Publicerad på 26 Maj - 14:46

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Vilka lag åker ur – och vilka lag tar steget upp till Englands finrum


Inför helgens blogg blickar vi framåt mot en högintressant fotbollshelg där vi bland annat bjuds på Bundesligasäsongens klimax och Championships playoff-final. Kan Borussia Dortmund, med allt i egna händer, hålla undan och snuva Bayern München på Die Meisterschale för första gången på ett årtionde, och tar Luton Town eller Coventry City klivet upp i Premier League?

Laddat för fest på Westfalenstadion – Dortmund med allt i egna händer

Tränare Edin Terzic visste precis vad det innebar när Borussia Dortmund brottade ner Augsburg, inte helt utan bekymmer men ändå till slut komfortabelt med 3–0, och säkrade tre vitala poäng i näst sista omgången.

- Om sju dagar är säsongen över, då kan grabbarna köpa precis vad de vill – en ny bil, ett hus, en resa. Men det går inte att köpa det här ögonblicket. Vi har arbetat oerhört hårt för det, vi har lidit. Nu måste vi ta ett sista steg, tillsammans med våra fans, på vår arena och i vår stad, för att till slut ta mästartiteln till Dortmund, sa Terzic.

Bundesliga det senaste decenniet har med rätta kritiserats för att kunna vara förutsägbar när Bayern München dominerat och prenumererat på ligatiteln. Den här säsongen är dock inte som alla andra och efter tio Bayern-titlar i följd kan vi på lördag få en ny Bundesligamästare att fira.

Borussia Dortmund har allt i egna händer när man tar emot Mainz 05 på Signal Iduna Park. Die Schwarzgelben har två poäng ner till Bayern München, som dock har bättre målskillnad, men om Dortmund segrar hemma mot Mainz spelar det ingen roll vad Bayern mäktar med i sin match mot FC Köln – då kommer Die Meisterschale lyftas mot Rühr-himlen och Borussia Dortmund krönas som mästare för första gången sedan 2011/12, under Jürgen Klopps ledning.

Det är upplagt för en gigantisk fest i Dortmund, där hundratusentals fans sägs sluta upp på Borsigplatz, stadens centrala torg, för att fira den så efterlängtade ligatiteln. Signal Iduna Park, eller Westfalenstadion som jag inte riktigt kan undgå att kalla den, kommer att gunga på lördagseftermiddagen när de fullsmetade läktarna, badande i klubbens gulsvarta färger, furiöst kommer att vråla fram sitt lag till seger mot ett Mainz som inte har något att spela för, och som förlorat fyra raka matcher sedan man överraskande besegrade Bayern München.

För Bayern och Thomas Tuchel har det varit några bisarra veckor sedan Julian Nagelsmann sparkades och ersattes av forne Dortmund-tränaren Tuchel. Bayern har redan kraschat ur Champions League och tyska cupen, och ser nu även ut att tappa Bundesligatiteln till Dortmund. Det går inte att säga att det varit något annat än en katastrofal vår för Bayern och det gungar redan i FC Hollywoods korridorer på Säbener Strasse, där det redan spekuleras i att syndabockar kommer utses – där VD:n Oliver Kahn och sportchefen Hasan Salihamidzic ryktas lycka pyrt till.

Med en omgång kvar är titeln Borussia Dortmunds att förlora – om de tar sig förbi Mainz-hindret kommer det firas som om det inte finns någon morgondag i Dortmund.

Det kan dessutom bil dubbel glädje för Dortmund i helgen, då det bjuds på gott om spänning även i bottenstriden där Dortmunds ärkerival Schalke 04 ligger illa till för en direkt återkomst till 2. Bundesliga. Schalke är nästjumbo, men har en poäng upp till både Bochum på kvalplats och Stuttgart på säker mark inför den tuffa bortamatchen mot RB Leipzig.

Två otroliga historier – men bara ett lag kan ta klivet upp i Premier League

Det brukar slentrianmässigt kastas runt uttryck om EFL Championships playoff-final som fotbollsvärldens mest värdefulla match, där enormt ökade intäkter ligger i potten för laget som segrar på Wembley och tar klivet upp i Premier League.

Lördagens playoff-final är något alldeles extra – mellan två lag som genomgått otroliga resor för att nå till Wembley. Så sent som 2018 spelade både Luton Town och Coventry City i League Two, den engelska fjärdedivisionen.

– Alla pratar om vilka resor vi gjort och hur vi tagit oss hit. Det här är en match för romantikerna. Luton har nått hit från National League, men det har varit en tuff väg även för oss. Vi har vår historia och har genomlevt våra bedrövelser, säger Coventrys tränare Mark Robins.

Coventry har inte spelat Premier League-fotboll sedan Magnus Hedman vaktade stolparna 2001. När The Sky Blues trillade ur högstadivisionen har man dock tvingats vandra igenom skärselden för att åter utmana om en återkomst till den engelska fotbollens finrum. Coventry har rasat genom seriesystemet, genomgått ekonomiska stålbad och fått leva en hemlös och hopplös tillvaro där man fått spela sina hemmamatcher hos grannklubbarna Northampton Town och Birmingham City för att man, på grund av diverse dispyter, bannlyst från att spela på sin egen hemmaarena. Sedan januari har klubben efter många bedrövliga år, trots de senaste årens klättring, har Coventry en ny ägare i lokale affärsmannen Doug King. När King tog över låg Coventry på 15:e plats, men sedan dess har Mark Robins – med hjälp av svenske skyttekungen Viktor Gyökeres - lett laget upp genom tabellen efter en otrolig vår, som kulminerat i en plats i playoff-finalen på Wembley efter att ha slagit ut Michael Carricks Middlesbrough i semifinalen.

Coventrys historia är häftig – men Lutons är ännu häftigare.

The Hatters har varit nere och vänt i non-league och sedan man trillade ur engelska högstadivisionen 1992, säsongen innan First Division blev Premier League, har man genomgått ekonomiska svårigheter såväl som flertalet nedflyttningar innan man 2018 inledde resan från League Two till Championships toppskikt. Redan i fjol tog man sig till playoff – men då tog det stopp i semifinal. Nu är Luton Town bara 90 minuter från Premier League-spel för första gången.

Pratar vi om Luton Town kan vi inte undgå att nämna klubbens klassiska, oefterhärmliga, högljudda, kompakta lilla arena Kenilworth Road, som varit klubbens hem sedan 1905. ”The Kenny” ligger insprängd mitt i ett tätbefolkat bostadsområde, där bortasupportrarna behöver ta sig in på arenan genom att klättra upp över ståltrappor – som ser ut som vilken kommunal utrymningsväg som helst – överblickande grannarnas hustak. Klubben planerar för att flyttat till en ny, modern arena i centrum – det har förvisso planerats i ett halvt århundrade, men ser nu äntligen ut att kunna gå i lås – men den kommer inte stå klar än på länge så om Luton lyckas besegra Coventry kommer The Hatters i höst få välkomna Erling Haaland, Marcus Rashford och alla Premier League-stjärnor till oefterhärmliga ”The Kenny”.

– Vi är en match ifrån Premier League. Det låter surrealistiskt, men det är ett faktum. Jag försöker hålla huvudet kallt, men vi alla vet om den här matchens magnitud. Vi kan inte undvika att prata om det; det är inget fel med att drömma och ta sikte på uppflyttning. Vi är nära nu, det är inom räckhåll, säger Lutons tränare Rob Edwards, som tog över tränarpositionen så sent som i november när Nathan Jones lämnade för Southampton.

Vilket lag undviker nedflyttning från Premier League?

En omgång kvar – och allt att spela om i botten av Premier League. Jumbon Southampton är redan nedflyttningsklar och inför helgens avslutande omgång befinner sig både Leicester och Leeds – båda med 31 inspelade poäng – under nedflyttningsstrecket. Everton, med 33 poäng, är nätt och jämnt på säker mark. Två av de tre lagen kommer när helgen är slut att få torka tårar och förbereda sig på en framtid i The Championship nästa säsong.

Så här avslutar lagen:
Leeds – Tottenham
Everton – Bournemouth
Leicester – West Ham

Ska vi våga oss på en gissning? Inget av lagen är i någon vidare form, men möter samtliga motståndare ”utan något att spela för” och som sitter tryggt i tabellens mittenskikt. Tottenham har förlorat tre av de fyra senaste matcherna, men har en poäng upp till Aston Villa på Europa Conference League-positionen. West Ham har måhända störst fokus på stundande final mot Fiorentina i ovan nämnda Conference League och Bournemouth – som lyft i tabellen från nedflyttningsstriden på ett imponerande vis under Gary O’Neil – har förlorat tre raka matcher. Jag tror Everton klarar sig kvar, nätt och jämnt.

Håller Benfica Porto stången?

Benfica har gjort en fin första säsong under Roger Schmidts ledning, där man stora stunder spelat en väldigt fin fotboll, även om man missade möjligheten att spela Champions League-semifinal efter uttåget mot nu finalklara Inter. Benfica såg ut att kunna defilera mot den portugisiska ligatiteln, men en formdipp när matcherna duggade som tätt runt kvartsfinalmötet mot Inter har gjort att det ändå blåst liv i Portugals titelstrid, där Porto närmat sig.

Efter Benficas kryss mot Sporting senast skiljer nu två poäng ner till Porto när vi i helgen kliver in i säsongens sista omgång. Benfica ställs mot redan nedflyttningsklara jumbon Santa Clara samtidigt som Porto välkomnar femteplacerade Vitória till Estádio do Dragão. Schmidts gäng har dock överlägsen målskillnad gentemot Porto, så ett kryss för Benfica räcker för att Lissabonklubben ska få fira på Estádio da Luz på lördagsaftonen.

Stormatch i Turin – kan Juventus ladda om efter besvikelsen?

Kan Juventus samla kraft för en sista push om Europaplatserna? Det har varit en berg-och-dal-bana till fotbollssäsong för Turinklubben som studsat upp och ned i tabellen utefter poängavdrag som både tagits och getts tillbaka. Tätt inpå avspark borta mot Empoli i måndags fick Juventus beskedet om att man på nytt berövas tio poäng. Spelarna tycktes inte kunna skaka av sig den besvikelsen och stod för en riktig kollaps när man förlorade med hela 4–1.

Poängavdraget ryckte Juventus bort från Champions League-platserna och med två omgångar kvar att spela befinner sig Juve nu på en sjundeplats med 59 inspelade poäng. Milan, på den fjärde och sista Champions League-platsen, har 64 poäng så än lever hoppet om Europa. Kan Juventus ladda om när man på söndagsaftonen välkomnar just Milan till Turin





Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto