Publicerad på 10 Jan - 12:13

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Romantik i en allt mer svåromtyckt fotbollsvärld


Foto: Bildbyrån

I dag är det premiär för journalisten Jimmy Ewertsson på Rekatochklart! Varje vecka sätter han fingret på det allra mest intressanta som hänt den gångna fotbollshelgen ute i Europa! 

Finns det något bättre sätt att inleda en ny Europa-blogg än att klamra sig fast vid lite fotbollsromantik?
Det blir allt svårare i en mer cynisk och svåromtyckt fotbollsvärld, men engelska FA-cupen bjuder titt som tätt på skrällar och historier som inger hopp. 
Helgens tredje cuprunda var inte sämre där Cambridge United stod för omgångens ”giant-killing” när League Two-nykomlingen besegrade Newcastle United på St. James’ Park. 

Att besegra Premier Leagues nästjumbo som bara inkasserat en enda seger i ligaspelet låter måhända inte som någon större bedrift, även för ett lag från lägre divisioner, men Newcastle är sedan några månader tillbaka inte vilken nästjumbo som helst – utan världens rikaste fotbollsklubb efter det saudiska köpet av klubben. 

Å ena sidan har vi PIF (Private Investment Fund, den saudiska investeringsfonden som på papper äger Newcastle, men som kan likställas med den saudiska staten) som värderas till den smått ogripbara fantasisumman 320 miljarder pund, å andra har vi Cambridges ägare Paul Barry; en gammal supporter som fortfarande ser varenda hemmamatch tillsammans med sin 85-åriga mamma. Det hindrade inte Cambridge, som befinner sig 41 platser nedanför Newcastle i den engelska fotbollspyramiden, från en taktisk triumf under Mark Bonners ledning och Joe Ironsides mål i andra halvlek räckte för att slå ut Premier League-klubben. 

 - Vilket ögonblick. Det inträffar alltid sagor och skrällar i FA-cupen och vi hoppas så klart att det skulle vara vi i år, men sen såg vi hur starkt lag Newcastle mönstrade. Vår målvakter var briljant, men jag är så stolt att vi lyckades hålla dem stången. Vi gick upp från League Two bara förra året, så att hålla nollan är en otrolig prestation, säger 36-årige tränaren Bonner, som aldrig spelat professionell fotboll och som inledde sin tränarbana i Cambridges U8-lag. 
 
Mindre glada minder var det för Eddie Howes Newcastle, som spelade matchen inför nye ordföranden Yasir al-Rumayyan som flugit in från Riyadh för att bevittna matchen.
- Vi är fruktansvärt besvikna. Vi måste ta den här smällen och studsa tillbaka. Vi har några säsongsdefinierande matcher som väntar och jag hoppas bara att den här förlusten inte skadar våra spelares självförtroende, säger Howe.

Newcastle, som på lördag möter Watford i en oerhört viktig match i bottenstriden, har två poäng upp till säker mark – men lagen ovanför Watford börjar rusa ifrån. Att vara världens rikaste fotbollsklubb har än så länge inte inneburit någon fullständig transformation av spelartruppen ännu och det prekära tabelläget, med den ytterst reella risken till nedflyttning, påverkar förstås möjligheterna att attrahera nyförvärv som förstärker laget. Att få in en hemlängtande Kieran Trippier från Atlético Madrid, där landslagsmannen varit strålande de senaste säsongerna, är en bra värvning, men en ytterback räcker nog inte för att orkestrera en nedflyttningsflykt. 
Newcastle har tagit in Nicky Hammond, Celtic och Readings forne sportchef, för att assistera klubbens värvningsansvarige Steve Nickson för att orientera sig i den snåriga transfermarknaden. Lilles talangfulla mittback Sven Botman är högt upp på önskelistan, men Ligue 1-klubben har så här långt avfärdat buden och det tycks svårt att locka den 21-årige holländaren i januari. I övrigt ryktas det friskt i engelsk press om tänkbara nytillskott. Det pratas om allt från Todd Cantwell (Norwich), Anthony Martial (Manchester United), Issa Diop (West Ham), Aaron Ramsey (Juventus) och Divock Origi (Liverpool), Samuel Umtiti (Barcelona), Georginio Wijnaldum (PSG) och Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal) och det lär fortsätta att storma i Newcastles silly season under kommande veckor till transferfönstret slår igen. 
Stadig pengapung och nedflyttningsstrid är ingen enkel kombination och firma Nickson/Hammond står inför några vitala veckor för att få det rätt med värvningar som både ger Newcastle möjlighet att säkra kontraktet och kickstarta den nya saudiska eran. Det kommer bli spännande att följa. Men just den här måndagen kan vi vara glada över FA-cupens romantik och Cambridge Uniteds skräll. 

Helgens sjöslag: Roma-Juventus 

Det bjöds på ett rejält sjöslag på Stadio Olimpico när José Mourinhos Roma föll i en dramatisk toppmatch mot Juventus. Roma gick ifrån till en 3-1-ledning efter mål av Tammy Abraham, Henrikh Mkhitaryan och Lorenzo Pellegrini innan Juventus kom tillbaka och vann med 4-3 – bland annat efter ett mål från Dejan Kulusevski och en Roma-straffmiss från Pellegrini. 

Helgens mål: Ángel Correa 

Atlético Madrid-anfallaren bröt bollen på och gav Los Colchoneros ledningen med en briljant lobb från mittlinjen som seglade i nät ovanför Gerónimo Rulli i Villarreal-målet. Lagen fick dock dela på poängen efter att Villarreal först vänt på steken innan Geoffrey Kondogbia kunde kvittera. 

Helgens AFCON: 

Afrikanska mästerskapen inleddes i helgen och värdnationen Kamerun, som agerar värdland för första gången på 50 år, fick inleda med en seger när Burkina Faso besegrades med 2–1 framför ett till 80 procent fyllt Olembe Stadium. 

Helgens mardrömsmotståndare: Borussia Mönchengladbach 

Gladbach har inte haft någon lätt säsong efter att fjolårets succéman Marco Rose gick vidare till Borussia Dortmund och laget återfinns först på tolfte plats i Bundesliga. Die Fohlen tycks dock ha funnit en favoritmotståndare – Tysklandsdominanten Bayern München. Gladbach besegrade Bayern med hela 5–0 i DFB-Pokal tidigare under säsongen, och i helgen cementerade man återigen positionen som Bayerns mardrömsmotståndare när Gladbach vände och vann med 2–1 borta på Allianz Arena. Det var Mönchengladbachs sjätte seger på de elva senaste matcherna mot Bayern.

Av: Jimmy Ewertsson 
@jimmyewertsson på twitter

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto