Publicerad på 5 Sep - 13:57

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertsson: Sämsta starten för Liverpool under Klopps ledning



Foto: Bildbyrån

Liverpool kom snubblande nära förra säsongen, när man skrapade ihop imponerande 92 poäng och ändå fick se sig besegrat av Manchester City med blott en poängs marginal. 2022/23 skulle bli säsongen Liverpool tog revansch – och Jürgen Klopps mannar visade i Community Shield-segern mot City att man skulle sälja sig dyrt. Men när ligasäsongen väl drog igång har saker och ting inte gått rätt väg. I helgen tappade Liverpool på nytt poäng i Merseyside-derbyt mot Everton. 

Jürgen Klopp närmade sig The Kop för sitt traditionsenliga firande. Den store tysken med colgate- tänderna såg ut att släppa ifrån sig lite frustration med varje ”fist pump” – sju totalt – framför hemmasupportrarna efter att Fábio Carvalho, nyförvärvet från Fulham, avgjort med sitt 2–1-mål hemma mot Newcastle i matchens döende sekunder. 

– Det är en massiv boost från en frustrerande kväll. Det var en av de bästa kvällar någonsin haft, och det är sådan fotbollen är. Nu har vi tagit sex poäng på de två senaste matcherna, men vi måste prestera bättre, sa Klopp efteråt. 

Den bökiga segern mot Newcastle, där Alexander Isak gav gästerna ledningen och dessutom hade en till boll i nät som blev bortdömd för offside, kom efter en 9–0-överkörning mot Bournemouth och Klopps förhoppning var att Liverpools start-och-stopp-säsongsinledning skulle vara på väg att vända. Men i helgens Merseyside-derby mot Everton blev ytterligare en frustrerande tillställning som slutade med poängtapp för Liverpool. I en match där båda lagen hade målchanser i mängder, men som ändå ologiskt nog slutade 0–0, var Everton laget som när slutsignalen ljöd var mest nöjt med både resultat och prestation. 

– Regel nummer 1: Om du inte kan vinna ett derby så måste du se till att inte förlora det. Vi kunde ha vunnit idag, men det fanns också flera ögonblick där vi kunde förlorat, sa Klopp efteråt.

Liverpools facit med nio inspelade poäng på de sex inledande Premier League-matcherna är den sämsta starten under Jürgen Klopps ledning. I en serie där – vilket fjolårets minimala segermarginal var tydligt bevis på – man inte har råd att tappa särskilt många poäng om man hoppas besegra Manchester City och lägga vantarna på Premier League-titeln har Liverpool redan tappat nio poäng. 

– Vi måste ta oss igenom den här perioden, så är det bara. Vi har spelare som kommer tillbaka, men de behöver också återintegreras i laget. Vi tittar på hur vi kan bli mer dynamiska, sa Klopp.

Skadesituationen har förstås inte underlättat Klopps uppdrag, där framför allt ett redan sårbart mittfält varit särskilt drabbat. Thiago, Jordan Henderson, Naby Keita, Alex-Oxlade Chamberlain, Ibrahima Konaté är alla skadade och på Goodison Park tvingades även Fábio Carvalho av i halvtid med en lårkaka. Nyförvärvet Arthur Melo blev kvar på bänken under samtliga 90 minuter. Brassemittfältaren känns som en chansning framtvingad av skadeläge och tidspress, när fönstret smällde igen. Arthur visade i korta sejourer i Barcelona vilken höjd han besitter – framför allt i sin tidiga tid där, där han har matcher där han imponerat storligen – men det var ett bra tag sedan han visade sig från sin bästa sida och hans tid i Europa får så här långt ses som ett misslyckande. Han är passningsskicklig, och kan bidra med ett progressivt passningsspel som både James Milner och Henderson exempelvis inte har i sin repertoar, men det finns frågetecken för hur hans fysik ska klara av Klopps högintensiva rock and roll-fotboll. 

Dessutom har många nyckelspelare varit formsvaga i säsongsinledningen. Virgil van Dijk har inte riktigt stått att känna igen från sin vanliga oövervinnerliga uppsyn, Trent Alexander-Arnold och Andrew Robertson har inte varit i slag och Mohamed Salahs nedåtgående formkurva är minst sagt oroväckande. På mittfältet tvingas Fabinho dra ett tungt lass, även om Harvey Elliot visat upp vilken oerhörd talang han besitter. Luis Díaz, som gjort succé sedan ankomsten i januari, har dragit ett tungt lass i offensiven där Darwin Nuñez fått en start-och-stopp-inledning efter det röda kortet och avstängningen mot Crystal Palace. 

Säsongen går nu in i ett än mer intensivt läge, när Champions League-spelet drar i gång till veckan, och den ökade matchbördan med tvåmatchersveckor kommer ställa ytterligare krav på Klopps redan skadeansträngda trupp. Lyckligtvis är Liverpool faktiskt bara sex poäng ifrån förstaplatsen som innehas av Arsenal, och fem poäng efter titelfavoriten Manchester City som också gick på en mina i helgen, men Klopps mannar måste börja hitta formen, överkomma svårigheterna och se till att poängen trillar in på stadig basis – annars riskerar Liverpools titelförhoppningar att blekna redan innan löven bytt färg. 

***

Helgens rubriker: 

Rashford stal showen efter Antonys premiärmål 

Det bjöds på en jämn, underhållande och stundtals sönderryckt match på Old Trafford mellan två formstarka lag. Arsenal reste till Manchester som serieledare med fem segrar på lika många försök och stod nu inför det hittills tuffaste testet mot ett United som fått upp ångan och radat upp tre raka segrar under Erik ten Hag. 

Efter Gabriel Martinellis bortdömda ledningsmål – korrekt med frispark, men är det detta VAR ska användas till primärt? – fick United-nyförvärvet Antony presentera sig för sin nya hemmapublik när han säkert rullade in 1–0 bakom Aaron Ramsdale, serverad av Marcus Rashford efter ett fint anfall. Matchen i sig var jämn och böljande, där Arsenal hade minst lika bra perioder som United, men där den nya United-defensiven med Lisandro Martínez, Raphaël Varane, Tyrell Malacia och en som förbytt Diogo Dalot försvarade sig väl, samtidigt som man sårade Arsenal rejält i omställningarna. Ten Hag lyckades bättre med sina byten än Mikel Arteta och via två blixtrande omställningar – där Rashford fick kröna insatsen med två fina mål – kunde United inkassera tre poäng och säkra den fjärde raka segern. Ten Hag har fortsatt mycket att jobba med, men det är ändå imponerande hur United visar upp en helt ny motståndskraftighet och lyckas finna vägar till seger även om man inte spelar en bländande fotboll över 90 minuter.

Gattusos Valencia bjöd på målkalas 

Efter 1–0, 0–1 och 0–1 hade få förväntat sig ett sådant målkalas från Valencia när Getafe kom på besök. Gennaro Gattusos Valencia rivstartade matchen och ledde med 3–0 efter en kvart. Till slut vann Valencia med 5–1, trots att Ilaix Moriba hann med att dra på sig två gula kort och bli utvisad på en lite dryg kvart efter hans inhopp. Valencia lär få kämpa för att ta sig ut i Europa, och jag tvivlar på att truppen har tillräckligt med kvalitet över en lång säsong, men söndagskvällens insats var imponerande och tyder på att Gattuso kanske håller på att snickra ihop något spännande där på den spanska östkusten. 

Mourinho trampar på mina 

José Mourinhos Roma har målats upp som en potentiell outsider till scudetton efter en fin säsongsinledning, men under söndagen gick I Giallorossi rejält på pumpen när man föll med hela 4-0 borta mot Udinese. Efteråt var Mourinho inte på sitt allra mest sprudlande humör. 

– Jag skulle säga att jag föredrar att förlora en match med 4–0 framför att förlora fyra matcher med 1–0. Vi har bara tappat tre poäng den senaste tiden - inte tolv, sa Mourinho till DAZN och fortsatte med att skicka en rejäl känga åt domaren. 

– När man förlorar med 4–0 kan man inte prata om domaren. Det är min regel. Men när vi hörde att han (Fabio Maresca) skulle döma insåg vi att han var den perfekta domaren för ett lag som Udinese när de spelar hemma. 

Celtic överlägsna i Old Firm

Celtic fortsätter att imponera stort under australiern Ange Postecoglous ledning. I helgen fortsatte de regerande skotska mästarna den perfekta säsongsinledningen med sin sjätte seger på lika många försök när ärkerivalen Rangers kördes över med 4–0 i Old Firm. 

Under morgondagen väntar en desto tuffare utmaning när Celtic ställs mot Champions League- mästarna Real Madrid. Postecoglou har inga planer på att frångå sin stil trots motståndets dignitet. 

– Vi ser det som en möjlighet att mäta os mot de allra bästa. Jag har alltid varit av inställningen att vi måste vara oss själva, stå för vår identitet. Jag tror folk är hyfsat på det klara med vilken typ av lag vi är, säger Postecoglou. 

Milan firar i Derby della Madonnina 

Lördagens Derby della Madonnina blev en färgsprakande tillställning där regerande Serie A-mästarna AC Milan avgick med segern mot Milano-rivalen Inter. Inter tog ledningen genom Marcelo Brozovic innan matchens gigant – Rafael Leão - klev in i handlingarna och vände på matchen. Portugisen kvitterade först, innan han serverade Olivier Giroud till ledningsmålet och sedan på nytt tog plats i målprotokollet genom att sätta dit 3-1-målet som fällde avgörandet, trots Edin Dzekos reducering ett par minuter senare. 

Milan är alltjämt obesegrat och är i delad tabelltopp med Napoli – där unge nyförvärvet Kvicha Kvaratskheila gav Napoli en tung bortaseger mot Lazio.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto