Publicerad på 5 Dec - 11:36

article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Släkten är värst - "Firandet en lättnad"


Släkten är värst, visade João Félix när han gjorde enda målet på Montjuïc när FC Barcelona vann toppmötet mot Atlético Madrid, klubben Félix är utlånad från – och portugisen höll inte igen i firandet.
– Varje vecka pratar de om mig. Jag är alltid ett ämne i media, men jag bibehåller lugnet. Firandet var bara lättnad över allt jag upplevde förra sommaren, sa Félix.


När João Félix slog igenom med buller och brak i Benfica 2018–2019 såg alla den portugisiske tonåringen med den pojkaktiga uppsynen och fjäderlätt löpsteg och bollbehandling som en storstjärna i vardande. Atlético Madrid betalade klubbrekordsumman 126 miljoner euro och gjorde 19-åringen till världens då fjärde dyraste fotbollsspelare när han lockades till grannlandet sommaren 2019.

Sedan dess har det inte riktigt gått enligt plan.

Félix har i perioder visat upp sin enorma fotbollsbegåvning i Atlético Madrid, men dessvärre har ”i perioder” visat sig vara nyckelfras i den meningen. Félix tid i Atlético Madrid – som fortfarande äger honom – har varit kantad av ojämna prestationer och en investering som inte betalat sig. Relationen med Diego Simeone har varit… komplicerad, där Félix inte kunnat inordna sig i ”Cholos” och Atlético Madrids sätt att spela fotboll – och Simeone likaledes inte fått ut tillräckligt av Félix enorma talang. Redan förra säsongen skar det sig rejält, när Félix hamnade längre och längre ner på rangordningen över de offensiva alternativen och under januarifönstret tog portugisen chansen att fly den spanska huvudstaden för att gå till Chelsea på lån.

Nystarten i London blev inte heller som tilltänkt för Félix. Trots en lovande debut – där han var strålande innan han visades ut för en brysk tackling – fick han inte heller Chelsea-karriären att lyfta och när sommaren väl kom tvingades Félix ovilligt återvända till Atlético Madrid, efter att Mauricio Pochettino inte velat värva honom permanent. Det var dock tydligt att Félix inte hade någon som helst avsikt att stanna kvar i Atlético över 2023/25. Portugisen gjorde inte en enda minut under Los Colchoneros försäsong, samtidigt som han gjorde flera spetsiga uttalanden och supportrarna uppskattade inte hans uttalade önskan om att lämna för Barcelona, en av Atléticos främsta rivaler. Så blev det också till slut, Félix lånades ut till Barcelona över säsongen, utan någon option på att göra övergången permanent.

Starten i Barcelona har inte heller varit särskilt övertygande. Félix har blixtrat till, här och var, precis som i Atlético Madrid och Chelsea, utan att kunna bevisa sig vara en bärande spelare i Xavis lag som hamnat under press de senaste veckorna, när prestationer och resultat inte gått de regerande spanska mästarnas väg.

Men under söndagsaftonen visade Félix med all önskvärd tydlighet att han inte har några som helst planer på att återvända till Atlético Madrid när hans lån med Barcelona är över – och att han är mer intresserad av att bränna broar än att laga brustna band.

När João Félix lyfte in matchens enda mål över en utrusande Jan Oblak var det långt ifrån något nedtonat firande. Portugisen hoppade upp på reklamskyltarna med armarna utsträckta mot hemmapubliken på Montjuïc. Han hade varit huvudpersonen i upprinnelsen till stormatchen och han blev huvudpersonen även under matchen, där Barcelona tog tre välbehövliga poäng, och återträffen med Simeone och forna lagkamraterna var långt ifrån något kärt återseende.

– Varje vecka pratar de om mig. Jag är alltid ett ämne i media, men jag bibehåller lugnet. Firandet var bara lättnad över allt jag upplevde förra sommaren. Jag lyssnar inte på vad alla säger, jag försöker bara arbeta hårt och bli bättre. Jag måste tacka Barça, som välkomnat mig på bästa sätt, sa Félix enligt Marca efteråt.

Kanske blir målet ett avstamp på tiden i Barcelona – och en vändpunkt i katalanernas säsong. Men vi kan tryggt konstatera att João Félix inte har några som helst planer att återvända till Atlético Madrid efter säsongens slut, och att vi går en intressant sommar till mötes gällande 24-åringens framtid.

Helgens rubriker


Inters tunga seger

Walter Mazzarri fick ingen lycklig återförening med Napolifansen på Stadio Diego Armando Maradona när de regerande mästarna Napoli föll tungt hemma mot Inter, som dominerade klart i Kampanien och vann med 3–0. Efteråt vägrade Mazzarri att möta pressen, upprörd på domaren och VAR.

Simone Inzaghi var desto nöjdare över segern, där målen gjordes av Hakan Calhanoglu, Nicolò Barella och Marcus Thuram:

– Det var ett styrkebesked och ett bevis på lagkänsla, både från startspelarna och inhopparna, sa Inzaghi.

Även Juventus vann, efter Federico Gattis sena avgörande borta mot Monza i fredags, vilket gör att Inter fortsatt ha två poängs ledning ner till tabelltvåan Juventus.

Kulusevski poängräddare i sexmålsthrillerns mot City

Skadekrisande Tottenham tog, mot alla odds, en meriterande poäng borta mot Manchester City. Efter tre raka nederlag bröt Spurs förlustsviten när Dejan Kulusevski räddade en pinne på Etihad Stadium med sitt 3-3-mål i den 90:e minuten, framspelad av Brennan Johnson. Efterspelet till toppmötet kom annars handla om en annan omtvistad situation i slutminuterna, när Erling Haaland fick en frispark – efter att spelet först fått fortgå med City-fördel – i samma ögonblick som han frispelade Jack Grealish. Haaland var vansinnig på beslutet, och kommenterade det även med ett ”WTF” på X efter matchen, och även om Pep Guardiola inte förstod domarens beslut ville han inte följa Arsenal-managern och forna kollegan Mikel Artetas exempel och hänga ut domarna.

– Nästa fråga. Jag vill inte göra en Mikel Arteta-kommentar. Det är svårt när du tittar på reprisbilderna, domaren beslutar sig för att blåsa efter att han först tillåtit spelet att fortsätta. Efter passningen kommer signalen, så jag förstår inte det agerandet, sa Guardiola – som inte ville beskylla domaren för poängtappet.

Dortmund bröt Leverkusens segersvit

Efter åtta raka segrar tappade till slut Xabi Alonsos Bayer Leverkusen poäng i Bundesliga. Borussia Dortmund tog tidigt ledningen borta på Bay Arena genom Julian Ryerson och Die Werkself tvingades slita för att hålla sviten vid liv. Först fick Florian Wirtz ett mål bortdömt efter VAR-granskning strax före halvtidsvilan, men drygt tio minuter från slutet kunde Victor Boniface rädda en poäng med sitt 1-1-mål.

Leverkusen bibehåller dock serieledningen med tre poäng ner till Bayern München, då de regerande mästarna fick sin match med Union Berlin avstängd på grund av snökaoset under lördagen. Då passade skojfriske Thomas Müller på att göra annat – och lade ut bilder på när han skottade snö och såg fram emot en lördag i tv-soffan i stället för att sparka boll framför tiotusentals supportrar.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto