Publicerad på 20 Nov - 10:02

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Bielsas stil knäckte världsmästarna


Marcelo Bielsa har varit förbundskapten för Uruguay i ett halvår – men ”El Loco” har redan hunnit med att besegra både Brasilien och Argentina samtidigt som han förändrat Uruguays spelstil efter den mångåriga Óscar Tabarez-eran.

Under natten mot fredagen åkte regerande världsmästarna Argentina på sin första förlust sedan VM-premiärfiaskot mot Saudiarabien när Uruguay triumferade på La Bombonera i Buenos Aires och tog en blytung 2–0-seger.

– Man kan tydligt se Bielsas hand på sättet Uruguay spelar. I alla landslag och klubblag han varit, inklusive Argentina, är hans stil väldigt skönjbar. Han har en bra generation spelare i Uruguay, sa Lionel Messi efteråt.

Stilen är välbekant vid det här laget. Framåtlutad, offensiv, intensiv, hög press och rasande högt tempo.

– De är ett intensivt fotbollslag och gjorde det svårt för oss att spela vårt spel. De har fysiska och snabba spelare på mittfältet. Vi kände oss aldrig bekväma och kunde inte hitta sätt att äga boll under längre perioder. Matchen spelades i ett väldigt högt tempo och vi föll in i den stilen, vilket inte gynnar oss, fortsätter Messi om den eldiga matchen som bjöd på en hel del gruff och där Uruguaymittfältaren Manuel Ugartes obscena gest gentemot Rodrigo De Paul blivit ett viralt klipp på sociala medier.

Segern mot världsmästarna Argentina, Uruguays första mot konkurrenten på tio år och första på argentinsk mark sedan 1937, följde ytterligare en tung skalp, när Uruguay besegrade Brasilien med 2–0 hemma på Estádio Centenario i Montevideo, och Marcelo Bielsa har fått en perfekt start på sitt nya förbundskaptensuppdrag. Uruguay är tvåa i den sydamerikanska kvalgruppen, bakom Argentina, och Bielsa har redan lyckats implementera sin stil på laget, samtidigt som han fortsatt med generationsväxlingen som pågått sedan Óscar Tabarez långa tid i förbundskaptensposten, där anfallsstjärnor Diego Forlán, Edinson Cavani och Luís Suárez varit huvudfigurer.

Cavani och Suárez är fortfarande i allra högsta grad aktiva, och den sistnämnde har kallats upp i truppen igen även om han inte medverkade mot Argentina, men numera är det en yngre grupp spelare som leder Bielsas lag. Real Madrid-stjärnan Fede Valverde bär lagkaptensbindeln och förkroppsligar den uruguayanska stilen Garra Charrúa när han kamperar ihop med PSG:s Manuel Ugarte på mittfältet. Backlinjen – där Ronald Araújo, Sebastian Cáceres, Mathias Oliveira och Matias Vina – håller en hög linje, är framåtlutade och inte rädda att kliva fram, vilket man inte minst visade med sitt aggressiva angreppssätt mot Argentina, och offensivt har Liverpools Darwin Núñez greppat huvudrollen – med mål mot både Brasilien och Argentina – flankerad av Manchester Uniteds Facundo Pellistri och mindre kända namn som Maximiliano Araújo och Nicolás de la Cruz.

Bielsa kunde knappast ha önskat än bättre start på förbundskaptenslivet i Uruguay och det ska bli vansinnigt intressant att följa La Caleste framgent.

Helgens rubriker


Tårfyllt farväl till Janne och Ekdal

Sverige besegrade Estland med 2-0, efter fina mål från Viktor Claesson och, framför allt, Emil Forsberg inför en inte särskilt månghövdad publik på Friends Arena. Segern satte punkt på ett deppigt EM-kval och blev även avslutet på Janne Anderssons sjuåriga förbundskaptensera. Janne och Peter Wettergren var uppenbarligen rörda av stunden. Känslosamt blev det även för Albin Ekdal, som med lagkaptensbindeln på armen gjorde sin sista landskamp för Blågult.

Slutet blev inte vad någon hade önskat och det finns gott om saker att säga om vad som utspelats under de gångna två åren. I dag väljer jag dock att titta tillbaka och minnas de fina stunderna när det nu är dags att kliva in i en ny era: ny knäled för Janne – ny förbundskapten för Sverige.

Everton straffas med poängavdrag

Klubbfotbollen smiter in och stjäl lite medieutrymme även under landslagsuppehållet. I Premier League främst genom nyheten att Everton drabbas av poängavdrag och blir berövade tio poäng för att ha brutit mot ligans ekonomiska regelverk. Det innebär att Everton dalar till nästjumboplatsen i Premier League, på samma poäng som jumbon Burnley, men med blott två poäng upp till Luton på säker mark.

Tungt straff för Everton, som kommer att överklaga domen. Straffet väcker också frågetecken över klubbar som Chelsea och Manchester City, som utifrån den här domen bör ligga pyrt till för ännu skarpare straff än vad som drabbat The Toffees.

Lukaku fortsätter ösa in mål

Romelu Lukaku har varit glödhet i EM-kvalet – vilket Sverige bittert fått befara. Under söndagen gjorde Lukaku fyra mål på 37 minuter när Belgien körde över Azerbajdzjan med 5-0 och Roma-anfallaren är därmed kvalets skyttekung med imponerande 14 mål på 8 matcher – fyra före tvåan Cristiano Ronaldo.

Gavis olycka

Spaniens 3-1-seger mot Georgien bjöd på otäcka bilder för alla Barcelona-supportrar när supertalangen Gavi ådrog sig en allvarlig knäskada och nu troligtvis står inför långvarig skadefrånvaro. 19-åringen tvingades av i första halvleken.

– Det här är ett väldigt, väldigt tufft ögonblick, framför allt för Gavi själv men också för Barcelona, förbundet, landslaget, hans lagkamrater och för mig. Vi är förkrossade. Stämningen i omklädningsrummet var som om vi hade förlorat matchen. Men det här är en del av fotbollen, det är den fula sidan av sporten, sa Spaniens förbundskapten Luis de la Fuente.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto