Publicerad på 20 Mar - 11:54

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: El Clásico No Hay Liga


”No hay liga”, kan vi nog slå fast efter den här helgen. FC Barcelona vann under den sena söndagskvällen El Clásico på Camp Nou och öppnade därmed upp ett tolvpoängsförsprång ner till ärkerivalen Real Madrid.
– Det är inte klart. Vi känner oss inte som mästare. Det är ett steg framåt och jag är glad för spelarnas skull, säger Xavi.

Real Madrid försökte. De vitklädda sprang runt och tuttade på lite småbrasor här och var och inhopparen Marco Asensio såg till slut ut att lyckas tända liv i La Ligas titelstrid när han från nära håll styrde in Dani Carvajals inspel. I stället för matchvinnare bedömdes dock Asensio vara offside och i matchens slutminuter var det i stället en annan inhoppare som fick sista ordet – när Franck Kessié med sitt 2–1-mål lade en stor blöt filt över Real Madrids förhoppningar om att tända liv i Spaniens titelstrid.

– Vi har gjort en komplett match från första minuten till den sista, men vi har inte vunnit på grund av en VAR-offside som vi fortfarande hyser tveksamheter kring. Vi reser tillbaka till Madrid med tvivel, sa Carlo Ancelotti efteråt.

Trots att Real Madrid tog ledningen med 1–0 och hade 2–1-målet i nät – som dömdes bort för en väldigt knapp offside på Asensio – så var det ändå Barcelona som stora delar av matchen var det bättre laget och hade mer kontroll jämfört med senast lagen möttes – när Barcelona vann med 1-0 i Copa del Rey men för ovanlighetens skull bara hade 36 procent bollinnehav – för ett par veckor sedan. Oavgjort hade sannolikt inte varit tillräckligt för Real Madrids del, varpå Ancelotti utnyttjade sina byten för en sista anstormning i Katalonien, men Kessiés sena ledningsmål innebär nu att Barcelona har tolv poäng ner till Real Madrid med tolv matcher kvar att spela.

– Barça har varit mer konsekventa än oss den här säsongen. Nu är vårt underläge än större än inför matchen och vår uppgift är därmed ännu svårare, säger Ancelotti.

I Barcelonalägret är det av förståeliga skäl desto muntrare miner. Efter uttåget ur Champions Leagues gruppspel och ur Europa League mot Manchester United så tar katalanerna nu ett stort kliv mot första La Liga-titeln sedan 2019.

– Det är inte klart än. Vi känner oss inte som mästare. Det är ett steg närmare och vi jag är glad för spelarnas skull. De genomför en extraordinär ligasäsong, säger Xavi.

El Clásico-segern kommer också som välbehövlig distraktion för Barcelona, som trots La Liga-framgångarna på planen genomgår en riktigt tuff tid utanför fotbollsplanen. Sedan februari finner sig Bracelona som föremål för en storm som blossat upp kring en korruptionsskandal som fått namnet ”El Caso Negreira” som skakar såväl Barcelona som spansk fotboll.

Skandalen avslöjades av den katalanska radiokanalen Cadena Ser i februari när en skatterevision i den forne proffsdomaren José María Enríquez Negreiras – som var vice ordförande i spanska domarkommittén, CTA – bolag och dennes förehavanden gav åklagare anledning att vända blickarna även mot FC Barcelona. Mellan 2001 och 2018, tiden då Negreira varit vice ordförande i domarkommittén, ska Barcelona ha betalat ut omkring 84 miljoner kronor till bolag som ägs av Negreira. Under samma period var Barcelona Europas främsta fotbollslag och radade upp bland annat tio La Liga-titlar och fyra Champions League-titlar.

President Joan Laporta bedyrar klubbens oskuld och hävdar att man är ”offer för en kampanj” och attackeras från alla håll. Barcelona hävdar att betalningarna är för att Negreira agerat extern konsult och sammanställt rapporter om domare, men förra fredagen meddelade Åklagarmyndigheten att åtal om korruption, bedrägeri och förfalskning formellt väcks mot Negreira, FC Barcelona samt forna klubbpresidenterna Josep María Bartomeu och Sandro Rosell, samt ytterligare två före detta klubbledamöter.

Fallet lär pågå en lång tid och det lär dröja innan vi vet vad utfallet kommer bli, men reaktionerna i Spanien har inte låtit vänta sig. Direkt när nyheten uppdagades av Cadena Ser gick 18 La Liga-klubbar – alla utom Real Madrid – ut i ett gemensamt uttalande och fördömde Barcelona. Efter Åklagarmyndighetens besked har även Real Madrid, som varit nära anknuten till ärkerivalen Barcelona bland annat i samband med Super League-initiativet som de båda spanska giganterna fortfarande är involverade i, anslutit till övriga klubbar. La Ligas president Javier Tebas har högljutt kritiserat Barcelona och slagit fast att man ”inte fått någon övertygande förklaring alls” från klubben, men Tebas har också meddelat att La Liga inte har möjlighet att införa några sportsliga sanktioner för Barcelona, på grund av passerad preskriberingstid.

”El Caso Negreira” är inte Barcelonas enda bekymmer utanför planen. Klubbens ekonomiska bekymmer och stora skuldberg är väldokumenterade, vilket också ledde till Barcelonas förehavanden den gångna sommaren när man aktiverade flertalet ”palancas” – ekonomiska reglage där man sålde av delar av klubbens framtida intäkter för att få ekonomiskt tillskott i tid för att kunna värva och registrera spelare som Kessíe, Robert Lewandowski, Jules Koundé, Andreas Christensen och Raphinha. Att åka ur Champions League redan i gruppspelet, och dessutom även Europa League i playoff, ingick inte i de ekonomiska beräkningarna för 2022/23, vilket innebär att La Ligas Financial Fair Play-regler kommer fortsätta att bakbinda klubbens löne- och transferutrymme. Brottningsmatchen med La Liga har redan ställt till det i form av bekymmer att förnya supertalangen Gavis kontrakt. Även om Barcelona firar triumfer på fotbollsplanen och säkrar La Liga-titeln – som man ser ut att storma mot – så kan det komma att krävas nya kreativa tilltag för att göra Barcelona slagkraftigt nog för att mäta sig med övriga storklubbar under transfersommaren.

Stormen runt Negreira och ekonomiska situationen lär hur som helst inte bedarra under den närmsta framtiden.

Helgens Rubriker: 

Stills och Reims svit bruten

Arsenal-talangen Folarin Balogun gav Reims ledningen – men två mål från Alexis Sánchez gav Olympique Marseille en bortaseger och såg till att succélaget Reims åkte på sin första förlust under Will Stills ledning. Det var Reims första förlust på 19 matcher och satte stopp på en 17 matcher lång förlustfri svit för 30-årige Will Still som huvudtränare för laget från Champagne-distriktet.

– Vi kan vara stolta över den historia vi skrivit fram till dags datum. Det är inte många lag som lyckas gå 19 matcher utan förlust, sa Still efteråt.

I Ligue 1 förlorade PSG, när man föll med 2–0 hemma mot Rennes, men PSG har ändå sju poäng ner till tvåan Marseille.

Fulhams hjärnsläpp

Fulham såg ut att gå mot en FA-cupsemifinal och en finfin seger mot Manchester United på Old Trafford. Aleksandar Mitrovic gav gästande The Cottagers ledningen strax efter halvtidsvilan och Erik ten Hags United fick inte alls till spelet framför hemmapubliken. Men på bara några minuter rasade allt samman för Fulham.

Antony frispelade Jadon Sancho i en omställning, som i sin tur rundade utrusande Bernd Leno och skulle bara placera in bollen i nät när Willian stoppade bollen med handen på mållinjen. Efter VAR-granskning tilldömdes straff och rött kort på brassen – och då gick topplocket för Fulham. Först visades tränaren Marco Silva ut för att ha varit framme och gapat på domaren Chris Kavanagh vid VAR-skärmen och när Kavanagh återvände till planen tappade Mitrovic skallen och konfronterade domaren och knuffade honom, vilket fick även honom utvisad. Från 1–0 till 1–1 och nio man, med tre totala röda kort, på ett par minuter.

Strax därefter gjorde Marcel Sabitzer sitt första mål i United-tröjan och på tilläggstid säkrade Bruno Fernandes semifinalplatsen, där man ställs mot Brighton, med sitt andra mål för matchen. I andra semifinalen möts Manchester City och Sheffield United.

VAR-kontrovers i Derby D’Italia

Juventus vann söndagens Derby d’Italia på Giuseppe Meazza med 1–0. Det var dock en kontroversiell seger då Filip Kostics mål i den första halvleken föranleddes av en hands på Adrien Rabiot, vilket inte plockades upp av VAR.

Zlatan Ibrahimovic gjorde sin första start sedan återkomsten från knäskadan och svensken fick bli målskytt från straffpunkten när Milan föll mot Udinese.

Napoli vann på nytt, 4–0 mot Torino, och ryckte till sig en 19-poängsledning ner till tvåan Lazio.

Contes bisarra, ursinniga monolog

Den konspirationsteoretiskt lagde skulle nog hävda att det inte är en slump att Antonio Conte väljer att göra sitt utspel precis innan ett landslagsuppehåll och att italienaren kanske inte skulle bli allt för ledsen över att avlägsnas från sitt tränaruppdrag i Tottenham Hotspurs.

Contes kontrakt går ut i sommar och efter att Tottenham tappade 3–1-ledning till 3–3 mot Southampton höll italienaren verkligen inte igen med sin kritik mot spelarna som han stämplade som ”själviska” och spela utan ”eld i blicken”, samt anklaga spelarna för kulturen i Tottenham som anledning till klubbens långa titellösa svit.

– De kan byta tränare, massa tränare, men situationen kan inte förändras. Tro mig, sa Conte bland annat.

Svennis hyllad i Derby della Capitale

Eldigt blev det även i Rom, där Lazio och Roma drabbade samman i Derby della Capitale. Lazio vann med 1–0 i ett derby som innehöll tre röda kort. Först visades Roger Ibañez ut efter två gula kort på en halvtimme och efter slutsignalen fick både Bryan Cristante och Adam Marusic syna röda kort efter en dispyt.

Inför matchen hyllades Sven-Göran Eriksson, som varit tränare i både Lazio och Roma tidigare, när den svenske fotbollslegendaren var på plats på Stadio Olimpico.

– Det var helt underbart, fantastiskt. Jag älskade det verkligen. Jag har många fantastiska minnen härifrån, sa Svennis om stämningen.

Dortmund upp i Bundesligatopp – Nagelsmann jagar mullvad

Bayern München föll borta mot Xabi Alonsos Bayer Leverkusen, efter två straffmål från Ezequiel Palacios.

– Vi förtjänade att förlora. Bortsett från sista tio minuterna var vi det sämre laget, sa Julian Nagelsmann efteråt till DAZN.

Nagelsmann var också irriterad över att Bayern München tycks ha en mullvad i laget, som läcker uppgifter om laguttagningar och dylikt till pressen.

– Vad är personen som läcker information ute efter? Vad väntar han på? Jag förstår inte vad hans motivation skulle kunna vara, mer än att underlätta för våra motståndare. Mullvadar är en skyddad art. Varje gång du reser ut på landet ser du 80 000 mullvadar, men du kan inte göra dig av med dem. Att söka efter dem är oerhört, oerhört svårt, säger han.

Bayerns förlust innebär att Borussia Dortmund nu kliver upp i Bundesligatopp, efter att Edin Terzics kört över Köln med hela 6–1 under lördagen.



Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto