NyheterFoto: Bildbyrån 

I Allsvenskt Allvar delar Christian Polsäter varje vecka med sig av sina personliga tankar om Allsvenskan. Den här veckan går han igenom Djurgårdens truppbygge och satsning mot guldet. 

För tre veckor sedan gick jag igenom hur jag tycker storlagen borde värva. För Djurgården skrev jag: 
”Försäljningen av Aslak Fonn Witry i kombination med att de inte fick igång någon av sina anfallare blev dock för tungt att hantera och till slut fick de se sig besegrade i guldstriden. Räknar till: 
33 poäng första 15 omgångarna. Guldtempo. 24 poäng de sista 15 omgångarna. Mittenlagstempo. Bosse Andersson bör gå för att få in en striker som passar in i Kim & Tolles filosofi, blir intressant att se vem de hittar. Sätter de den positionen utmanar de nog om guldet även nästa säsong. Personligen hade jag gärna sett en ny vänsterback också, tycker Käck inte håller längre. 
Borde värva: Victor Edvardsen är en komplicerad karaktär, men hade nog passat in väldigt bra i DIF.”

Check på Edvardsen.
Check på Witry-ersättare.
Och i helgen så check på ersättare till Käck.
Pierre Bengtsson klar. 

Möjligt att DIF vunnit guld om klubben värvat i somras. Det finns aldrig några garantier när nya spelare plockas in, men jag tycker DIF borde gått för det mer och plockat in någon ny spelare. Där tycker jag de gick bort sig lite. Fördelen med januarivärvningar jämfört med sommarditon är dock att det finns tid att förbereda spelaren i den nya miljön. 

När de nu har agerat exakt så jag tyckte när vi gick in i januari, så det är bara för mig att hylla Bosse Anderssons jobb hittills. Tycker de förstärkt exakt de tre positionerna där de var lite svaga när 2021 summerades. Med övriga stommen kvar i laget och två skickliga tränare som får jobba vidare med sina idéer ser de oerhört starka ut just nu och är en given guldutmanare till Malmö FF. 

Det ryktas nu att Jacob Une-Larsson lämnar för Grekland. Ett sätt att göra plats för Danielson, som tränar med klubben? I så fall en uppgradering. 

Även Edward Chilufya ryktas bort, Midtjylland i hans fall. Ett tapp, men kanske bättre att släppa nu än i sommar just när det ska Europakvalas? Var bra i fjol, men inte outstanding. Joel Asoro, Albion Ademi och i viss mån Edvardsen som kan spela ytter, finns i truppen som tänkbara ersättare.

Så vad tror jag om Pierre Bengtsson då?
Jag väljer att bortse från AIK-bakgrunden och diskussionen om att det finns gott om spelare i Djurgården med svartgult förflutet. Den diskussionen får fansen till lagen ta. Här bedömer jag bara vad jag tror Bengtsson kan tillföra spelmässigt: 

Han har suttit på bänken en del i FCK senaste tiden, vilket oroar en del. Men med två månader att träna upp sig ska det inte vara något problem. Han har nyligen gjort betydande insatser i landslaget, så det är klart att klassen finns. Tror dock inte att han kommer dominera och sticka ut totalt i Allsvenskan. Jag räknar med att han är stabil, gör få misstag och är någon klass bättre än Käck på allting egentligen. Fyller 34 i april, så knappast en framtidsvärvning. Ska leverera ett par bra säsonger utan en lång period av inkörning. Överlag en bra värvning tycker jag, känns rätt tydligt att DIF försöker rusta för att ta guld eller nå gruppspel i Europa och öka sina intäkter på det viset.

Senaste inläggen i Allsvenskt Allvar med Polsäter

Rekatochklarts expert Ulrik Sandebäck är en vinnare. I Tio Tidningars Tips var han allra bäst på Stryktipset under 2021. 
– Det här känns verkligen roligt och hedrande, säger han i en intervju med Svenska Spel. 

Läsarna på Rekatochklart har lärt känna Ulrik Sandebäck, som är en av sajtens grundare, som en vass spelexpert under många år. Numera syns han bland annat i våra Youtube-magasin Helgens bästa spel och Stryktipset. Och just sin kunskap om Stryktipset är något som Ulrik nu har fått ett stort erkännande för. 

I Tio Tidningars Tips tippar tio personer en enkelrad varje vecka, vilka ligger till grund för experttips för Stryktipset och Måltipset. I Stryktipset-tävlingen var Ulrik Sandebäck, som även skriver för Aftonbladet, bäst i klassen. 

– Det här känns verkligen roligt och hedrande. Tävlingen har ju funnits sedan 60-talet och flera legendariska experter har vunnit tidigare, kul att få hamna på den listan igen, säger Ulrik till Svenska Spel. 

Under året var Aftonbladet, via Ulrik som expert, allra bäst med 350 rätt på sina enkelrader. Tvåa kom Borlänge Tidning följt av Borlänge Tidning och TT. 

Ulrik var på det stora hela nöjd med sin insats under året. 

– Bra får jag nog säga, även om man har sprungit på några smällar. Utöver den här vinsten har jag fått in över 100 stycken system på 13 rätt. Det genom Sportbladets Spela Tillsammans-system. Tyvärr ingen miljonutdelning det här året, men drygt 900 000 kronor är största vinsten.

Vinsten var 13 000 kronor som han valde att skänka till innebandyklubben CL 98 (Calmare Lindsdals IBC). 

– Till Smålands största ungdomsinnebandyförening; CL98 (Calmare Lindsdals IBC). Det är en helt jämställd förening som nu gör en stor satsning på ungdomssidan, inte minst bland tjejer där vi nu för första gången har ett lag i Juniorallsvenskan (JAS). Föreningen växer och jag vet att detta fina tillskott kommer betyda mycket för ungdomarna i Kalmar, avslutar segraren i stryktipstävlingen, i sin intervju med Svenska Spel. 

Om Tio Tidningars Tips
Tävlingen har anor sedan 1960-talet. Tio utvalda tidningar väljer ut en enkelrad per spelomgång för Stryktipset och Måltipset. Flest rätt totalt under tävlingsperioden vinner. Deltagande tidningar är Aftonbladet, Borlänge Tidning, Dagens Nyheter, Dala Demokraten, Expressen, Fotbollskanalen, Skånska Dagbladet, Dagens Spel, Vi Tippa samt TT. Experternas tips utgör även grunden för lottningen om utgången på matcher (1X2) på Stryktipset.
Varje vecka sätter journalisten Jimmy Ewertsson ord på det allra mest intressanta som hänt i Europa den gångna fotbollshelgen! 

Den lägsta poängskörden på 24 år, ny förlust i helgen och varken någon ny tränare eller sportchef presenterad. Evertons fans börjar bli allt mer frustrerade på situationen och uttryckte med eftertryck sina känslor över att se deras klubb dras in i nedflyttningsstriden.

Frustrationen formligen bubblade över på Goodison Park i helgen, när Everton föll mot Aston Villa och förlängde den segerlösa sviten till sex matcher. Emiliano Buendía gjorde matchens enda mål när den lille argentinaren precis innan halvtidsvilan nickade bollen i nät och i målfirandet träffades Matty Cash och Lucas Digne – som nyligen lämnade Everton för just Villa – av en inkastad flaska. 

Efter matchen stannade flera hundra Everton-fans kvar på Goodison för en ”sit-in protest” som pågick i mer än en timme efter slutsignalen, där supportrarna krävde ordföranden Bill Kenwright och flera andra styrelsemedlemmars avgång. 

 - För mig kan fansen protestera och säga vad de vill, eftersom det är deras klubb. De har en rätt att stötta klubben på vilket sätt de vill. Jag vet hur illa de mår, och jag känner lika mycket som dem, sade tillfällige tränarersättaren Duncan Ferguson efter matchen. 

20 matcher in i säsongen står Everton noterade för 19 inspelade poäng. Det är den lägsta poängskörden vid det här skedet av säsongen på 24 år och med blott fyra poäng ned till nedflyttningsstrecket är Everton nu fast i en negativ spiral som man desperat måste ta sig ur för att inte genuint ska dras in i den benhårda nedflyttningsstriden. 

Men frågan är hur väl Everton egentligen är rustat och organiserat för att genomgå en kamp för Premier League-statusen? 

Den 5 december lämnade sportchefen Marcel Brands, tillsammans med rekryteringsansvariga adepterna Gretar Steinsson och Dan Purdy. Holländaren Brands exit kom åtta månader efter att han kritade på ett nytt, lukrativt treårskontrakt. 

”En strategisk översyn av den fotbollsmässiga strukturen kommer nu att genomföras för att finna den bästa modellen för klubben på längre sikt”, kommunicerades när Brands lämnade och en och en halv månad senare står såväl positionen som sportchef och rekryteringsansvarig vakant med bara dagar kvar av januarifönstret. 

Förra veckan sparkades även tränaren Rafa Benítez och hans tränarteam och Everton har nu landslagsuppehållet på sig att få in en ersättare. Relationen mellan Evertons fans och Benítez var alltid dömd att sluta olyckligt på grund av spanjorens kopplingar till Liverpool. Benítez inledde säsongen bra, men hans jobb gjordes inte enklare av att den redan obalanserade truppen drabbades av skador på nyckelspelare som Dominic Calvert-Lewin och Yerry Mina. 

När Benítez sparkade var han dem femte tränaren som Everton sparkat sedan Roberto Martínez lämnade klubben 2016, efter att vare sig Ronald Koeman, Sam Allardyce, Marco Silva, Carlo Ancelotti eller Benítez bedömdes vara rätt man för jobbet. Lägg därtill att Everton har en net spend på över 200 miljoner pund sedan den brittisk-iranske affärsmannen Farhad Moshiri blev klubbens ägare 2016. 

Evertons stora bekymmer under Moshiris ledning har varit den uppenbara bristen på tydlig struktur och tydlig riktning om vad klubben vill vara och vart klubben är på väg. Lägg därtill uppgifterna om att ägaren Moshiri och ordföranden Kenwright inte är helt på samma sida gällande klubbens nästa steg, samt ovanstående rådande situation kring bristen på personer i beslutsfattande roller. 

Everton står inför en vital period och det är av yttersta vikt att, efter de senaste årens misslyckanden, få in rätt person på tränarposten. Därefter måste The Toffees få sin organisation på plats och sträva åt rätt håll om Moshiris ambitioner – ägaren bygger bland annat en ny arena vid Bramley-Moore – ska kunna uppfyllas. 

Men först och främst handlar det om att se till att Everton undviker nedflyttning – och den pågående trenden gör att det finns genuin anledning till oro. 

Helgens lagkamrat: 

 Nåja, en liten skarvning måhända, då matchen spelas först under måndagen. Men det är ändå smått sensationellt att minstingnationen Komorerna kommer ställa en utespelare i mål i åttondelsfinalen mot värdnationen Kamerun, efter att alla tre målvakter i truppen är otillgängliga på grund av skador och covid-19. 

- Vi har redan valt en utespelare som kommer stå i mål. Det är en spelare som visat att han kan stå i mål i träning, säger assisterande tränaren Daniel Padovanni. 

Helgens avgörande: 

Det satt långt inne, men med matchens mer eller mindre sista spark avgjorde Marcus Rashford mot West Ham när han från nära håll petade in matchens enda mål. Det var andra matchen i rad som Rashford hittade nätet, vilket kan medföra en välbehövligt självförtroendeboost för anfallaren som fått se 19-årige svensken Anthony Elanga gå före de senaste veckorna. Också viktigt för Ralf Rangnick i Uniteds kamp om Champions League. 

Helgens dramatik: 

Fotboll är fotboll är fotboll, eller? Den amerikanska fotbollen och NFL bjöd på den sena söndagskvällen hur som helst på spektakulär underhållning och dramatik när regerande Super Bowl-mästarna Tampa Bay Buccaneers tog sig tillbaka från underläge 27–3 till 27–27 med 40 sekunder kvar att spela av divisional round mot Los Angeles Rams – bara för att ändå förlora efter att Rams avgjort med ett field goal i slutsekunderna. 

Helgens comeback: 

Atlético Madrid visade till slut sina sanna färger i slutet av andra halvleken mot Valencia. Diego Simeones lag låg under med 2–0 fram till den 64:e matchminuten och när matchen tickade in på tilläggstid låg Los Colchoneros fortfarande under med 2–1 – men lyckades ändå vända och vinna efter sena mål av Ángel Correa och Mario Hermoso. 

- I den andra halvleken såg vi verkligen Atlético Madrid. Vi var oss själva igen. Närhelst jag känner att det börjar slinka ifrån oss vill jag bara hålla i ännu hårdare, sa Simeone. 

Helgens skinka: 

Nico Serrano, Athletic Clubs nyaste stjärnskott, gjorde sin första La Liga-start i helgen – och 18-åringen gjorde mål direkt. Kanske kan Serrano bilda en intressant anfallstrio med bröderna Williams, Iñaki och Nico. Athletic lyckades bryta Rayo Vallecanos stolta förlustfria svit på hemmaplan, som gjort den lilla Madrid-klubben till ett av Europas bästa hemmalag under säsongen. 

Helgens vackraste firande: 

Barcelonas överlägsna damlag fortsätter att storma fram och vann enkelt supercupfinalen med hela 7–0 mot Atlético Madrid. Efteråt stod dock Barcelona för ett lite annorlunda firande när samtliga spelare hivade upp en motståndarspelare som hyllades genom att kastas upp i luften. Atléticos Virginia Torrecilla kom in som inhoppare i matchen efter nästan två års frånvaro efter att ha drabbats av en hjärntumör.

Läs tidigare inlägg i Ewertssons Europa
Foto: Bildbyrån

Rekatochklarts andelskung Melker Sandebäck delar med sig av sina tankar inför söndagens Europatips! 

Hur går dina tankar om söndagens rad - som innehåller en ganska salig blandning av ligor och turneringar? 

– Till söndagens Europatipsomgång är ligorna tillbaka och då är även storlagen är tillbaka på kupongen. Liverpool som kommer från en cupseger borta mot Arsenal, vi har ett London derby där Chelsea tar emot Tottenham utöver England så har vi tre spanska matcher där Xavis Barcelona ska försöka ta tre poäng borta mot Alaves. Två Italienska där Roma kommer få det tufft borta mot Empoli, samt en stormatch i Zlatan Milan mot Dejans Juventus. Sedan avslutas raden av två Afrikanska mästerskapsmatcher. Fin kupong, helt enkelt! 

Vilken är den tydligaste spiken? 

– Den tydligaste spiken är enligt mig Real Sociedad som möter Getafe på hemmaplan. Sociedad har siktet på Europaspel tillsammans med att Getafes två bästa offensiva spelare är avstängda så anser jag att Real Sociedad inte för några större problem att fixa en seger. 

Var ser du den största skrällchansen? 

– Största skrällen anser jag att Empoli där Roma har ett av de sämsta bortaresultaten i hela Serie A. Där man endast har vunnit fyra matcher på bortaplan. Empoli som även överraskade borta mot Inter senast och lyckades leda hela vägen in till 92:a minuten då Inter kunde kvittera och sedan vann på övertid. 

 Och är det någon match du verkligen bara kommer helgardera? 

 – En match som måste helgardera och som jag även kommer helgardera på Rekatochklarts Europatips är Leicester som möter Brighton på hemmaplan. Brighton var värda tre poäng senast mot Chelsea och spelade väldigt bra med en offensiv och rolig fotboll. Denna match skulle jag vilja säga är den mest öppna på hela kupongen och därför sätter jag alla tecken här.

William Hill bjuder alla nya kunder på en riktig superdeal under helgen för läsarna hos Rekatochklart.com. Satsa 500 kr på Premier League och få tillbaka pengarna som kontanter om spelet inte sitter. Du kan därmed ta ut pengarna direkt till ditt bankkonto, oavsett vinst eller förlust!

Hämta kampanjen →

Såhär gör du för att hämta kampanjen:

1. Registrera dig genom knappen ovan och sätt in 500 kr med koden PL2022.

2. Satsa 500 kr på valfria matcher i Premier League. Välj minst två matcher på kupongen.

3. Klart! Om du förlorar så får du pengarna tillbaka, som du kan ut direkt. Vinner du så kan du även då ta ut pengarna omedelbart. 

Kampanjen är giltig mellan 21/1 och 23/1. Gäller endast om du sätter in pengar med koden PL2022 och är ny kund hos spelbolaget.

Fler inlägg: