Publicerad på 24 Maj - 11:54

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Allsvenskt Allvar: Klarar Malmö att vinna 15 av 20?


Foto: Bildbyrån

I Allsvenskt Allvar skriver vår expert på svensk fotboll, Christian Polsäter, varje vecka om sina tankar om Allsvenskan. 

Vem hade trott att Malmö skulle ha +0 i målskillnad efter tio matcher? Finns förklaringar framför allt i skadeproblemen. Men efter 1-2-förlusten mot Häcken har de tappat poäng i sex av tio matcher och om vi kollar på hur många poäng guldlagen tagit senaste fem åren...

2021 = 59 poäng
2020 = 60 poäng
2019 = 66 poäng
2018 = 67 poäng
2017 = 64 poäng 

...så kan vi konstatera att snittet är lite över 63 poäng. Malmö har tagit 15 hittills och behöver med andra ord ta 48 av de 60 möjliga poängen de har kvar att spela om. De skulle behöva gå typ 15-3-2 för att klara det. Nu har Malmö visserligen klarat av många tuffa bortamatcher, men det finns minimalt med utrymme att tappa poäng framöver. Truppen Malmö förfogar över är kapabla till ett sånt segertåg, men spelmässigt finns det inte mycket som talar för att de är bra nog den här säsongen. För när vi summerar vårsäsongen är det i ärlighetens namn inte jättemånga bra insatser av Malmö FF. Sen finns ju skadeproblematiken till viss del fortsatt och Europadubblerandet kvar att hantera. Stor press på Milos Milojevic att lösa cuptiteln på torsdag, annars blir det ett jobbigt uppehåll. 

Häcken då? 
Bara att börja ta dem på allvar. Efter fjolårets svaga spel har de hittat rätt och känns tyngre än på länge. 

Märkliga målvaktssituationen i AIK 

Nordfeldt var uppenbarligen inte frisk nog att spela mot Hammarby sex dagar före hemmamatchen mot Sirius. Men på lördagen var han tillbaka i spel i 2-2-matchen mot Sirius. Buda Janosevic må kanske inte vara en guldmålvakt, men han är bra nog att hantera en sån uppgift. 

Med ett uppehåll runt hörnet och kommande Europaspel tycker jag det var märkligt att Nordfeldt fick stå mot Sirius. För jag tycker inte han såg helt hundra ut. Inget av målen var väl en direkt tavla, men nog hade han kunnat ta 1-0-målet i alla fall? Dessutom tycker jag han var lite passiv i inläggsspelet, särskilt i matchens slutskede då AIK-backarna tvingades rensa ut ett par inlägg som inte såg omöjliga ut att plocka. På så vis tappade Gnaget sitt tryck och momentum. 

Ska inte beskylla Nordfeldt för poängtappet, men jag tycker det var märkligt att inte vila honom i de två sista matcherna före uppehållet så han kan gå in i andra delen av säsongen helt frisk. 

Vem vill ta över Helsingborg? 

Jag kanske inte är Jörgen Lennartssons största fan. Men för mig är det lite märkligt att Helsingborg gav honom sparken efter 1-4-förlusten mot Värnamo. Dels är han en rutinerad tränare där alla vet vilken typ av fotboll han står för. Klubben har hela 31 spelare i truppen, men det är hyfsat jämngrått kvalitetsmässigt. Visst har de haft ett par jobbiga skador, men truppen är inte så stark i ärlighetens namn. Jag har svårt att se vilket tränarnamn som ska komma in och lösa omedelbara resultat med det här laget. Vilken etablerad tränare VILL ens ta över Helsingborg mitt i en säsong? 

Känns som det varit turbulent runt Helsingborg i tio års tid och att det bara fortsätter vara måndag hela veckan gällande det. Trist att klubben inte lyckas hitta stabilitet, för om de jobbade på ett bättre sätt skulle det kunna vara ett stabilt övre halvan-lag. 

Blir det bästa Bajenveckan sedan Cratz dagar? 

Stockholmskollegorna tappade poäng. Malmö förlorade. Själva vann Hammarby bekvämt mot Norrköping. Selmani fick göra mål. Travally debuterade. Cifuentes kostade till och med på sig att rotera ett par pjäser. Kryddas det här med cupguld hemma mot Malmö på torsdag måste ju veckan summeras som den bästa på riktigt jäkla länge? 

Imponerande insats mot Norrköping. Framför allt Bojanic med sina två mål stod ut, lite av en revansch efter straffmissen mot AIK senast. 

I fjol höll Hammarby åtta nollor på hela säsongen. Såhär långt har de fem på tio matcher. Ett lågt urval matcher att titta på, men vill mena att det ändå säger något. 

Nästa år, då jävlar Blåvitt! 

Efter en klar förlust i El Västico-derbyt mot Elfsborg är det nu uppenbart för alla att Blåvitt är illa ute. Såhär långt har Stahre pratat om att ”det är inte otänkbart att vi förlorar i Malmö och borta mot AIK just nu” och att det ”framför allt är förlusten mot Kalmar och poängtappet mot Varberg som är de riktiga plumparna” men att ”spelmässigt har vi varit bra nog för att vinna de matcherna”. 

Vi kan redan nu slå fast att Blåvitt inte kommer blanda sig i kampen om Europaplatserna. Samtidigt är de för bra (eller bottenlagen är för dåliga snarare) för att det ska bli läskigt nära neråt. Vad har de då att spela för resten av säsongen? För mig är det uppenbart att klubben måste börja spela in yngre spelare de kan bygga vidare på. Gustav Svensson, Simon Thern, Bjärsmyr, Salomonsson och Wendt i all ära – de har alla haft bra karriärer och är fortfarande bra spelare, men är det framtiden? På sikt tror jag det är bättre för klubben att föryngra (och ta lite färre poäng) än att försöka komma sjua istället för nia-tia. Jag hade spelat Bångsbo, Al Ammari, Carneil och Yakob (utgående kontrakt – jag hade försökt förlänga) mycket nu så att de kan bygga vidare på de här spelarna framöver. För det är bara så Blåvitt över tid kan ta tillräckliga kliv för att börja utmana topplagen igen. Hemvändarspåret är inte svaret. 

Elias Andersson? 

Med Rasmus Schuller skadad behövde Kim och Tolle mittfältsmöblera i Djurgården. Svaret blev...Haris Radetinac. Inte första gången Radetinac vikarierar på en ovan position. Frågan är vad Elias Andersson behöver göra för att få chansen på allvar. För ett par säsonger sedan var han riktigt bra i Sirius, kändes som en spännande DIF-värvning. Men Andersson har inte lyckats övertyga DIF-ledningen och i fjol lånades ut. Mot Kalmar FF blev det 0 minuters speltid trots att en ordinarie mittfältare saknades. Märkligt tycker jag, han är bra nog för att spela. Dags att fundera över framtiden? Andersson hade varit en bra värvning för många allsvenska lag. 

Djurgårdens bortaspel gör såhär långt att de är något hack bakom topptrion. Ingen seger och bara ett mål på fem bortamatcher är inte bra nog. Kalmar FF:s 1-0-mål kom först på tilläggstid. Bägge lagen hade bra chanser att vinna innan dess, men tycker Kalmars seger var rättvis sett över 90 minuter. 

Mjällbyrekylen kom till slut 

Efter förra omgången skrev jag att Mjällby överpresterat poängmässigt sett till hur matcherna varit och att det inte är hållbart över tid. Mot Sundsvall kom mycket riktigt rekylen – 2-0 i röven. Sundsvall, som jag sågat som det sämsta allsvenska laget den här säsongen, har trots allt två lag bakom sig när vi spelat en tredjedel av serien. Såklart väldigt tajt och jämnt där nere, men jag trodde Sundsvall skulle bli kvar på nedflyttningsplats in i mål.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto