Publicerad på 24 Maj - 12:38

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Elitloppet 2022: Odds och allt du behöver veta



Foto: Bildbyrån

Elitloppshelgen 2022 avgörs mellan 27-29 maj och är Sveriges största travhelg på många sätt. Inte bara för att Sveriges största travlopp Elitloppet avgörs med 5.000.000kr till vinnaren utan också för att det körts sedan år 1952 och lockar världens bästa hästar samt storpublik och aktiva från hela världen. Elitloppet avgörs alltid sista söndagen i maj.

Elitloppshelgen är den helg som lockar flest besökare under hela året i landet och under dagarna tre brukar omkring 50.000 besökare inta nationalarenan. Själva Elitloppet körs som försök och final under samma dag över sprintdistansen 1609m. Det är 16 startande ekipage som gör upp i två kvalheat med åtta startande i varje. De fyra första i varje försök tar sig sedan vidare till själva finalen där Elitloppssegraren 2022 koras. Det är i Elitloppets som världens bästa häst över sprinterdistans utses.

För er som inte besökt denna travhelgen live tidigare så är det ett måste att göra det någon gång under livet. Solvalla har kanske världens bästa travpublik som skapar en obeskrivlig känsla och atmosfär för den som är på plats.

Så körs Elitloppet 2022

Försök 1:
1. Önas Prince – Per Nordström
2. Brother Bill – Jorma Kontio (Timo Nurmos)
3. Cokstile – Christoffer Eriksson (Erik Bondo)
4. Perfetto – Dagfin Henriksen
5. Click Bait – Ulf Ohlsson (Stefan Melander)
6. Vernissage Grif – Alessandro Gocciadoro
7. Etonnant – Anthony Barrier (Richard Westerink)
8. Don Fanucci Zet – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
 
Försök 2:
1. Snowstorm Hanover – Magnus A Djuse (Daniel Redén)
2. Admiral As – Per Lennartsson (Reijo Liljendahl)
3. Who’s Who – Åke Svanstedt (Pasi Aikio)
4. Hail Mary – Erik Adielsson (Daniel Redén)
5. Night Brodde – Conrad Lugauer
6. Mister F.Daag – Robin Bakker (Paul J Haagort)
7. Vivid Wise As – Matthieu Abrivard (Alessandro Gocciadoro)
8. Extreme – Björn Goop (Steen Juul)
 

Favoriter i Elitloppet 2022

Årets Favoriter

Don Fanucci Zet. - Sverige
Ålder: 6 år.
Kön: Hingst.
Far: Hard Livin.
Mor: Kissed By The West.
Prispengar: 9.650.808 SEK.
Ägare: Stall Zet (Daniel Redén)
Kusk: Örjan Kihlström
 
Kommentar: Don Fanucci Zet är regerande mästare av Elitloppet och under fjolåret vann han dessutom på den snabbaste segertiden i Elitloppets historia. Nu ska han försöka försvar den titeln. Don Fanucci Zet var den som först fick en rosa biljett (inbjudan) till Elitloppet av Elitlopps Generalen Anders Malmrot. Att detta är en av landets bästa hästar råder det inget tvivel om och dessutom har han sett helt strålande ut i sina insatser inför årets Elitlopp. Vi vet även att Don Fanucci Zet hanterar att starta två gånger under samma dag och dessutom har Örjan Kihlström valt Don Fanucci Zet som sin uppsittning i Elitloppet vilket är ett klart plus. Han hade dock återigen ingen lycka med sig när det gäller spårlottningen. Spår 8 i sitt försök hade han visserligen förra året också men i år är utgångsläget sett till konkurrenternas egenskaper sämre och därav har oddset också gått upp på Don Fanucci Zet som vinnare efter lottning.

ODDS Vinnare: 4,50 Plats 2,00

Hail Mary - Sverige
Ålder: 6 år
Kön: Hingst
Far: Googoo Gaagaa
Mor: Dreams U.S.
Morfar: Victory Dream
Intjänat: 7 694 000 kronor
Tränare: Daniel Redén
 
Kommentar: Hail Mary var den mest efterlängtade Elitlopps deltagaren som man väntade på besked kring in i de sista. Hail Mary vann Svenskt Travderby 2020 och hade det året en enastående säsong. Men året efter, 2021, gick det inte som på räls för hästen och han flyttades i December från Robert Bergh till Daniel Redén. För Redén gjorde Hail Mary debut den 6:e Maj och stod då för en mäktig uppvisning när han vann på 10,1 över 1640m. Nu har man ett lopp i kroppen och Daniel Redén har meddelat att han är redo för Elitloppet. En av de mest intressanta deltagarna i årets upplaga som dessutom hade tur med lottningen och fick ett bra utgångsläge i det andra försöket.

ODDS Vinnare: 3,50 Plats 1,75

Odds på Elitloppet 2022

Utländskt hopp

Vivid Wise As - Italien 
Ålder: 8 år. 
Kön: Hingst. 
Far: Yankee Glide. 
Mor: Temple Blue Chip. 
Prispengar: 1 814 784 euro. 
Tränare: Alessandro Gocciadoro. 
Kusk: Matthieu Abrivard.

 
Kommentar: Vivid Wise As har även han varit med i Elitloppet tre gånger tidigare, 2021 vann han sitt försök och slutade sen tvåa i finalen bakom Don Fanucci Zet. Detta är en häst som visat fin form under vintern. Vivid Wise As har bland annat segrat i Prix de France och han slutade även tvåa i Grand Critérium de Vitesse. Tränaren Alessandro Gocciadoro är en omdebatterad tränare i Sverige men ingen kan säga annat än att han är en frisk fläkt att ha med i dessa sammanhang. I min bok är detta en uppstickare som mycket väl kommer kunna blanda sig i slutsegern i år. I skrivande stund får du 12,50 på honom som slutsegrare i Elitloppet men jag tycker själv att spela på Vivid Wise As att sluta topp-3 i finalen är mer tilltalande som förtidsspel. Sitter själv på just det spelet, och även om utgångsläget med bricka sju i försöket lämnar lite mer att önska så är han given i en final för mig och väl där har jag svårt att se att man kommer få högre på att Vivid Wise As ska sluta på plats.

ODDS Vinnare: 12,50 Plats 3,85

Etonnant - Frankrike 
Ålder: 8 år. 
Kön: Hingst. 
Far: Timoko. 
Mor: Migraine. 
Prispengar: 1 243 500 euro. 
Tränare: Richard Westerink. 
Kusk: Anthony Barrier.

 
Kommentar: Detta är ett franskt kraftpaket som tidigare imponerat under sadel men som på senare tid även fungerat ypperligt för sulky. Han har bland annat besegrat självaste Face Time Bourbon i Prix du Bourbonnais. Det har även blivit seger i sprinterloppet Criterium de Vitesse. Etonnant lever på sin styrka och den stora frågan inför årets Elitlopp är om han är tillräckligt kvick i benen för att slåss om slutsegern i år. Detta är en fråga som kommer diskuteras hela vägen fram till hans försök. Men detta är ett spel som skulle kunna locka på förhand då Etonnant stod för ett perfekt genrep och att det fortsatt finns en del frågetecken kring hästen gör att oddset inte är pressat. Man fick även ett bra utgångsläge i försöket. Det är inte många som önskat spår sju i ett försök till Elitloppet tidigare, men det var precis vad kretsen kring hästen hade gjort på förhand. Etonnant har en tendens till att hetsa upp sig från de inre spåren bakom bilen och därför ökar sannolikheten för en felfri avgången från bricka sju.

ODDS: Vinnare 11,00 Plats 3,85

Extreme - Danmark 
Ålder: 6 år. 
Kön: Hingst. 
Far: Chocolatier. 
Mor: Swiss Watch. 
Intjänat: 3 641 398 kronor. 
Tränare: Steen Juul. 
Kusk: Björn Goop

 
Det danska hoppet i årets upplaga ställs till Extreme som besitter en otrolig speed och som visat sig stå sig väl mot svenska eliten flera gånger. Extreme är väldigt startsnabb vilket ofta gör att han sitter bra till i loppen direkt från start och detta är en mycket effektiv egenskap i just Elitloppet som endast mäter 1609m. Extreme besegrade dessutom titelförsvararen Don Fanucci Zet i European Championship för femåringar under 2021. Det som är spännande på förhand är att vår svenska stjärnkusk Björn Goop ska köra Extreme och vem vet vad han lyckas trolla fram bakom tömmarna. Dock måste Björn just kunna trolla en del då man fick det tuffaste möjliga utgångsläget med bricka åtta i sitt försök.

ODDS: Vinnare: 22,00 Plats: 5,50

Vernissage Grif - Italien 
Ålder: 8 år 
Kön: Hingst 
Far: Varenne 
Mor: Dalia Grif 
Intjänat: 714 963 Euro 
Tränare: Alessandro Gocciadoro 
Kusk: Alessandro Gocciadoro

 
Kommentar: Vernissage Grif är Alessandro Gocciadoros andra häst som fått en inbjudan till Elitloppet. Hans riktiga genombrott för den svenska publiken kom under fjolåret när han segrade i såväl Jämtlands Stora Pris som Årjängs Stora Sprinterlopp. Vernissage Grifs besitter skyhög kapacitet men har en hel del humör och är inte alltid lätt att räkna på. Men det verkar ändå som att han har mognat en hel del på slutet. En sak är säker och det är att Vernissage Grif kommer vara en rejäl faktor i sitt försök och även i finalen. Alessandro Gocciadoro kör själv och i min bok är detta en given finalist i årets final. Plats till 8,00 lockar för den som vill ha en peng på ett högre odds.

ODDS Vinnare: 40,00 Plats: 8,00

Cokstile - Italien 
Ålder: 9 år 
Kön: Hingst 
Far: Quite Easy U.S. 
Mor: Joystile 
Intjänat: 1 263 086 Euro 
Tränare: Erik Bondo 
Kusk: Christoffer Eriksson

 
Kommentar: Cokstile är nästa Italienare som kommer till start i Elitloppet 2022. Cokstile kvalade in till Elitloppet genom att vinna Finlandia Ajo från dödens. Han har även varit med i Elitloppet 2020 och slutade då tvåa i mål men blev i efterhand tilldelad segern då Propulsion diskvalificerats. Cokstile gör nu sin fjärde start i Elitloppet och jagar sin andra seger. I min bok är detta en häst som känns mer som en katt med nio liv. På det sättet nioåriga Cokstile nu kommit tillbaka i regi Erik Bondo känns både onarturligt och väcker frågetecken. Men samtidigt är det hans segerchans som ska värderas och i min bok är den låg även om han fått ett tilltalande utgångsläge i sitt försök.

ODDS: Vinnare 10,00 Plats 3,15

Perfetto - Kanada 
Ålder: 7 år 
Kön: Valack 
Far: Majestic Son 
Mor: Perfect Prelude 
Intjänat: 713 416 dollar 
Tränare: Dagfin Henriksen 
Kusk: Dagfin Henriksen

 
Att Kanada stoltserar med ett bidrag i årets upplaga av Elitloppet känns fräscht på förhand även om det inte finns mycket som talar för att han har något med slutsegern att göra. Perfetto är utsedd till årets äldre häst i Kanada både 2021 och 2022. Perfetto har gjort 90 starter i livet och segrat i 25 av dessa. Under fjolåret vann han Open Trot på Woodbine Mohawk Park och slutade trea i Maple Leaf Trot. Perfetto är kvick i benen och kan lägga iväg bra från start men han är i behov av en hel del tur längs vägen för att kunna kvala in till finalen. Lottningen kan knappast kretsen kring hästen däremot klaga på. Från spår fyra i sitt försök kommer startsnabba Perfetto kunna få ett passande lopp.

ODDS: Vinnare 175.00 Plats 25,00

Mister F Daag - Belgien 
Ålder: 7 år. 
Kön: Hingst. 
Far: Conway Hall. 
Mor: Miss Love.
Morfar: Love You. 
Intjänat: 568.924 euro. 
Tränare: Paul Hagoort. 
Kusk: Robin Bakker.

 
Kommentar: Derbyvinnare i Tyskland som fick en av de sista platserna in till året Elitlopp genom sin seger i Copenhagen Cup, han vann Prijs der Giganten i höstas och kommer med en bra prestation i ryggen. Men detta är en av de hästar på förhand som jag inte kommer lägga mest fokus på då jag inte ser hur han ska ta sig vidare till finalen.

ODDS Vinnare: 40.00 Plats: 6.00

Våra Svenska bidrag

Önas Prince - Sverige 
Ålder: 5 år 
Kön: Hingst 
Far: Chocolatier 
Mor: Sobra 
Intjänat 8 577 500 kronor 
Tränare: Per Nordström Kusk: Per Nordström

 
Kommentar: Önas Prince ska bli kul att följa i årets upplaga. Detta är en femåring som stod för en smått enastående säsong 2021. Han vann bland annat Sprintermästaren, Kungapokalen och Breeders Crown. Per Nordströms stjärna är osynad för sammanhanget och det återstår att se vad Önas Prince kan åstadkomma mot världseliten över 1609m. Men fru fortuna hade verkligen Per Nordström med sig när han drog spår ett i sitt försök. Önas Prince är startsnabb och tränaren var inte sen med att avisera att det är ledningen som gäller för Önas Prince. Men frågan är om han verkligen kommer vara så kaxig när världseliten kommer fram och ställer en fråga? Men oavsett känns att gå till final givet men att man ska vara spelade till 10,00 som vinnare känns helt fel och är alldeles för lågt för en dag som denna.

ODDS Vinnare: 10,00 Plats 3,00

Admiral As - Sverige 
Ålder: 6 år 
Kön: Valack 
Far: Ready Cash 
Mor: Galiera As 
Intjänat: 2 224 000 kronor 
Tränare: Reijo Liljendahl 
Kusk: Per Lennartsson

 
Kommentar: Admiral As är en individ som visat mycket hög kapacitet i STL-lopp under en längre tid. Men han har aldrig riktigt fått det att stämma fullt ut i de större sammanhangen. Admiral As galopperade i Jubileumspokalen och lyckades inte i finlen av Breeders Crown som fyraåring. Men Reijo Liljendahls häst fick perfekta förutsättningar med spår två i sitt försök. Dock är oddsen på förhand inget som lockar mig och jag tycker de är alldeles för låga sett till hans chanser i en eventuell final.

Odds Vinnare 15,00 Plats 4,75

Who's Who - Sverige 
Kön: Hingst 
Far: Maharajah 
Mor: Reality Pride 
Intjänat: 13 682 759 kronor 
Tränare: Pasi Aikio 
Kusk: Åke Svanstedt

 
Kommentar: Who's Who tycker jag är en rolig deltagare i årets Elitlopp. Dels så vet vi att kapaciteten är skyhög och samtidigt har han inte visat upp sitt fulla kunnande fullt ut över 1609m. Som om detta inte vore nog får vi även legenden Åke Svanstedt i vagnen till Elitloppet. Who's Who är en kopia av sina pappa Maharajah vilket bara det gör honom intressant i Elitloppet. Dessutom har han vunnit Svenskt Travderby, Jubileumspokalen, Hugo Åbergs Memorial och Paralympiatravet tidigare. Jag är inne på att två lopp kommer passa Who's Who bra och skulle han bara få ett passande lopp i finalen är jag inne på att man kommer sluta långt framme. Bricka tre i försöket är man givetvis nöjda med och 4,25 på att man slutar topp tre är lockande. Vill även se vad oddset på att Who's Who går vidare till final blir. Känns spännande på förhand om man kan få runt 2,00 på det.

ODDS Vinnare: 12,25 Plats: 4,25

Snowstorm Hanover - Sverige 
Ålder: 8 år. 
Kön: Hingst. 
Far: Muscle Massive. 
Mor: Snow Angel Hanover. 
Intjänat: 7 256 220 kr. 
Tränare: Daniel Redén 
Kusk: Magnus A Djuse

 
Kommentar: Snowstorm Hanover är Daniel Redéns fjärde häst som kommer till start i Elitloppet. Bara det är en helt otrolig bedrift av en enskild tränare i Sverige. Snowstorm imponerade som två- och treåring i USA och vann bland annat storloppet Kentucky Futurity. Men i Sverige har han haft det lite tuffare men tränaren Daniel Redén har gjort ett extremt jobb med hästen och kanske är detta ett av de största förvandlingsnummer som Daniel Redén åstadkommit i sin tränarkarriär. Snowstorm Hanover kvalade in till Elitloppet genom att vinna Meadow Roads lopp på Solvalla. Här hade också kretsen kring hästen tur i lottningen. Spår ett i sitt försök är perfekt och skulle han kunna få positionen i rygg på ledaren Hail Mary så känns det spännande att spela Snowstorm Hanover kvala in till finalen. Inväntar odds där.

ODDS Vinnare: 40,00 Plats: 6,00

Brother Bill - Sverige 
Ålder: 6 år. 
Kön: Valack. 
Far: From Above. 
Mor: Clear As A Bell. 
Morfar: Super Arnie. 
Intjänat: 6.078.000 kronor. 
Tränare: Timo Nurmos. 
Kusk: Jorma Kontio

 
Kommentar: Är en klassig typ som var tvåa i Kriteriet och följde upp det med seger i Breeders Crown året efter. Att detta är en häst som kommer med toppform till årets Elitlopp visade han i den senaste starten då Brother Bill satte nytt personligt rekord bakom Önas Prince. Utgångsläget blev perfekt i sitt försök och från bricka två kommer han kunna få ett passande lopp och på förhand kan kretsen inte klaga på något i jakten efter att ta sig vidare till finalen.

ODDS Vinnare: 15.00 Plats: 4.50

Click Bait - Sveirge 
Ålder: 6 år. 
Kön: Hingst. 
Far: Cantab Hall. 
Mor: Fun At Parties. 
Morfar: Lindy Lane. 
Intjänat: 4.024.200 kronor. 
Tränare: Stefan Melander. 
Kusk: Ulf Ohlsson

 
Kommentar: Detta är en häst som länge varit med och tampats mot eliten. Som fyraåring var han trea i Sprintermästaren och Kungapokalen. Click Bait slutade även tvåa i Fyraåringseliten bakom Ecurie D. Förra året blev den stora framgången segern i Prins Carl Philips Jubileumspokal och vägen till årets Elitlopp togs via segern i Prins Daniels lopp på Gävle förra lördagen. Utgångsläget blev sådär och detta är en häst som trivs som allra bäst när han får tävla i front. Men hans startsnabbhet kommer oavsett vara en faktor i sitt försök och jag har inget emot att Click Bait är med och sätter färg på tillställningen från start idag. Får svårt att räcka till final.

ODDS Vinnare: 50.00 Plats: 8.00

Night Brodde - Sverige 
Ålder: 7 år. 
Kön: Hingst. 
Far: Up And Quick 
Mor: Nagajka. 
Morfar: Viking Kronos. 
Intjänat: 3.250.115 kronor. 
Tränare: Conrad Lugauer.

Kommentar: Sista häst in i Elitloppet blev Night Brodde, detta har blivit lite av en snackis då han fick sin plats genom en omröstning. Det var första gången man genomfört en omröstning där vem som helst kunnat rösta på någon av de tre nominerade för att sen utse den som fått flest röster till en berättigad startplats i Elitloppet. Jag gillar själv Night Brodde och detta är inget hästen eller kretsen kring hästen ska straffas för. Men förhoppningsvis var detta första och sista gången man genomför en uttagning till Elitloppet på liknande sätt. Night Brodde har i sin tur varit en följehäst på V75 för många. Han har vunnit sin final i såväl brons- som silverdivisionen och förra året vann vann han Elitsprintern under Elitloppshelgen. Han imponerade vid spetssegern för två starter sedan men från bricka fem i sitt försök ser det ut att bli ett tufft lopp att vänta och oddsmässigt är det inget som tilltalar.

ODDS Vinnare: 100.00 Plats: 14.00

Njut & ha det gött ! 

Oliver Bergman

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto