Publicerad på 6 Mar - 11:34

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Ten Hags mardröm på Anfield

I den 95:e matchminuten avgjorde Jens Cajuste för sitt Reims, när den 23-årige landslagsmittfältaren med ett läckert distansskott som letade sig in via undersidan av ribban till matchens enda mål mot Ajaccio. Segern förlängde Reims förlustfria svit till hela 18 matcher – den längsta i någon av Europa fem främsta ligor. 

Framgången har ett pris, är ett vanligt talesätt. I Stade de Reims fall är det exemplet mer konkret än andra.

22 000 pund. Eller drygt 276 000 kronor. 

Så mycket betalar Reims varje match som tränaren Will Still tar plats på tränarbänken. Det har det visat sig vara värt. Sedan den 30-årige Belgien-födde engelsmannen Still ersatte sparkade Oscar García i höstas har Reims gått som tåget. 1–0-segern mot Ajaccio i helgen var den 18:e raka matchen utan förlust under Still – inget lag i Europas fem toppligor kan mäta sig med den sviten, och han har hunnit med att spela oavgjort mot mäktiga Paris Saint-Germain vid två tillfällen.

Stills framfart har gått otroligt snabbt. Nästan för fort – vilket medfört att Reims får betala det saftiga bötesbeloppet varje match, då Still ännu saknar Uefa Pro-licensen som krävs för att vara huvudtränare i Ligue 1. Och han har en minst sagt annorlunda tränarbakgrund – även om den här ”nya” generationen av fotbollstränare, som inte är stöpt inom elitfotbollen och spelarbakgrund på samma sätt som tidigare, blir allt vanligare. 

Will Stills tränarbana började som tonåring och Football Manager-spelet. 

”Jag var besatt av det under uppväxten. Jag och mina bröder spelade det oavbrutet – vi tilläts inte ha ett Playstation, så vi spelade Football Manager på familjedatorn”, skriver Still i The Guardian.

Han insåg att det inte skulle bli mycket av Will Still som fotbollsspelare och valde att sadla om till tränarbranschen. Han hade känt på tränarskrået i Belgien, tillsammans med sin storebror (Ed, som är tränare i belgiska förstadivisionslaget Eupen med lillebror Nicolas som assisterande tränare – tränarförmågan tycks onekligen rinna i Still-familjens blod), innan han som 18-åring återvände till England för att börja på college men han fick sin första riktiga erfarenhet av tränarlivet i Preston North Ends akademi. Därefter har han fått arbeta sig upp och greppa tag i de chanser han fått. Från videoanalytiker till assisterande tränare till interrimtränare innan han 2021 rekryterades till Reims för att vara Óscar Garcías högra hand. 

När han fick chansen att axla huvudansvaret när García sparkades efter en trög säsongsinledning har han tagit den till fullo. Han övergav den 5-3-2-formation som García förespråkade för en mer proaktiv 4-2-3-1, byggt på ett betydligt mer aggressivt presspel, där Arsenal-lånet Folarin Balogun varit i sensationell form och producerat 15 ligamål så här långt. Att gå 18 raka matcher utan förlust med ett nedflyttningstippat Reims är oerhört imponerande. 

Cajustes sena segermål innebär att Reims klättrat till en åttondeplats i Ligue 1, bara sex poäng från Europa. Trots drömmålet – och att lagkamraterna firade vilt – rörde den svenske landslagsmittfältaren knappt en min när han såg bollen söka sig in i nät via ribban.

– Det är hans sätt att visa sin karisma och efterlikna sin idol i Sverige (Zlatan Ibrahimovic). Sen kanske han var lite överraskad själv också, skrattade Will Still efter matchen, enligt franska L’Equipe. 

Reims bara dundrar på. Och det här är bara det första kapitlet i fotbollshistorien om Will Still. 

Helgens rubriker: Underbart är kort

40 sekunder. Så länge varade Moise Kean när han blev inbytt för att rädda poäng för sitt Juventus borta mot Roma innan anfallaren visades ut för en eftersläng mot Romas målskytt Gianluca Mancini. Kean kan räkna med att få betala ett rejält bötesbelopp för det kostsamma röda kortet, konstaterade tränare Max Allegri efteråt. 

I Serie A under helgen knaprade annars Inter in tre poäng på Napoli – som för ovanlighetens skull förlorade, mot ett defensivt imponerande Lazio under fredagskvällen – efter att ha besegrat Lecce med 2–0. Zlatan Ibrahimovic hoppade på nytt in men fick se sitt Milan förlora borta mot Fiorentina, som dominerade matchen på Stadio Artemio Franchi och som tycks vara på väg att hitta formen igen. 

Ten Hags mardröm på Anfield

Manchester United kom till Anfield med vind i seglen och förhoppning om att kunna säkra sin första trepoängare på Anfield på sju år. Så blev det inte. Cody Gakpo gav Liverpool ledningen strax innan halvtidspausen och när Darwin Núñez kontrade in 2–0 direkt i den andra halvleken inledning tappade United-spelarna huvudena fullständigt och stod för en monumental kollaps. De otroliga segersiffrorna skrevs till slut till 7-0 när Liverpool till fullo tog vara på Uniteds mardrömsinsats mot ärkerivalen. 

– Det var oprofessionellt. Vi agerar inte som ett lag där ute, utan som elva individer, det är riktigt dåligt. Det var amatörmässigt, sa Erik ten Hag efteråt.

Frågan vilka svallvågor den här prestationen får för de båda lagen. Är det här insatsen och segern som ingjuter nytt liv i Liverpools säsong under våren, och får Jürgen Klopps mannar att åter nå sin forna topp? Och vad innebär förnedringen för Ten Hags United, som varit i fenomenal form och som nyligen vann sin första titel sedan 2017? Kan United studsa tillbaka redan till torsdagens Europa League-åttondelsfinal mot Real Betis. 

Barcelona drygar ut

Barcelona gjorde det inte enkelt för sig själva, men lyckades ändå säkra tre poäng hemma mot nedflyttningshotade Valencia. Med en halvtimme kvar fick Ronald Araújo syna det röda kortet efter att ha sänkt Hugo Duro och Valencia pressade på för att sno med sig poäng från Camp Nou. Trots en straffsituation med Franck Kessiè, där Valencia-fansen vrålade på straff, lyckades inte Los Ché få bollen i nät. 

När Real Madrid under söndagen tappade poäng på nytt, när man bara mäktade med 0-0 borta mot Real Betis, innebar det ytterligare en helg där Barcelona drygade ut sin serieledning i La Liga – som nu sträcker sig till nio poäng. 

Schalkes tunga seger i ångestmötet

Det var långt ifrån någons sprudlande insats när ångesten låg som en tät dimma över hela Rührområdet. Till slut kunde ändå Schalke 04 plocka tre vitala poäng i Bundesligas bottenstrid när man besegrade nedflyttningskonkurrenten Bochum i regionsderbyt med 2–0. Schalkes nya tränare Thomas Reis tog därmed en gruvlig revansch, efter att ha sparkats från just Bochum tidigare under säsongen. Det är nu nästan skrämmande tajt i Bundesligas bottenstrid. Fyra lag – Schalke, Bochum, Hoffenheim och Stuttgart – står på 19 poäng och Hertha Berlin har 20. Det kommer bli en minst sagt nervdallrande vår. 

I toppen hänger Schalkes ärkerival Borussia Dortmund på Bayern München i titelstriden och tog en tung seger när RB Leipzig besegrades med 2–1. Emil Forsberg gjorde Leipzigs mål.

Marco Reus, som gjorde ett av Dortmunds mål, klev i och med baljan upp på 159 mål i den gulsvarta tröjan och han klev därmed upp på delad andraplats i Dortmunds historiska skytteliga tillsammans med Michael Zorc – som fram till förra sommaren var Dortmunds sportchef, innan han ersattes av forne mittfältaren Sebastian Kehl.

 

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto