Vad är asian handicap - Förklaring & tabell

När det blev populärt att spela på europeisk fotboll i Asien infördes begreppet “asian handicap” på spelmarknaden. Anledningen är att spelarna inte gillade att en match kunde slute oavgjort och med den här spelformen har man helt enkelt tagit bort det alternativet.

Spelformen “asian handicap” är otroligt populär hos de professionella spelarna, men för en nybörjare kan det verka komplicerat och nästintill rörigt. Med hjälp av spelformen, plus asian handicap eller minus asian handikapp får du i regel ett bättre odds än 1X2-spel samtidigt som du kan gardera ditt spel genom att få exempelvis insatsen tillbaka vid ett oavgjort utfall i matchen med hjälp av ditt handicap-val.

Så här fungerar Asian Handicap

Här nedan förklarar vi de vanligaste asiatiska handicapen i sin korthet som spelbolag med svensk spellicens erbjuder.

  • 0 (Scratch): Du spelar på hemma- eller bortaseger och får tillbaka insatsen om matchen slutar oavgjort. Samma spel som insatsen tillbaka vid oavgjort, på engelska Draw no Bet (DnB).
  • 0, -0.5 (-0.25): Du vinner om det lag du spelat på vinner matchen. Om matchen slutar oavgjort får du tillbaka halva insatsen och förlorar halva insatsen. Om det lag du spelat på förlorar matchen förlorar du hela insatsen. Förenklat är det här två spel. Ett spel på 0 och ett spel på -0.5.
  • 0, +0.5 (+0.25): Du vinner om det lag du spelat på vinner matchen. Om matchen slutar oavgjort får du tillbaka halva insatsen och vinner på halva insatsen. Om det lag du spelat på förlorar matchen förlorar du hela insatsen. Förenklat är det här två spel. Ett spel på 0 och ett spel på +0.5.
  • -0.5: Du vinner om det lag du spelat på vinner matchen. Du förlorar om matchen slutar oavgjort eller om det andra laget vinner matchen. Samma som att spela ett vanligt singelspel.
  • +0.5: Du vinner om det lag du spelat på vinner matchen eller om matchen slutar oavgjort. Du förlorar om det lag du inte spelat på vinner matchen.
  • -0.5, -1 (-0.75): Du vinner om det lag du spelat på vinner matchen med två mål eller mer. Om det lag du spelat på vinner med 1 mål får du tillbaka halva insatsen och du vinner på halva insatsen. Om matchen slutar oavgjort eller det lag du spelat på förlorar matchen förlorar du hela insatsen. Förenklat är det här två spel. Ett spel på -0.5 och ett spel på -1.
  • +0.5, +1 (+0.75): Du förlorar om det lag du spelat på förlorar matchen med två mål eller mer. Om det lag du spelat på förlorar med 1 mål får du tillbaka halva insatsen och förlorar halva insatsen. Du vinner om det lag du spelat på vinner matchen eller om matchen slutar oavgjort. Förenklat är det här två spel. Ett spel på +0.5 och ett spel på +1.
  • -1: Du vinner om det lag du spelat på vinner matchen med två mål eller mer. Du får tillbaka insatsen om det lag du spelat på vinner matchen med exakt 1 mål. Du förlorar om matchen slutar oavgjort eller om det lag du inte spelat på vinner matchen.
  • +1: Du vinner om det lag du spelat på vinner matchen eller om matchen slutar oavgjort. Du får tillbaka insatsen om det lag du spelat på förlorar matchen med exakt 1 mål. Du förlorar om det lag du spelat på förlorar matchen med 2 mål eller mer.

Varför ska man spela på Asian Handikapp?

Har du precis kommit igång med betting som hobby är Asian Handicap ett bra steg att ta den dagen du vill lägga mer seriöst inriktade spel. Med hjälp av den här marknaden får du fler alternativ att välja mellan och du får framförallt bättre odds och större möjligheter att gå plus på ditt spelande.

Fördelen med spelalternativet är att du kan minimera risken genom att spela ett förväntat vinnande lag med exempelvis Asian Handicap -1, vilket i det här exemplet innebär att om ditt lag vinner med endast uddamålet, då får du insatsen tillbaka (mer om detta längre ner i artikeln).

För att få ett högre odds behöver du i regel ta till ett högre handicap, exempelvis -1,5 eller -2. Med dessa spelalternativ behöver det lag du tror på vinna med minst två mål för att spelet sk rättas med vinst.

Exempel 1:
Tottenham - Arsenal
Du spelar: Tottenham -2 (asian)

Utfall 1: Tottenham vinner med 2-0 = insatsen tillbaka.
Utfall 2: Tottenham vinner med 3-0 = vinst i spelet.
Handicapet i detta exempel innebär att vid utfall ett slutar matchen oavgjort, då vi tar bort två mål från Tottenham. I utfall två däremot blir det vinst på spelet då 3-0 blir 1-0 med spelalternativet -2 (asian).

Exempel 2:
Sverige - Italien
Du spelar: Sverige +0,5

Utfall 1: Sverige förlorar med 1-2 = förlust på spelet.
Utfall 2: Matchen slutar oavgjort = vinst på spelet.

Vad är skillnaden på halva och kvartslinjer?

När du väl kommit igång med spelandet på asian handicap-marknaden upptäcker du snart att det finns ett stort utbud av olika linjer att spela på.

Halvlinjer slutar på ,5, alltså över/under 1,5 mål, 2,5 mål, 3,5 mål och så vidare. Med detta spelalternativ kan du vinna eller förlora ditt spel, men du kan inte få insatsen tillbaka.

Skillnaden mot en en kvartslinje är att kvartslinjen slutar med ,25 eller ,75 och på det sättet kan du minimera risken. En kvartslinje innebär att det lag du spelar på börjar matchen med antingen -,25 eller +,25.

Vi ska nu förklara hur detta kan se ut i verkligheten.

Exempel 1:
Chelsea - Watford
Du spelar Chelsea -0,25

Utfall 1: Chelsea vinner med 2-1 = vinst på spelet.
Utfall 2: Matchen slutar oavgjort = halva insatsen tillbaka.

Förlorar däremot ditt lag med asian handicap -0,25, då rättas spelet med förlust.

Hela Asian Handicap - hur fungerar det?

Den vanligaste spelformen för Asian Handicap är att spela på “hela Handicap”. -1, +0, +1 och så vidare. Med det här alternativet köper du dig en chans att få insatsen tillbaka, men också ett bättre odds på det lag du tror på som vinnare.

Låt oss visa genom några exempel nedan:

Exempel 1:
Real Madrid - Espanyol
Odds 1X2: 1. 1.50 X. 3.90 2. 4.55

Här är Real Madrid favoriter och tror du på favorite så kan du välja att spela dem med asian handicap -1, vilket innebär ett högre odds än rak hemmaseger.

Oddset på Real Madrid med Asian HCP -1 kan i det här fallet vara allt från 1.75 till 1.95 beroende på spelbolag.

Vinner Real Madrid matchen med uddamålet, då får du insatsen tillbaka, men vinner de med två mål eller mer, då har du kammat hem en större vinst än vad du hade gjort genom ett rakt 1X2-spel.

Exempel 2:
Arsenal - Barcelona
Odds 1X2: 1. 3.50 X. 3.00 2. 2.10

Här tror du på hemmalaget, men du vågar inte spela rak etta. Då kan du ta till +1 på hemmalaget.

Slutar detta möte med hemmaseger, eller oavgjort, då vinner du på spelet. Oddset på hemmalaget med +1 kommer vara en rejäl sänkning jämfört med att spela hemmalaget till 3.50 på 1X2-marknad, men du köper dig en gardering då du får insatsen tillbaka vid uddamålsförlust.

Det finns många alternativ med asian handicap och det man kan sammanfatta spelet med är att du rent matematiskt ökar dina chanser från 33 % (1X2) till 50% (vinst eller förlust) beroende på vilken handicap-lina du väljer.