Publicerad på 24 Maj - 15:59

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Att återhämta sig från spelberoende: En berättelse av Steve Girling



Hej, mitt namn är Steve Girling och jag är inne på sjätte året av min återhämtning från spelberoende. Jag är baserad i Storbritannien där min fru och jag har grundat en välgörenhetsorganisation som heter Reframe Coaching som använder återhämtningscoachning för att stödja personer som påverkats antingen direkt eller indirekt av spelberoende och/eller spelrelaterade skador. Jag vill dela med mig av min egen erfarenhet för att bidra till att öka medvetenheten om de potentiella skadorna och för att säga att det är möjligt att återhämta sig.

På utsidan hade jag arbetat hårt och hade en fantastiskt karriär (verkställande direktör och ekonomichef i sju företag) och hade en kärleksfull familj där hemma. Jag hade uppnått vad jag trodde var definitionen av framgång: En bra lön, tjänstebil, aktieoptioner osv. Men på insidan hade jag lidit av stress och dåligt mentalt välbefinnande under ett antal år, vilket till och med ledde till att jag sökte flykt och självmedicinering genom spel på nätet. Jag har alltid varit en tillfällig spelare som ibland satsat på sport, men min ökade lust för onlinespel började när jag fick "free spins" på onlinecasinon. Jag minns den uppiggande känsla som det gav mig vid en tidpunkt när jag kände mig riktigt nere. Problemet var att jag snart återvände till samma låga känsla, och därför återvände jag ständigt till spelandet som ett sätt att hantera situationen. Detta eskalerade snart till ett förödande beroende där jag under en treårsperiod stal från min arbetsgivare för att försörja mitt beroende, trots att jag aldrig tidigare hade hamnat i trubbel.

Jag greps 2018 och den 2 januari 2019 dömdes jag till fyra år (två år i fängelse och två år villkorligt). Förutom stölden så försummade jag mina närmaste. Helt konsumerad av behovet av att må bättre och spela förlorade jag all känsla av målmedvetenhet och var aldrig riktigt närvarande i mitt eget och familjens liv.

Med stöd och kärlek av från min familj deltog jag i specifik rådgivning för mitt problemspelande och min psykiska ohälsa. Båda var grundläggande för min återhämtning eftersom de gjorde det möjligt för mig att förstå mitt förhållande till spelandet och hur jag kunde behandla det. Jag var tvungen att ta i itu med mitt spelande, men grundorsaken var mitt mentala välbefinnande, så jag behövde investera i båda för att se till att jag inte ersatte spelandet med annat ohälsosamt beteende. Jag var fast besluten om att trivas i återhämtningen och investerade min tid i att lära mig om missbruk, terapier, tankesätt att hitta olika tekniker för att undvika återfall. Jag började också att återuppbygga relationen med min fru och mina barn.

Under hela min tid i fängelset lyssnade jag på och stöttade mina medfångar. De flesta hade också drabbats av missbruk och avsaknad av mål i livet. Jag fortsatte min satsning på personlig utveckling, lärande och att bli mer medveten om mig själv. Jag anmälde mig också till och slutförde olika kurser och läste många böcker. Sedan jag släpptes ur fängelset har min fru och jag varit med och grundat en icke-vinstdrivande organisation som heter Reframe Coaching. Den använder sig av återhämtningscoaching för att stödja personer som antingen direkt eller indirekt har påverkats av ett spelberoende och/eller spelrelaterade skador. 

Vilka åtgärder eller råd kunde ha hjälpt dig?
Inte bara för dem som kanske har en osund relation till livet i allmänhet tror jag att det är viktigt att hitta en trygg plats där du kan känna dig lyssnad på utan att bli dömd eller känna att andra försöker laga dig. Ett utrymme där du kan uttrycka hur du verkligen känner dig i stället för att behöva fortsätta att trycka undan dina verkliga känslor.

Innan mitt missbruk tog jag vid två tillfällen mod till mig att tala med personer som jag trodde kunde hjälpa mig, men båda gångerna gick därifrån och skämdes ännu mer. Jag tror att människor vill prata men vi måste erbjuda utrymmen där man bara lyssnar. Jag tror att samhället i allmänhet måste bli mycket bättre på att tillhandahålla dess utrymmen.

Jag vet också att säkra spelmetoder fortsätter att utvecklas med nyckelorganisationer som Mindway AI som utvecklas hela tiden, men om speloperatörerna hade interagerat mer och ingripit mer skulle det definitivt ha hjälpt mig att öka min medvetenhet om mitt förhållande till spelandet.

Hur kan människor börja sin resa mot återhämtning om de lider av spelrelaterade problem?
Det finns många vägar till återhämtning och jag vill uppmuntra dig att prova så många som möjligt för att se vad som bäst fungerar för dig. Kom ihåg att din återhämtning är just det, DIN! Det är ingen tävling och ingen kapplöpning. Men det är en möjlighet att återfå kontrollen över DITT liv.

Andra människor som håller på att återhämta sig kommer att dela med sig av vad som har fungerat eller inte för dem, men det kan vara annorlunda för dig, och det är okej att veta att det är okej. Jag fick ut väldigt mycket av terapi med bara en person som lyssnade. Den gav mig utrymme där jag kunde fokusera på att lära mig mer om mig själv. Jag fann också stora fördelar med mindfulness och andningsövningar, som gjorde det möjligt för mig att att återknyta kontakt med mig själv och uttrycka svåra känslor genom andningens kraft. Men jag känner många människor som fick tillgång till och talar varmt om andra vägar, t.ex. boendestöd, grupparbete, onlineprogram och annat. 

Ta kontakt med stödlinjen.se om du känner att du behöver prata med någon om ditt spelberoende.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto