Publicerad på 9 Maj - 16:56

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Leeds nära avgrunden, Guardiolas pik och Klopps sågning



Foto: Bildbyrån

Premier League-säsongen går obönhörligen mot sitt slut och med ett par omgångar kvar att spela börjar det alltmer utkristalliseras i både toppen och botten. Manchester City kopplade ytterligare greppet om titeln efter att Liverpool tappade poäng mot Tottenham, till Jürgen Klopps stora förtret. I botten är det plötsligt Leeds Uniteds Premier League-framtid som verkligen hamnat i fara. 

Ska vi börja i den ångestkramande bottenstriden? I den här bloggen har vi de senaste veckorna placerat både Burnley och Everton under luppen, men när tre omgångar nu återstår är frågan om det inte är Leeds United som ligger allra mest pyrt till. 

Både Everton och Burnley har hittat formen och plockat välbehövliga poäng de senaste veckorna. Burnley hade tre raka segrar under interimtränaren Mike Jackson, men föll tungt mot Aston Villa i helgen, samtidigt som Everton tog tre blytunga poäng borta mot Leicester. 

Leeds ligger illa till

Leeds, däremot, föll på nytt och med två veckor kvar av säsongen stirrar man nu rakt ned i nedflyttningsavgrundens mörker. Leeds befinner sig under nedflyttningsstrecket med 34 inspelade poäng, Burnley och Everton har vardera 35 poäng och de sistnämnda har dessutom en match mindre spelad än konkurrenterna. Med -35 är Leeds målskillnad också den klart sämsta. 

Före gårdagen hade Leeds spenderat blott 15 dagar på nedflyttningsplats, men nu väntar en infernalisk strid för överlevnad. 

När Jesse Marsch tog över efter legendaren Marcelo Bielsa, som transformerade hela klubbens lycka lyfte Leeds från Championship till trygg mark i Premier League med sin typiska fotboll, sågs det som en nödvändig och motvillig åtgärd med enda målsättning att undvika nedflyttning. När poängen började rulla in såg det ut som att beslutet ändå var det rätta och att Leeds skulle kunna kravla sig upp mot säkrare mark, men de senaste veckorna har Leeds dragit djupare och djupare ner i dyn. 

I helgens förlust mot Champions League-jagande Arsenal, 1–2, blev lagkaptenen Luke Ayling utvisad efter en knapp halvtimme i sin 500:e match för sin barndomsklubb. Det är knappast vad ett redan decimerat Leeds – som redan haft en diger skadelista med namn som Stuart Dallas, Liam Cooper, Patrick Bamford, Adam Forshaw, Crysencio Summerville och Tyler Roberts – behövde. Efteråt bad han lagkamraterna om ursäkt i omklädningsrummet. 

– Det är inte läge att hitta syndabockar. Om vi börjar skylla ifrån oss inom laget är vi dömda. Det enda sättet vi kan ta oss ur det här är genom att hålla ihop, sa Marsch. 

På onsdag väntar en ny tuff utmaning när Chelsea gästar Elland Road. Därefter avslutar Leeds mot Brighton hemma och Brentford borta i säsongsavslutningen. 

– Vi är tryckta mot väggen. Nu är vi under nedflyttningsstrecket och måste kämpa för våra liv, säger Marsch och fortsätter: 

– Jag tror fortfarande vi kan undvika nedflyttning. Jag visste att de här tre matcherna mot City, Arsenal och Chelsea skulle bli otroligt svåra att plocka poäng från. Om vi slår Chelsea och kommer ifrån de tre matcherna med tre poäng totalt skulle jag säga att det är okej. Vi misslyckades uppenbarligen med de två första testen, och nu har vi ännu ett massivt test på onsdag mot ett lag som fått mer vila än oss. Vi måste bara vända på det här, hitta ett sätt att vara starka och placera ett lag på planen som är villigt att göra precis vad som krävs, säger han. 

I andra änden av tabellen, i titelstriden mellan Manchester City och Liverpool, bjöd helgen också på signifikanta resultat. Manchester City krossade planenligt Newcastle med 5–0 och förbättrade målskillnaden väsentligt, vilket kan komma att bli viktigt. Segern tog City till en trepoängsledning i toppen efter att Liverpool tappade poäng hemma mot Tottenham under den sena lördagskvällen. 

Klopps och Guardiolas pikar

Efteråt var Jürgen Klopp inte på sitt mest skinande, berömmande humör, där han inte skrädde med orden om Antonio Contes lags defensiva strategi. 

– Jag är ledsen, men jag är fel person att fråga om det (om Spurs taktiska strategi), för jag gillar inte alls den typen av fotboll. Det är mitt personliga problem. Jag tycker de är världsklass och jag tycker de borde göra mer för sporten. Det är en match mot Liverpool och de har 36 procent bollinnehav. Men det är mitt problem, och jag kan inte coacha den fotbollen. Jag kan inte göra det. Värdsklasspelare som blockerar bollar. Det är väldigt svårt. Atlético Madrid gör det också. Fine, whatever, absolutely fine. Jag respekterar vad de gör, men det är inget för mig, sa han bittert på presskonferensen efteråt. 

Det är inte första gången som Klopp vädrar sitt missnöje med Contes sätt att spela fotboll. I höstmötet, 2–2, kommenterade han att Spurs taktik var att ”sparka bollen så långt som möjligt och sen rusade Kane och Son efter”. Conte har dock visat hur skicklig han är på att organisera sitt lag i matcher mot de främsta lagen. Spurs kryssade alltså båda mötena mot Liverpool, samtidigt som man besegrat Manchester City två gånger om den här säsongen. I mitt tycke spelade Spurs knappast någon dödgrävarfotboll, utan försvarade sig resolut och välorganiserat, samtidigt som man var modiga nog att spela sig ur Liverpools återerövringspress och ofta kunde iscensätta livsfarliga omställningar med all individuell kvalitet man har framåt i Harry Kane, Heung-Min Son och Dejan Kulusevski. Kanske borde Tottenham till och med kunnat få med sig tre poäng från Anfield, med tanke på Pierre-Emile Höjbjergs miss i slutminuterna. 

Resultatet viktar dock rejält titelstriden till Manchester Citys fördel med tre matcher kvar. Med tre poäng och fyra mål upp på Liverpool ska det nog mycket till om City – dessutom efter Champions League-uttåget och utan stundande FA-cupfinal – ska tappa det här i avslutande matcherna mot Wolves, West Ham och Aston Villa. Även om Pep Guardiola inte kunde hålla sig ifrån att själv låta lite bitter och kasta pikar till höger och vänster. 

– Alla i det här landet stöttar Liverpool. Medierna, alla… Folket vill att Liverpool vinner hellre än oss. Det är normalt. De har kanske fler supportrar än oss i världen och i England. De har kanske fler supportrar än oss i världen och i England. Liverpool är, vid sidan av Manchester United, de mest berömda laget med tanke på vad de åstadkommit med titlar, arv, historia, dramatik och så vidare. Men vi har närmat oss under de senaste tio, elva, tolv åren. Jag vet att alla inte är bekväma med oss, men det bryr jag mig inte om, sa han.

Helgens lista

Helgens rubriker: 

Schalke 04 är tillbaka! 

Die Königsblauen såg ut att vara illa ute när man hamnade i 0–2-underläge hemma mot St. Pauli. Men Schalke 04 vände och vann, efter två mål från skyttekungen Simon Terodde som bröt ihop i tårar när slutsignalen ljöd och Veltins-Arena formligen exploderade i ett vildsint segerfirande. 

– Vi kommer fortfarande att prata om den här kvällen om två årtionden. Vi visste att hela arenan skulle studsa och stödet vi upplevde var utomjordiskt. Lagets karaktär är fantastisk, vår dröm var att gå upp till Bundesliga men du måste arbeta hårt för att uppnå dina drömmar och killarna har gjort precis det. Jag är så glad för hela staden och klubben, vi har alla lidit så mycket de senaste åren, sa interimtränaren och forne storspelaren Mike Büskens efteråt. 

Milan bibehåller greppet 

AC Milan hamnade i underläge borta mot Hellas Verona, men lyckades vända och inkassera tre vitala poäng efter en dubbelsalva från Sandro Tonali. Milan kan säkra scudetton redan i helgen. Om Milan slår Atalanta och Inter tappar poäng mot Cagliari – eller om Milan kryssar och Inter förlorar – hamnar titeln i den rödsvarta delen av Milano redan i helgen. 

Silly season tjuvstartar 

Sommaren närmar sig med stormsteg, men Silly season tycks tjuvstarta. Under söndagen rapporterades det från trovärdigt håll att Erling Haaland kan bli klar för Manchester City redan i veckan – och att Borussia Dortmund gjort klart med ersättaren i Red Bull Salzburgs unge Karim Adeyemi, som länge ryktats vara utpekad som Haalands ersättare. I Frankrike skrivs det även spaltmeter om Kylian Mbappé och Aurélien Tchouaménis framtid. Det är bara att hålla i sig, snart är ryktessäsongen igång på alla cylindrar. 

Kerrs drömmål säkrade titeln för Chelsea

Chelsea kammade i helgen hem WSL-titeln. Chelsea hamnade dock i underläge mot Manchester United, men med Sam Kerr i spetsen kunde man vända på steken och säkra poängen som säkrade ligatiteln före Arsenal. Kerr avgjorde dessutom matchen med ett mycket läckert volleymål från distans. United drömmer om stranden Säsongen kan nog inte ta slut snabbt nog för Manchester Uniteds del. En miserabel säsong tog ännu en dyster vändning när United fullständigt kördes över av Brighton, som vann med hela 4–0, i en bedrövlig insats från de rödklädda. Ralf Rangnick tar varje chans han får att avisera de stora förändringarna som väntar i sommar, och det är svårt att argumentera för att förändringarna inte skulle behövas. Samtidigt förtjänar Brighton beröm för sin insats, där framför allt mittfältsduon Yves Bissouma och Moises Caicedo, som mer och mer visar vad han går för, stod för en imponerande insats och käkade upp Uniteds mittfält med sin intensitet, passningstrygghet och energi. 

Porto vann 30:e titeln – i rivalens hem

Porto säkrade klubbens 30:e ligatitel efter dramatik på Estádio da Luz – rivalen Benficas hemmaarena. Zaidu Sanusi avgjorde matchen först i den 94:e matchminuten när han spurtade över hela planen för att sätta dit inlägget från Pepe. Med en omgång kvar att spela, och sex poäng ner till tvåna Sporting, säkrade därmed Porto titeln på rivalens bakgård. 

Salernitanas grande fuga 

Salernitanas osannolika grande fuga – the great escape – pausades något trots nya poäng på kontot i helgen. Salernitana gick mot segern, men i den 99:e matchminuten kvitterade Cagliari. Salernitana är fortfarande ovanför strecket efter den remarkabla uppryckningen under senvåren, med en poäng till nedflyttningsstrecket men det kommer bli knallhårt i avslutningen med hela sex lag inblandade.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto