Publicerad på 6 Nov - 15:20

0
article-img

Ewertssons Europa på sydamerikansk utflykt

Ewertssons Europa beger sig på utflykt till Sydamerika där Fluminense i lördags vann en högdramatisk final i Copa Libertadores – den sydamerikanska motsvarigheten till Champions League – mot Boca Juniors på Maracanã.

Rio de Janeiro-klubben Fluminense hade aldrig tidigare vunnit Copa Libertadores, den mest prestigefyllda titeln i sydamerikansk klubbfotboll, när man ställdes mot turneringens näst mesta vinnare i finalen på Maracanã. Argentinska Boca Juniors, med sex Copa Libertadores-titlar, som spelade final så sent som 2018 var i final och föll mot ärkerivalen River Plate i El Superclásico.
Även den här gången gick Boca Juniors lottlösa och Fluminense kunde ta sin första titel efter en högdramatisk final som innehöll två röda kort och ett förlängningsavgörande.

Fluminenses argentinske anfallsveteran Germán Cano gav brassarna ledningen i den första halvleken, men som så många gånger på vägen till finalen lyckades Boca – med bekanta namn som Edinson Cavani och Sergio Romero i laget – komma tillbaka och ta matchen till förlängning genom Luis Advínculas fina kvitteringsmål i den 72:a minuten med ett fint avslut med vänsterfoten.

Boca – som kryssat sex raka matcher i turneringen och vunnit tre raka straffläggningar – skulle dock inte räcka hela vägen på Maracanã. Fluminense-tränaren Fernando Diniz – som just nu även agerar interimförbundskapten för det brasilianska landslaget – kastade i slutskedet av ordinarie tid in anfallaren John Kennedy, som fått inleda på bänken, i stället för mittfältaren Ganso – 34-åringen som en gång i tiden sågs som en av Brasiliens största fotbollstalanger när han slog igenom i Santos. Och John Kennedy såg till att stjäla rampljuset under de få minuter han skulle få under Maracanãs strålkastarljus.

Nio minuter in i förlängningen slog han först till med ett urläckert 2–1-mål. Anfallskollegan Keno bröstade ner bollen och Kennedy drog till med en perfekt volleyträff, där bollen skruvade sig in i nät invid den bortre stolpen – utom räckhåll för Romero i Boca-målet.

Kennedy firade målet vilt med supportrarna på läktaren – för vilt, skulle det visa sig. Domaren uppskattade inte 21-åringens firande och gav honom ett gult kort, hans andra, och efter bara knappt tjugo minuter på planen visades Kennedy ut.

Med en man mer hoppades Boca kunna inleda en belägring för att ta finalen till straffar. Men det numerära övertaget stod sig inte länge. Precis före halvtidspausen i förlängningen skulle också Boca decimeras till tio man när Frank Fabra fullständigt tappade huvudet i en stökig situation i Fluminenses straffområde där Boca-spelaren placerade en örfil i ansiktet på Fluminses Nino. Domaren missade situationen – men inte VAR-rummet och Fabra fick även han syna det röda kortet. Boca försökte, men kom aldrig riktigt nära en kvittering och Fluminense kunde därmed rida ut stormen och fira klubbens historiskt första Copa Libertadores-titel inför segerrusiga hemmasupportrar på Maracanã.

- Det här är det viktigaste målet i mitt liv, sa matchhjälten Kennedy efteråt.

Copa Libertadores-titeln betyder mycket för några av veteranerna i Fluminense, som högst troligt befinner sig i slutskedet av karriären, så som 43-årige målvakten Fábio och 40-årige forne Juventusspelaren Felipe Melo och – förstås – 35-årige Marcelo, som fick fira med klubben där han en gång i tiden slog igenom som tonåring innan han flyttade till Real Madrid och vann allt som gick att vinna – inklusive sex La Liga-titlar och fem Champions League-titlar.

- Jag var skyldig Fluminense detta. Det var förutbestämt, sa Marcelo och fortsatte:

- Det här är en otroligt viktig titel med min favoritklubb; klubben som gav mig alla verktyg för att ha den karriär jag haft, med alla klubbanställda som följde mig under min uppväxt. Det finns ingen större belöning än det här. Det går inte att sätta ett pris på det.

Helgens rubriker

Bayern spände musklerna i Der Klassiker

Bayern München klev in i Der Klassiker på Westfalenstadion med rejäla skadefrågetecken och med ett chockuttåg ur tyska cupen mot tredjedivisionslaget FC Saarbrücken i ryggen. Men Dayot Upamecano, Noussair Mazraoui och Leon Goretzka kom alla till spel från start i stormatchen – och då spände Thomas Tuchels lag musklerna direkt.

Redan i matchinledningen tog Bayern ledningen när Upamecano stormade förbi bevakningen från Nico Schlotterbeck och tryckte hörnan från Leroy Sané i nät. Efter den stunden släppte Bayern inte trycket från gaspedalen. Innan tio minuter spelats hade Harry Kane utökat ledningen och gästerna tillät aldrig Dortmund chansen att ta sig tillbaka in i matchen. I den andra halvleken satte Kane ytterligare två spikar i Dortmundskistan när han fastställde slutresultatet till 4-0 med sitt tredje hattrick i Bayern-tröjan.

Trots storsegern var Tuchel inte på toppenhumör när han gästade Skys studio på innerplan. Han var märkbart irriterad över kommentarer som experterna Lothar Matthäus och Dietmar Hamann yttrat tidigare och visade det med all önskvärd tydlighet i sina syrliga kommentarer innan han stormade bort från intervjun.

Arteta ursinnig efter förlust mot Newcastle

Tuchel var inte ensam tränare om att vara surmulen under helgen. Mikel Arteta var rasande efter Arsenals förlust borta mot Newcastle, där han var upprörd över att Anthony Gordons segermål godkändes efter lång VAR-kontroll; där VAR-domare Andy Madley behövde kontrollera en möjlig offside, huruvida bollen var utanför spel i Joe Willocks förarbete och huruvida det var en foul från Joelinton på Gabriel innan målet till slut godkändes.

- Embarrassing, it’s an absolute disgrace, that’s what it is: a disgrace, rasade Arteta efteråt.

Känslorna tycks inte ha lugnat ner sig under helgen och på söndagen gick Arsenal ut med ett syrligt uttalande där klubben slog fast sitt starka stöd för Artetas uttalanden.

Juventus fortsätter jaga Inter

Max Allegris Juventus är måhända inte det mest skönspelande laget i Serie A – men La Vecchia Signora har åtminstone funnit sätt att inkassera trepoängare. I Florens stod Juventus emot Fiorentinas belägring och kunde säkra ännu en 1-0-seger efter Fabio Mirettis tidiga segermål. Det var sjätte matchen i rad som Juventus höll nollan. Inter toppar alltjämt Serie A, efter segern borta mot Atalanta i helgen, men Juventus skuggar två pinnar bakom.

I övriga Serie A-nyheter så gjorde svenske Pontus Almqvist mål för sitt Lecce. Almqvist blev dock berövad på segerrollen när Roma vände och vann på Stadio Olimpico med två mål på stopptid genom Sardar Azmoun och Romelu Lukaku.