Publicerad på 13 Mar - 13:08

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Alexander Isak målskytt och Pogbas mardröm


Schalke 04 fortsätter att kämpa för sin Bundesligaöverlevnad. I helgen bjöd Die Königsblauen på ett underhållande Revierderby mot ärkerivalen Borussia Dortmund, där Schalke kom tillbaka två gånger om och till slut fick med sig en poäng, efter att derbyt slutat 2–2. 

”Våra hemmamatcher är något oerhört speciellt. Jag tycker att vi gör Bundesliga mer intressant och mer spännande”, säger Schalke-kaptenen Maya Yoshida.

Revierderbyt mellan ärkerivalerna Borussia Dortmund och Schalke 04 är en fotbollsmatch utöver det vanliga. Det är ett derby stöpt i kol och stål och en rivalitet lika brinnande som de tusen eldar som en gång i tiden brann i Rührområdet. Derbyts tradition och historia blir särskilt påtagligt när lagen möts på just Schalke 04:s hemmaarena Veltins-Arena i Gelsenkirchen. När spelarna radar upp sig för att vandra ut till läktarna, draperade i svartgult och royalblått, ställer de upp i en spelartunnel dekorerad som en gammal kolgruva, där de ljuset från taklamporna dansar mot ojämna, ruggade väggarna. Till skillnad från toppfotbollens vanliga glamour och sjukhussterila inredning visar Veltins-Arena spelarna precis varifrån klubben är sprungen inför varje match. 

Styrkeförhållandena de två lagen emellan har accentuerats de senaste åren. Borussia Dortmund har förvisso inte kunnat flytta Bayern München från den tyska tronen, men Die Schwarzgelben har åtminstone prenumererat på topplaceringar och Champions League-spel. Stolta Schalke 04, å andra sidan… har fallit. Schalke har i åratal varit en av Tysklands allra sämst skötta klubbar där satsning efter satsning gått snett, där tränare kommit och gått utan kontinuitet samtidigt som ett oöverstigligt skuldberg byggdes upp. Till slut gick det inte längre. Det otänkbara inträffade - Schalke 04 trillade ur Bundesliga och vägen tillbaka har visat sig långt ifrån enkel att finna. 

Större delen av säsongen har det sett ut som att Schalkes återkomst till Bundesliga skulle bli kortvarig, men sedan årsskiftet har Die Königsblauen sprattlat till rejält och plötsligt finns hopp för Schalke 04 – som gått från hopplösa till… inte fullt så hopplösa, åtminstone. 

Sedan Thomas Reis tog över tränarposten från Frank Kramer har han lappat ihop ett ständigt läckande försvar och skapat en motståndskraft som inte stod att finna under hösten, där Schalke såg ut att ha förlorat matchen redan innan avsparkssignalen ljudit. Sedan slutet av januari har Schalke radat upp fyra raka 0–0-matcher, följt av vitala segrar mot bottenkonkurrenterna Stuttgart och Bochum. 

I lördagens derby visade Schalke återigen att man inte längre är ett lag som viker ner sig – och som kommer kämpa in i det sista för sin Bundesligaöverlevnad. 

Titeljagande Dortmund inledde derbyt klart bäst, gästerna dominerade inledningen av det hundrade Revierderbyt och skapade en rad chanser innan Nico Schlotterbecks tunga distansskott strax innan halvtidspausen gav Dortmund ledningen. I inledningen av den andra halvleken brottade sig dock Schalke tillbaka. Marius Bülter petade in kvitteringen, framspelad av Michael Frey, från nära håll. Dortmund återtog ledningen tio minuter senare – återigen genom ett läckert vänsterskott, denna gång från Raphael Guerreiro. Men trots att Dortmund dominerade både spel- och chansmässigt var Schalke fast beslutna om att få med sig något från derbyt – och inhopparen Kenan Karaman lyckades nicka bollen i nät, efter lite tveksamt målvaktsarbete från Alexander Meyer i Dortmund-målet.

– Det var en oerhört känslosam match. Jag ville förändra saker när jag kom in och vi hade verkligen fansen bakom oss, de pushade fram oss och till slut lyckades vi göra 2–2. Det känns otroligt för oss. Det kändes som om bollen hängde i luften i en evighet innan min nick gick i mål men det var ett speciellt ögonblick för mig. Att göra mitt första mål för Schalke i derbyt, det kan göra en ganska populär här. Varje poäng är så oerhört viktig i kampen om att undvika nedflyttning. Vi kommer inte åka ur och vi visar verkligen upp en otrolig samhörighet och beslutsamhet i gruppen, säger Karaman. 

Efteråt medgav Thomas Reis att Dortmund, som tappade två viktiga poäng till Bayern i titelstriden, var det spelförande laget – men att hans lag inte ber om ursäkt för poängen.

– Dortmund dominerade spelmässigt, men det känns fantastiskt att komma tillbaka på det här sättet. Vi är fortfarande med i racet och kan vara nöjda med 2–2, säger han. 

Det kommer bli en nervdallrande vår i Bundesliga, där det är oerhört jämnt och tajt i striden om att undkomma nedflyttning. Derbypoängen – och den förlängda förlustfria sviten - gör att Schalke alltjämt undviker sistaplatsen, men efter Bochums bortaseger mot Köln har Bundesliga en ny jumbo i Hoffenheim, som förlorat sju raka matcher. Det skiljer dock bara tre poäng från jumbon Hoffenheim, på 19 poäng, upp till Bochum på 14:e plats, med 22 poäng. Där emellan finner vi klassiska lag som Schalke, Stuttgart och Hertha Berlin som kämpar om att undvika någon av de två direkta nedflyttningsplatserna, samt den negativa kvalplatsen. Det kommer bli en vansinnigt spännande vår i Tyskland. 

Helgens rubriker:
Isak målskytt i efterlängtad start

Alexander Isak fick äntligen chansen från start – och då visade han precis vad han går för. Svensken stod för en strålande insats i Newcastles 2-1-seger mot Wolves, var oerhört involverad, och gjorde ett vackert nickmål.

– Jag tycker han har allt som en central anfallare behöver. Han har snabbhet, teknik, styrka och hans mål gör mig särskilt glad, eftersom det inte nödvändigtvis är ett mål som är typiskt för honom, men han behöver göra alla typer av mål. Jag tror han är kapabel till att uppnå stora saker – nu är det upp till oss att fortsätta placera honom i bra lägen och ge honom service, säger tränaren Eddie Howe. 

Fortsatt nattsvart för Pogba i Juventus

Nej, återkomsten till Turin har så här långt varit långt ifrån lycklig för Paul Pogba. Skadad under hela hösten, petad i veckans Europa League-match efter att ha kommit för sent och nu skadad återigen och riskerar att bli borta i en månad, enligt La Gazzetta dello Sport. 

VAR-kontrovers i Baskien

Iñaki Williams kunde knappast vara tydligare om vad han tyckte när han på Twitter reagerade efter Athletic Clubs förlust mot Barcelona, efter att Williams fått sitt sena kvitteringsmål bortdömt för en hands i anfallets begynnelse. 

”JAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJ”, skrev Williams på Twitter. 

Anklagelserna mot Barcelona efter det uppmärksammade Negreira-fallet – vi får nog snart anledning att återvända dit vid ett senare tillfälle i bloggen – stod annars i fokus i Bilbao där det bjöds på minst sagt fientlig stämning mot katalanerna. Ramsor skanderades på läktarplats, där det också haglade låtsaspengar med texten ”MAFIA$”. 

Will Still win again

Stade de Reims fortsätter att dundra på under 30-årige tränarsensationen Will Stills ledning. I helgen tog man sin 19:e raka match utan förlust när Monaco besegrades på bortaplan och Reims närmar sig Europaplatserna för varje passerande omgång.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto