Publicerad på 18 Dec - 13:20

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: "Otrolig kraft och dominans"


PSV Eindhoven rundade av en perfekt första säsongshalva genom att köra över topplaget AZ på bortaplan. Peter Bosz PSV går nu på julledighet med 16 segrar på 16 matcher, tio poängs försprång ner till tvåan Feyenoord och mäktiga 56–6 i målskillnad.

PSV Eindhoven klev in i vinterledigheten med att spänna musklerna en sista gång i toppmötet mot AZ i Alkmaar. PSV rivstartade matchen och tog ledning på bortaplan med tre mål inom loppet av 16 spelade minuter. AZ kom aldrig ens nära att ta sig in i matchen utan ett överlägset PSV kunde med lätthet defilera mot tre poäng och i andra halvlek fastställde Luuk de Jong slutresultatet till 4–0.

– Kraften och dominansen vi visade upp på planen är helt otrolig. Det kunde ha blivit 5-0 eller 6-0. Jag njöt på planen. Vi har 25 spelare som alla presterar och utför sina uppdrag och visar sin styrka oavsett om de startar eller om de hoppar in: det visar det här lagets styrka, sa lagkapten De Jong efter segern.

Redan före toppmötet kunde PSV titulera sig Herbstmeister som Eredivisies halvtidsmästare. Bara fyra gånger har ett nederländskt lag tagit vinterledigt med en större serieledning än de tio poäng som separerar PSV och regerande mästarna Feyenoord på andra plats, men då har Ajax – 1997/98 och PSV, 1987/88, 1977/78 och 2006/07 – spelat ytterligare ett par matcher än vad som är fallet den här säsongen.

Siffrorna gör PSV:s dominans rättvisa under en höst där Peter Bosz lag varit perfekt. PSV har tagit sig vidare från Champions League, vunnit samtliga Eredivisiematcher och producerat 56 mål på 16 matcher och hållit nollan vid hela elva tillfällen. PSV är nu en match ifrån att tangera den längsta segersviten i Eredivisies historia.

– Det är fantastiskt att vi kan prestera den här fotbollen. Det var uppenbart redan när vi började arbeta tillsammans med tränaren att vi verkligen har rätt grupp för att han ska kunna implementera sina idéer. Jag är väldigt stolt över vad vi presterar som lag, säger De Jong.

Peter Bosz återvände i somras till Nederländerna – där han tidigare varit verksam i Ajax, Vitesse, Heracles, De Graafshap och som teknisk direktör i Feyenoord – efter ett drygt halvårs ofrivilligt hiatus efter att ha fått sparken från Lyon förra hösten. Bosz har alltid sammankopplats med en väldigt tydlig identitet i sina lag; väldigt offensiv – inte sällan både på och över gränsen till naiv – och med en tålmodig, kontrollerad och possessioninriktad stil med ett aggressivt högt presspel. Under Ruud van Nistelrooy, som i fjol ledde PSV till en andraplats i ligan och en cuptitel, var PSV ett betydligt mer vertikalt lag som hade sina största styrkor i omställningsspelet.

– Det är svårt att greppa det, att vi har vunnit varenda match fram till vinteruppehållet. Det är en väldigt speciell prestation. Det händer inte ofta, men vi har lyckats – och vi har lyckats genom att spela en väldigt bra fotboll, säger Bosz.

Frågan är hur länge sviten håller i sig? Kan PSV Eindhoven anno 2023/24 göra Glasgow Rangers (1898/99), Racing Club (1919), Ferencvarosi (1931/32), Nacional (1941), Dresdner SC (1941/42) och Sunrise Falq United (1995/96) att nå en perfekt säsong med idel segrar?

Helgens rubriker


Sevilla sparkar tränaren - igen

Diego Alonso fick två månader på sig. Under söndagen sparkades han av Sevilla efter att ha åkt ur Champions League och misslyckats med att vinna någon av andalusiernas åtta ligamatcher sedan uruguayanen ersatte sparkade José Luís Mendilibar. Förlusten hemma mot Getafe, 0-3, blev droppen för Sevilla, som med blott två ligasegrar den här säsongen återfinns precis ovanför nedflyttningsstrecket, där bara målskillnad gentemot Celta Vigo håller Sevilla på säker mark. Nu ryktas Quique Sánchez Flores vara på väg in, som sparkades från just Getafe i våras.

Alaba knäskadad

Real Madrid fortsätter ha otur med knäskadorna. Efter att Éder Militão och Thibaut Courtois ådragit sig korsbandsskador sedan tidigare klev även österrikiske mittbacken David Alaba av söndagens ligamatch mot Villarreal. På kvällen bekräftade Carlo Ancelotti att det rör sig om en korsbandsskada, vilket innebär att EM i sommar är i fara för 31-åringen.

Matchen vann Real Madrid med 4-1 – där Jude Bellingham nätade på nytt – vilket för Los Blancos upp i tabelltopp, åtminstone i 24 timmar. Ikväll har Girona chansen att överta ledningen vid seger hemma mot Alavés.

För Barcelona går det desto tyngre. Xavi, som kritiserats en del på sistone, och hans Blaugrana fick bara en poäng mot Valencia och är nu sju poäng bakom Real Madrid.

Kvalitetsfattigt rivalmöte på Anfield

Den neutrala tittaren blev inte överöst med en högkvalitativ tillställning i söndagens rivalmöte på Anfield. Liverpool styrde tillställningen helt och fullt mot ett hopplåstrat Manchester United – med Jonny Evans bredvid Raphaël Varane i mittlåset och 18-årige Kobbie Mainoo på centralt mittfält – men trots en stor mängd avslut mot mål kom Liverpool aldrig riktigt nära att hota André Onana i United-målet. United, å sin sida, skapade ytterst lite bortsett från ett läge från Rasmus Höjlund som räddades fint av Alisson Becker i en match som innehöll mängder av tekniska misstag från båda håll.

Liverpool tappar därmed serieledningen till Arsenal, som stod för en mycket solid insats i 2-0-segern mot Brighton, där Gabriel Jesus och Kai Havertz gjorde målen för The Gunners. Manchester City tappade poäng på nytt, när 2-0 blev till 2-2 i slutminuterna hemma mot Roy Hodgsons Crystal Palace. Regerande mästarna tappar därmed ytterligare mark och har nu fyra poäng upp till Unai Emerys Aston Villa på tredjeplatsen.

Otäcka scener för Luton

Det utspelades otäcka scener mellan Bournemouth och Luton, när Lutons lagkapten Tom Lockyer föll på planen. Walesaren vårdades på planen och klubben bekräftade efteråt att Lockyer drabbats av ett hjärtstopp men att tillståndet är stabilt och att Lockyer, som är kvar på sjukhus, är ”alert and responsive”.

Inter utökar i Serie A-toppen

Inter fortsätter att övertyga i Serie A. Under söndagen tog Simone Inzaghis ännu en seger när Lazio brottades ned på bortaplan. Inter vann med 2-0 efter ett mål vardera av anfallsduon Lautaro Martínez och Marcus Thuram. Inter utökar därmed serieledningen i Serie A till fyra poäng efter att Juventus tappat poäng borta mot Genoa, 1-1, under fredagen.

Leverkusen och Bayern med övertygande segrar

Titelkombattanterna Bayer Leverkusen och Bayern München fortsätter att övertyga i Bundesligatoppen. Båda lagen tog i helgen övertygande segrar mot potentiellt klurigt motstånd. Leverkusen var först ut att besegra Eintracht Frankfurt, som förra helgen krossade Bayern med 5-1, med 3-0 hemma på BayArena efter mål av Victor Boniface, Jeremie Frimpong och Florian Wirtz.

Bayern München ville inte vara sämre och tog även de en fin 3-0-seger mot Stuttgart, som imponerat stort under hösten. Bayern kom till start utan sjuka mittfältsduon Joshua Kimmich och Leon Goretzka, men kunde ändå ha full kontroll på Allianz Arena. Harry Kane gav Bayern ledningen redan i den andra matchminuten och engelsmannen satte i början av den andra halvleken sitt 20:e Bundesligamål innan Min-jae Kim rundade av tillställningen med sitt 3-0-mål.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto