Publicerad på 9 Aug - 21:24

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Haaland gav svar på tal!

Foto: Bildbyrån

Darwin Nuñez och Erling Haaland gjorde avtryck direkt i Premier League-premiären, Bayern Münchens mäktiga överkörning visar att de inte har några planer på att släppa Bundesligatronen och på Old Trafford tog Erik ten Hags smekmånad omedelbart slut efter en hemmaförlust mot Brighton. Vi tar en titt på rubrikerna och snackisarna från den gångna helgen.

Haaland gav svar på tal

Erling Braut Haaland fick inget varmt välkomnande till England och fick utstå en hel del kritik för en perifer roll – och två rejäla missar – i Community Shield-förlusten mot Liverpool. Men när Premier League i helgen startade upp gav den norske stjärnanfallaren direkt svar på tal när han sänkte West Ham United på bortaplan genom att göra båda målen i 2–0-segern.

Premiärmålet var en perfekt placerad straffspark, som gick i nät via den vänstra stolpen, efter att han själv blivit fälld av inbytte West Ham-målvakten Alphonse Areola. Det andra målet var mer Haaland-typiskt när norrmannen med sjumilakliv stormade bakom West Hams backlinje och kyligt förvaltade Kevin de Bruynes delikata framspelning. Det blir nog inte sista gången den duon samverkar till ett mål.

Efteråt skickade Pep Guardiola direkt en passning till pressens kritik.

- För en vecka sedan kunde han inte anpassa sig till Premier League. Nu hålls han lika högt som ”Titi” (Thierry Henry), Alan Shearer och Cristiano Ronaldo, sa Guardiola.

- Han är en kille som besitter en otrolig talang och gör många mål, men vi skulle vilja addera ytterligare mer till hans spel och göra honom till en ännu bättre fotbollsspelare. Inte bara en kille som gör mål, vilket är så viktigt. Han är född för att göra mål, fortsätter han.

Skulle Guardiola lyckas addera ytterligare strängar till Haalands redan imponerande lyra kan 22-åringen bli riktigt skrämmande.

Efteråt bjöd norrmannen på en klassisk Haaland-intervju, när han prisades som matchens spelare, där han hann med att svära två gånger om och få en skämtsam tillsägelse av reportern Geoff Shreeves. Och han avslutade både karakteristiskt och förutsägbart:

- Nu har det gått nästan 30 minuter sedan jag gjorde mål senast, så jag måste köra på.

Bayern utan Lewa? Inga bekymmer – Nagelsmanns lag ser ännu mer skrämmande ut

Bayern München-fansen saknade knappast Barcelona-flydda Robert Lewandowski när Bundesliga i helgen inleddes. FC Bayern stod för en mäktig uppvisning och fullständigt pulvriserade fjolårets Eurapa League-mästare på bortaplan. Bayern ledde med hela 5–0 i halvtidspausen och vann till slut med 6–1. Med fem olika målskyttar – supertalangen Jamal Musiala, som ser ut att ta ytterligare kliv den här säsongen, gjorde två – tycks Bayern kunna kompensera för Lewandowskis förlorade mål.

- Vi spelar en otrolig fotboll just nu. Alla är i bra slag och allt flyter på, vi skapar chanser och har roligt, sa Musiala efteråt.

Med Sadio Mané i stället för Lewandowski i Bayerns offensiv har Julian Nagelsmann kunnat ta nästa kliv i processen att göra Bayern ännu mer flexibla, rörliga och svårlästa i den 4-2-2-2-formation han formerade laget i under fredagen.

- Vi har en väldigt stor variation i vårt anfallsspel. Mané ger oss större flexibilitet. Ibland är det riktigt hemskt att försöka försvara emot, sa Nagelsmann.

Ten Hags smekmånad redan över

Premiärdag, strålande solsken och molnfri Manchester-sky. Det var entusiasm i luften när Erik ten Hag skulle göra sin första match för Manchester United. Efter lovande inledande minuter fick dock Ten Hag känna på exakt hur det är att vara en Manchester United-manager i post-Sir Alex Ferguson-eran – och inse vidden av det uppdrag han har framför sig.

- It is a hell of a job before us, konstaterade han efteråt.

- Vi måste arbeta otroligt hårt, analysera och gå framåt. I dag inleder vi bra, men vi tappar tro och gör misstag som motståndaren straffar, fortsätter han.

I skadade Anthony Martials frånvaro – fransmannen har imponerat stort under försäsongen – valde Ten Hag att satsa på Christian Eriksen i en roll som falsk nia, snarare än att starta Cristiano Ronaldo (som enligt Ten Hag inte är fysiskt redo för 90 minuter efter att ha inlett försäsongen förra veckan). På mittfältet var det en bekant syn för United-supportrarna när ”McFred”, Scott McTominay och Fred, återigen återfanns i startelvan. Duon hade en oerhört tuff match där Fred byttes ut tidigt och McTominay noterades för blott 67,9% i lyckade passningsstatistiken och hade tur att få vara kvar på planen efter en brysk tackling på Moisés Caicedo – som dominerade mittfältet, och som faktiskt var nära en flytt till Manchester United för några år sedan.

United blev bättre när Christian Eriksen klev ner i nummer sex-rollen och Ronaldo kom in som central anfallare, men insatsen var ännu en tydlig indikation på att mittfältet är i desperat behov av förstärkning. Frågan är dock om Frenkie de Jong – som gjorde ett mål och stod för ytterligare ett elegant förarbete när Barcelona besegrade Pumas under söndagskvällen – är mer benägen att ansluta till Manchester United efter den här premiärinsatsen? Tveksamt.

Tudor utbuad – men vann i stil

Livet i Marseille är sällan lätt, särskilt inte om man råkar sitta på Olympique Marseills tränarbänk. Jag skrev i texten inför Ligue 1-starten om svårigheterna och stökigheterna i OM under sommaren och hur nye tränaren Igor Tudor redan kommit på kollisionskurs både här och var. Tudor buades ut av hemmapubliken innan avsparken mot Reims – där lagkaptenen Dimitri Payet bland annat var petad – men lyckades ändå leda laget till en solid 4-1-seger i premiären.

- Jag var i omklädningsrummet och hörde inte busvisslingarna. Jag kan bara säga att supportrarna alltid har rätt, sa Tudor efteråt.

Det lär fortsätta storma runt OM.

Kulusevski i blickfånget, Arsenal vinner utan att imponera och Darwin räddar Liverpool

Dejan Kulusevski fortsätter där han avslutade vårsäsongen och svensken stod för en imponerande insats i premiären där han först assisterade till Ryan Sessegnons kvitteringsmål och sedan nätade själv och fastställde slutresultatet mot Southampton till 4–1.

- Jag älskar hur det här laget spelar fotboll. Vi skapar så mycket chanser. Våra fans njuter av det och jag gillar att spela, säger Kulusevski.

London-rivalen Arsenal stod också för en premiärseger när Crystal Palace besegrades med 2–0 i en match där siffrorna inte riktigt speglar matchbilden. Arsenal inledde fint och visade prov på vilken höjd Mikel Artetas lag besitter – men Palace käkade sig in i matchen och Patrick Vieira lär vara rejält besviken att lämna premiären poänglös.

Liverpool hade stora bekymmer mot nykomlingen Fulham, som ledde med både 1–0 och 2–1, efter två mål av Aleksandar Mitrovic. Jürgen Klopps lag räddades av nyförvärvet Darwin Nuñez, som hoppade in i den andra halvleken och först kvitterade till 1–1 med ett läckert klackmål, och sedan var med och spelade fram Mohamed Salah till 2–2-målet som fastställde slutresultatet. Efteråt var Klopp inte nöjd med prestationen.

- Det bästa med matchen var resultatet. Vi fick en poäng från en riktigt dålig match. Nu är frågan, hur kunde det ske? Attityden var inte rätt i inledningen och när vi försökte kämpa ikapp så var det inte så enkelt längre, säger han.

Schalkes återkomst från dur till moll – och Messis smakstart i PSG

Klassiska storklubben Schalke 04 är tillbaka i Bundesliga, men Gelsenkirchen-gänget fick en pendlande premiär. Först fick Die Königsblauen ledningsmålet från Rodrigo Salazar VAR-bortdömt och när Dominick Drexler fick syna det röda kortet efter en dryg halvtimme, efter en brysk tackling med sulorna mot Jonas Hector, sjönk modet snabbt. Köln kunde till slut vinna matchen med 3-1.

I Ligue 1 premiärspelade även Paris Saint-Germain, där Lionel Messi ser ut att vara redo för en säsong med större avtryck än under fjolårets debutsäsong. Messi gjorde två mål och en assist när PSG körde över Clermont med 5-0 – där argentinaren bland annat stod för en riktigt läcker cykelspark till 5-0-målet – inte helt olikt Rivaldos läckra bicicleta mot Valencia 2001.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto