Publicerad på 3 Jul - 11:00

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Ikonen lägger skorna på hyllan


Vi tittar tillbaka på den gångna helgen inom den internationella fotbollen, där vi bland annat finner en U21-knall och nästa pusselbit i Jürgen Klopps mittfältsombyggnation. Och så säger vi farväl till en storspelare. 

Frankrike sågs som en av förhandsfavoriterna till att lägga vantarna på guldet i U21-EM och förbundskapten Sylvain Ripolls lag glimrade av talang. Jag tycker inte att Frankrike imponerade särskilt mycket i gruppspelet – ändå vann Les Bleuets alla tre matcherna – och det var ingen överraskning att Frankrike fick axla ett stort favoritskap i kvartsfinalen mot Ukraina. Där blev det dock respass mot ett Ukraina som fortsätter att imponera.

Lyons stjärnskott Rayan Cherki gav Frankrike ledningen efter 19 minuter, men redan före halvtidsvilan hade Ukraina vänt på steken. Heorhiy Sudakov kvitterade från straffpunkten efter att Mykhailo Mudryk – som startade sin första match i turneringen efter att ha dragits med skadebekymmer i gruppspelet – fixat en straff och strax före halvtidssignalen frispelade Mudryk Sudakov, som rundade Lucas Chevalier i det franska målet och avslutade kyligt till 2-1. Artem Bondarenko satte sedan dit avgörandet till 3-1 ett par minuter från slutet framspelad.

– Det här är en stor besvikelse, men också oförståelse över det faktum att vi ligger under i halvtid. Vi hade chanser att göra 2-0, men istället gör vi två stora misstag som är oförlåtliga på den här nivån. Andra halvleken var betydligt tuffare. Vi kände oss kraftlösa och lyckades inte hitta samma nivå som i den första halvleken, sa Frankrikes förbundskapten Ripoll efteråt.

Mudryk, som efter en tung inledande vår i Chelsea i kvartsfinalen verkligen vilken kapacitet han besitter, kan komma att bli tungan på vågen för Ukraina som ingalunda ska ses utan chans att nå en finalplats. I semin ställs Ukraiana mot Spanien, som man kryssade 2-2 mot i den avslutande gruppmatchen. Då gjorde Ukraina en riktigt fin insats, trots att båda lagen roterade en aning inför kvartsfinalerna, och Ruslan Rotans gäng kommer inte vika sig lättvindigt. Spanien behövde förlängning för att besegra Schweiz med 2-1 i sin semifinal.

I den andra semifinalen kommer England ställas mot Israel, som man besegrade med 2-0 i gruppspelet. Israel slog ut värdnationen Georgien efter straffar och England tråcklade sig förbi Portugal. England, som kanske är det lag som imponerat allra mest under mästerskapets gång, gjorde en bra första halvlek och var det bättre laget, men tappade initiativet rejält i den andra halvleken och fick långt ifrån någon bekväm resa till semin.

Szoboszlai nästa pusselbit i Klopps nya mittfält

Jürgen Klopps mittfältsrenovering i Liverpool fortsätter. Efter den floppartade fjolårssäsongen har Naby Keita, James Milner, Alex Oxlade-Chamberlain, Arthur Melo lämnat och Fábio Carvalho har gått på lån till RB Leipzig. Brightons världsmästarmittfältare Alexis Mac Allister har redan anlänt för att ackompanjera Fabinho, Jordan Henderson, Harvey Elliott, Thiago (om han stannar) och Trent Alexander-Arnold (som kanske till slut börjar användas mer kontinuerligt på positionen han spelade på under ungdomsåren). Nu är även nästa pusselbit på plats i Klopps nya mittfält: RB Leipzigs ungerska mittfältare Dominik Szoboszlai.

Szoboszlai har fortsatt växa i Red Bull-organisationen sedan flytten från Salzburg till Leipzig. Ungraren har ett fruktat distansskott, bidrar med både mål och assist, och kan användas i en rad olika positioner. Främst har han använts i någon av de offensiva mittfältspositionerna och kan utgå både centralt och från båda kanterna och det ska bli intressant att se i vilken roll Klopp ser Szoboszlai och hur han ämnar formera sitt mittfält. I Szoboszlai får han hur som helst en mångsidig och alltjämt i högsta grad utvecklingsbar offensiv mittfältare som kan användas i flera olika roller och som kommer från två lag som byggts på intensiv omställningsfotboll och ett högt, aggressivt presspel.

Fábregas lägger skorna på hyllan

Har inte han lagt skorna på hyllan för länge sedan, kanske du tänker? Icke. Cesc Fábregas, som under sin 20 år långa professionella karriär skördat framgångar och vunnit titlar med lag som Arsenal, Barcelona, Chelsea, har sedan han lämnade Monaco efter fyra år hyst en mer undanskymd tillvaro i italienska Serie B och Como.

Fábregas lockades till Como av forne storspelaren Dennis Wise, som är president i klubben, och blev minoritetsägare i klubben. Även Fábregas forne lagkamrat i Arsenal, Thierry Henry, har kommit in som delägare i Como som med sin namnkunniga ledning har siktet fullt inställt på Serie A. Någon mer bidrag på fotbollsplanen blir det inte för den spelskicklige mittfältsgeneralen Fábregas, som dock inte har några planer på att släppa vare sig fotbollen eller Como. Fábregas kommer efter spelarkarriären nu att inleda en ny karriär som tränare i Comos B- och Primavera-lag.

- Allt är inte sorg utan nu kommer jag korsa de vita sidlinjerna och börja som tränare i Como, en klubb och ett projekt jag inte kunde vara mer exalterad över. Den här charmiga fotbollsklubben fångade mitt hjärta från första stund vid den perfekta tidpunkten i min fotbollskarriär. Så efter 20 otroliga år fyllda av uppoffring, dedikation och glädje är det dags att säga tack och farväl till den här vackra sporten, säger Fábregas.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto