Publicerad på 23 Okt - 12:24

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertsson: Italiensk filosofistudent bakom framgångarna


Nice fortsätter att vinna. I helgen tog Ligue 1:s enda kvarvarande obesegrade lag en ny seger i sydkustderbyt mot Olympique Marseille. Mannen bakom framgångarna? En 34-årig doldistränare och före detta filosofistudent.

OGC Nice har varit frekvent medverkande i press de senaste veckorna. Delvis har det handlat om att klubbens ägare, Ineos och Sir Jim Ratcliffe, är på väg att förvärva en del i Manchester United vilket fått brittisk press att nagelfara vad man uträttat i idrottsvärlden i allmänhet och fotbollsvärlden i synnerhet – där Nice till dags datum varit företagets flaggskepp.

Men Nice börjar också, efter ett par famlande säsonger under Ineos, attrahera uppmärksamhet för vad man uträttar på fotbollsplanen också. Nice är tvåa i Ligue 1 och seriens enda obesegrade lag. Inget annat lag i Europas fem toppligor har släppt in färre mål än Nice fyra, och Le Gym har redan hunnit med att besegra både Paris Saint-Germain – en imponerande 3-2-seger – och grannklubben Monaco.

Mannen bakom framgångarna är en 34-årig italiensk doldistränare.

– Om vi vill stanna på topp behöver vi ständigt höja vår nivå och vår standard. Vi har fortfarande mycket att uträtta, säger Francesco Farioli.

Få hade hört talas om Farioli när han i somras annonserades som Nice nya huvudtränare efter tillfälliga lösningen Didier Digard, som inledningsvis skördade framgångar. Farioli hade då bara varit huvudtränare i ett par säsonger i Turkiet – för Fatih Karagümrük och Alanyaspor.

– Vi intervjuade tio andra managers, men han förbluffade oss alla. Han är suverän. Han har väldigt starka övertygelser och idéer som vi inte vanligtvis ser i Frankrike. Det är oerhört intellektuellt stimulerande att upptäcka ett annat spelsätt med en så tydligt definierad stil. Det finns många lag som vill spela en bollinnehavsinriktad fotboll och kontrollera matcher, men Farioli strävar också ständigt efter stabilitet och balans, berättade Nice sportchef Florent Ghisolfi för RMC Sport.

– Det var modigt av Florent och styrelsen att anställa mig. Jag har hört åldersargumentet tidigare, men en tränare bedöms alltid utifrån sina beslut oavsett om han är i början av karriären eller någon som vunnit allt, som Mourinho. Jag utsattes för det tidigt så idag känns det inte lika komplicerat som när jag som 21-åring försökte instruera en 35-årig målvakt, fyller Farioli i.

Fariolis väg till tränareliten är lite annorlunda än de flesta. När Farioli insåg att den egna målvaktstränarkarriären i Italiens sjättedivision bland Toscanas böljande kullar inte skulle bära någon frukt bestämde han sig för att slå in på en annan bana. Först ville han bli astrofysiker – men valet föll på filosofi. Han började studera filosofi vid universitetet i Florens.

Det blev en ögonöppnare.

Filosofin hjälpte Farioli att skåda världen på ett annorlunda sätt. Han började ifrågasätta allt och lärde sig ställa frågor, både till sig själv och sin omgivning, i strävan efter att alltid bli bättre. Han tog med det i sitt tränarskap där han berättat om att hans arbetssätt i Nice bygger mycket på möten, både kollektiva och individuella, där han uppmuntrar sina spelare att kliva utanför sin comfort zone och tänka mer själva än de kanske är vana vid för att på så vis snabbare kunna implementera sina idéer hos spelartruppen.

Fotbollsfokuset behöll han under studietiden, där han bland annat skrev en uppsats med titeln “Filosofia del Gioco. L’estetica del calcio e il ruolo del portiere” – Sportens filosofi, fotbollens estetik och målvaktens roll. Vid sidan om filosofistudierna började han ta sina första tränarkliv när han, med sin målvaktsbakgrund, började agera målvaktstränare för klubbar som Margine Coperta, Fortis Juventus och Lucchese i Italiens lägre divisioner. Därefter gick flyttlasset till Qatar, där Farioli arbetade för ungdomslandslagen och Aspire Academy.

Då kom ett oväntat telefonsamtal som förde honom tillbaka till Italien.

Mellan tränaruppdragen i Mellanöstern underhöll Farioli sig med att skriva taktiska analyser som han publicerade. Roberto De Zerbi – idag hyllad manager i Brighton – tog del av en artikel som Farioli skrivit på WyScout där han analyserade De Zerbis Foggia. De Zerbi ville ha in Farioli som målvaktstränare för sin Serie A-nykomling Benevento.

Sagt och gjort.

De Zerbi blev en viktig influens i Fariolis tränarskap och han följde med den ett par år äldre landsmannen även till Sassuolo, där De Zerbi fick sitt riktiga genombrott. Fariolis första chans att prova vingarna i en mer övergripande tränarroll kom dock inte i hemlandet, utan i stället bar flyttlasset till Turkiet. Först blev Farioli assisterande tränare för Alanyaspor och som 31-åring blev han 2021 Europas yngste huvudtränare när han tog över Fatih Karagümrük i turkiska högstaligan. Han blev bara inte ens kvar i ett år innan Alanyaspor på nytt kallade, denna gång viftande med ett huvudtränaruppdrag, vilket sedermera ledde till att han i somras oväntat fick chansen i Nice.

Nice har inte behövt ångra sitt beslut ännu.

Les Aiglons har ännu inte smakat förlust i Ligue 1 och Farioli har på kort tid fått igenom sina idéer och byggt vidare på vad som redan i fjol var en solid defensiv. Nice har bara släppt in fyra mål på nio matcher, har hållit sex nollor och är alltjämt obesegrat. Fariolis lag strävar efter att kontrollera bollen och implementerar ett aggressivt presspel i motståndarens speluppbyggnad.

– Vi kunde inte ta oss ur vår planhalva första 20 minuterna. All heder till Nice unga tränare, de pressade otroligt bra, berättar Monaco-tränaren Adi Hütter, och PSG:s Luis Enrique har uttryckt sig i liknande stil.

Truppen är inte den mest namnkunniga, även om vi finner namn som Jérémie Boga, talangfulla landslagsspelarna Jean-Clair Todibo och Khépren Thuram – som båda var jagat villebråd under sommarens transferfönster – och rutinerade lagkaptenen Dante, som är fem år äldre än Farioli. Spelarna tycks ha greppat vad Farioli vill uträtta och kanske är Nice på väg att uppfylla de högt ställda ambitionerna som uttalades när Ineos klev in som ägare 2019. Lördagens 1-0-seger mot Olympique Marseille i sydkustderbyt förde Nice upp i tillfällig tabelltopp, innan grannklubben Monaco under söndagen återtog ledningen, och Farioli var nöjd med vad han såg.

– Jag är väldigt glad över resultatet och den solida prestationen. Vi måste se till att titta på tabellen så lite som möjligt, men säsongsinledningen har så klart varit väldigt positiv. Vi kunde inte ha önskat något bättre, säger Farioli och fortsätter:

– Om jag ska vara ärlig, det som gör mig mer stolt än något annat, var att vi kunde bringa glädje till våra fans. Det var en magisk atmosfär. Att vi lyckades säkra en så viktig seger, i en så viktig och efterlängtad match, inför hemmafansen var ett oerhört speciellt ögonblick. Nu kan vi njuta av kvällen och därefter arbeta ännu hårdare i morgon, säger han.

Starten på den franska Rivieran kunde knappast varit bättre för Farioli och Nice, som ska bli oerhört spännande att följa under säsongens gång.

Helgens rubriker


17-åringens drömdebut

Det var ungdomarna som räddade Xavis Barcelona i en klurig hemmamatch mot Athletic Club, som ställde till det på Barcelonas tillfälliga hem på Montjuic. På planen fanns redan 16-årige Lamine Yamal, 19-årige Gavi och 20-åringarna Fermín López och Alejandro Baldé när Xavi kastade in 17-årige Marc Guiu.

Guiu hann bara vara på planen i 33 sekunder när han, med sitt första tillslag i seniorfotbollen, satte 1-0 – matchens enda mål – framspelad av João Félix.

– Marc är en kille från akademin och han gjorde skillnad. Jag är glad för honom och för de tre poängen, som är väldigt viktiga. Marc är en målskytt, han har något speciellt och jag gillar honom personligen. Jag har inga problem med att titta vad vi redan har i klubben. Tvärtom. Jag vill ge ungdomarna samma chans och tillit som jag fick när jag var 17, 18, sa Xavi efteråt.

Segern tog Barcelona förbi Atlético Madrid och upp på tredje plats i La Liga, en poäng bakom serieledande Real Madrid inför nästa helgs El Clásico.

Inget slut på Ajax och Lyons elände

Det är synnerligen miserabel stämning i den nederländska huvudstaden. Mardrömsstarten på säsongen fortsatte när Ajax under söndagen förlorade borta mot jumbon FC Utrecht, och frågan är hur länge tränaren Maurice Steijn överlever? Ajax försvar var synnerligen poröst och trots att Ajax vände 0-2 till 3-2 efter halvtidsvilan var det Utrecht som lade beslag på poängen när man vann med 4-3 i en stökig match som avbröts två gånger om efter att ölmuggar i plast kastats in på planen.

Ajax är nu nästjumbo i Eredivisie och genomlider sin värsta säsongsinledning någonsin.

Mycket muntrare är det inte i Lyon. OL förlorade bottenmötet hemma mot Clermont och nu är Les Gones sist i Ligue 1 med en gapande nolla i segerkolumnen. Fabio Grosso har en tuff utmaning att vända den nedåtgående trenden.

Thiaws utvisning blev kostsam för Milan

Milan inledde bäst i toppmötet mot Juventus och såg ut att vara det starkare laget på San Siro, men en utvisning på mittbacken Malick Thiaw, som drog ner Moise Kean som siste gubbe, förändrade matchbilden. Juventus kastade in både Federico Chiesa och Dusan Vlahovic i jakt på seger, men behövde ett distansavslut från Manuel Locatelli – som styrdes in i nät på Rade Krunic – för att göra matchens enda mål och ta tre viktiga poäng.

– Det här var inte resultatet vi ville ha, men vi spelade bra med elva man och vi spelade bra med tio man, vi var inte under något skede i matchen underlägsna mot Juventus så jag känner att vi hade kunnat få med oss ett resultat, sa Milan-tränaren Stefano Pioli efteråt till DAZN.

Noterbart från Serie A i övrigt är att Inter, Atalanta, Roma, Lazio och Napoli alla vann – och att Jens Cajuste spelade 90 minuter för Napoli.

Arsenals comeback räddade poäng i derbyt

Arsenal var riktigt illa ute i London-derbyt mot Chelsea. Cole Palmer gav Chelsea ledningen från straffpunkten efter en kvart, efter en kontroversiell handsstraff, och i inledningen av den andra halvleken utökade Mykhailo Mudryk till 2-0 när ett inlägg – för inte menade han väl det där? – seglade i nät över en tveksamt positionerad David Raya.

Arsenal tvingades på nytt gräva djupt efter krafter, och lyckades säkra en poäng på Stamford Bridge. Först reducerade Declan Rice från ingenting, när han utnyttjade ett rejält misstag från Chelsea-målvakten Robert Sánchez, och ett par minuter senare satte inhopparen Leandro Trossard även 2-2-målet.

– Vi spelade inte med tillräcklig målmedvetenhet och tydlighet i den första halvleken, men sättet vi reagerade på var fenomenalt. Jag hyser inga tvivel kring vår karaktär och jag kunde se i halvtidspausen att vi alla visste att vi kunde göra så mycket bättre. Det är det jag älskar med det här laget, sa Arteta efteråt.

Trots att det inte blev tre poäng så var det i stora drag ytterligare en positiv insats för Chelsea, som ryckt upp sig på sistone och börjat finna fotfästet under Mauricio Pochettinos ledning.

– Jag är besviken. Fram till den 77:e minuten hade vi matchen under kontroll mot ett otroligt bra lag. Misstag kan inträffa. Det var oturligt eftersom Arsenals första mål gav dem tro. Vi måste lära oss när vi behöver vara lugna och när vi kan ta risker. Sådant här kommer hända, eftersom vi fortfarande är ett väldigt ungt lag. Det finns mycket att vara stolt över och vi behöver ta med oss de positiva bitarna, sa Pochettino.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto