Publicerad på 25 Sep - 12:34

0
article-img
Foto: Bildbyrån

En helg med galna derbyn och kaos



Vi blickar tillbaka på en händelserik fotbollshelg med derbyn i London och Madrid, och fortsatt kaos i Ajax när rivalmötet mot Feyenoord tvingades avbrytas.

Kaosscener i Amsterdam i De Klassieker – Mislintat sparkad

Förra helgens blogg ägnades i huvudsak åt problemen som Ajax stått inför under den katastrofala säsongsinledningen.

Under söndagen blev allt värre.

Efter 37 minuter av rivalmötet De Klassieker hade ärkerivalen Feyenoord, regerande mästare i Eredivisie, tagit en 3–0-ledning på Johan Cruijff Arena i Amsterdam. På läktarna rådde upploppsstämning. Matchen stoppades flera gånger när pyroteknik kastades in på planen och spelarna tvingades ut i omklädningsrummet. Till slut, i den 56:e matchminuten, fattade domaren Sedar Gozubuyuk beslutet att avbryta matchen.

Utanför arenan fortsatte oroligheterna med stenkastning och videor har spridits på Twitter när flera supportrar attackerar och vandaliserar huvudentrén.

- Alla är arga och besvikna över vad som hänt. De (supportrarna) ville uttrycka sin besvikelse. Vi förstår den besvikelsen till fullo. Det har varit en väldigt dålig start på säsongen och det är mycket som kretsat kring den här nystarten. Det förstår vi alla. Men vi fördömer kraftigt att visa det genom det här beteendet, sa Ajax-direktören Jan van Halst till ESPN.

De Klassieker är ett rivalmöte stöpt i turbulens och mötet mellan de två nederländska storklubbarna har ofta omringats av stökigheter. Så sent som i våras avbröts matchen på De Kuip i en halvtimmes tid efter att Ajax-mittfältaren Davy Klaassen träffats av ett föremål som kastats in från publiken.

Senare under kvällen meddelade Ajax att man går skilda vägar med sportchefen Sven Mislintat – som tidigare arbetat i klubbar som Borussia Dortmund och Arsenal – efter den katastrofala inledningen på säsongen, där Ajax bara vunnit en match och genomlevt ett stökigt transferfönster. Mislintat, som ersatte Marc Overmars så sent som i somras, har varit kraftigt kritiserad för hur han hanterat de senaste månaderna. Mislintat anställde tränaren Maurice Steijn, som han sedermera rapporterats rykt ihop med, och Mislintat har dessutom varit föremål för en internutredning för att ha suttit på dubbla stolar i samband med värvningen av Borna Sosa. Efter matchen mot Feyenoord gick Ajax ut med ett uttalande om att man efter bara några månader väljer att gå skilda vägar med Mislintat för ”avsaknad av stöd inom organisationen”.

Atlético Madrids styrkebesked i derbyt

Atlético Madrid tog en blytung trepoängare när man orsakade Real Madrids första förlust för säsongen i El Derbi Madrileño under söndagsaftonen. Atlético studsade därmed tillbaka från besvikelsen i 0–3-förlusten mot Valencia – som Cholo Simeone stämplade som ”den sämsta insatsen under hans tid i klubben” – med en tung 3-1-seger. Álvaro Morata gav Atlético ledningen efter bara fyra minuter. Innan han adderade sitt andra hade Antoine Griezmann och Toni Kroos gjort varsitt mål.

Carlo Ancelotti valde att bänka Joselu och addera ytterligare en mittfältare, med Jude Bellingham bakom Rodrygo. Experimentet föll inte väl ut och Ancelotti var självkritisk efteråt.

- När laget inte gör vad de ska är det uppenbarligen mitt ansvar.
 Ouppmärksamheten i början av matcher är mitt fel, sa han.

Delad pott i North London Derby

North London Derby bjöd i vanlig ordning på högoktanig underhållning när rivalerna Arsenal och Tottenham drabbade samman på Emirates Stadium. Spurs har inte vunnit borta mot Arsenal på 13 år, men efter en strålande säsongsstart under nye tränaren Ange Postecoglou äntrade Tottenham planen med optimism.

Arsenal var dock det klart bättre laget i den första halvleken och tog också ledningen när Bukayo Sakas avslut styrdes i nät via Cristian Romero. Strax före halvtidsvilan kvitterade Spurs när James Maddison – som varit fenomenal sedan ankomsten från Leicester City i somras – hittade fram till nye lagkaptenen Heung-Min Son.

I halvtid tvingades Arsenal plocka av Declan Rice och Fábio Vieira, med Jorginho och Kai Havertz som ersättare, och i den andra halvleken tog Tottenham över initiativet och imponerade spelmässigt i stora stunder. Ändå var det hemmalaget som återtog ledningen när Romero återigen var oturlig – denna gång när han fick bollen på handen och Saka kunde utnyttja den efterföljande VAR-straffen (jag blir galen på alla dessa handsstraffar och bristen på tydlighet – det är verkligen ett tärningsspel varenda gång). Det dröjde dock inte många sekunder innan Maddison avväpnade en sävlig Jorginho på mittplanen och därefter återigen serverade Son till 2-2-målet som blev matchens sista.

Det bestående intrycket efter matchen är vilket oerhört, oerhört imponerande jobb Ange Postecoglou gjort på så kort tid i Tottenham, trots tappet av Harry Kane. Spelmässigt är Tottenham ett helt annat lag än under de buttra, dystra, defensiva, negativa åren under José Mourinho, Nuno Espírito Santo och Antonio Conte. Postecoglous Tottenham är offensivt, positivt, framåtlutat och försöker spela sin fotboll, alldeles oavsett vad motståndaren heter. Det underlättade förstås att Rice tvingades kliva av med ett ispaket runt vaden, men jag var oerhört imponerad av Spurs andra halvlek. Yves Bissouma – helt förbisedd under fjolåret – var återigen dominant på mittfältet tillsammans med unge Pape Matar Sarr och på vänsterbackspositionen växte 20-årige Destiny Udogie in i matchen mer och mer.

Postecoglou är bara sex Premier League-matcher in i sin Spursrevolution. Det ska bli oerhört spännande att se vart det landar.

Slakten i Sheffield

8–0, åtta olika målskyttar. Det som utspelades på Bramall Lane under söndagen var något alldeles extra. Newcastle studsade tillbaka med besked från en blek insats i Champions League-återkomsten i veckan – där The Magpies på något sätt lyckades få med sig en poäng från San Siro trots att Milan dominerade matchen med eftertryck – och körde fullständigt över Premier League-nykomlingen Sheffield United.

Matchen var över efter 35 minuter när Sven Botman gjorde 3-0 – Newcastles tredje mål på 14 minuter. Därefter adderades alltså ytterligare fem, där Alexander Isak fick stänga butiken ett par minuter från slutet.

Sheffield United har haft en tung inledning på återkomsten till Premier League. The Blades är sist i ligan med en inspelad poäng efter sex omgångar. Tränaren Paul Heckingbottom är redan satt under rejäl press och det har börjat viskas om att forne Sheffield United-tränaren Chris Wilder – som fick sparken när Heckingbottom klev in – är på väg att återvända.

- Det verkar vara en grej nu, vad det verkar. Det har varit en riktigt tuff vecka för oss och vi vill bara att den ska vara över, sa Heckingbottom om de återkommande spekulationerna kring hans framtid och Wilders återkomst.

PSG dominant i Le Classique

Paris Saint-Germain behövde inte slita ihjäl sig för att vinna rivalmötet Le Classique med ärkerivalen Olympique Marseille - som genomgått en tuff vecka med supporterprotester, missnöje med ledningen och avgången av Marcelino, tränaren som tillträdde så sent som i somras. Achraf Hakimi gav PSG ledningen på Parc des Princes efter ett par minuter och nyförvärvet Randal Kolo Muani ökade på innan halvtidspausen. I den andra akten ökade ytterligare ett nyförvärv, Goncalo Ramos, på med två mål och fastställde slutresultatet till 4–0.

Segern tog PSG till tredjeplatsen i Ligue 1, två poäng bakom överraskande ledaren Brest. Allt var dock inte guld och gröna skogar i Le Classique-segern – storstjärnan Kylian Mbappé klev nämligen av med en vristskada i den första halvleken.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto