Publicerad på 1 Jul - 14:58

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Här är min guide till fotbolls-EM!



Foto: Bildbyrån

Jimmy Ewertsson är vår expert på internationell fotboll. Här går han igenom allt du behöver veta inför sommarens fotbollsfest! 

Fotbolls-EM står för dörren. Vi tar en titt på förutsättningarna, favoriterna och huvudpersonerna när fotbollseuropas främsta damer intar England i sommar.

Spanien
Vinnarodds: 5,00 (Nordicbet) 

Spanien kliver in i sommarens EM-slutspel som oddsfavorit – trots att landet bara nått semifinal i ett stort mästerskap vid ett enda tillfälle (1997). 

Ska 2022 bli året då Spanien tar klivet till den absoluta världseliten– inte helt olikt hur herrarna gjorde det under och efter EM-guldet 2008? Det är mycket möjligt. Spanien har ett lag fyllt av kvalitet där kärnan i laget bygger på spelare från Barcelona Femení, som de gångna säsongerna kört över mer eller mindre allt motstånd – även om det blev en blytung finalförlust mot Olympique Lyon i vårens Champions League-final i Turin. 

Även om Spanien mönstrar ett lag med spelare som Alexia Putellas, Aitana Bonmatí, Irene Paredes och Mapi León så är det bara att konstatera att Spanien inte är Barcelona och att förbundskapten Jorge Vilda inte riktigt har lyckats replikera det friflödande spel som Barcelona så ofta ståtar med – åtminstone inte än så länge. 

Spanien har sin ringa historiska mästerskapsframgång till trots ett lag kapabelt att utmana hela vägen. Defensivt utgör Barcelona-lagkamraterna Mapi León och Irene Paredes ett väldigt starkt mittlås och mittfältet med Patri Guijarro, Bonmatí och Putellas är det nog inget land som kan mäta sig med sett till teknik, bolltrygghet och passningsskicklighet. Offensivt är Clàudia Pina ett namn att hålla ögonen på. 20-åringen gjorde debut i barndomsklubben Barcelona redan som 16-åring och efter att ha lånats ut till Sevilla under fjolårssäsongen har hon, även om hon inte riktigt lyckats slå sig in till en självklar startplats i Jonatán Giráldez lag, visat precis hur målfarlig hon är och stod för 15 mål under den gångna säsongen. Skyttekungen Jenni Hermoso kommer dock saknas, efter att en knäskada satt käppar i hjulet. 

Nyckelspelare: Alexia Putellas 

Det är omöjligt att bortse från Alexia Putellas här. Barcelona-stjärnan är fotbollsvärldens främsta spelare just nu. Hon prisades med Ballon d’Or i överlägsen stil 2021 och den 28-åriga katalanskan är en centralfigur i både klubb- och landslag där hon är lika majestätisk som utslagsgivande från sin mittfältsposition. Putellas är en mer eller mindre komplett fotbollsspelare och kommer vara en av stjärnorna att verkligen hålla ögonen på i sommar. 

England
Vinnarodds: 5,50 (Nordicbet) 

Värdnationen har nått semifinal i de tre senaste stora mästerskapen under Mark Sampson och Phil Nevilles ledning, men nu siktar The Lionesses ännu högre. England har fått en ny förbundskapten i Sarina Wiegman, tidigare förbundskapten för Nederländerna, och laget tycks ha lyft ytterligare en nivå under duktiga Wiegmans ledning. 

England förfogar över flera högkvalitativa fotbollsspelare. Arsenals mittfältare Leah Williamson har utsetts till ny lagkapten, Lucy Bronze har precis blivit klar för spanska dominanterna Barcelona och Fran Kirby är när hon är i gott slag en fantastisk fotbollsspelare, även om hon den gångna säsongen haft problem med utmattningssyndrom, vilket hållit henne borta från matchspel sedan februari. Det återstår att se vilken form hon är i till EM. I mittlåset ser Millie Bright ut att kampera ihop med Alex Greenwood och längst fram fortsätter rutinerade Ellen White att vara viktig. England under Wiegman bör ha goda möjligheter att vara med hela vägen och utmana om guldet, särskilt med hemmapublikens stöd. 

Nyckelspelare: Lauren Hemp 

Williamson, Bronze och Kirby i all ära – unga Lauren Hemp ser ut att få spela en nyckelroll i Wiegmans offensiv. Manchster Citys 20-åriga talang gjorde 20 mål och 10 assist den gångna säsongen och har utsetts till årets unga spelare i England fyra av de fem senaste säsongerna Hemp är med sin snabbhet och teknik ett underhållande, kreativt yrväder, som redan är etablerad i det engelska landslaget. 

Nederländerna
Vinnarodds: 6,50 (Nordicbet) 

Regerande EM-mästarinnorna Nederländerna från EM på hemmaplan 2017 fick respass redan i kvartsfinal i fjolårets OS och lär vara revanschsuget. Det här blir Nederländernas första stora mästerskap utan Sarina Wiegman vid rodret, vilket är ett enormt tapp. Numera är det engelsmannen Mark Parsons som styr den nederländska skutan. 

Det återstår att se om Parsons kan få Nederländerna att prestera på samma höjder som Wiegman fick, men med spelare som Vivianne Miedema – Arsenals skyttedrottning som leder offensiven – och Barcelona-stjärnan Lieke Martens finns det gott om kvalitet. Unga PSV-stjärnskottet Esmee Brugts är ett namn att hålla lite extra koll på. 

Nyckelspelare: Vivianne Miedema 

Ingen har gjort fler mål i Nederländernas orange landslagströja än Vivianne Miedema, efter att hon slagit sin barndomsidol Robin van Persies målrekord. Den 25-åriga Arsenal-anfallaren vann skytteligan i OS i fjol trots att Nederländerna åkte ut redan i kvartsfinal. 

Frankrike 
Vinnarodds: 6,50 (Nordicbet)

Frankrike har ett stjärnfyllt lag, men det har fortsatt att stöka lite i bakgrunden och när förbundskapten Corinne Diacre tog ut sin trupp var det noterbart att Lyon-stjärnorna Eugenie Le Sommer och Amandine Henry inte fanns med. Inte heller PSG:s Kheria Hamraoui är med, efter att 32- åringen varit inblandad i flera uppmärksammade skandaler under det gångna året – bland annat efter att Hamraoui överfallits och misshandlats av två maskerade män utrustade med järnrör, vilket lagkamraten Aminata Diallo anklagats för att ligga bakom. Efter ett slagsmål på träning i slutet av april, där Hamraoui rök ihop med lagkamraten Sandy Baltimore har hon blivit avstängd av klubben. 

Även utan Le Sommer, Henry och Bayern München-anfallaren Viviane Asseyi har Frankrike en högintressant offensiv med en Paris Saint-Germain-trio i Sandy Baltimore, Marie-Antoinette Katoto och Kadidiatou Diani som har kvalitet nog att hota vilken försvarslinje som helst. Håll också ett öga på unga Melvine Malard, som verkligen tagit klivet och blivit en viktig del av Lyon under den gångna säsongen där hon bidrog med 17 mål och startade i Champions League-finalen. PSG-trion lär starta offensivt, men Malards förmåga att spela på alla offensiva positioner lär innebär att 20-åringen får möjligheter att visa vad hon går för i sommar. Defensivt finns skickliga Lyon-försvararna Selma Bacha och Griedge Mbock Bathy, tillsammans med rutinerade Wendie Renard. 

Nyckelspelare: Wendie Renard 

31-åriga Renard visade i Lyons Champions League-triumf att hon alltjämt är en försvarare i toppklass och med sin fysik, sina defensiva färdigheter och ledaregenskaper kommer Renard spela en viktig roll för Frankrike i sommar. 

Tyskland
Vinnarodds: 7,00 (Nordicbet) 

Ingen nation har vunnit EM fler gånger än Tysklands åtta. Innan Nederländerna bröt tyskornas hegemoni 2017 hade Tyskland faktiskt radat upp hela fem raka titlar. Det är dock ett väldigt annorlunda Tyskland som reser till de brittiska öarna för att utmana om medalj i år. Det tidigare så stjärnspäckade tyska landslaget är i 2022 års upplaga snarare fyllt av unga talanger med framtiden för sig. Men är det någonting vi lärt oss från mästerskapshistorien så är det att aldrig räkna bort Tyskland. 

Bayern München-trion Lea Schüller, Klara Bühl och Sydney Lohmann är nyckelspelare i Martina Voss Tecklenburgs landslag där det finns gott om unga stjärnskott att hålla ögonen på. Lohmann är tillbaka efter en höftoperation men är, om hon återvänder till genombrottsformen, en mångsidig mittfältare som bidrar med fysik och närvaro centralt, där hon lär kunna ackompanjeras av Wolfsburgs Lena Oberdorf, som också besitter intressanta egenskaper i sin duellstyrka och oändliga energi. 

19-åriga Jule Brand är också värd att hålla ett extra öga på. Brand är den yngsta spelaren i Von- Tecklenburgs trupp och inom blott fem minuter av landslagsdebuten hade hon redan gjort både mål och assist. Brand är en offensiv mittfältare med individuella spetskvaliteter och öga för målet. Tyskland saknar stjärnorna Dzsenifer Marozsán och Melanie Leupolz, vilket gör att extra ansvar kommer falla på lagkaptenen Alexandra Popp och andra mer rutinerade damer att leda detta talangfulla Tyskland. 

Nyckelspelare: Lea Schüller 

Bayern München-anfallaren har etablerat sig som en av fotbollens skickligaste anfallare. 24-åringen är en välrundad anfallare som bidrar mycket i spelet och som har förmågan att vara tungan på vågen för Tyskland. Har gjort 25 mål på 38 landskamper. 

Sverige
Vinnarodds: 9,00 (Nordicbet) 

Så har vi kommit fram till tvåan på världsrankingen - Sverige. Peter Gerhardssons landslag reser till England med siktet inställt på guld, efter det smärtsamma nederlaget på straffar i OS-finalen mot Kanada i fjol, och även om Sverige har ett antal nationer framför sig när det gäller spelbolagens favoritskap så är det oundvikligt att svenskorna spelar med en lite annan press än tidigare, efter OS- framgångarna. 

Gerhardsson förfogar över ett slagkraftigt lag som kan mäta sig med alla motståndare och den forne BK Häcken-tränaren har gjort Blågult till ett flexibelt, svårläst lag som behärskar flera olika spelsätt och formationer där han de senaste åren formerat i såväl tre- som fyrbackslinje, utifrån motstånd. 

Defensivt finns det gott om kvalitet, framför allt på mittbackssidan med Chelseas världsklasspelare Magdalena Andersson, Amanda Ilestedt, Nathalie Björn och Linda Sembrant som tampas om startplatserna. Mittfältet med Caroline Seger, Kosovare Asllani och Filippa Angeldahl är starkt, där utmanare som Elin Rubensson och Evertons supertalang Hanna Bennison bland annat finns. Längst fram är FC Barcelona-stjärnan Fridolina Rolfö och Arsenals Stina Blackstenius självskrivna, med spelare som Lina Hurtig och Sofia Jakobsson som alternativ. BK Häckens Johanna Rytting Kaneryd, som varit i fin form i Allsvenskan, imponerade också stort i inhoppet i genrepet i 3–1-segern mot Brasilien där hon nätade efter bara en minut på planen. 

Sverige är fyllt av revanschlusta efter OS-silvret och Gerhardsson förfogar över en mångsidig, kvalitativ, rutinerad och flexibel trupp som ska kunna mäta sig mot alla länder. 

Nyckelspelare: Fridolina Rolfö 

Rolfö har tagit enorma kliv i utvecklingen sedan flytten från Wolfsburg till Barcelona Femení, där hon varit del av den katalanska framgångssagan och funnit sin roll i det välsmorda kollektivet. I Barcelona har hon främst använts som vänsterback, men i landslaget får 2021 års Diamantbollen-vinnare en mer framskjuten position där hon med sin rörlighet, speluppfattning och fruktade vänsterslägga kommer spela en nyckelroll när Sverige jagar guld i sommar. 

Norge 
Vinnarodds: 15,00 (Nordicbet) 

Se upp, Norge är ett land som kan överraska i sommar. Lyon-stjärnan Ada Hegerberg har gjort comeback efter en mångårig landslagsbojkott. Den norska forna Ballon d’Or-vinnaren har återfunnit formen under senvåren efter ett 20 månader långt skadehelvete och är nu redo att, tillsammans med Barcelonas Caroline Graham Hansen, leda detta Norge. 

Lagkaptenen Maren Mjelde är också tillbaka från skada, vilket är otroligt viktigt för Martin Sjögrens lag både sett till ledaregenskaper och för hur hon leder försvaret. Sjögrens Norge är anfallsinriktat och besitter rejäl spetskvalitet i form av Graham Hansen, Hegerberg och Chelseas Guro Reiten. 20- åriga Julie Blakstad är ett potentiellt stjärnskott som kan överraska i sommar. Efter två år i Rosenborg lämnade Blakstad för Manchester City i vintras och har redan visat upp glimtar av sin potential på de brittiska öarna - bland annat i form av en riktig häxpipa när hon satte sitt första mål i den ljusblå tröjan mot Leicester. Blakstad är en offensiv virvelvind som mycket väl kan göra avtryck i sommar. 

Nyckelspelare: Ada Hegerberg 

Caroline Graham Hansen har diskuterbart gjort större avtryck de senaste åren på den största internationella scenen, i Ada Hegerbergs skadefrånvaro, men när Lyon-stjärnan nu är tillbaka i landslagsdressen är det svårt att bortse från Hegerberg som Norges stora stjärnspelare. Hegerberg har missat fem år av landslagsfotboll, men den målfarliga anfallaren är en av världens främsta fotbollsspelare tycks fast besluten om att ta igen förlorad tid. Hon gjorde ett hattrick i comebacken mot Albanien och med Hegerberg i laget seglar Norge upp som en lite oväntad dark horse till framskjutna placeringar. 

Danmark 
Vinnarodds: 25,00 (Nordicbet) 

Slutade tvåa i EM 2017, men missade VM för tre år sedan. Nu är Danmark tillbaka på mästerskapsscenen, redo att charma med en offensiv, attraktiv fotboll efter ett imponerande kvalspel där Danmark noterades för 48–1 i målskillnad på de tio matcherna. Förbundskapten Lars Söndergaard har skiftat till en 3-4-3-formation och förfogar över ett lag som mixar stjärnglans och erfarenhet med några riktigt spännande unga talanger redo för sitt stora genombrott.

Chelsea-stjärnan Pernille Harder är lagets centralpunkt och är dansk fotbolls genom tiderna främsta målskytt. Bland de yngre spelarna är 19-åriga Kathrine Möller Kühl verkligen en spelare att hålla ett extra öga på. Nordsjaelland-mittfältaren är den yngsta medlemmen i truppen och har imponerat stort sedan hon slog sig in i landslaget. Kühl, född 2003, debuterade för Nordsjaelland redan som 16- åring, och har varit frekvent förekommande i Söndergaards startelva det senaste året. Hon är skicklig på små ytor och besitter en väldigt fin teknik. 

Nyckelspelare: Pernille Harder 

Harder har gjort flest mål i den danska landslagströjan i historien – både på herr- och damsidan – och har radat upp individuella priser. Lagkaptenen, som till vardags öser in mål och poäng för Chelsea, åtnjuter en friare roll i Danmarks 3-4-3 och behöver vara i toppslag om danskorna ska ha några realistiska förhoppningar om en framskjuten placering. 

Ewertssons Europa tippar: 

Vi står inför ett oerhört spännande mästerskap utan någon riktigt självklar förhandsfavorit och med flera starka utmanare där jag tror många lag har kapacitet att gå hela vägen. Englands fördel som hemmanation i ett mästerskap där det väntas bli storpublik i aldrig tidigare skådat slag inom damfotbollsmästerskap ska inte underskattas, men jag tror att oddsfavoriten Spanien mycket väl kan gå hela vägen, trots att man alltså bara tagit sig till semifinal i ett stort mästerskap vid ett tillfälle – och det för 25 år sedan. Landslaget har ännu inte klickat lika bra som Barcelona, men Spanien har ett lag med så mycket skickliga fotbollsspelare; ett samspelt mittbackspar, ett mittfält som inget annat land kan mäta sig med, och flera offensiva hot att dela på målbördan. Många av Barcelona-spelarna är säkerligen revanschsugna efter finalförlusten mot Lyon i Champions League och vill revanschera sig själva här. Alexia Putellas är världens främsta fotbollsspelare och jag tror också att katalanskan blir mästerskapets klarast lysande stjärna.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto