Livebetting

Vad är livebetting och hur fungerar det? Den frågan ska vi gå igenom och vi kommer även ge några konkreta exempel på vart du kan spela live, när du ska göra det och varför det är bra att göra det.

Vad är livebetting?

Skillnaden på livebetting mot den traditionella är att man oftast nyttjar denna spelform på matcher man följer. Ska du exempelvis se en fotbollsmatch från Champions League mellan Barcelona och Bayern München där oddsen på förhand är öppna kan det vara vettigt att invänta matchen för att ta hjälp av matchbilden.

Med livebetting rör sig oddsen oftast väldigt snabbt. Ett tidigt mål för favoriten gör dem än tydligare favoriter, medan ett motsatt scenario med ett tidigt underläge för en storfavorit kan vara rena rama guldgruvan.

Fördelar och nackdelar med denna spelform

Precis som med all typ av betting så finns det fördelar, men också nackdelar. Livebetting är inget undantag.

En ganska stor nackdel med livebetting är att oddsen rör sig snabbt och att du kan bli frestad av ett vasst odds. Det gäller att du innan du tar dig an den här spelvarianten har bestämt dig för hur mycket du vill spela för på den aktuella matchen.

Många spelbolag erbjuder liveodds på sådana marknader som “action live betting”, här kan du exempelvis spela på nästa händelse i matchen så som nästa lag att få inkast, hörna tilldöms inom matchminut 3:59-8:59 eller liknande och här går det fort att spendera pengar.

En fördel med livebetting är dock att du kan se åt vilket håll det lutar i en match. Det gör naturligtvis spelbolagen också, så oddsen följer i regel matchbilden. Men var du något osäker på ett aktuellt spel på förhand, men desto säkrare när matchen väl börjat och du ser hur matchbilden ser ut så är livebetting ett perfekt verktyg att nyttja.

Vad är skillnaden på liveodds och betting före match?

Den största skillnaden på liveodds jämfört med betting före match är den snabba oddsrörelsen. De flesta stora spelbolagen har samma marknader på livebetting som de har på betting före match, men beroende på händelser i matchen så rör sig oddsen betydligt snabbare.

Spelar du exempelvis på över/under antalet mål så kan ett tidigt mål göra att överlinan sjunker många punkter, medan underlinan skenar iväg på grund av det tidiga målet.

Ett lag som vinnare som på förhand stod i 2.30 går i regel ner till odds mellan 1.30 - 1.60 beroende på motstånd i en tidig ledning och här kan det ibland hittas guldkorn även på livemarknaden.

Kan man livebetta på allt?

Hos många spelbolag är livebetting en viktig spelform då denna kan dra in mer pengar än betting före match. Viktigt att poängtera är att om du vill spela live så ska du hålla dig till sporter du kan och inte lockas av frestelsen av att du anser dig ha hittat ett “bra odds”.

De vanligaste sporterna du kan livebetta på är dessa:

  • Fotboll
  • Ishockey
  • Tennis
  • Handboll
  • Innebandy
  • Basket
  • Golf
  • Vintersport
  • E-sport

När ska man livebetta?

En relevant fråga om livebetting är denna: När ska man livebetta? Som vi var inne på i fördelen med livebetting så är det ett vasst verktyg att använda när du följer en match live, antigen från tv-soffan, eller på plats.

När du gör det får du en känsla om hur matchen kan utvecklas, speciellt om det är inom en sport du känner dig hemma i och med lag du följer och kan hyggligt. Du kan exempelvis ha läst på med massa nödvändig statistik på förhand, exempelvis om när ett lag släpper in som flest mål.

Har du den detaljkollen och fingertoppkänslan på vad som är ett bra spel kontra det aktuella oddset som erbjuds så är livebetting en bra spelmodell att använda sig av.