen utvecklat sig och att Alm inte lyckas ta det sista klivet. Om inte laget får en bra start på planen känns det som att publiken snabbt kan vända sig mot laget och bli en börda.

Allt det där vet Åge Hareide och MFF. Bevisbördan ligger liksom på AIK här, det är deras hemmaplan. MFF har ingen press på sig, de kan förlora här och allt ser fortfarande väldigt bra ut. Därför tror jag att vi kan få se ett rätt tillbakadraget Malmö som avvaktar och ser vad AIK har att komma med. Och vi vet att det finns snabba fötter i det där laget. Individuell skicklighet finns det så det räcker och blir över. Kommer alltid skapa lägen mot allsvenska lag tack vare det.

Normalt sett är AIK en maktfaktor hemma. Det vett vi, för vi har spelat på laget åtskilliga gånger i år, ofta med framgång. Men det går inte att komma ifrån. Malmö är ändå Sveriges bästa lag i år. Det är bara att titta på tabellen och konstatera det. De har ett guldlags alla attribut - de har högst högstanivå, vinner när de spelar dåligt och lyckas få prestation av många spelare när det roteras. Nyckelspelare har fått vila då och då, vilket gör att de inte är så slitna. De som kommer in håller många gånger bra klass också dessutom.

Vi ska inte glömma att Malmö förlorat endast två matcher i år. Båda gångerna mot bogeyteams och mardrömsstart med tidiga baklängesmål. Annars har de alltid, på ett eller annat sätt, hittat ett resultat. Vid seger här kan guldet säkras. Klart att man hellre tagit det hemma, men jag är övertygad om att man vill göra klart på skiten fortast möjligt. Går in i ett landslagsuppehåll nu, även om ett gäng ska iväg och spela så hade det nog inte varit fel att fira lite för de övriga under det. Om man säger så.

Malmö har ett bättre lag och bättre form än AIK. Visst finns det argument för AIK i form av den allsvenska logiken som säger att när det talar som minst för ett lag så vinner det laget, de kämpar för Europaplats, har hemmaplansfördel och absolut inte vill se MFF fira guld på Friends. Men tittar man på trupperna så ser man oerhört lite att laborera med. Om Bahoui/Borges inte levererar är det oerhört skralt där bakom. Det gör att Alm blir lite bakbunden under matchens gång, det finns liksom inte så mycket att göra. Malmö däremot har fler spelartyper och är mer redo för olika scenarion.

Blev en lång lång text idag, men egentligen räcker det att konstatera: Över tid har inget lag varit nära Malmö i år. Att då få över dubbelt betalt, med insatsen tillbaka på kryss, det känns bra. Även om någon slags rättvisa säger att det kanske är AIK:s tur att vinna (rånade på segern mot MFF hemma i fjol och borta i våras).

1-2.

@nokkan21

Polsater - 04 Oktober, 2014, 22:08

Kommentarer

För att kommentera måste du vara inloggad.
Vill du vara med i gemenskapen? Logga in eller registrera dig gratis!

Registrera dig gratis!
jardel9 - 2014-10-05 02:11:33

Man måste vara knäpp om man inte ryggar. Bra text. Mer analys åt folket!