Publicerad på 13 Jun - 16:42

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Allsvenskt Allvar: Höstens rubriker och vårens lag


En dryg tredjedel av säsongen har spelats klart. Storklubbar krisar, nykomlingar överraskat, gulddrömmar har krossats och ångesten inför hösten är påtaglig. Här är vårens allsvenska lag och höstens hetaste rubriker.

Tabellen känns ganska skiktad redan. För mig finns det sex rätt så tydliga rubriker under hösten:

Guldrace mellan Elfsborg, Malmö och Häcken

Det är en minst sagt spännande höst vi går till mötes. Jag är väl lite orolig för att Malmö kommer springa iväg i toppen när Häcken börjar dubblera med Europaspel. Häcken kan också tappa stora delar av startelvan i sommar. Får förvisso in pengar och de har värvat väldigt bra senaste åren. Men det finns inga garantier att de sätter nya värvningar, kan ta tid att hitta rätt.

Elfsborg bör få det tufft utan Ondrejka att hänga på i det här poängtempot. Boråsarna har Kalmar, Djurgården, Häcken och Hammarby kommande fyra bortamatcherna efter uppehållet.

Europaplatsjakt för Djurgården och Kalmar

Tror väl Djurgården kommer igång efter att Bosse Andersson fått snickra på truppen under sommaren. Blev ett speciellt vinterfönster med tanke på slutspelet i Conference League. Räknar med att det åtgärdas och att hösten blir bättre.

Kalmar har en relativt tunn trupp rent numerärt, så Europaspelet kan bli tufft att hantera för deras del. Väldigt viktigt att nyckelspelare får vara skadefria.

Överlevnadskamp för IFK Göteborg och AIK

Bägge klubbarna går in i ett otroligt viktigt sommarfönster. Säljande parter vet om vilket panikartat tabelläge de här storklubbarna befinner sig i. Potentiellt nya spelare vet om att det finns Superettanrisk och troligen inget Europaspel eller guldstrid kommande säsonger. I andra vågskålen – en chans till odödlighet om kontraktet räddas.

Ola Larsson/Håkan Mild mot Thomas Berntsen. Upp till bevis – det är de nya spelarna som kan lyfta Blåvitt/Gnaget.

2024-förberedelser för Bajen och Norrköping

Sigurdsson har lämnat Peking – Sportchefs-Jansson kommer lämna Bajen – Cifuentes framtid viskas det om. 

Två klubbar som har blandat och gett och lär fortsätta göra så under hösten. Det mesta lär handla om att förbereda sig inför nästa säsong.

Nästa år, då jävlar!

Mittenlunk för BP och Halmstad

Bottentippade BP har överraskat de flesta och kontraktet är så gott som säkrat. Skulle gissa att de säljer ett par spelare i sommar för att bygga upp kassan och att hösten blir lite sämre. Men bör spela i Allsvenskan 2024 utan särskilt mycket darr på ribban.

Samma sak gäller Halmstad. Den trygga centrallinjen med Nilsson Säfqvist, Andreas Johansson, Joseph Baffoe och Allansson har kryddats med Svedberg, Granath och Al Ammari. Alltid svårslagna med en hög lägstanivå. Särskilt hemma på Örjans Vall.

Sexpoängskrigande för resten

Mjällby, Sirius, Värnamo och Degerfors lär fortsatt behöva kriga i botten. Alltid ett par dåliga resultat från rejäl bottenkamp. Nycklarna för respektive lag?
Bortaspelet för Degerfors.
Målskyttet för Mjällby.
Bra spel till poäng-omvandlande för Sirius.
Jämnheten för Värnamo.

Varberg finns där nere också. Måste gå typ 7-4-7 under hösten för att nå kval. Svårt att se laget klättra över strecket när de har noll segrar på tolv och en begränsad värvningsbudget. Sex poäng upp till säker mark är för mycket att ta igen när laget tagit under 0,5 poäng per match hittills.

Vårens lag

Malkolm Nilsson Säfqvist
Johan Larsson, Even Hovland, Sebastian Holmén, Gabriel Busanello
Samuel Gustafson, Mikkel Rygaard, Andre Römer
Traore, Rajovic, Ondrejka

Gillar Halmstadkeepern MNS. Jämn, dominant och pålitlig.
Brasse-Busanello ett bra nyförvärv, Johan Larsson leder Elfsborg.
Häckens mittfält är bäst i serien och Römer är alltid bra också.
Traore petas ut på en kant, för jag tycker ändå Rajovic ska ha en plats.
Ondrejkas vårsäsong också väldigt bra. Kommer saknas.

Också aktuella:
Friedrich, Cornelius, Niklas Hult, Hugo Larsson, Kiese Thelin, Nanasi, Ali och Olden Larsen

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto