Betting units - vad är det?

Ska du bli en seriös spelare inom bettingbranschen gäller det att du förvaltar dina units rätt och ska du göra det så måste du först lära dig vad det är och hur det fungerar. Unit är ett sätt att ange hur mycket man satsar på ett spel. Ju fler units man placerar, desto större insats. Man skulle också kunna kalla det för ett sätt att ange spelvärde. Ju fler units en professionell spelare satsar, desto bättre är spelvärdet enligt spelarens uppfattning.

Hur stor är en unit?

Hur stor en unit är i kronor varierar från spelare till spelare. Det är spelkassan som avgör vad en unit motsvarar i kronor, men de spelexperter som anger sina speltips med värdering i units gör det för att vägleda dig till sannolikheten att spelet är ett bra spel att rygga.

Ju högre units man lägger, desto större procent av spelkassan placeras och man använder sig i regel av större insatser på så kallade “säkra spel” eller “vettiga spel”.

Vi gör ett exempel på vad en unit kan motsvara:
Din spelkassa startar på 1000 kronor.

Då ser dina units ut så här i kronor:
1 unit / 1% av bankrullen = 10 kr
2 units / 2% av bankrullen = 20 kr
3 units / 3% av bankrullen = 30 kr
4 units / 4% av bankrullen = 40 kr
5 units / 5% av bankrullen = 50 kr

Det vanligaste är att ett maxspel motsvarar 5% av spelkassan, det vill säga 5 units. Med en livlig spelkassa kan summan i kronor variera, men väljer du att ha en statisk spelkassa är summan i units alltid den samma.

Hur värderas units och hur många ska man lägga?

Det vanligaste sättet att använda units i är när folk vill ange hur mycket de tror på ett spel. Många av våra spelrekare på Rekatochklart anger sina speltips i units, i regel på en skala 1-5. Ju fler units man placerar, desto bättre på förhand, men kom ihåg att det är skribentens värdering på spelet och inte något annat.

Hur många units du väljer att placera på dina spel avgör du. Spelkassan ihop med antalet spel du lägger är något du bör väga in i din units-värdering.

Lägg även till din känsla för spelet och låt den bli avgörande istället för att tro att oddset ger dig en vägledning till valet av units-fördelning. Bara för att oddset är lägre ska du nödvändigtvis inte placera fler units. Du kan exempelvis finna spel till odds runt 2.00 där många professionella spelare går in med fler units än vad de exempelvis gör på matcher med odds på 1.60-1.70.

Detta beror på att spelaren (du i detta fallet) gör en värdering på det aktuella spelet. Bedömer du att det odds du hittat har en sannolikhet värd att placera 3% av spelkassan på så motsvarar det 3 units, men det har ingenting med oddset att göra egentligen, utan bara din värdering på hur bra spelet är på förhand.

Spelkassans storlek har ingen betydelse

Oavsett vilken storlek du bestämmer dig för att sätta på din spelkassa kan du använda dig av units-formatet när det kommer till att dela med dig av speltips. Spelkassans storlek styr enbart vilket belopp en unit motsvarar då 1 unit ska motsvara 1% av kassan och då spelar det ingen roll om kassan består av 100 kronor, 1000 kronor eller 10 000 kronor.

Är du ny i spelbranschen kanske du väljer att starta med en kassa på 500 kronor. Då ska en tre units motsvara 3% av spelkassan, vilket blir 15 kronor och för en nybörjare i spelbranschen är det en summa man kan laborera med.

Ju längre du håller på i branschen och desto mer du lär dig, desto snabbare bör du justera din spelkassa efter vad plånboken tillåter för att få ut max av ditt spelande.

Units kan också vara en sannolikhetsfaktor, men inget facit

Som vi varit inne på tidigare kan man ofta läsa att professionella spelare anger sina speltips med hjälp av units. Detta är alltså ett sätt för skribenten att ange hur mycket hen tror på det aktuella spelet.

Placerar man fem av fem units, så är det vad man brukar kalla ett maxspel. 5% av spelkassan investeras på ett spel och dessa spel är i regel bara spelvärda till det aktuella oddset som angetts vid publiceringstillfället. Ju lägre oddset blir, desto sämre spelvärde och då görs inte samma värdering av spelvärdet, så antalet units man väljer att placera kommer variera.

De spelskribenter som värderar sina speltips i units gör det alltså för att ge läsaren en uppfattning om spelvärdet, men det är alltså inget facit på utfall utan bara en spegelbild av hur spelaren i fråga bedömer spelvärdet.

Måste man använda units?

Nej, det är inget måste. Spelar du på skoj eller så pass oregelbundet ska du inte lägga krut på värdering i units. Detta verktyg är mer för dig som spelar regelbundet och som har ett mål med din spelkassa.

Units-fördelningen är ett vettigt verktyg att ta till när man börjar med bokföring av sina spel (Spreadsheet). Då kan du på ett enkelt sätt följa spelen och se statistik över hur du värderar dina spel och vilka marknader du lyckas bäst på.