Publicerad på 31 Jul - 15:09

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Hon sätter färg på VM!


Fotbollskarriären höll på att ta slut redan innan den börjat ta fart, men Linda Caicedo har bemästrat konsten att överkomma svårigheter. Supertalangen, som drabbades av cancer som 15-åring, har verkligen börjat sätta färg på VM i Australien och Nya Zeeland.

Det får ses som en av VM:s större knallar så här långt. Redan i premiären fick den 18-åriga supertalangen göra sitt första VM-mål med ett distansskott som Sydkoreas målvakt Yoon Young-geul inte kunde hantera, och i den andra gruppspelsmatchen väntade betydligt tuffare motstånd i form av guldkandidaten Tyskland.

Motståndet såg dock inte ut att bekymra Linda Caicedo det minsta.

Strax efter halvtidspausen tog hon emot bollen i offensivt straffområde. En liten vickning till vänster, en längre bollförflyttning till höger och hon hade snurrat bort två tyska försvarare på läktaren. I nästa ögonblick avlossade hon en målsökande missil som sökte sig in i det bortre krysset till 1–0. VM:s kanske vackraste mål så här långt.

- Linda Caicedo är en fantastisk fotbollsspelare. Vi visste det före VM och att vi skulle behöva vara uppmärksamma. Det var ett fint mål, det måste jag medge, men vi skulle definitivt gjort bättre från oss och behållit bollen, sa Tysklands förbundskapten Martina Voss-Tecklenburg efteråt.

Tyskland kom tillbaka och kvitterade från straffpunkten, men på tilläggstid chockade Colombia igen och stal alla tre poäng när försvararen Manuela Vanegas nickade in avgörandet och orsakade en av mästerskapets största knallar så här långt.

Efter prestationerna i de två första gruppspelsmatcherna i VM har Linda Caicedo presenterat sig för den breda fotbollspubliken. Bland de mer insatta är hennes namn dock sedan länge välbekant. Hon vann sin första colombianska ligatitel med América de Cali när hon var 14 år gammal och vid 15 års ålder debuterade hon för Colombias damlandslag.

Hon såg ut att vara på väg mot en remarkabel raketkarriär. Då kom motgången.

Som 15-åring, mitt under covid-19-pandemin fick hon beskedet att hon drabbats av äggstockscancer.

- Då trodde jag inte att jag någonsin skulle kunna spela professionell fotboll igen, på grund av all behandling och kirurgin jag var tvungen att genomgå, har hon berättat för Fifa.

Tumören upptäcktes dessbättre nog i ett tidigt skede och kunde opereras bort och hon friskförklarades under hösten 2020.

- Lyckligtvis tog jag mig igenom det och jag mår bra nu. Det var inte enkelt, men med stöd och hjälp från mina nära kunde jag återgå till att spela fotboll igen så fort läkarna gav klartecken. Nu känner jag att det är något som ligger i det förgångna och att jag kan fokusera på att följa min resa inom fotbollen, berättade hon för The Guardian i våras.

Kort därefter, när den colombianska ligan nått sitt slut, blev Linda Caicedo klar för en flytt till Europa och Real Madrid och under våren gjorde Caicedo två mål på tio framträdanden i den spanska ligan.

VM har börjat alldeles ypperligt för Colombia som toppar Grupp H med sex poäng, tre före Tyskland och Marocko inför den avslutande gruppspelsmatchen. Caicedo - som förra veckan oroade fotbollsvärlden och lagkamraterna när hon föll ihop under ett träningspass med handen mot bröstet och blev liggande på gräset innan hon omhändertogs av medicinsk personal, vilket sedermera förklarats från colombianska fotbollförbundet ha berott på utmattning - har redan satt färg på mästerskapet i sina två framträdanden så här långt och hon visar med all tydlighet att hon går en ljus framtid till mötes och att hon rättmätigt ses som en av fotbollsvärldens absolut största talanger.

I övrigt i VM kan vi notera att Norge vaknade till sent och krånglade sig vidare via en 6-0-seger mot Filippinerna i Grupp A och att mitt första långtidsspel, att värdnationen Nya Zeeland skulle ryka redan i gruppspelet, till slut gick hem. Sverige stod för en riktigt imponerande insats mot Italien när Peter Gerhardssons landslag stod för en helt annan prestation än i den krampaktiga öppningsmatchen mot Sydafrika och helt välförtjänt besegrade Le Azzurre med 5-0, där Amanda Ilestedt oväntat positionerat sig som en utmanare till skytteligatiteln, med hennes oerhörda farlighet på fasta situationer.

I skrivande stund håller dessutom Japan - som jag gillat väldigt mycket vad jag sett ifrån så här långt – stå för en rejäl knall när man leder med hela 3-0 mot en av förhandsfavoriterna till VM-guldet, Spanien, efter en dryg halvlek. Och i eftermiddag ska det bli oerhört intressant att se hur den sista gruppspelsmatchen i Grupp B utspelar sig, där Nigeria, Kanada och Australien tampas om avancemang.

Vi måste också nämna Englands blytunga smäll, när världsstjärnan Keira Walsh tvingades kliva av i segern mot Danmark med en knäskada. Hur illa skadan är återstår att se, men Walsh kommer åtminstone inte till spel i den avslutande gruppspelsmatchen mot Kina och hon lämnar ett stort tomrum efter sig som förbundskapten Sarina Wiegman måste finna något sätt att fylla. Hon har ingen spelare i truppen som besitter Keira Walsh egenskaper och om Barcelona-mittfältaren inte kommer till spel mer i turneringen så försvagar det kraftigt Europamästarnas möjligheter att utmana om VM-guldet.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto