Publicerad på 23 Jan - 17:03

article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Kris i Juventus!

Det har varit full storm både på och utanför planen i Juventus den gångna helgen. Under fredagen kom den stenhårda domen för plusvalenze-fallet – 15 poängs avdrag och långa avstängningar för de inblandade – och under söndagen bjöd Juventus på ett riktigt rallarslagsmål till målkalas när man spelade 3–3 hemma mot Atalanta.

Den första bomben slog ned redan i slutet av november. Mitt under brinnande fotbolls-VM, ungefär samtidigt som Portugal stångades mot Uruguay för att säkra en plats i åttondelsfinalerna chockade Juventus den italienska fotbollen genom att meddela att hela klubbens styrelse, med presidenten Andrea Agnelli och forne storspelaren Pavel Nedved i spetsen - avgick.

Med Calciopoli-skandalen, som medförde tvångsdegradering för Juventus, i relativt färskt minne – även om det var 17 år sedan – är det långt ifrån första gången det stormar kring Juventus, men efter styrelsens oväntade avgång i november har det varit en oviss tid i väntan på besked om hur illa ställt det egentligen var för de svartvita från Turin.

I fredags kom beskedet. Italienska fotbollsförbundets åklagare Giuseppe Chiné lämnade in en åtalsansökan där han yrkade på nio poängs avdrag för Juventus. Förbundets dom, som kom några timmar efter Chinés yrkande, blev ännu hårdare. Juventus döms till 15 poängs avdrag och stränga avstängningar för de inblandade styrelsemedlemmarna. Agnelli och förre vd:n Maurizio Arrivabene stängdes båda av i två år.

Anledning till domen är väldokumenterad vid det här laget och bygger på förfalskning av bokföring – bland annat genom så kallade plusvalenze, uppblåsta värden på spelare, under 2019 till 2021. I fjol friades Juventus, tillsammans med tio andra klubbar, av det italienska fotbollsförbundet, men parallellt fortsatte åklagare i Turin med en separat utredning – Prisma-utredningen – som lagt grunden för den nu fallande domen. I bevisföringen finns utöver beslagtagna dokument även telefonavlyssningar och Fabio Paraticis ”svarta bok” – ett anteckningsblock där Paratici, den forne Juventus-sportchefen som numera är i Tottenham, beskrivit sina arbetsmetoder. Därutöver misstänks Juventus även för att ha betalat ut dolda löner till spelare under pandemin och även Uefa har öppnat en utredning mot klubben för möjliga brott mot Financial Fair Play.

Forne presidenten Agnelli, som tillhör ägarfamiljen som under2023 firar hundra år som ägare av Juventus, hade nog hoppats på ett annat typ av firande än att tvingas till en proaktiv avgång. Andrea Agnelli har varit den kanske mest framgångsrike presidenten i klubben någonsin när han lyfte Juventus från Calciopolis eftersvallningar och byggde den moderna, välfungerade klubb som vann nio raka Serie A-titlar och tog sig till två Champions League-finaler, samtidigt som han invigde Juventus nya hemmaarena och försökte modernisera klubben och nå en ny fanbas, bland annat med ny logotype, värvningen av Cristiano Ronaldo och dokumentärfilmer. Trots titelframgångarna blir de senaste årens arv något annat. Förutom den nu pågående skandalen var Agnelli en av de ivrigaste förespråkarna för det misslyckade Super League-initiativet, där Juventus tillsammans med spanska storklubbarna Real Madrid och Barcelona är de enda klubbarna som står fast vid superligan.

Agnellis presidentskap tog officiellt slut i onsdags, när en ny styrelse under ledning av Gianluca Ferrero, tog över.

– Som ni vet så står vi inför stora utmaningar under kommande månader. Vi anser att vi har erfarenheten, beslutsamheten och kompetensen som krävs för att försvara Juventus och vi kommer göra det med handlingskraft, lugn och utan arrogans, säger Ferrero.

Det hade kunnat bli en enklare start för Ferrero och hans kamrater.

Bortsett från kaoset utanför planen så har det långt ifrån varit någon enkel säsong på fotbollsplanen för Juventus. Tränaren Max Allegri har varit kraftigt ifrågasatt, framför allt under den katastrofala säsongsinledningen och efter att Juventus störtade ur Champions League redan i gruppspelet, bland annat efter att ha förlorat mot Maccabi Haifa. Spelmässigt har det sett oinspirerande ut säsongen lång, men före VM-uppehållet lyckades Juventus ändå hitta form nog för ett rejält lyft i tabellen. Med åtta raka segrar och lika många hållna nollor reste Juventus förra helgen till Neapel som genuina titelkandidater när man tog sig an Napoli.

Sedan dess har det som sagt hänt en del. Juventus åkte på två riktiga smockor, första 5–1 och förnedring på San Paolo, och därefter helgens rejäla poängavdrag. Juventus har i och med de berövade poängen rasat till en nionde plats i tabellen och ser inte längre ut att kunna blanda sig i kampen om Europa, där det redan nu skiljer elva poäng upp till sjätteplacerade Lazio. Den börsnoterade klubben har dessutom rasat på Milanobörsen under måndagen.

- Det är självklart att hela situationen påverkar oss också. Det finns ingen anledning att försöka dölja det. VI måste bara se till att ge gensvar på planen och respektera fansen, vi kan inte göra något annat. Vi är mer enade än någonsin som spelartrupp och nu måste vi starta om utifrån det här, säger mittfältaren Manuel Locatelli till Sky Italia.

Under söndagen stod Juventus ändå upp i ett riktigt rallarslagsmål till fotbollsmatch hemma mot Atalanta, där Juventus kom tillbaka från underläge både 0–1 och 2–3 för att säkra en värdefull poäng via 3–3 i en av de mer underhållande Juventus-matcherna denna säsong. Spelet har under säsongen inte imponerat, även när Juventus befann sig i sin segersvit, och Allegri har rättmätigt varit ifrågasatt. Han ser dock ut att få sitta kvar, åtminstone säsongen ut, och Juventus väntar fortfarande på att hälsa stjärnor som Paul Pogba – som ännu inte spelat sedan återkomsten från Manchester United – och Dusan Vlahovic välkomna tillbaka.

Det kluriga tabelläget gör det dock minst sagt klurigt att hitta rätt ambitionsnivå för återstoden av säsongen.

- Det känns som att det vi åstadkommit tagits ifrån oss, sa Allegri efter krysset mot Atalanta.
Allegri tycks fortfarande ha siktet inställt på Champions League – vilket kommer kräva en extraordinär avslutning på säsongen.

- Jag vet inte om vi kommer klara det. Jag tänker att 71 poäng troligtvis räcker för Champions League. Det är tufft, men vi har Serie A, Coppa Italia och Europa League att ta oss an, så vi måste bara ta ett steg i taget. Det är omöjligt att tänka för långt in i framtiden, säger Allegri.

Det kommer hur som helst bli en intressant andra säsongshalva i den svartvita delen av Turin. Kan Allegri och spelarna bibehålla fokus trots stormen utanför planen och åstadkomma tillräckliga resultat för att sätta press på lagen ovanför?

Helgens rubriker:

Arsenal – Mentality Monsters

Vem hade trott att vi skulle skriva den här rubriken om det rödvita laget från norra London? Mikel Artetas Arsenal fortsätter dock att besegra precis alla utmaningar som ställs inför dem och The Gunners får välförtjänt ses som favorit till Premier League-titeln nu. Arsenal var det bättre laget mot Manchester United i söndagens underhållande kraftmätning på Emirates Stadium, men där forna tiders Arsenal hade nöjt sig med en poäng – eller måhända till och med släppt in ett sent baklängesmål – så höjde sig Arsenal när det behövdes som allra mest. Eddie Nketiah – som verkligen visar att han är kapabel att fylla Gabriel Jesus skor och kanske mer därtill – avgjorde i slutminuterna med sitt andra mål för matchen.

En blytung seger, som bibehåller Arsenals fempoängsförsprång – med en match till godo – ner till tvåan Manchester City. På fredag väntar nästa test för Artetas gäng när man ställs mot just City för första gången den här säsongen, när lagen möts i FA-cupen.

Manchester United gjorde långt ifrån en dålig insats på Emirates Stadium, men hade i Casemiros frånvaro svårt att ta sig ur Arsenals höga presspel, och misstag vid alla tre baklängesmål blev kostsamma.

Helgens jubel 1 – Hallers återkomst

Sébastien Haller är tillbaka på fotbollsplanen efter cellgiftsbehandlingen mot testikelcancer. Under söndagen hoppade han in i Dortmunds galna 4–3-seger mot Augsburg och gjorde sin debut i den gulsvarta dressen till dånande jubel från Westfalenstadion. Ett vackert ögonblick.

Helgens jubel 2 – De Kuip

Det gick knappast att klaga på atmosfären på klassiska De Kuip när Feyenoord tog emot Ajax i De Klassieker med chans att rycka i tabellen. Feyenoord lyckades dock inte knipa alla tre poäng då Ajax – som minst sagt har en utmanande första säsong utan Erik ten Hag vid rodret och som återfinns först på femte plats i Eredivisie-tabellen – lyckades kvittera till 1–1 via Davy Klaassen.

Lampard sparkad från krisande Everton

Det råder fullskalig kris i Everton, med kraftiga supporterprotester mot ägaren Farhad Moshiri och ordföranden Bill Kenwright såväl som spelare som ställts till svar för The Toffees miserabla form. I helgen föll Everton blytungt i bottenmötet mot West Ham, 0–2, i matchen som visade sig bli droppen för tålamodet med Frank Lampard. Efter 11 förluster på de 14 senaste matcherna fick Lampard under måndagseftermiddagen sparken från Everton efter knappt ett år i klubben.
Moshiri, som spenderat stora pengar i Everton och som håller på att bygga en ny arena, har nu sparkat sex tränare under sina sju år som ägare i klubben. Det återstår att se vem den åttonde blir?

Rolfö och Barcelona Femení fick hämta medaljer själva

Bilderna efter spanska supercupen, som Barcelona vann med 3–0 mot Real Sociedad, var minst sagt löjeväckande när Fridolina Rolfö och sina lagkamrater själva fick hämta medaljer ur lådor för att ingen representant från det spanska fotbollsförbundet behagat dyka upp för medaljutdelningen. Skamligt.

Mudryks blixtrande presentation

Det var första gången jag såg Chelseas ukrainska storvärvning Mykhailo Mudryk – som tvärt emot all rapportering hamnade i Chelsea i stället för Arsenal när Todd Boehly återigen öppnade plånboken för att fortsätta sitt planlösa spenderande – live när den kvicke yttern hoppade in i 0–0-mötet mot Liverpool. Mudryk lyste upp matchen under sitt drygt halvtimmeslånga inhopp och ställde till mängder med bekymmer med sin kvickhet, flinka fötter och stora självförtroende. Det ska bli ytterst intressant att följa Mudryks framfart, om han kan fortsätta utvecklingsresan han påbörjat i Sjachtar Donetsk.
Med Mudryk och João Félix – som också såg väldigt bra ut i sin debut efter lånet från Atlético Madrid innan han visades ut och blev avstängd i tre matcher efter en väldigt brysk tackling – kanske Chelseas sterila offensiv kan ta ny fart?

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto