Gefle dnb (insatsen tillbaka vid oavgjort, samma som asian +0) hemma mot Elfsborg.

Egentligen tänkte jag hugga raka ettan här. För Gefle måste gå för seger i varje match som återstår nu. Kryss räcker inte långt. Med andra ord, vid eventuellt likaläge borde de ösa på rejält för seger. Den niten har jag dock gått på tidigare, vid 1-1 borta mot Falkenberg slog sig laget till ro och anföll inte för ett segermål. Så den här gången väljer jag dnb, vilket alltså innebär att vi får insatsen tillbaka om det blir oavgjort.

Egentligen finns det inte så mycket som talar för hemmalaget här. Ligger näst sist i tabellen och har bara tagit 15 pinnar så här långt, vilket är rätt uselt. Å andra sidan radar Helsingborg också upp förluster, så en seger här gör att Gefle bara är fyra pinnar efter skåningarna. Med fem omgångar kvar är det åtminstone inte ointagligt.

9. Elfsborg 24 9 7 8 45:30 34
10. Östersund 25 9 6 10 32:39 33
11. Djurgården 24 10 1 13 35:36 31
12. Jönköping 25 7 8 10 28:35 29
13. Sundsvall 25 7 7 11 33:42 28
14. Helsingborg 25 6 4 15 27:48 22
15. Gefle 24 3 6 15 22:48 15

Elfsborg är såklart ett mycket bättre lag än Gefle, men på bortaplan är laget klart sämre än hemma. Följande rad har boråsarna borta:

10. Elfsborg 12 3 3 6 15:16 12

I rättvisans namn ska sägas att Gefles hemmafacit knappast är något att skryta med heller:

15. Gefle 12 1 4 7 11:23 7.

Men min känsla gällande Gefle är att laget inte gett up hoppet än. Falkenberg radar upp storförluster, men Gefle är oftast med i matcherna. Senast hämtade laget upp 2-0-underläge till 2-2 borta mot ÖSK, vilket är ett bra tecken för Gefles del inför den här matchen. Klart det varit lätt att lägga sig ner och dö vid tvåmålsunderläge, men i stället bet man i. Detta efter att ha tappat in 0-1 mot J Södra i matchens absoluta slutskede i omgången innan. Innan J Södra gjorde man en bra match borta mot AIK och innan den blev det 2-2 mot Häcken hemma. Så en okej trend ändå. Nu har man allt allt allt att spela för. Helsingborgs bedrövliga resultatrad gör som sagt att kontraktshoppet lever lite. Gefle är ett lag som dömts ut så många gånger genom åren att det inte skulle vara SÅ chockerande om man gjorde det igen, även om årets upplaga känns väldigt svag.

Truppmässigt är laget okej för Gefle. Bååth är avstängd, i övrigt ser det bra ut.

Gefle har Hauger avstängd, vilket gör att det blir en rätt offensiv balans på mittfältet, lär bli unge Olsson som ersätter i startelvan. Truppen:

Kevin Stuhr Ellegaard, David Olsson
Jesper Manns, Rami Kaib, Adam Lundqvist, Jon Jönsson, Jörgen Horn, Joakim Nilsson, Ibrahim Dresevic, Simon Lundevall, Daniel Gustavsson, Emir Bajrami, Viktor Claesson, Simon Olsson, Issam Jebali, Per Frick, Viktor Prodell, Viktor Götesson

Elfsborg är såklart bättre än Gefle, men jag tycker laget agerar väldigt ojämnt. Hög högstanivå, men faller också igenom rätt ofta. Tabellpositionen (bara nia!) reflekterar detta. Även ojämna under själva matcherna. Nu är det oktober, laget har inget att spela för och en glamourös bortamatch mot Gefle väntar. Efter det här väntar landslagsuppehåll och förmodligen lite ledigt. Finns suget och drivet där för den här fajten?

Gefle måste ha de bitarna på plats i alla fall. Måste sälja sig extremt dyrt där. Göra det jobbigt för bortalaget. Motivation och hemmaplan gör att jag backar upp Gefle här. Laget har rätt nyligen tagit poäng mot Peking och Häcken på hemmaplan och efter EM-uppehållet har man varit med i stort sett i alla hemmamatcher. Dags för lite medstuds och en fullträff.

This is the stats tab
This is the post tip