Publicerad på 10 Maj - 14:13

0
article-img
Foto: Bildbyrån

AIK förlorar inte, Blåvita mörkret, seriens två sämsta lag och nu definieras allt för Bajen



Foto: Bildbyrån 

I Allsvenskt Allvar går vår expert Christian Polsäter in på djupet i Allsvenskan. Följ honom gärna på twitter: Nokkan21

Vi har nu spelat sju omgångar i Allsvenskan och serien börjar skikta sig. Bortsett Mjällby (Norrköping tar deras plats!) känns nuvarande topp åtta cementerad. Mest positia överraskningen borsett Mjällby är Häcken. Nuvarande lag 12-16 (Varberg, Värnamo, Helsingborg, Sundsvall och Degerfors) känns också som samma lag vi kommer ha där omgång 30. Här är mina tankar om omgång sju. 

Hammarbys säsong definieras kommande veckor 

En perfekt säsongsstart följdes upp av 0-0 hemma mot ett skadeskjutet Malmö. Det stank ”missat läge” hela veckan. Nere i Småland var Hammarby klart kallare än Kalmar. Säsongens första förlust och sämsta prestation ett faktum. Härnäst väntar AIK i ett derby med allt vad det betyder. Därefter luriga Peking innan cupfinalen mot MFF. Efter cupfinalen har Bajen bara två vilodagar innan Värnamo borta på gräs. Oavsett hur cupfinalen går är Värnamo ett ruskigt bananskal. Nu definieras säsongen. 

Jag och många med mig har hyllat Bajen i säsongsinledningen. Men nu är det dags att visa pannben. Det går fort från fullständig harmoni till oro. Från oro till kris kan det gå ännu fortare. Fel resultat i Allsvenskan i kombination med cupförlust mot Malmö och mardrömsmaj kan summeras. En säsong som lovade så mycket handlar då helt plötsligt om att säkra en Europaplats till nästa säsong. Precis som i Malmömatchen (där halva MFF-elvan var skadade) har Bajen ett bra läge mot AIK då de dubblerar i veckan mot just Malmö. Ett rutinerat AIK-lag som behöver byta underlag är inte optimalt för deras del. Den här gången är det läge för Bajen att utnyttja en sån fördel. 

Så länge segrarna rullar in är det okej att Selmani bidrar med allt förutom mål. När poäng tappas är det dit många kollar. Läge för Selmani att spräcka allsvenska målnollan inom kort, varför inte i derbyt? Låga odds på att det kommer ett hyschande pekfinger iså fall. 

AIK vann rättvist 

Målet lät dröja på sig, men 1-0-segern mot Blåvitt var faktiskt i underkant i min bok. Försvaret återigen mycket bra och i anfallsspelet är det tydligt att Grzelak utvecklat laget sedan Norlingtiden. Kombinerar bra och hotar på flera olika sätt. Jordan Larsson kanske inte har öst in mål, men tycker han gett AIK ytterligare en dimension med sin klass vad gäller att vända upp och kombinera. Att det var ett klassiskt AIK-mål på fast situation var nästan lite ironiskt sett till att de skapade en hel del i övrigt. Men såklart bra att de alltjämt är ruggigt tunga där fortfarande. 

Nu väntar Malmö FF, ett lag AIK redan mött två gånger den här säsongen. Finns revansch att utkräva för Gnaget. Jag kommer ta ett spel på 0-0 som korrekt resultat med tanke på hur Friends gräsmatta såg ut och då jag tror bägge lagen undermedvetet är rätt nöjda med kryss. Men AIK +0 är nog ett okej spel också – för jag ser inte AIK förlora här. 

Blåvita mörkret 

Överkörda i Malmö. Ledning blev förlust hemma mot Kalmar. Var klart sämre än AIK i helgen. En lovande säsongsinledning är nu något annat. Varberg hemma i helgen blir en ruggig måstematch. Tappade poäng där och det kan hända grejer på Kamratgården. 

Svaga resultat, ännu sämre prestationer. Torftigt spel. Vid sidan av allt detta har vi kaoset runt Tobias Sana, där det känns som att det finns olika grupperingar i laget som vill och tycker olika saker. Zoomar vi ut lite tycker jag läget känns deppigt runt Blåvitt. Vi kan nog redan nu slå fast att de inte når Europaspel i år. Nyckelspelarna Stahre bygger laget kring är Berg (snart 36 år), Bjärsmyr (36), Wendt (fyller 37 år), Gustav Svensson (35). Tobias Sana fyller 33. Uppenbarligen behöver Blåvitt inom kort bygga ett nytt lag. Finns ett par lovande men oprövade talanger och de kan hoppas på bra betalt från en Vilhelmssonförsäljning. Frågan är hur långt de pengarna räcker. Scouten Stig Torbjörnsen, nyligen rekryterad från Norrköping, måste trolla fram ett par bra värvnningar tillsammans med Håkan Mild och co. 

Tror Blåvitt behöver gå ungefär samma väg de började under Poya Ashbaghi. Ge unga chansen och hitta ett mer modernt spelsätt. Ta ett par mellansäsonger och undvik kortsiktiga genvägar. 

Nanasi förtjänar mer speltid 

Tycker Sebastian Nanasi såg bra ut i Allsvenskan i fjol och i cupen i vintras. Fram till Mjällbymatchen hade det inte blivit någon allsvensk start och dessutom väldigt begränsat med minuter i inhoppen. Det var en skarp och spelsugen Nanasi vi fick se. Hittade fina ytor och kom till en hel del bra avslut. Väldigt rapp med och utan boll. Delikat framspelning till Birmancevic 2-0-mål. Det enda som saknades var ett eget mål. 

Med tanke på alla skador lär väl Nanasi få mer speltid framöver, mot Mjällby visade han att han förtjänar det. Kan bli en viktig offensiv nyckel i de viktiga matcherna som kommer framöver. 

Malmös 2-0-seger var odiskutabel. Total dominans trots tuffa skador. Kunde fått utdelning tidigare. Mjällby kan ändå se tillbaka på en bra vår och kontraktet är mer eller mindre säkrat. Brännström kan bygga vidare på något bättre och det blir spännande att se laget under hösten. 

Magisk vändning av Degerfors 

Med åtta minuter kvar ledde Sundsvall med 2-0 och verkade ha full kontroll på den viktiga bottenmatchen mot Degerfors. Där och då var oddset på Degerforsseger runt 351 gånger pengarna. Då klev Abdelrahman Saidi in i handlingarna med ett osannolikt hattrick. Dunderglädje i Degen och sanslöst surt för Sundsvall. 

Ett roligt minne för Degerforsfansen, men det ändrar inte min uppfattning att det här är seriens två klart sämsta lag. Tre poäng var på sju matcher – det är ett sämre poängsnitt än vad usla Östersund hade i fjol. Degerfors och Sundsvall är jättefavoriter att åka ur i min bok. 

Djurgården närmast segern i Borås 

0-0 i Borås när Djurgården gästade. Kändes som bägge lagen var rätt nöjda med en poäng. Tycker DIF gjorde en bra match. Var närmast segern med dubbla stolpträffar även om kryss inte var orättvist. Djurgården hade ett grepp om matchen och låg närmast segern. Tyvärr för deras del gick luften ur laget när ett gäng bengaler drog igång brandlarmet vilket ledde till ett långt speluppehåll. 

Sead Haksabanovic gjorde en okej match utan att sticka ut. Nu har han två matcher kvar på den här låneperioden (förutsatt att han inte blir kvar). Han behöver nog bidra med en mycket bra prestation och gärna poäng mot Malmö FF för att lånet ska kunna ses som godkänt. Är ändå en tung investering Djurgården gjort och om han inte blir kvar ska en annan gubbe spelas in på den positionen nu i sommar. 

Positivt för Djurgårdens del var att Magnus Eriksson stod för en bra insats. 

Dags att pröva något annat än van den Hurk, HIF? 

I 1-0-förlusten hemma mot Norrköping hade Helsingborg återigen svårt att skapa lägen. När Taha Ali inte har dagen är det svårt att se vart Helsingborgs mål ska komma från just nu. De senaste säsongernas skyttekung van den Hurk kommer knappt till några lägen alls. Märks att han saknar skadade Loepers (5-6 assist till Hurk i fjol) inläggsspel. Kanske är det dags för Helsingborg att testa en annan lösning där framme? 

Norrköping har nu tre raka segrar och vind i seglen. Jag räknar in tre poäng i helgens match mot Sundsvall. Kan de få med sig något från bortamötet mot Bajen har vad som såg ut att bli en mardrömsvår vänts till en godkänd första tredjedel.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto