Publicerad på 28 Jun - 12:15

article-img
Foto: Bildbyrån

Allsvenskt Allvar: Polsäters sex hetaste punkter



Foto: Bildbyrån

I Allsvenskt Allvar skriver vår expert Christian Polsäter om Allsvenskan varje vecka!  

Allsvenskan är äntligen igång igen och vi fick se en målrik omgång där endast ett lag (Värnamo) misslyckades att göra mål. Här är mina tankar om återstarten. 

Ett fall framåt för HIF 

”Nya” Helsingborg har fått gnugga på under uppehållet och tar nu sats för att säkra kontraktet. Tycker insatsen mot Malmö FF var bra. En sån som Acquah gjorde en imponerande insats på mittfältet så länge han orkade och Ali blixtrade till stundtals. Loeper comeback. Så länge HIF orkade springa och pressa hårt begränsade de Malmö FF till relativt få chanser i öppet spel. Måste dock jobba på försvarsspelet på defensiva hörnor, där hade Malmö ett övertag. Överlag kan Helsingborg dock gå från matchen med huvudet högt och blodad tand inför framtiden. 

Ändå starkt av Malmö att få till den där trepoängaren till slut. Att ha en bredare bänk under skadevåren blev till slut avgörande då de kunde få in spelare som Pena, Rieks och segerskytten Sejdiu. Nötte ner Helsingborg och radade upp chanser från mitten av andra halvlek. Spelmässigt kan de dock bättre och känslan är fortfarande att de fortsatt har det lite svårt utan Christiansen (”snart tillbaka” enligt Milojevic) när det gäller att dyrka upp motståndarförsvaren. Dansken behövs i de tuffare matcherna som kommer framöver, inte minst i Europaspelet. 

För övrigt: Att Tsoukas galna hoppsatsning straffas lika hårt (gult kort) som att krama sina egna fans efter ett mål är ganska absurt. Har länge propagerat för att fotbollen borde se över sitt regelverk och hitta nya typer av bestraffningar som mer speglar hur allvarlig förseelsen är. Tycker det här är ett bra exempel på det, lite på samma sätt som att billiga handsstraffar är oproportionerligt bra betalt i många lägen. 

Elfsborgs offensiva bredd blev avgörande 

Varberg kämpade hårt för att få med sig en tung poäng hem från Borås. Men när Elfsborg efter en timme gjorde sina patenterade offensiva byten (Gudjohnsen mot Frick, Ondrejka mot Okkels och Alm mot Bernhardsson) blev det tufft för Varberg i värmen. Blev en ytterligare tyngd för Elfsborg med pigga och fräscha ben in där både Alm och Gudjohnsen stod för 1+1. Sett över 90 minuter var det en väldigt rättvis seger för Elfsborg. Elva olika allsvenska målskyttar hittills för boråsarna – säger en del om att de har många spelare som kan bidra i den delen. 

Småjobbig trend för Varberg, som har ett par riktiga nyckelmatcher på ingång. Värnamo och Helsingborg hemma i två av de kommande tre omgångarna. Behöver nog ha fyra poäng där för att det inte ska bli en jobbig sommar för Jocke Perssons gäng. För närmast bakom är känslan att Helsingborg och Degerfors börjat röra sig. 

Får AIK in nödvändiga förstärkningar? 

Bara 1-1 mot Degerfors för AIK. Visst saknade de spelare som Otieno, Sebastian Larsson och Bahoui. Dessutom kunde inte Jordan Larsson (sjuk i veckan) spela mer än en timme. Tunga avbräck, men när AIK nu ska in i ett spelschema där de kommer dubblera måste truppbredden ifrågasättas. Visst kommer Guidetti in, men det kvittas i stort sett mot att Jordan Larsson (lär) lämna. När segermål skulle jagas mot Degerfors bytte AIK in Mendes, Strannegård, Ring, Elbouzedi och Atola. Ingen bänk som skrämmer direkt. Och mycket riktigt uteblev forceringen och i slutändan var Degerfors närmare segern. En storspelande Nordfeldt löste faktiskt en poäng för AIK. 

Ska AIK klara av att dubblera i flera omgångar i Europa tror jag de behöver få in något mer namn för att klara av det. Annars blir nog Allsvenskan lidande, inte minst då många av AIKs nyckelspelare är rätt gamla. 

För Degerfors var insatsen mot AIK en bra start på sommaren/hösten. Spelmässigt bra med och släppte inte till särskilt många målchanser. Xg-matchen vann de med 2.44-1.47 (enligt wyscouts statistik), vilket säger en del. 

Vad händer Sundsvall? 

Om både Degerfors och Helsingborg visade gott gry i sina matcher kan inte samma sak sägas om Sundsvall. Tog visserligen ledningen mot Djurgården, men stod därefter var en ruskigt tam insats där de bjöd på ett flertal chanser och försvarade boxen på ett bedrövligt sätt. Visst är spelartruppen svag med allsvenska mått mätt, men det måste gå att göra det svårare för motståndarna ändå. För insatsen mot Djurgården var en i raden av svaga insatser från Giffarna. 

För Djurgårdens del var det befriande att äntligen få vinna på bortaplan. Inga skador och avstängningar inför heta Hammarbyderbyt i nästa omgång. Jag går runt med känslan att de inte riktigt hittat rätt med Edvardsen och Haksabanovic – ändå har de gjort flest mål i serien hittills. Säger väl något om vilken bredd som ändå finns i Djurgårdens trupp. Och höjden när de prickar rätt spelmässigt. 

Rättvist med en poäng var på Tele2 

Hammarby hade mest boll och flest avslut. Häcken hade vassare chanser. I slutändan tycker jag 2-2-resultatet var rättvist i toppmötet. Xg-statistiken (wyscouts siffror) i matchen landade på 2.0-1.99, vilket får sägas bekräfta det. Tycker trenden för Hammarby är lite oroande när det gället att omvandla bollinnehav och spelövertag till målchanser. Hade som sagt väldigt mycket boll och många hörnor, men många avslut togs ändå från svåra situationer och de riktigt klara målchanserna var få. Ska bli intressant att se vilka förstärkningar sportchef Jansson får in i laget nu, för ny energi behövs nu när de tappat ett par offensiva spelare. 

Häcken ser fortsatt bra ut och hade med lite tur kunnat få med sig tre poäng hem. Känslan är dock fortsatt att de inte kommer räcka till för att utmana om guld in i mål trots allt. Mycket hänger på om Jeremejeff blir kvar eller inte.


Få inte hybris igen nu Blåvitt! 

Efter tre raka segrar inledningsvis den här säsongen var det positiva tongångar från och runt IFK Göteborg. Detta trots att spelet i ärlighetens namn var sådär. Inledde återstarten med 2-1 i Uppsala mot Sirius och det är såklart en meriterande seger. Särskilt som Marcus Berg saknades. Men om jag skulle vara IFK Göteborg skulle jag vara rätt ödmjuk inför hur matchen såg ut. Långa stunder var Sirius klart bättre och hade de varit något vassare hade matchen kunnat vara avgjord i första halvlek. Blåvitt skapade rätt lite men lyckades utnyttja ett kontringsläge för att göra 2-1. Alltid bra att vinna, men insatsen är inget att sväva iväg för, tycker fortsatt det finns väldigt mycket att jobba med spelmässigt för IFK Göteborg. Stahre hävdade ”taktisk utklassning” efteråt, jag håller inte med. 

Som bäst är IFK när de slipper föra spelet själva fortsatt. I två av de tre kommande matcherna har de Degerfors och Mjällby. Det ska bli intressant att se hur de matcherna, när de själva kommer behöva driva spelet, kommer se ut.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto