Publicerad på 25 Aug - 15:43

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Barcas stjärnskott, Chelseas utmaning och studsar United tillbaka?



Ewertssons Europa är tillbaka efter en kortare semesterledighet och blickar fram mot några rubriker att hålla ögonen på inför helgen.

Kan Chelsea lyfta mot nykomlingen?

Jag tyckte Chelsea visade skäl att känna optimism i premiärmatchen mot Liverpool, 1-1, där The Blues presterade betydligt bättre än jag hade förväntat mig, men i säsongens andra Premier League-match hämtades Chelsea tillbaka ner till jorden i form av en 3-1-förlust mot David Moyes West Ham. Allt var långt ifrån nattsvart och det fanns positiva bitar spelmässigt – men det går ändå inte att komma ifrån att Chelsea bara vunnit en av deras 16 senaste matcher och att Mauricio Pochettino står inför en oerhörd utmaning att bringa reda ur kaoset som Todd Boehlys transferbonanza åsamkat.

- Det här är en process. Vi måste tro på processen. Det här är bara början, säger Pochettino.

Han har förstås helt rätt, och Pochettino i egen hög person har haft oerhört knappt om tid att få igenom sina idéer till en spretig spelargrupp, men processpratet är också tröttsamt. Chelsea har spenderat absurda summor pengar på nyförvärv – nätta 900 miljoner pund – vilket än så länge inte återspeglas i vare sig prestation eller resultat. Chelsea har en talangfull spelartrupp; Enzo Fernández och Moisés Caicedo är en potentiellt fenomenal mittfältsduo, Carney Chukwuemeka (som nu, precis som Mykhailo Mudryk, Reece James och Christopher Nkunku är skadad) gjorde ett fint mål senast, Lewi Colwill och Axel Disasi har stor potential bredvid rutinerade Thiago Silvas, Nicolas Jackson har många egenskaper för att bli en lyckad anfallsvärvning och Raheem Sterling har, efter den misslyckade första säsongen på Stamford Bridge, inlett årets säsong mer lovande. Det finns grogrund till optimism, men Pochettino har rätt – han och laget behöver tålamod. Och bästa sättet att få tålamod och arbetsro är förstås att visa på framsteg.

På fredagsaftonen gästas Chelsea av Premier League-nykomlingen Luton Town, därefter väntar fjärdedivisionslaget AFC Wimbledon i Carabao Cup, Nottingham Forest hemma och Bournemouth borta i vad som är ett högst överkomligt spelschema kommande veckor. Några positiva resultat och prestationer efter West Ham-besvikelsen tidigare kan vara precis vad som behövs för att ge Pochettinos unga Chelsea avstamp för en framgångsrik säsong.

Barcelonas nya stjärnskott

Ansu Fati, Pedri, Gavi… Lamine Yamal ser ut att vara nästa ungtupp att slå igenom i Barcelona. Yamal fyllde 16 så sent som i juli. I våras blev han Barcelonas yngste spelare i La Liga någonsin när han hoppade in mot Real Betis och han har fått stort förtroende från Xavi direkt i säsongsinledningen.

- När Louis van Gaal ringde mig och meddelade nyheterna att jag skulle starta för första gången blev jag bara rädd. Det är en känsla som jag, ärligt talat, inte längre ser hos de yngre spelarna. Nu ser jag spelare som Lamine, exempelvis, som visar upp en mentalitet som jag inte ens var i närheten av. Ungdomarna har förändrats. De är mycket modigare än vi var förr, sa Xavi förra veckan när han själv 25-årsjubilerade sedan han som 18-åring gjorde sin Barcelonadebut.

När Raphinha visades ut mot Getafe har vänsterfotade Yamal använts på brassens position till höger i Xavis 3-4-3-formation – före mer rutinerade spelare som Ferran Torres, Ansu Fati, Abde Ezzalzouli exempelvis - och 16-åringen gjorde knappast fansen på Estadi Olimpic Lluis Companys på Montjuïc, där Barcelona tvingas hålla till under tiden Camp Nou genomgår ombyggnation, när han startade mot Cádiz senast. Yamal tillhörde Barcelonas absolut farligaste spelare under sina 85 minuter på planen och var högst involverad i spelet.
Yamal bör ha goda möjligheter att starta på nytt i helgen, när Barcelona tar sig an Villarreal på bortaplan. 16-åringen är helt klart värd att hålla ögonen på.

Pånyttfött Monaco under Hütter

Ligue 1-säsongen är ung, men två omgångar in är det Monaco som återfinns i tabelltoppen efter två raka segrar: 4-2 mot Clermont i premiären följt av 3-0 mot Strasbourg förra helgen, trots en sommar av förändring för monegaskerna. Adi Hütters lag tappade mittbacksbjässen Axel Disasi till Chelsea och Kevin Volland till Union Berlin och viktige Breel Embolo går dessutom skadad, men Monaco har agerat klokt på transfermarknaden och tycks ha fått ihop ett lag mycket lämpat för den stil Hütter vill spela.

Wissam Ben Yedder – den kontroversielle anfallaren som är under åtal för flera sexualbrott – leder linjen och har inlett säsongen bra med tre mål på två matcher. Anfallsveteranen supporteras av en kreativ uppsättning spelare med Aleksandr Golovin, wingbacksduon Caio Henrique, Vanderson och fjolårsfloppen Takumi Minamino – som gjorde två mål senast och ser betydligt skarpare ut i år. Sommarvärvningen Denis Zakaria har lite överraskande fått ta plats i en trebackslinje tillsammans med Soungoutou Magassa och Wilfried Singo och på mittfältet finns Youssouf Fofana, som kopplats samman med flera större klubbar, kvar.

Det är nog mycket begärt att tro att Monaco ska nå hela vägen att pressa PSG – om än ett lag under ombyggnation under Luis Enrique efter att Neymar och Lionel Messi flyttat vidare – men Monaco och Hütter har onekligen fått en upplyftande inledning på säsongen.

Belottis fortsatta måljakt

Har det äntligen vänt för Andrea Belotti? ”Il Gallo”, den tidigare målsprutan i Torino, hade en blytung fjolårssäsong i Rom där han inte mäktade med att göra ett enda ligamål. Anfallspositionen har varit en het potatis för José Mourinho med tanke på Tammy Abrahams skada, som håller engelsmannen borta ett par månader ytterligare, och i premiären mot Salernitana hade Mourinho få alternativ än att lägga sin tillit till Belotti. För en gångs skull blev han belönad. Belotti, som alltid är en hårt arbetande anfallare, hade plötsligt ett helt annat rörelsemönster och självförtroende i avslutssituationerna, vilket resulterade i två mål direkt i premiärkrysset mot Salernitana, där veteranen Antonio Candreva också gjorde två mål i 2-2-matchen.

Bayer Leverkusens iranske anfallare Sardar Azmoun ryktas vara nära en flytt till Roma, men i helgens möte mot Hellas Verona lär Belotti få förnyat förtroende i anfallspositionen. Kan han hålla målformen från premiären uppe?

Studsar Manchester United tillbaka?

Premier League-säsongen är två matcher gammal, men det är redan en pressad situation i Manchester United. Erik ten Hag hade en framgångsrik debutsäsong i United där han ledde klubben till Champions League via en tredjeplats i ligan, den första titeln sedan 2017 i Carabao Cup-triumfen samt ytterligare en cupfinal, när man föll mot grannen City i FA-cupfinalen.

Säsongsstarten har dock inte gått som väntat. Premiärmatchen mot Wolves var svag, där United inte alls fick till det spelmässigt trots att Raphaël Varanes mål i andra halvleken var tillräckligt för att säkra tre poäng inför Old Trafford-publiken. Den första halvleken mot Tottenham var förvisso spelmässigt betydligt bättre, där United skapade en hel del chanser och visade upp en helt annan intensitet och aggressivitet, men när Pape Matar Sarr gav Tottenham ledningen i inledningen av andra halvleken hade United – som så ofta under fjolårssäsongen – oerhört svårt att ta nytt grepp om matchbilden. Ange Postecoglous lag var betydligt bättre under den andra halvleken och vann välförtjänt med 2-0.

Under veckan, där mycket av nyheterna annars kretsat kring Uniteds beslut att gå skilda vägar med Mason Greenwood, har skadorna dessutom börjat ställa till det när både sommarvärvningen Mason Mount och viktige Luke Shaw sönder. Sedan tidigare är även Atalanta-värvningen Rasmus Höjlund, unge Kobbie Mainoo och naturlige Shaw-ersättaren Tyrell Malacia skadade. United behöver få in ytterligare nyförvärv för att bredda och förstärka truppen, men är beroende av utgående spelare för att frigöra pengar – men Harry Maguire, Donny van de Beek med flera tycks vara svåra att skeppa vidare till en tillfredsställande summa.

Under lördagen välkomnar United Nottingham Forest till Old Trafford, vilket borde vara en överkomlig uppgift för Ten Hags vanligtvis så hemmastarka lag, men skadesituationen och stämningen runt klubben är anledning till oro. En ny svag insats mot Forest, eller ett poängtapp, skulle bara addera ytterligare frågetecken under en säsongsinledning som än så länge inte blivit vad Manchester United hoppats på.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto