Publicerad på 16 Maj - 16:53

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Ögonblick som dessa kommer man aldrig glömma



Det har blivit dags för ett nytt Ewertssons Europa med Jimmy Ewertsson! 

Bundesligas slutomgång bjöd på dramatik när Stuttgart sent på tilläggstiden avgjorde mot Köln – ett mål som tog Stuttgart upp på säker mark och i stället skickade Felix Magaths Hertha Berlin till kvalspel, där man ställs mot Hamburger SV. 

Klockan hade tickat upp mot den 92:a matchminuten och det såg ut som att Stuttgart skulle få ställa in sig på ytterligare lite förlängd fotbollssäsong och ett kniven-mot-strupen-kval. Då tryckte sig Wataru Endo fram i straffområdet, fick hjässan på hörnan som skarvats vidare och såg bollen flyga upp i nättaket. Det utbrast förstås ett vilt jubel på Mercedes-Benz Arena när Stuttgart i matchens döende minuter tog ledningen mot Köln och tränaren Pellegrino Matarazzo stormade in på planen.

Målet gjorde all skillnad i världen för Stuttgart, då Borussia Dortmunds supertalangen Youssoufa Moukoko ett par minuter tidigare hade gjort 2–1-målet som såg till att nedflyttningskonkurrenten Hertha Berlin fick lämna Westfalenstadion lottlösa. Med hjälp av bättre målskillnad klättrade Stuttgart förbi och upp på säker mark – samtidigt som Hertha Berlin nu får sikta in sig på ett nervöst kval för att rädda Bundesligakontraktet. 

– Det där var ren extas, ett fullständigt underbart ögonblick. Helt otroligt. Jag är så glad för grabbarna. Ögonblick som idag kommer man aldrig glömma, sa Stuttgart-tränaren Matarazzo efteråt. 

I huvudstaden var det föga förvånande mindre glada miner.

Europas sista diktator


De senaste åren har vi lärt oss att alltid förvänta oss det oväntade när det kommer till Hertha Berlin, men när klubben i mitten på mars utsåg Felix Magath – den forne demontränaren som varit pensionerad i fem år då han lämnade kinesiska Shandong Luneng och som inte tränat i Bundesliga på ett decennium – till sin tredje tränare för säsongen och mannen att rädda den ständigt krisande klubben från nedflyttning tog det ändå alla med överraskning. 

De senaste åren har kaoset härskat i Hertha Berlin. 2019 fylldes fansen med hopp om en ny framgångsera i klubben när affärsmannen Lars Windhorst anlände i Berlin med löften om att förvandla Hertha från underpresterande doldisar till en klubb värd Berlins storlek. 

De förhoppningarna har långt ifrån slagit in ännu. Under tre år med Windhorst har Hertha sparkat åtta tränare och pumpat in över 3,7 miljarder i spelartruppen, dessutom under en period i coronapandemin där alla konkurrenter inte haft samma möjligheter att spendera pengar. I stället för att blicka uppåt och utåt mot Europa har Hertha trots satsningarna bara dragits ännu längre nedåt mot nedflyttningsstrecket. 

Och i den mixen kastades alltså fotbollspensionären Felix Magatah in för två månader sedan. Den neutrale betraktaren kan inte undgå att luta sig tillbaka och bara bevittna vad som komma skulle. Vem är då Felix Magath? 

Den 68-årige forne storspelaren har vunnit tre Bundesligatitlar – dubbeln två gånger om med Bayern Mûnchen och en imponerande ligatitel med Wolfsburg 2009. Han har också gjort sig känd för sin disciplinära, närmast sadistiska sida, och redan när han lämnade Bundesliga för tio år sedan sågs han som något av en fotbollskonservativ relik och en kvarleva från svunna tider. Historierna om honom är många. Allt från hutlösa bötesbelopp och de ständigt närvarande medicinbollarna på träningsplanen till hur han rekommenderade Brede Hangeland att lägga en ost på foten för att bota en skada. Det finns historier om hur han gömt spelarnas vattenflaskor under brutala träningspass i skogen och hur han under ett träningsläger i Schweiz med Wolfsburg lovade sina spelare en njutbar fika på den närliggande alptoppen under spelarnas lediga dag. Enda kruxet? När spelarna väl kom fram till kabinbanan fick de höra att de var tvungna att springa till toppen. Anfallaren Grafite kollapsade längs vägen. Forne Schalke-mittfältaren Jefferson Farfán har berättat att han hellre skulle bryta kontraktet och åka tillbaka till Peru för att ”flytta stenar fram och tillbaka” än att någonsin igen spela under Magath och Bachirou Salou har beskrivit honom som ”Europas siste diktator”. 

Vi kan nöja oss med att konstatera att Felix Magath är en krävande tränare, och i sin första intervju som Hertha-manager var han inte sen att förstärka den bilden. 

– Jag är någon som gillar en utmaning. Jag är ingen som trivs när saker och ting är för bekväma. En gång sprang jag ett maraton spontant för att se ifall det var möjligt. Jag gjorde det på tre timmar och 35 minuter, sa han. 

Under sina två månader i Hertha har han inte lyckats vända klubbens lycka och rädda Hertha undan nedflyttningsstriden. Han vann första matchen med hela 3–0 mot Hoffenheim – när han själv dock satt i karantän för att ha drabbats av covid-19 – men därefter har totala resultatraden 3-1-4 inte räckt för att dra Hertha upp på säker mark. I en timme ledde Hertha mot Dortmund efter Ishak Belfodils straffmål, men Dortmund lyckades vända och när Endo satte sitt tilläggstidsavgörande för Stuttgart beseglades Herthas kvalöde. 

– Jag har förlikat mig med resultatet. Jag tycker vi spelade en väldigt bra fotbollsmatch och stod upp mot den tyska tabelltvåan över 90 minuter. Genom att göra det visade vi att vi är ett lag för Bundesliga. Nu måste vi göra det två gånger till. Spelarna hängde så klart med huvudena i omklädningsrummet men jag sa till dem att livet går vidare. Vi kan inte klandra oss själva. Även när du ger allt kan du fortfarande förlora mot tvåan i landet, som vi gjorde idag, sa Magath efter matchen.

Nu väntar ett nervöst kval mot forna storklubben Hamburg, som lyckades säkra tredjeplatsen i 2. Bundesliga. Först mötet är på torsdag, innan allt avgörs i returen nästa måndag. Lyckas Magath rädda kvar Hertha? Och vad händer med den storsatsande klubben ifall Hertha Berlin åker ner i 2. Bundesliga?

Veckans lista


Helgens rubriker: 

Milan och Zlatan får fortsätta vänta 

Zlatan Ibrahimovic blev kvar på bänken hela matchen när hans AC Milan besegrade Atalanta med 2–0 – bland annat efter en mäktig soloräd från Theo Hernández - i vad som kunde varit en titelavgörande match på San Siro. Titelkonkurrenten och Milanorivalen Inter vann dock efteråt sin match mot Cagliari, vilket tar scudettostridens avgörande till sista omgången. Milan gästar Sassuolo och Inter tar emot Sampdoria. En poäng räcker för att de rödsvarta ska fira sin första ligatitel på elva år. 

Isak tillbaka i målprotokollet 

Det har inte varit den enklaste säsongen för Alexander Isak, efter fjolårssuccén. Under söndagskvällen var dock svensken i allra högsta grad inblandad när hans Real Sociedad vände och vann mot Villarreal, där Isak bidrog med ett mål och en assist till Martín Zubimendis segermål – som också tog La Real till Europa League. 

City snubblar – och Liverpool tog andra cuptiteln 

Manchester City var rejält illa ute borta mot West Ham där Jarrod Bowen sköt The Hammers till en tvåmålsledning, innan City kom tillbaka i andra halvlek och var blott en Riyad Mahrez-straffmiss ifrån tre vitala poäng. Pep Guardiola fick dock nöja sig med en pinne, vilket gör att Premier Leagues titelstrid ser ut att leva vidare in i slutomgången. Oroväckande för Guardiola såg Citys skadeskjutna defensiv ytterst sårbar ut, där veteranen Fernandinho ryckte ut som mittback och hade rejäla svårigheter att hantera Bowen och Michail Antonio. Titelkonkurrenten Liverpool fick dock fira när man för blott andra gången på ett par månader vann en inhemsk cuptitel genom att besegra Chelsea på straffar. 

Ten Hag slopar titelfest – börjar jobba direkt 

Ingen rast och ingen ro. Och framför allt inget firande. Erik ten Hag hade redan säkrat titeln – hans tredje Eredivisietitel med Ajax – inför söndagens avslutande omgång. Det blir dock varken något vidare firande eller någon semester för Ten Hag, som redan under måndagen reser till Manchester för att börja sitt arbete med Manchester United. Han har en hel del att göra. 

Barcelonas perfekta säsong 

Herrlaget säkrade igår andraplatsen bakom Real Madrid i La Liga, men damerna har desto mer anledning att fira. Barcelona Femení säkrade nämligen en ”perfekt säsong” i gårdagens seger mot Atlético Madrid. 30 spelade matcher – 30 segrar. Målskillnaden? 159–11. Barcelona har varit löjligt dominanta i Spanien och siktar nu på att runda av säsongen med Champions League-titeln där man ställs mot Lyon i finalen. 

Premier Leagues och Serie A:s bottenstrid lever in i det sista 

Oj, så tajt det är i Premier Leagues bottenskikt. Efter helgen befinner sig Burnley under nedflyttningsstrecket, en poäng efter Leeds och två efter Everton. Så här ser status ut inför avgörande veckan: 

Everton – 36 poäng 

Crystal Palace (H) 
Arsenal (B) 

Leeds – 35 poäng 

Brentford (B) 

 Burnley – 34 poäng 

Aston Villa (B) 
 Newcastle (H) 

Detsamma gäller även i Serie A. 

Genoa, 28 poäng & -32 i målskillnad, och Cagliari, 39 poäng &-34 i målskillnad, är under strecket. Salernitana – som kryssade på nytt i helgen under sin Grande Fuga – är på säker mark just nu, med 31 poäng och -41 i målskillnad.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto