Publicerad på 9 Okt - 14:55

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Otacksamt svårt att ersätta mästaren


Rudi Garcia har inte fått någon enkel inledning på livet i Neapel efter att han i somras ersatte Luciano Spalletti som manager för de regerande italienska mästarna. Under söndagen föll Napoli på nytt hemma på Stadio Diego Armando Maradona när Fiorentina tog en 3–1-seger.

Napoli såg äntligen ut att vara på gång, efter en lite trög säsongsinledning, när I Partenopei avslutade september med två övertygande segrar. Offensiven började se ut mer som under fjolåret – när Napoli under Luciano Spallettis ledning tog en historisk scudetto, den första ligatiteln sedan Diego Maradonas dagar i klubben, när Spallettis skönspelande anfallsmaskin dominerade Serie A – där Victor Osimhen började hitta nätet och Kvicha Kvaratskhelia visade prov på gryende form efter den skadedrabbade inledningen av säsongen.

Men veckan före landslagsuppehållet gick inte alls enligt plan.

Först föll Napoli i ett målglatt toppmöte i Champions Leagues gruppspel, när Real Madrid vann med 3–2 på Stadio Diego Armando Maradona efter Federico Valverdes mäktiga avgörande. Under söndagen följde ännu en förlust inför hemmapubliken när Fiorentina vann med 3–1 i Neapel.

Matchen började på allra sämsta sätt när Josip Brekalo av gästerna från Florens ledningen med ett avslut från dålig vinkel, som på något vis letade sig in mellan benen på Alex Meret. Victor Osimhen kvitterade på tilläggstid i den första halvleken när han blev nedgjord av Fiorentinamålvakten Pietro Terracciano och själv förvaltade straffsparken, men i den andra halvleken drog Fiorentina i väg. Giacomo Bonaventura gav La Viola ledningen åter och på tilläggstid satte Nicolas González det definitiva avgörandet.

– Jag är också ansvarig för den här förlusten. Men jag hade inte förväntat mig den. Vi missade en stor möjlighet och trillar nu ur topp fyra. Det är bittert, frustrerande, och ett dåligt resultat. Vi borde inte ha släppt i det första målet och straffen före halvtidsvilan borde gett oss en extra push, sa Rudi Garcia efteråt till DAZN.

Förlusten var Napolis tredje på hemmaplan under hösten – efter att man tidigare förlorat mot Lazio och Real Madrid. Napoli återfinns nu på femte plats i Serie A – sju poäng efter serieledande AC Milan.

Rudi Garcia hade ingen enkel uppgift att ersätta Spalletti på Napolis tränarbänk efter den fenomenala fjolårssäsongen, där hela Kampanien exploderade i ett vilt, efterlängtat segerfirande, och fransmannen Garcia var ett något oväntat val att efterfölja Spalletti. Garcia, vars tränarkarriär tog fart i och med framgångarna med Lille och som sedermera tränat lag som Roma, Marseille och Lyon, hade tidigare under våren fått sparken från Cristiano Ronaldos Al Nassr.

Napoli är som sagt femma i Serie A, och har inlett Champions League med en seger och en förlust. Det är långt ifrån en katastrof. Ändå tycks pressen på Garcia öka. Napoli är långt ifrån samma lag som imponerade så stort i fjol, defensiven är fragil med tappet av Kim Min-jae, och Garcia kritiserades vitt och brett i italiensk träff för sina strategiska val och byten mot Fiorentina. Vid underläge 1–2 på hemmaplan valde han bland annat att plocka av skyttekungen Victor Osimhen.

– När det kommer till avbytarna så har jag olika val att göra, inklusive att förändra vårt spelsystem. Vi försökte allt i dag, utan att lyckas vara tillräckligt effektiva. Jag tycker inte det var stor skillnad mellan lagen i dag, sa Garcia efteråt och fortsatte att slå fast att han inte tycker det är hans strategi som är Napolis bekymmer.

– Jag tror inte att problemen beror på taktik, utan på mentalitet. Vi måste göra bättre ifrån oss när det kommer till att förhindra motståndarnas anfall innan de blir farliga. Vi måste arbeta mer med det. Att vara mer aggressiva, smartare i hur vi sätter stopp högre upp i planen – inte när de redan närmar sig vårt mål, sa Garcia.

Nu får Napoli kliva in i landslagsuppehållet med två raka förluster och Garcia har säkerligen en hel del att fundera på inför omstarten om två veckor. Vi kan hur som helst konstatera att dagens Napoli är långt ifrån det lag som imponerade så storligen och säkrade scudetton i så imponerande stil i fjol.

Helgens rubriker


Blekt toppmöte på Emirates – Arteta tog efterlängtad seger

Toppmötet mellan fjolårets titelkombattanter i Premier League bjöd måhända inte på vare sig underhållningen eller kvaliteten man kommit att förvänta sig från två så oerhört skickliga fotbollslag, men det bryr sig nog inte Arsenalfansen eller Mikel Arteta särskilt mycket om efter att ha åsamkat Manchester Citys andra raka Premier League-förlust i 1-0-segern på Emirates Stadium. Gabriel Martinellis mål i slutminuterna, som styrdes in via Nathan Aké, var tillräckligt för att ge Arsenal tre poäng i en chansfattig match och ge The Gunners första segern mot City sedan december 2015. För att sätta det i perspektiv hette målskyttarna i den 2-1-segern för åtta år sedan Olivier Giroud, Theo Walcott och Yaya Touré.

Det var också första gången Mikel Arteta lyckades besegra läromästaren Pep Guardiola.

Giroud matchavgörande – som målvakt

Det bjöds på en minst sagt annorlunda och dramatisk avslutning i Genua. Milan tog ett par minuter från slutet ledningen med 1-0 borta mot Genoa, efter ett kontroversiellt mål från Christian Pulisic, och I Rossoneri fick slita ont för att behålla de tre poängen. I den 96:e minuten sänkte Milan-målvakten Mike Maignans knä Genoas Caleb Ekuban i en otäck situation. Maignan fick efter VAR-granskning rött kort – och Stefano Pioli, som redan gjort alla sina byten, tvingades ställa en utespelare i mål. Målskytten Pulisic ska ha erbjudit sig, men bedömdes vara för kort – och i stället föll valet på Olivier Giroud. Den franske veteranen kastades direkt in i hetluften och kunde bara se på när Genoas formstarke islänning Albert Gudmundssons frispark träffade ribban. I den 104:e matchminuten tvingades Giroud kasta sig ut när George Puscas var på väg igenom – Giroud lyckades få en näve på bollen och få stopp på rumänen, och i sekvensen efteråt kunde han lägga vantarna på bollen och säkra tre tunga Milanpoäng.

– Jag sa till mig själv: ”Kör!”. Jag har inte en målvakts instinkter, men just då kände jag mig som en målvakt, garvade Giroud efteråt och meddelade även att han skulle rama in Maignan-tröjan för att minnas en minst sagt annorlunda match.

Fergie Time tillbaka på Old Trafford i Kathy-hyllning

Manchester United har en blytung höst och var på väg mot en tredje raka förlust hemma på Old Trafford. Men när det behövdes som mest lyckades The Red Devils få till en ”throwback” till forna glansdagar. Inhopparen Scott McTominay kvitterade i den 93:e minuten och i den 97:e höll han sig framme igen och i sann Fergie-Time-stil fullbordade han en osannolik vändning i matchens döende sekunder.

– Det här kan mycket väl vara ett av mina favoritminnen på en fotbollsplan. Två mål i matchens döende sekunder är otroligt. Jag är bara glad att kunna bidra och visa folk vad jag kan göra. Det är svårt att sätta ord på det, eftersom jag varit i Manchester United sedan jag varit fem år gammal. Den här klubben betyder allt för mig, sa McTominay efteråt.

Fergie Time-avgörandet inträffade under en vecka av sorg för Ferguson-familjen efter att Sir Alex Fergusons fru Cathy gått bort. Manchester United hyllade Cathy Ferguson på Old Trafford och spelade matchen med sorgband.

Comans dubbel för Bayern – Leverkusen trummar på och Guirassy målskytt igen

Det är fortsatt tajt i Bundesligatoppen. Bayern München tog under söndagen en 3-0-seger mot Freiburg. Kingsley Coman gav Bayern ledningen när hans inlägg letade sig in i mål – och han adderade även ytterligare ett vackert mål i slutminuterna. Däremellan hann formstarka Leroy Sané placera in ett vackert mål, framspelad av Harry Kane.

Bayern är dock kvar på tredjeplatsen i Bundesliga – som toppas av Xabi Alonsos imponerande Bayer Leverkusen, som även de tog en 3-0-seger i derbyt mot FC Köln. Jonas Hofmann gjorde 1-0, efter vackert förarbete och en urläcker klack från den så skicklige Florian Wirtz innan wingbackarna Álex Grimaldo och Jérémie Frimpong samarbetade till 2-0. Nyförvärvet Victor Boniface fastställde slutresultatet med sitt sjunde Bundesligamål för säsongen.

Boniface kommer dock inte i närheten av att utmana i skytteligatoppen just nu. Där dominerar nämligen Stuttgarts Serhou Guirassy, som har en alldeles extraordinär säsongsinledning. Under lördagen gjorde Guirassy ännu ett hattrick och den guineanska landslagsmannen har nu gjort smått otroliga 13 mål på 7 matcher.

Isak en stolpträff från hattrick

Newcastle, vars fans fortfarande studsar av glädje efter den imponerande 4-1-segern mot Paris Saint-Germain i Champions League, fick nöja sig med en poäng från London Stadium efter att ha spelat 2-2 mot West Ham. Alexander Isak gjorde två mål, när han påpassligt höll sig framme och placerade bollen i nät två gånger om, och var dessutom ytterst nära att kröna insatsen med ett hattrick – men stolpen var i vägen för den svenske landslagsanfallaren när han ur dålig vinkel försökte placera in bollen bakom Alphonse Areola.

Girona flyger, Bellingham glänser & Lamine Yamal historisk igen

Lilla Girona fortsätter att imponera storligen i La Liga. I helgen bortabesegrades Cádiz och Girona, som är en del City Football Group och tillhör samma multiklubbstruktur som Manchester City, är alltjämt kvar på andraplats i La Liga med hela 22 inspelade poäng på nio matcher. Real Madrid, som vann seriefinalen i Girona förra helgen, tog ytterligare en övertygande seger när Osasuna besegrades med 4-0. Huvudpersonen? Jude Bellingham, förstås. Engelsmannen, som genuint gör anspråk på titeln som världens bäste fotbollsspelare just nu, gjorde ytterligare två mål och står redan noterad för 10 mål och 3 assist för Los Blancos.

Barcelona hade inte en lika lyckad helg. I Robert Lewandowskis skadefrånvaro fick katalanerna kämpa för att få med sig en poäng från Granada, som tog ledningen efter bara 17 sekunder genom Bryan Zaragoza, som efter en halvtimme ökade på till 2-0-med ett vackert mål. Lamine Yamal blev precis innan halvtidsvilan historisk som La Ligas yngste målskytt någonsin när han reducerade till 2-1. Sergi Roberto kvitterade i den 85:e matchminuten och Barcelona hade även ett segermål i nät, men João Félix 3-2-mål dömdes bort för en offside på Ferran Torres, som kontroversiellt nog bedömdes haft inverkan på spelet.

Ajax och Lyons miserabla höst fortsätter

Vi avslutar helgbloggen med att ta en titt på två av de europeiska toppligornas stora sorgebarn under hösten. Och återigen fick vi se Ajax- och Lyon-fansen genomlida ytterligare en tung helg. Ajax befäste klubbens sämsta säsongsstart någonsin med ytterligare en förlust, 1-2, mot AZ på hemmaplan. Ajax, som är på 16:e plats i Eredivisie med fem poäng på sex matcher, har bara vunnit en enda ligamatch och nye tränaren Maurice Steijn är kraftigt kritiserad. Frågan är hur länge han hänger kvar?

I Frankrike har Lyon redan bytt tränare, där Laurent Blanc ersatts av Fabio Grosso, men än så länge har vändningen uteblivit. Lyon är näst sist i Ligue 1 och har inte vunnit en enda ligamatch efter åtta omgångar. Under söndagen kryssade OL, 3-3, hemma mot Lorient -som också återfinns i Ligue 1:s bottenstrid.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto