Publicerad på 13 Nov - 14:51

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertsson om ett "förbaskat bra" fotbollslag


Då är det dags att kliva in i ännu ett landslagsuppehåll efter en fotbollshelg där den internationella klubblagsfotbollen måhända, åtminstone här på hemmaplan, fått hamna i skymundan för den allsvenska slutomgången och guldstriden mellan Malmö FF och Elfsborg. Ewertssons Europa lägger fokus på Xabi Alonsos otroliga Bayer Leverkusen – som fortsätter att vinna – samt tittar på helgens fotbollsrubriker.

Hur länge till måste vi vänta innan vi utropar Xabi Alonsos mycket imponerande Bayer Leverkusen till genuin utmanare till Bayern München i Bundesligas titelstrid? Leverkusen bara fortsätter att rada upp segrar och återfinns alltjämt i tabelltopp med tio segrar och blott ett enda poängtapp, i form av ett kryss, så här långt. I helgen tog Leverkusen ytterligare en övertygande seger när fjolårets succélag – och årets krisgäng – Union Berlin kördes över med hela 4–0 på hemmaplan, där sommarens succévärvning Álex Grimaldo (den spanske wingbacken har alltså gjort sex mål och fyra assist bara i Bundesliga den här säsongen) gjorde ett riktigt vackert mål till 1–0.

En gång i tiden var Bayer Leverkusen känt under öknamnet Neverkusen. Nära. Men aldrig hela vägen. Die Werkself har fått finna sig i smeknamnet sedan en minst sagt olycklig elvadagarsperiod i maj 2002, när Bayer Leverkusen hade tre titelchanser – och brände precis alla. Borussia Dortmund snuvade Leverkusen på Bundesligatiteln, Schalke 04 drog det längsta strået i tyska cupen och som extra salt i såren sänkte Real Madrid Leverkusen i Champions League-finalen på Hampden Park i Glasgow med sitt fenomenala volleyavgörande.

Men kanske är Xabi Alonso mannen att slutligen tvätta bort den stämpeln.

Alonso anlände till Bundesliga, där han tidigare spelat för Bayern München, i början av oktober. När Alonso ersatte Gerardo Seoane låg Leverkusen näst sist. Trots en svag ligaavslutning kunde Alonso runda av sin debutsäsong som huvudtränare – bortsett från tiden i Real Sociedads reservlag Sanse – med en sjätteplats i Bundesliga och en semifinalplats i Europa League, där det blev uttåg mot José Mourinhos Roma.

Alonsos första hela säsong i klubben har börjat än mer övertygande.

Leverkusen har ännu inte förlorat den här säsongen. Toppar Bundesliga, två poäng före Bayern, vidare i cupen och idel segrar i Europa League-gruppspelet. Mängder av mål gjorda och en lika underhållande som vägvinnande fotboll. Med spelare som Grimaldo, Granit Xhaka och Jonas Hofmann har sportchef Simon Rolfes adderat rutin till klubbens vanligtvis ungdomsbaserade filosofi. Lagkapten Lukas Hradecky är i sitt livs form, sommarvärvningen från Union Saint-Gillois – nigerianen Victor Boniface – har varit fenomenal och 20-åringen står redan noterad för elva mål i sin nya klubb. I backlinjen finns Jonathan Tah, Piero Hincapié, Edmond Tapsoba och forne Hammarbyspelaren Odilon Kossounou och längs flankerna stormar Grimaldo och nederländaren Jérémie Frimpong fram och bidrar båda i poängproduktionen.

Och då har vi inte ens nämnt återkomsten av Tysklands kanske största fotbollstalang – i konkurrens med Bayern Münchens Jamal Musiala – från långvariga skadebekymmer. Florian Wirtz slog igenom i Leverkusen 2020, precis 17 år fyllda, och han såg sin unga ålder till trots ut att vara redo att ta fotbollsvärlden med storm fram till han ådrog sig en knäskada våren 2022, som höll honom borta från fotbollen i tio månader och gjorde att han missade VM med Tyskland. Den här säsongen är Wirtz, som fyllde 20 i våras, tillbaka i toppslag. Wirtz – som är mångsidig och kan användas i flera olika roller – står redan noterad för sex mål och tio assist den här säsongen.

Kort och gott – Bayer Leverkusen anno 2023/24 är ett förbaskat bra fotbollslag. Hur långt räcker det? Det ska bli oerhört spännande att följa.

Helgens rubriker


Palmer visar att släkten är värst

För andra gången på en knapp vecka bjöd Chelsea på rejäl underhållning. Fyra mål mot Tottenham i derbyt i måndags – och nu fyra mål mot regerande mästarna Manchester City i en match som svängde fram och tillbaka fram till dess att Cole Palmer visade att släkten är värst när han i minut 95 satte straffen till 4-4 och räddade en pinne för Mauricio Pochettinos gäng. Kanske är det tecken på att Chelsea börjar finna fotfästet under Pochettinos ledning efter en utmanande säsongsinledning?

Över för Garcia i Neapel?

Napoli åkte på en riktig käftsmäll i slutminuterna mot bottenlaget Empoli. Kvicha Kvaratskhelia hade ett läge att avgöra när klockan tickade upp mot 90, men Etrit Berishas benparad höll Empolinollan intakt – och ett par minuter senare kunde Aurelio Andreazzoli stjäla alla tre poäng när Viktor Kovalenko satte matchens enda mål med ett vackert mål som letade sig in i nät via den bortre stolpen.

Förlusten ser ut att bli sista droppen för Rudi Garcia i Napoli. Italiensk press har fyllts av rykten om att ägaren Aurelio De Laurentiis fått nog och att det bara är en tidsfråga innan nyheten blir officiell. Jag var ytterst tveksam till Rudi Garcia som rätt man att ersätta Luciano Spalletti och under säsongsinledningen har han inte gjort mycket för att motbevisa det. Napoli är fyra i Serie A, tio poäng efter ettan Inter, och har inte imponerat när man ställts mot bättre motstånd där regerande mästarna redan förlorat mot Lazio, Real Madrid, Fiorentina och nu Empoli hemma på Stadio Diego Armando Maradona.

Tidigare Hellas Verona- och Olympique Marseille-tränaren Igor Tudor ryktas vara mannen ADL vill satsa på som Garcia-ersättare.

Sent avgörande i Lissabonderbyt

Viktor Gyökeres gav Sporting ledningen med ett fint mål i Lissabonderbyt – men Sportings poängmöjligheter försvårades rejält när Gonçalo Inácio visades ut i inledningen av den andra halvleken. Hela vägen till tilläggstid såg dock Sporting ut att hålla ut. Då kvitterade först mittfältstalangen João Neves, i 94:e, och i den 97:e blev det ännu värre när Casper Tengstedt satte segermålet till 2-1. Benficas segerfirande fastnade först i halsen när målet dömdes bort för offside, men efter VAR-bedömning kunde Benfica-fansen återigen fira.

Mållöst i svalt Rom-derby

Derby della Capitale är aldrig en sval historia och svallande känslorna brukar i vanlig ordning dominera –på fotbollsplanen var det desto svalare mellan två lag som inte rosar marknaden för tillfället. Matchen slutade 0-0, innehöll åtta gula kort - och en mindre dold sågning från José Mourinho till hans forna spelare Pedro, som han anklagade för att filma - och inget av lagen tog chansen att närma sig framförvarande lagen i striden om Europaplatserna. Roma är sjua och Lazio, med en pinne mindre, återfinns på tionde plats.

Vi kan annars inte runda av bloggen och Serie A-rubrikerna utan att nämna Federico Dimarcos fantastiska mål i Inters 2-0-seger mot Frosinone. Vänsterbacken hade precis passerat mittlinjen när han, från en position precis längs kanten, drar till med ett omöjligt avslut som seglade över en överraskade Stefano Turati i Frosinone-målet och letade sig in i nät vid den bortre burgaveln. Ett otroligt mål. Har ni inte redan sett – se det.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto