Publicerad på 22 Dec - 13:54

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Här är årets bästa elva 2023


Vi närmar oss 2024 med stormsteg och det är förstås, som alltid den här tiden på året, hög tid att göra årsbokslut. Den här gången ger sig Ewertssons Europa på det ständigt kontroversiella uppdraget att ta ut en säsongens elva, så här långt, med spelare från Europas toppligor.

Förutsättningar: Elvan som tagits ut får maximalt innehålla en spelare från varje lag, fördelat på maximalt fyra spelare från samma liga. Elvan – formerad i en 4-3-1-2-formation – bygger på prestationer under första halvan av säsongen 2023/24, alltså inte kalenderåret 2023, och är säkerligen alldeles oerhört subjektiv.

Målvakt: Yann Sommer (Inter)

Det sågs som ett tungt tapp när Inter sålde André Onana – som var strålande, särskilt i Champions League under den gångna säsongen – till Manchester United. Men Yann Sommer har fyllt luckan med den äran. Den 35-årige schweizaren har varit alldeles utmärkt sedan flytten till Milano där han snabbt blivit en viktig del i I Nerazzurris svårforcerade defensiv. Serieledande Inter har bara släppt in 7 mål på 16 matcher och Sommer står redan noterad för 11 hållna nollor.

– Det ses alltid som ett rekord för målvakter, men det är så mycket mer som ligger bakom. Vi försvarar vårt mål med stor passion. Försvaret spelar en stor roll, i träning och analys, och Simone Inzaghi lägger stor vikt vid den defensiva organisationen, säger Sommer.

Bubblare: Alisson (Liverpool)

Vänsterback: Destiny Udogie (Tottenham)

Den 21-årige italienaren har varit enormt imponerande under hösten och varit en av spelarna som glänst allra mest i Ange Postecoglous imponerande och skönspelande Tottenham Hotspurs. Udogie värvades reda förra sommaren, men spenderade gångna säsongen på lån i Udinese, och den här hösten har han kvickt funnit fotfästet i Premier League och –radat upp fina prestationer i Postecoglous framåtlutade Spurs, samtidigt som han fått debutera i det italienska landslaget under Luciano Spalletti.

I ärlighetens namn tycker jag att Bayer Leverkusens Álex Grimaldo varit världens bästa vänsterback under hösten, men här forcerar mina egna regler min hand när Grimaldos wingback-kollega Jeremie Frimpong får ta plats till höger, där konkurrensen inte är lika mördande.

Bubblare: Alejandro Grimaldo (Bayer Leverkusen), Federico Dimarco (Inter)

Mittback: Jean-Clair Todibo (OGC Nice)

Den 23-årige fransmannen är hett villebråd och uppges jagas av flera klubbar redan till januarifönstret. Konstigt vore det annars. Jean-Clair Todibo har varit spelaren som glänst allra mest i Francesco Fariolis OGC Nice, som gjort en imponerande höstsäsong, och den redan talangfulle Todibo har tagit stora kliv under hösten. Nice har släppt in 9 mål på 17 Ligue 1-matcher och hade länge Europas bästa defensiv. Den fysiskt imposante och passningsskicklige Todibo har kamperat ihop med Dante i mittlåset och mognat bredvid den rutinerade brassen, och funnit en bättre balans framför allt i sitt risktagande i spelet med boll. Framstegen har gjort att Todibo även fått debutera i Didier Deschamps franska landslag, vilket inte säger lite med tanke på konkurrensen på just mittbacksfronten i Les Bleus.

Bubblare: William Saliba (Arsenal)

Mittback: Federico Gatti (Juventus)

Federico Gattis resa har varit häftig att följa under hösten där Gatti verkligen vandrat den långa vägen via de lägre divisionerna i den italienska fotbollspyramiden innan han nu slagit på allvar i Serie A, där han klättrat från Pavarolo, Saluzzo, Verbania, Pro Patria och Frosinone – varvat med arbete i byggbranschen – innan Juventus fick upp ögonen för honom. När Roberto Mancini gav honom hans italienska landslagsdebut i fjol hade Gatti inte ens hunnit spela Serie A-fotboll. Den här säsongen har Gatti inte enbart varit en konstant i ett Juventusförsvar som släppt in 10 mål på 16 matcher – han har framför allt klivit fram med avgörande mål när det behövts som allra mest. Gatti har redan gjort 3 mål – med avgörande mål mot både Monza och Napoli.

Bubblare: Igor Zubeldia (Real Sociedad)

Högerback: Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen)

Vindsnabbe wingbacken Jeremie Frimpong har varit en vital del i Xabi Alonsos vansinnigt imponerande Bayer Leverkusen – som gjort en otrolig första säsongshalva och toppar Bundesliga helt och fullt rättvist. 23-årige Frimpong har varit en urkraft längs sin högerkant där han, tillsammans med Grimaldo på andra kanten, utgjort Europas mest potenta kantduo. Frimpong har redan gjort sju mål och nio assist – och visar inga tecken på att slå av på takten. Frågan är hur länge Leverkusen får behålla Frimpong, och om han kan hjälpa ”Neverkusen” att pressa Bayern hela vägen i kampen om Die Meisterschale?

Bubblare: Achraf Hakimi (PSG)

Central mittfältare: Warren Zaïre-Emery (Paris Saint-Germain)

Warren Zaïre-Emery gjorde sin PSG-debut i augusti 2022 och blev vid 16 år och 151 dagar klubbens yngsta spelare någonsin. Sedan dess har han bara fortsatt imponera. Under Luis Enriques ledning har Zaïre-Emery fått enormt stort förtroende och tagit en bärande plats på PSG:s stjärnspäckade mittfält och 17-åringen har greppat möjligheten med båda nävarna. Zaïre-Emery visar upp en enorm mogenhet och är redan förvånansvärt välrundad för sin ringa ålder. Passningsskicklig, kvicktänkt, klok, duktig bollvinnare, näsa för mål när möjligheten uppstår. Zaïre-Emery ser ut att ha allt. Han har redan debuterat i franska landslaget och kan mycket väl, om hans skarpa utvecklingskurva fortsätter, mycket väl ta en viktig plats på det franska mittfältet till kommande sommars EM i Tyskland.

Bubblare: Declan Rice (Arsenal),

Central mittfältare: John McGinn (Aston Villa)

Vilken höst John McGinn haft. Skotten med den fenomenalt stora rumpan – som han vet precis hur han ska nyttja – spelar sitt livs fotboll. Han har inte bara, tillsammans med Scott McTominay, varit bärande i att leda Skottland till EM utan han har i mitt tycke varit en av Premier Leagues bästa spelare 2023/24 där han varit monumentalt viktig i Aston Villa. McGinn har fått en lite annorlunda roll i Unai Emerys lag där han imponerat oerhört i en mer framskjuten roll.

– Jag vet att John McGinn kan göra allt. Han kan springa, ta sig in i straffområdet och bidra med mål. Det gör han nu. Jag kräver mycket från honom, ibland vill han göra saker lite för snabbt på offensiv tredjedel. Han kan spela djupare eller högre upp i planen, centralt eller längre ut. Han har skickligheten, passningsspelet, drivet och kraften i benen, men det är hans mentalitet som sticker ut, säger Emery.

Bubblare: Douglas Luiz (Aston Villa), Martín Zubimendi (Real Sociedad)

Central mittfältare: Aleix García (Girona)

Vi kan inte ha en höstens elva utan representant från höstens lag. Och det är otvivelaktigt Girona, som tagit La Liga med storm och kliver in i julledigheten med delad förstaplats tillsammans med Real Madrid. Aleix García, som spelat sin ungdomsfotboll i bland annat Villarreal och Manchester City, har under La Liga-hösten varit en vital del i Míchels Girona där han imponerat så till den milda grad att han tagits ut i det spanska landslaget. I fjol var det Oriol Romeu som hyllades – vilket fick Barcelona att värva Gironas mittfältskugge – men utan Romeu har García tagit en ännu större roll – och framför allt imponerat ännu mer. García är det spelfördelande ankaret på mittfältet, men spelar högre upp än vad Romeu gjorde och bidrar, förutom med spelskicklighet och trygghet i passningsspelet, i hög grad till Gironas förmåga att etablera spel högre upp i planen – och vinna bollen tillbaka snabbare.

– Med Aleix har vi möjligheten att försöka hålla motståndaren djupare ner i deras egen defensiva tredjedel så att våra defensiva omställningar och presspel kan vara mer energisk högt upp i planen, säger Míchel.

Bubblare: Hakan Calhanoglu (Inter)

Offensiv mittfältare: Jude Bellingham (Real Madrid)

Det är omöjligt att ta ut en startelva utan Jude Bellingham. Det finns inte ord för att beskriva inledningen som Bellingham haft på livet i Madrid – åtminstone inte ord som inte redan sagts och skrivits av alla. Första säsongshalvan 2023/24 har Jude Bellingham varit världens bästa fotbollsspelare. Den unge engelsmannen behärskar precis alla delar av spelet, greppar alla roller som Carlo Ancelotti placerar honom i och han kliver fram när det behövs som allra mest. 17 mål och 5 assist är otroliga siffror för en mittfältare som tidigare inte ens stuckit ut som särskilt bidragande i poängkolumnen. Det har heller inte varit vilka mål som helst – utan Bellingham har gång på gång dykt upp med avgörande mål för Real Madrid. Antoine Griezmann, Florian Wirtz och Xavi Simons har alla haft fantastiska säsongsinledningar, men det finns ingen som kommer nära att mäta sig med vad Bellingham presterat.

Bubblare: Antoine Griezmann (Atlético Madrid), Florian Wirtz (Bayer Leverkusen), Take Kubo (Real Sociedad), Xavi Simons (RB Leipzig)

Anfallare: Serhou Guirassy (Stuttgart)

Få – jag inkluderat – hade hört talas om Serhou Guirassy innan den här hösten. 27-åringen från Guinea har varit en fullständig sensation i Bundesliga den här säsongen när hans Stuttgart – som i våras kvalade för att hänga kvar i högstadivisionen – förvandlats till ett lag som utmanar om Europaplatserna. Guirassy rivstartade säsongen och slog målrekord efter målrekord innan en skada satte stopp för hans framfart. Åtminstone tillfälligt. När Guirassy kom tillbaka har målen fortsatt rulla in. Gurassy står nu på 19 mål och 2 assist och han har utgjort ett oerhört potent anfallspar tillsammans med Denis Undav. Med en låg utköpsklausul ryktas det om att Guirassy kan vandra vidare mot större uppdrag redan i januari.

Bubblare: Iñaki & Nico Williams (Athletic Club), Viktor Gyökeres (Sporting)

Anfallare: Harry Kane (Bayern München)

Lautaro Martínez (17 mål, 2 assist) och Santiago Gímenez (20 mål, 5 assist) får ursäkta. Det går inte att rucka på Harry Kane i den här elvan. Kane har funnit fotfästet och presterat från första sekund i Bayern München-tröjan där han blixtsnabbt tagit position som Thomas Tuchels allra viktigaste spelare. Kane bidrar med så mycket mer än mål och poäng – och då har han ändå gjort 25 mål och 8 assist i Bundesliga och Champions League – utan han bidrar med så oerhört mycket till Bayerns spel med sin mångsidighet, skicklighet i defensiven och förmåga att länka samman ett Bayern där alla bitar i övrigt inte riktigt fallit på plats. Kane har helt enkelt varit hur bra som helst.

Bubblare: Lautaro Martínez (Inter), Victor Boniface (Bayer Leverkusen), Santiago Gímenez (Feyenoord)

Hur ser era elvor ut?
Vilka spelare har jag missat eller gravt under-/överskattat? 
Låt kommentarsfältet gå varmt!

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto