Publicerad på 27 Mar - 10:51

article-img
Foto: Bildbyrån

Dubbelsparken: Conte och Nagelsmann får lämna


Under ett landslagsuppehåll kan man tro att bloggens fokus ska få fokusera på just landslagsfotboll. Men trots Danmarks kollaps i Kazakstan och Cristiano Ronaldos landslagsrenässans så är det klubblagsfotbollen som står för helgens största rubriker – när både Julian Nagelsmann och Antonio Conte lämnat sina tränaruppdrag.

– Nagelsmann bevisade mot PSG att han taktiskt och strategiskt håller absolut högsta nivå. Vi planerar för en långsiktig framgång med honom. Vi ser en tydlig progression, sa Bayern Münchens president Herbert Hainer till Kicker på måndagen.

Fyra dagar senare var Julian Nagelsmann sparkad.

FC Bayern München kallas inte för FC Hollywood för inte. Bara en vecka innan Bayern ska ta sig an Borussia Dortmund i en duell om Bundesligatiteln, innan Freiburg väntar i DFB-Pokal och innan man ska ställas mot Pep Guardiolas Manchester City väljer Bayern att sparka Julian Nagelsmann och i stället plocka in Thomas Tuchel.

27 segrar, sju oavgjorda och tre förluster. Så lyder Julian Nagelsmanns facit i Bayern München den här säsongen. Trots en klurig Champions League-grupp med både Inter och Barcelona samt Paris Saint-Germain som åttondelsfinalsmotståndare har Bayern vunnit åtta matcher på lika många försök. I fjol vann Nagelsmann ännu en Bundesligatitel åt Bayern, som de prenumererat på det senaste decenniet, men man åkte chockartat ut mot Villarreal i Champions Leagues kvartsfinal och kraschade ur tyska cupen efter 0–5 mot Borussia Mönchengladbach.

När Bayern klev in i landslagsuppehållet med en anemisk förlust, 1–2, mot Bayer Leverkusen där Xabi Alonsos lag var det klart bättre laget, kände sig Bayern-ledningen – citatet ovan till trots – sig tvungen att agera.

– Jag har sällan upplevt en insats med så lite driv, mentalitet, aggression och kraft. Det här är inte vad Bayern München handlar om, sa sportchef Hasan Salihamidzic efter matchen.

Trots att ordförande Hainer uttryckte sitt förtroende för Nagelsmann har det under säsongen funnits en rad frågetecken för den 35 år unge tränaren. Bayern har inte dominerat Bundesliga som tidigare, där Borussia Dortmund nu kliver in i helgens Der Klassiker som serieledare, Nagelsmann lyckades inte fullt ut implementera sin flexibla spelstil och fick överge sin föredragna 4-2-2-2-formation för en form av hybridsystem som inte lyckades fullt ut. Manuel Neuer-affären, när målvaktstränaren Toni Tapalovic sparkades under Neuers skadefrånvaro, och att byta ut klubbtalismanen Thomas Müller tidigt vid ett par tillfällen hjälpte inte heller Nagelsmann i det mytiskt svårmanövrerade Bayern-omklädningsrummet – precis som hans relation med tyska tabloiden Bilds reporter Lena Wurzenberger.

Han hade också sina lierade i klubben och Joshua Kimmich fastslog att han är ”en av de tre bästa tränare han någonsin haft”. Men i slutändan handlade Bayerns tränarval lika mycket om någon annan än om Nagelsmann själv.

Samtidigt som Nagelsmann hade sina bekymmer cirkulerade Thomas Tuchels skugga som ett spöke bakom Nagelsmanns axel. Tuchel, arbetslös sedan han fick sparken från Chelsea, hade tidigare varit aktuell och fört diskussioner med Bayern och den forne PSG-, Dortmund- och Mainz-managern hade nyligen flyttat till München och syntes ofta i staden när han vandrade runt och rastade sin hund. Tuchel, som Bayern redan gått miste om en gång när Tuchel valde PSG, var tydlig med att han inte var benägen att vänta på sitt nästa tränaruppdrag vilket tvingade Bayern att trycka på panikknappen, för att inte riskera att missa Tuchel än en gång.

Nagelsmann fick höra nyheten om att han sparkats via sociala medier, precis som Bayern-spelarna.

– Thomas har lett PSG till en Champions League-final och i Chelsea var han framgångsrik från första början och vann Champions League. Det är ett imponerande CV. Vi är väldigt glada över att Thomas Tuchel nu är vår manager, säger Bayerns VD Oliver Kahn.

Tuchel är otvivelaktigt en av världens främsta fotbollstränare och, kanske till skillnad från Nagelsmann, har han ett ego och ett lynne att hantera managerposten i FC Hollywood, med allt vad det innebär.

– Bayern är en av världens bästa klubbar. Klubbens själva DNA är att vinna. Ansvaret är tydligt och det råder absolut inga missförstånd. Truppen Bayern har sammansatt är en av de mest talangfulla i Europa. Det är en trupp som kan utmana om samtliga titlar. Det sätter press på mig, men Bayern handlar om att vinna. Vi är här för att vinna samtliga titlar, säger Tuchel under sin första presskonferens i klubben.

Tuchel får, trots rådande landslagsuppehåll, långt ifrån någon mjukstart på sitt nya uppdrag. Han får ett par dagars förberedelse att komma till rätta innan spelarna återvänder till träningsplanen – sen väntar Borussia Dortmund i Der Klassiker direkt i debuten.

Helgens rubriker:

Conte lämnar Tottenham

Det kommer knappast som någon överraskning, med tanke på Antonio Contes sista presskonferens efter 3–3-matchen mot Southampton där Conte kastade såväl spelare, klubbledning och själva klubbens identitet framför bussen innan han satte sig på ett Ryanair-flyg mot Italien. Under söndagskvällen kom beskedet att Conte och Tottenham går skilda vägar ”by mutual agreement” enligt klubbens uttalande.

Assisterande tränare Cristian Stellini, som även haft huvudansvar när Conte haft sjukdomsproblematik under säsongen, kommer att ta över laget fram till slutet av säsongen. Julian Nagelsmann nämns redan som en tänkbar ersättare till Conte – precis som namn som Luis Enrique, Mauricio Pochettini, Rubén Amorim med flera – så kanske behöver inte den sparkade Bayern-tränaren vänta särskilt länge på sitt nästa uppdrag?

Höjlunds succé – Danmarks kollaps

Rasmus Höjlund har haft en genombrottssäsong i Atalanta i Serie A, där den 20-årige anfallaren gjort fem ligamål sedan årsskiftet. Nu har Höjlunds framgångssaga fortsatt även i landslagsdressen. Först gjorde han hattrick i Danmarks 3–1-seger mot Finland i debuten och under söndagen adderade Höjlund ytterligare två mål när han gav Danmark en 2–0-ledning borta mot Kazakstan. Glädjen blev dock kortvarig när Danmark kollapsade och överraskande föll med 3–2 efter att Kazakstan gjort tre mål på 17 minuter.

Ronaldo tillbaka i landslagsvärmen

Cristiano Ronaldo petades under uppmärksammade former av Fernando Santos under vinterns VM-slutspel i Qatar. Sedan dess har Santos lämnat förbundskaptensposten och ersatts av Roberto Martínez – som tagit Ronaldo tillbaka in i värmen. Al Nassr-anfallaren har startat båda Portugals kvalmatcher. Först gjorde han två mål i 2–0-segern mot Liechtenstein innan han adderade ytterligare två baljor i söndagens 6–0-mangling borta mot Luxemburg. Ronaldo står nu noterad för 122 mål i den portugisiska landslagsdressen.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto