Publicerad på 20 Feb - 12:45

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Rashford ostoppbar och PSG bjöd på dramatik

Seger borta mot Paris Saint-Germain i Champions League i veckan, men under helgen snubblade Bayern München på nytt och föll mot Borussia Mönchengladbach. Kanske står Bayern, som dominerat Bundesliga fullständigt det senaste decenniet, för första gången på länge inför en genuin kamp om ligatiteln, med blott fem poäng som skiljer Bayern, Borussia Dortmund och Union Berlin, som delar på förstaplatsen, och sjätteplacerade Eintracht Frankfurt.

Det har varit en skakig start på 2023 för Julian Nagelsmanns Bayern München. Först inledde Bayern med tre raka 1–1-matcher. Därefter såg Bayern ut att börja få upp ångan med tre målglada segrar i ligan och DFB-Pokal när Mainz besegrades med 4–0, Wolfsburg med 4–2 och Bochum med 3–0 innan man förra veckan tog en skalp i den stjärnfyllda Champions League-åttondelsfinalen mot Paris Saint-Germain, där Bayern var det klart bättre laget och reste hem från Parc des Princes med en 1–0-ledning.

Under lördagen kom dock nästa missräkning i ligaspelet när Bayern föll borta mot Borussia Mönchengladbach. Uppgiften försvårades förstås av att Dayot Upamecano drog på sig ett rött kort efter bara åtta minuter. Bayern hängde med fram till halvtidspausen, men i andra gick Gladbach ifrån till en 3–1-ledning innan unge Mathys Tel kunde snygga till siffrorna långt in på tilläggstiden. Efteråt var Nagelsmann vansinnig över Upamecanos utvisning och stormade in i domare Tobias Welz
omklädningsrum för att få en förklaring på varför mittbacken visades ut i situationen med Alassane Pléa.

– Dayot rör Pléa väldigt knappt på axeln, men han håller honom inte tillbaka och får honom inte att tappa balansen. Pléas axel rör sig inte en tum. Det finns inget fel i den situationen. Okej, domare är människor också, även när de kontrollerar situationen åtta gånger, vilket de uppenbarligen inte gjorde här. Det var inte ett rött kort, sa han efteråt till Sky.

När han lugnat sig något bad han domare Welz om ursäkt via Instagram:

”Känslor är en del av sporten. Jag måste dock be om ursäkt för mina ordval riktade mot Welz och domarteamet. Jag gick för långt”, skrev Nagelsmann. Tyska fotbollsförbundet, DFB, har dock meddelat att man öppnat en utredning mot Nagelsmann för reaktionerna.

Efter 21 matcher lyder Bayerns resultatrad 12-7-2 och även om man fortfarande är i topp, på bättre målskillnad än Borussia Dortmund och sensationslaget Union Berlin, som också ligger på 43 inspelade poäng, så är det långt ifrån de senaste årens dominans. Bayern har vunnit tio Bundesligatitlar i rad och även om Dortmund, främst, sprattlat till ibland har det inte funnit någon genuin, kvalificerad utmanare om att lägga beslag på Die Meisterschale. Bayern är förstås favorit att vinna även ligatitel
nummer elva i följd och är det starkaste laget, men det går inte att skaka av sig känslan av att Bayern för tillfället inte besitter samma robusthet som tidigare, något även sportchef Hasan Salihamidzic var inne på.

– Om vi är självkritiska så är det uppenbart att vi kan spela bättre, även med tio spelare, och vi kan skapa mer, spela med mer ”eld” och göra fler mål. Det finns saker att tänka på, säger ”Brazzo”.

Nästa helg väntar en seriefinal när Union Berlin gästar Allianz Arena. Urs Fischers Union har varit säsongens stora överraskningslag i Bundesliga och överträffar ständigt förväntningarna. Union hade kunnat kliva upp i ensam tabelltopp i Bundesliga under söndagen, men tappade poäng mot jumbon Schalke 04 – som efter att ha läckt in mål under större delen av säsongen börjat prenumerera på 0–0-matcher när segerbehovet börjar bli alltmer desperat. Poängtappet följde dock en imponerande prestation i Europa, när Union var det bättre laget i Amsterdam i Europa League, i en match som slutade 0–0, inför returen på torsdag.

Höstmötet lagen emellan slutade 1–1 på Alten Försterei och Fischers välorganiserade, resoluta och omställningsstarka Union kommer bli långt ifrån någon enkel match för Nagelsmanns Bayern. Samtidigt börjar även Borussia Dortmund få upp ångan rejält. Edin Terzics mannar har startat 2023 i rasande takt och vunnit åtta raka segrar, där man dessutom förra veckan även hunnit med att besegra storsatsande Chelsea i Champions League. Trots att Terzic roterade truppen, och bland annat placerade stjärnskottet Jude Bellingham på bänken, tog Dortmund en solid 4–1-seger mot
Hertha Berlin, och är nu uppe i delad serieledning med Bayern och Union – med vind i seglen.

– Man kan verkligen känna förväntningen och känslan hos alla i gruppen. Det är så viktigt att känna den intensiteten och energin vi har just nu. Grabbarna är redo att ge sitt yttersta och investera allt för att bli bättre, varje dag. Men vi kommer inte slappna av och vi kommer inte tillåta stämningen bli alldeles för bra, säger Terzic.

Kanske kan vi för första gången på ett flertal år få en rejäl kamp om den tyska ligatiteln, där Bayern på allvar pressas och tvingas leverera vecka efter vecka för att lägga beslag på den elfte Bundesligatiteln i följd.

Helgens rubriker

Rashford ostoppbar – drar ihop sig till försäljning av United

Marcus Rashford fortsätter att vara glödhet. Under söndagen gjorde Rashford två nya mål – vilket tar hans totala skörd till 24 totalt – när Manchester United besegrade Leicester City med 3–0 och smyger med bakom Arsenal och Manchester City i Premier League-toppen. Erik ten Hag stämplade den första halvleken som ”rubbish”, när Leicester skapade en hel del bra chanser, men Rashfords två mål brottade matchen till Uniteds favör, som kontrollerade den andra halvleken till fullo. På torsdag
väntar returen mot Barcelona på Old Trafford. 

Vid sidan om händelserna på planen börjar det även dra ihop sig till försäljning utanför. Glazer-familjen har aviserat att man söker sälja – eller ”öppna för investeringar” – klubben. I fredags gick Raine Groups, som hanterar försäljningen å Glazers vägnar, deadline ut för potentiella köpare att visa intresse och uttrycka sin avsikt. Det ser ut att stå mellan Greater Manchester-bördige affärsmannen Sir Jim Ratcliffes företag Ineos samt qatariske Sheikh Jassim Bin Hamad Al Thani. Under söndagen kom även rapporter om att amerikanska Elliott Management öppnat för investering, vilket skulle kunna innebära att Glazers behåller kontrollen över klubben, ifall en majoritetsförsäljning inte skulle gå att få till.

Det lär bli en intensiv vår för Manchester United, både på och utanför planen, där försäljningen behöver gå igenom i god tid inför sommarens transferfönster.

PSG bjöd på dramatik

Efter tre raka förluster lyckades till slut PSG studsa tillbaka till vinnarspåret med en dramatisk 4–3-seger hemma mot Lille. Det såg dock länge ut att bli ännu ett nederlag och i den 87:e minuten ledde Lille med 3–2 och var det bättre laget. Då klev storstjärnorna fram. Först kvitterade Kylian Mbappé innan Lionel Messi, som dessförinnan stått för ett anonymt framträdande, avgjorde i den femte tilläggsminuten från en frispark. 

Det fanns dock gott om smolk i glädjebägaren. Neymar – som gjorde ett mål – klev av skadad och lämnade planen i tårar. Brassen lär missa Le Classique mot Olympique Marseille nästa helg och löper även risk att missa returmötet i Champions League mot Bayern München.

Pope missar Carabao Cup-finalen – Arsenal brottar sig tillbaka

Newcastle får gräva djupt i målvaktsuppsättningen inför nästa söndags Carabao Cup-final mot Manchester United. Nick Pope ådrog sig ett bisarrt rött kort i helgens förlust mot Liverpool, 0–2, efter att ha fått hjärnsläpp och tagit bollen med händerna långt utanför straffområdet. Pope är därmed avstängd i finalen och i och med att även Martin Dubravka är cup-tied – för att han redan representerat Manchester United i turneringen – så lär Loris Karius kastas in i hetluften.

I helgens Premier League-fotboll tog även Arsenal tre blytunga poäng och återtog serieledningen när man kom tillbaka från underläge både 0–1 och 1–2 och säkrade segern borta mot Aston Villa med två mål på tilläggstid. Poängen kan visa sig oerhört viktiga, särskilt eftersom Manchester City tappade poäng mot Nottingham Forest.

Graham Potter fortsätter att ha det tungt, trots alla värvningar, och Chelsea föll på nytt i helgen, 0–1, hemma mot jumbon Southampton. Förlusten var Chelseas nionde på de 16 senaste matcherna. The Blues har bara gjort ett enda mål på de fem senaste, trots värvningar av spelare som João Félix, Mykhailo Mudryk, Enzo Fernández och Noni Madueke i januari.

Atlético börjar bli Atlético igen – och Barcelona håller nollan igen

Atlético Madrid börjar hitta formen igen och tog en ny 1–0-seger när Antoine Griezmann på nytt var tungan på vågen och gjorde enda målet i segern mot Athletic Club. Kanske håller Diego Simeone på att få bukt på defensiven och få Los Colchoneros att prestera mer som under fornstora dagar. Atlético har nu vunnit fyra av de fem senaste i La Liga utan att släppa in mål.

Barcelona tog en ny seger och höll på nytt nollan i La Liga med en 2–0-seger mot Cádiz på Camp Nou och bibehåller därmed åtta poängs försprång ned till tvåan Real Madrid. Barcelona – som såg allt annat än solitt ut defensivt och släppte in två mål mot Manchester United i veckan – höll på nytt nollan och har fortsatt bara släppt in imponerande sju mål i ligaspelet – varav bara ett på hemmaplan, ett straffmål från Espanyol.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto