Publicerad på 26 Jun - 14:55

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Sommarens mest spännande övergångar


U21-EM är i full gång – så även Silly Season. I veckans blogg tar vi titt på några av värvningarna som bekräftats så här långt under den ännu unga sommaren.

Transferfönstret har knappt hunnit öppna, ändå har ett helt gäng värvningar offentliggjorts. Vi tittar på några av de största övergångarna i Europa. Jag kommer inte beröra exilen till Saudiarabien till någon av de PIF-ägda krösusklubbarna (framför allt från Chelsea) – men det är väl värt en separat bloggtext under kommande veckor – eller spelare som Lionel Messi, som fortsätter karriären i Miami och MLS. Så fokus ligger på genomförda värvningar till europeiska klubblag.

Jude Bellingham, Borussia Dortmund till Real Madrid

Sommarens största värvning är måhända redan i hamn i form av att Real Madrid vann striden om Borussia Dortmunds Jude Bellingham. Det är smått otroligt att Bellingham fortfarande bara är 19 år gammal, men är redan väletablerad på den största europeiska fotbollsscenen. Sedan debuten som nybakad 16-åring i Birmingham har han redan fått ihop tre säsonger som ordinarie i Bundesligas näst bästa fotbollslag, där han producerat 24 mål och 25 assist under 176 mittfältsframträdanden. Samtidigt har han dessutom varit en både ordinarie och bärande del av Gareth Southgates engelska landslag.

Bellingham är redan vid 19 års ålder en fenomenal fotbollsspelare och en av världens absolut främsta mittfältare. Han går dock till Real Madrid för att ta nästa kliv, att utvecklas ännu mer och få kännedom om var hans tak faktiskt finns. Bellingham kommer förstås för att spela, och även om konkurrensen är mördande med guldglimrande veteraner (Kroos och Modric) och andra unga men redan rutinerade mittfältare (Tchouaméni, Camavinga, Valverde). Det är förstås en otrolig värvning av Real Madrid – och ett steg som kloke Bellingham vägt noggrant.

Christopher Nkunku, RB Leipzig till Chelsea

Nkunku skrev i oktober i fjol på ett pre-contract agreement med Chelsea och bara förra veckan bekräftades övergången. Christopher Nkunku har varit en av mina absoluta favoritspelare de senaste säsongerna där han varit kontinuerligt utmärkt för RB Leipzig och tagit enorma utvecklingskliv. Nkunku kommer från en skadedrabbad säsong där han missade mängder av matcher, och VM i Qatar med Frankrike, ändå mäktade han med att producera 22 mål och 8 assist. Nkunku har producerat poäng i mängder de senaste säsongerna, men det som imponerar mig allra mest med Nkunku är hans mångsidighet. Han kan användas i alla offensiva roller och Nkunku, som fostrats i Clairfontaine-akademin och inledde sin karriärbana i PSG, har spelat både mittfältare och wingback. Han är ruskigt snabb, giftig i omställningsspelet, kan avsluta med båda fötterna och har byggt upp sin fysik de senaste säsongerna där han utöver sin explosivitet sticker ut i sin tempostyrka.
 
Nkunku kommer till ett stökigt Chelsea där Mauricio Pochettino ska försöka forma laget som Todd Boehlys sedelbuntar svängt ihop, och som floppade så fatalt under fjolåret, men jag tror Nkunku har alla möjligheter att frodas i ett Pochettino-lag och i Premier League.

Alexis Mac Allister, Brighton till Liverpool

Liverpools mittfält är i skriande behov av renovering och i Alexis Mac Allister får Jürgen Klopp en spelskicklig världsmästare med Premier League-erfarenhet för en billig peng. Jag är oerhört förtjust i Mac Allister och tycker han varit en väldigt, väldigt fin mittfältare i älskvärda Brighton de senaste säsongerna. Framträdandena i den argentinska landslagströjan under VM vittnar om att han tycks mogen en än större uppgift efter ett par säsongers progression på sydkusten efter den lite kluriga inledningen när han värvades till England. Mac Allister är passningsskicklig, tillförlitlig och multifunktionell – och i en ålder där han byggt på sig rutin, men ännu inte nått sin absoluta höjd.

Raphaël Guerrreiro, Borussia Dortmund till Bayern München

If you can’t beat them, join them, tycks Raphaël Guerreiro resonerat. Efter att ha förlorat Bundesligatiteln – igen – under säsongens sista dag så väljer den portugisiske ytterbacken med den gyllene vänsterfoten att ta klivet till Bayern München på fri transfer. Guerreiro, som kan användas även som central mittfältare, bör med sin flexibilitet passa in i ett Thomas Tuchel-lag när Tuchel ska försöka bygga sitt Bayern efter en stökig vår.

Joselu, Espanyol till Real Madrid

Vem hade trott att Joselu, när han floppade i Stoke och Newcastle, ett par år senare skulle göra mål i spanska landslaget och vid 33 års ålder värvas in som ersättare till Karim Benzema? Real Madrid lär troligtvis inte nöja sig med Joselu som ensam Benzema-ersättare, men i den 33-årige anfallaren får Los Blancos en stadig målskytt som gjorde 16 mål – bara Robert Lewandowski och Benzema gjorde fler - för nedflyttade Espanyol under den gångna säsongen och som på karriärens höst spelar sin bästa fotboll så här långt. Kan bli ett nyttigt tillskott.

Mahmoud Dahoud, Borussia Dortmund till Brighton

När Alexis Mac Allister lämnade för Liverpool var Brighton, i vanlig ordning, inte sena med att få en ersättare på plats. Mahmoud Dahoud kommer på fri transfer från Borussia Dortmund, där karriärstegen inte gick riktigt som tilltänkt. Jag var oerhört förtjust i den dynamiske box-till-box-mittfältaren när han som 20-åring var det bultande hjärtat i Borussia Mönchengladbachs mittfält, men Dahoud fick aldrig riktigt till det fullt ut på Westfalenstadion. Den tyske mittfältaren är fortfarande bara 27 år gammal och har många egenskaper som kan komma att passa in utmärkt i Brightons modiga fotboll, och kanske kan han åter få karriären på rätt köl under Roberto De Zerbis ledning?

Houssem Aouar, Lyon till Roma

Sågs för ett par år sedan som nästa stora export från Lyon när den kreativa mittfältaren slog igenom i Ligue 1. Aouar är en älskvärd spelartyp som på ett flärdfullt och nästintill kraftlöst sätt driver fram över planen. Väldigt tekniskt skicklig, en duktig passningsspelare och kan producera både mål och assist. I våras valde han att representera Algeriet på landslagsnivå, efter att ha spelat i de franska ungdomslandslagen, vilket gjort att han stundtals buats ut av Lyon-supportrarna när klubben genomlevt en tung säsong. Nu väljer Aouar att lämna sin barndomsklubb för att åter få fart på karriären när han anländer till José Mourinhos Roma på fri transfer. Aouar besitter en oerhörd talang och är fortfarande bara 24 år gammal. Värvningen kan mycket väl visa sig ett kap för Roma.

Youri Tielemans, Leicester till Aston Villa

Youri Tielemans är en spelare jag inte blir riktigt klok på. Den belgiske landslagsmittfältaren är uppenbarligen en oerhörd fotbollstalang och besitter många egenskaper för att bli en mittfältare av allra högsta snitt. I sina bästa stunder är han oerhört svårstoppad och besitter ett fruktat distansskott. Ändå kan han prestera så oerhört svaga insatser och under den gångna säsongen kan jag inte minnas många upplyftande insatser från den 26-årige mittfältaren när hans Leicester City degraderades från Premier League. Han kan vara osynlig och uppträda som ointresserad, vilket blir ännu mer frustrerande sett till vilken oerhörd höjd han faktiskt besitter. Kanske kan flytten till Aston Villa och att arbeta under Unai Emery vara precis vad Tielemans behöver för att åter uppnå sin potential. Han kommer till ett starkt mittfält och ett lag som imponerade stort under våren, så Tielemans kommer behöva leverera något helt annat jämfört med den gångna säsongen om han ska bli en bärande pjäs i Emerys lag. Men kapaciteten finns tveklöst där.

Konrad Laimer, RB Leipzig till Bayern München

Ännu ett fri transfer-kap från en konkurrent. Outtröttlige Konrad Laimer blir ytterligare ett tillskott till Bayern Münchens kvalitativa mittfält, där spelare som Joshua Kimmich, Leon Goretzka, Jamal Musiala, Ryan Gravenberch, Marcel Sabitzer redan återfinns. En skicklig, mångsidig och energisk mittfältare som presterat oerhört bra i RB Leipzig under ett par säsonger.

João Pedro, Watford till Brighton

Brighton har de senaste säsongerna gjort sig kända för att vara utomordentligt skickliga på att identifiera talang, särskilt från Sydamerika (Moisés Caicedo, Alexis Mac Allister etc.) att värva för en liten peng, utveckla och sedan sälja vidare till rejäl vinst. 21-årige João Pedro kan mycket väl vara nästa framgångsrika sydamerikan att blomstra hos The Seagulls – men det här är en annorlunda värvning mot hur Brighton generellt opererar.

Brighton betalar 30 miljoner pund för att värva João Pedro från Watford – vilket är ett nytt transferrekord för klubben. Brassen värvades från Fluminense 2020, och har varit högst inkonsekvent i sina prestationer på Vicarage Road, men det finns en stor råtalang att förädla. Han är atletisk, kvick och besitter både teknik och avslutsförmåga. Kanske passar det Pedro bra att ta nästa kliv i ett lag där han inte ses som lagets centralpunkt, med all press det innebär.

Christoph Baumgartner, Hoffenheim till RB Leipzig

Janne Andersson och hans Sverige fick allt för väl lära känna till Christoph Baumgartners namn när österrikaren gjorde båda målen i 2–0-segern i Wien förra tisdagen. Baumgartner har vid 23 års ålder gjort 121 Bundesligaframträdanden och 29 landskamper och den 23-årige offensiva mittfältaren producerade sju mål och sju assist för Hoffenheim under den gångna säsongen.

- Han är en mångsidig offensiv spelare som kan spela centralt, såväl som på båda kanterna, och användas både som släpande anfallare och central mittfältare. Christoph är kvick, målfarlig och en väldigt intelligent fotbollsspelare. Han kan använda båda fötterna och har ett otroligt skott. Hans skicklighet och förmågor adderar nya aspekter till vårt spel. ”Baumi” är också en väldigt bra kille, ödmjuk, ambitiös och ivrig att lära sig, säger RB Leipzigs sportchef Max Eberl.

Justin Kluivert, Roma till Bournemouth

Justin Kluivert, son till forne storspelaren Patrick Kluivert, blir den första värvningen under Andoni Iraola-eran som precis ska inledas i Bournemouth. Kluivert spenderade den gångna säsongen på lån från Roma till Valencia, där han trots en stökig säsong där Los Ché brottades för att undvika nedflyttning ändå kunde visa upp sin förmåga, åtminstone stundtals, och Kluivert gjorde åtta mål och två assist under 29 framträdanden. Kvick anfallare med näsa för mål som vid 24 års ålder – där han efter genombrottet i Ajax spelat för Roma, och därefter lånats ut till Leipzig, Nice och Valencia – fortfarande kan utvecklas. Sägs vara handplockad av Iraola och ska bli spännande att se under den forne Rayo Vallecano-tränaren, som jag ser väldigt mycket fram emot att följa i Premier League.

Benjamin Tahirovic, Roma till Ajax

Spånga-födda Benjamin Tahirovic valde i februari att representera Bosnien och Hercegovina i landslagssammanhang. Under den gångna säsongen har Tahirovic fått en del speltid i José Mourinhos Roma, men nu säljs den 20-årige mittfältaren för knappa hundra miljoner kronor till Ajax – där spelmöjligheterna lär vara större.

– Benjamin är en stark mittfältare som är bra med bollen. Han är en stor talang med jättebra mentalitet, säger Ajax sportchef Sven Mislintat.

Orkun Kökcü, Feyenoord till Benfica

Orkun Kökcü var en av den gångna säsongens förälskelser och nyupptäckter för min del. Jag föll pladask för Feyenoords turkiske lagkapten och tror Benfica gjort ett riktigt fynd som lyckats lägga beslag på den 22-årige mittfältaren till en så pass rimlig peng (35 miljoner euro). Kökcü är en fenomenal passningsspelare som med sina progressiva passningar bryter linjer gång på gång på gång. Det är nästan löjligt hur enkelt han kunde få det att se ut ibland. Han är en ledare som alltid vill vara involverad och begära boll. Kökcü spelar med ett högt risktagande och jag har lite frågetecken för hans defensiva och fysiska kvaliteter, där han har en del att utveckla, men jag tror Kökcü kan bli en storsuccé under Roger Schmidt i Benfica där han kan fylla tomrummet som Enzo Fernández lämnade efter sig när han flyttade till Chelsea i januari.

 





Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto