Publicerad på 26 Apr - 12:44

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Djurgårdens jobbiga problem, nära värsta rånet och upp till bevis för Bajen



Foto: Bildbyrån

I Allsvenskt Allvar går vår expert Christian Polsäter (nokkan21 på twitter) in på djupet i Sveriges högstaliga. 

Vi har redan spelat en sjättedel av årets allsvenska. Vi har kris i Degerfors, derbydepp i DIF och två obesegrade topplag i Hammarby + Malmö. Här är mina reflektioner efter omgången. 

Ett derby man sett några gånger 

En spelmässigt hyfsat jämn match där den stora skillnaden mellan AIK och Djurgården var att Gnaget gjorde mål på ett av sina lägen. Känns som vi sett precis det derbyt ett antal gånger de senaste säsongerna. 

Det har bara spelats sex matcher, men hittills är det tydligt att Djurgården har några jobbiga problem: 

- Magnus Eriksson har inte haft samma höga nivå som i fjol. Spelade varje minut i fjol, men nu utbytt i fyra av fem matcher. 

- Haksabanovic har, i ärlighetens namn, inte dominerat så mycket som jag och många andra trodde. Han kom in på ett korttidskontrakt för att göra skillnad direkt. Nu har Haksabanovic spelat hälften av matcherna han troligen kommer göra i DIF-tröjan den här sejouren. Fyra av de återstående sex är matcher Djurgården nog vunnit även utan honom, de övriga två är Elfsborg borta och MFF hemma. Krävs nog segrar där och tongivande Haksabanovic-insatser för att inte hans lån ska ses som en besvikelse. 

- Wikheim är ett välmeriterat nyförvärv. Nu har han varit i Djurgården i tre månader utan att ha uträttat särskilt mycket alls. Ofattbart att han gick före Asoro i startelvan i min bok. 

- Mittbacksproblematiken fortsätter. Visst, AIK radade knappast upp lägen. Men Une-Larsson saknas verkligen och det känns tunt bakåt. Är ett av få lag som inte hållit någon nolla än. 

För AIKs del var det såklart en viktig seger och de kan nu blicka uppåt. Kan de ta minst fyra poäng hemma mot Malmö (11:e maj) och borta mot Hammarby (15:e maj) har de riktigt bra slagläge inför hösten förutsatt att de tar poängen de flesta väntar sig i övriga matcher.

Totalt överlägset Hammarby


Häcken får skylla sig själva 

Tycker Häcken hade total spelmässig kontroll på matchen mot Helsingborg. Radade upp målchanser och hade kunnat gå till halvtidsvila med en tvåmålsledning. Tog rättvist ledningen (misstänkt offside!) i början av andra halvlek. Blev dock lite för passiva och tog inte tillvara på de fina kontringslägena Helsingborg bjöd på. En dålig kombination av att inte gå tillräckligt hårt för tvåan överlag och för mycket slarv när lägena väl dök upp gjorde att de förlorade två poäng. Tyvärr alltför vanligt i svensk fotboll att lag blir för passiva i ledning och i slutändan tappar in en kvittering. Gör ett till mål så är matchen klar! 

Sen tycker jag det är tråkigt att Erik Friberg verkar vara oönskad (36 allsvenska minuter hittills) av Högmo. För mig är han en stor allsvensk profil som dominerat mittfältet i många säsonger, alltid trist när en karriär verkar rinna ut i sanden. Eller kan han hitta tillbaka in i laget? 

Hammarby totalt överlägsna mot Sirius 

Under hela säsongsupptakten har jag hyllat Hammarby. Fått en del invändningar som pekat på att de bara mött svaga lag hittills. Stämmer till viss del, men det är knappast så att Malmö, Elfsborg, Djurgården och andra topplag vinner enkelt så fort ett lag på nedre halvan står för motståndet. På måndagskvällen tog Bajen femte raka segern via 3-0 mot Sirius. Om Hammarby fortsätter vinna de här matcherna behöver de inte ett särskilt bra topplagsfacit för att ändå vara med i titelkampen in i mål. 

Mot Sirius stängde Hammarbys vinstodds på 1.65-1.70. När en match står 0-0 brukar oddsen på seger för gradvis stiga i takt med att krysset ökar i sannolikhet. Mot Sirius var Hammarby så pass överlägsna att oddset för Bajen-seger var nere på 1.55 live just före 1-0-målet. Säger en del om hur det såg ut i Uppsala. 

Nu vänder deras schema och ett par topplag väntar. På måndag väntar Malmö i en ruggigt het match med tanke på tabelläget och den moderna historien med Zlatan, Milos m.m. Jag vill alltid att de bästa spelarna ska spela de största matcherna och önskar självklart ingen att behöva gå skadad. Men går ju inte att komma ifrån att Hammarby har medstuds som slipper Christiansen. När dansken haltade ut kom det tidiga pengar på Hammarby mot Malmö, vilket justerade oddsen från MFF-favorit till att det i skrivande stund är jämna odds på 1x2-marknaden. Derbyn och historiska tungviktsmöten har sin charm men för mig är det årets match hittills. 

Malmö numret tyngre än Blåvitt 

En stark allsvensk inledning av IFK Göteborg. Ett skadedrabat Malmö FF. På förhand luktade det lite skräll tyckte många. Men Malmö FF var klart starkare än Blåvitt och det var bara en storspelande Hahn som hindrade skånsk ledning i halvtid. Göteborg hade förtvivlat svårt att få tag på bollen och skapade ytterst lite. Den välförtjänta Malmöledningen kom först i början av andra halvlek via en Christiansen-straff. 

Därefter hade Malmö FF nästan total kontroll. Hanterade Marcus Berg på ett bra sätt och då är mycket vunnet när man möter Blåvitt. Malmö gjorde en bra match, men känslan är att det finns mer att hämta – inte minst offensivt. Saknar ett par tongivande pjäser fortfarande och en tänkt nyckelspelare som Birmancevic har som bekant inte hittat rätt hittills. Då är det bra att ha en så pass stabil defensiv som Malmö haft hittills. Bara ett insläppt mål på fem matcher är bäst i serien och mittbacksparet känns väldigt tryggt. De måste fortsätta vara på topp när de gästar Bajen nästa omgång.

Vilket rån det kunde blivit

  
Sundsvall var nära ett av de värre rånen jag sett 

Inför omgången var jag inne på att Elfsborg skulle ta en klar seger hemma mot Sundsvall. Hade en spelrekommendation på asian -1 där oddset droppade (det hade redan börjat droppa när jag publicerade reken dessutom!) från 1.80 ner till 1.40 vid avspark. Matchbilden blev den förväntade med total spelmässig dominans från Elfsborg. Ledningen kom i mitten av första halvlek, men just före halvtid stack Sundsvall upp och hörnkvitterade. I andra halvlek fortsatte Elfsborgs bombardemang, men svaga avslut och storspelande Molin i Sundsvallskassen gjorde att målet lät vänta på sig till 85:e. Sundsvall var alltså bara några minuter från att råna med sig en poäng i en match där det chansmässigt snarare borde varit 4-0. 3-1-seger till slut och Elfsborg kunde andas ut. 

Då jag valde att sätta kaptensbindeln på Johan Larsson i mitt Fantasylag är jag inte helt nöjd med att Elfsborg inte klarade av att hålla nollan. Det är nog inte Thelin heller. Ingen nolla hittills för boråsarna. Det måste Elfsborg få ordning på nu i maj när de har ett par nyckelmatcher de behöver vinna för att haka på i toppen.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto