Publicerad på 12 Maj - 13:28

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: United jagar desperat och fullsatt Wembley i damernas final

I veckans blogg blickar vi för en gångs skull framåt - snarare än bakåt med sammanfattningar om fotbollshelgen – och blickar framåt mot vad kommande helg har att bjuda på i fotbollsväg.

Fullsatt Wembley i damernas FA-cupfinal

Tidigare under våren slogs publikrekordet för en engelsk damfotbollsmatch när 60 063 åskådare bevittnade hur Arsenal åkte ur mot Wolfsburg i Champions League – men under söndagseftermiddagen kommer den noteringen att slås med råge. Hela elva dagar före damernas FA-cupfinal var nämligen alla 90 000 biljetter till finalen på Wembley Stadium slutsålda.
 
Chelsea, som vunnit FA-cupen två år i följd, kliver in som storfavorit mot Manchester United, som spelar den första finalen i klubbens relativt korta existens – Uniteds damlag återuppstådde så sent som 2018 efter att Glazer-familjen lagt ner damverksamheten för att den inte var ”lönsam nog” när Glazers köpte klubben 2005. United har haft det svårt mot Chelsea sedan man tog klivet upp i högstadivisionen 2019 och Emma Hayes The Blues – där svenskligan Zećira Mušović, Magdalena Eriksson och Johanna Rytting Kaneryd spelar – har vunnit tre raka WSL-titlar.
 
Finalen görs extra intressant av att dessa båda klubbar dessutom gör upp om den engelska ligatiteln. Manchester United toppar WSL med en poäng före Chelsea, som dock har en match till godo på Marc Skinners United, så det lär bjudas på spänning in i det sista på de brittiska öarna.

– Vi är i en FA-cupfinal och vi skriver historia. Det här laget kan gå in i de här avslutande matcherna och njuta av varenda minut och det kommer jag påminna spelarna om att göra, säger Skinner inför finalen.

Nyckelmatch för båda lagen på Stadio Olimpico

Fredagsaftonen bjuder på ett mycket intressant möte på Stadio Olimpico. Lazio såg för ett par veckor sedan ut att ha knutit ihop säcken med en Champions League-plats i säkert förvar när man låg på en trygg andraplats, bakom överlägsna Napoli, och med avstånd ner till jagande lagen bakom. Men efter tre förluster på de fyra senaste har plötsligt avståndet minskat drastiskt och Juventus har klivit förbi och upp på andraplatsen. Nu skiljer endast en poäng ner till fyran Inter och tre poäng ner till Milan utanför Champions League-platserna.
 
Fredagens match är dock av högsta betydelse även för motståndarna Lecce, som slåss för fortsatt Serie A-överlevnad. Lecce är på 16:e plats, men avståndet ner till Spezia – som man dessutom möter nästa omgång hemma på Via del Mare – är bara fyra poäng med fyra omgångar kvar att spela.

Manchester United jagar desperat form inför avslutningen

Likt Lazio såg även Manchester United ut att ha Champions League-platsen till nästa säsong i säkert förvar under Erik ten Hags debutsäsong på Old Trafford. Efter Europa League-uttåget mot Sevilla har dock det mesta börjat gå snett de senaste veckorna. Efter dubbla 0–1-förluster – först mot Brighton där Alexis Mac Allister avgjorde på straff i slutsekunderna och därefter mot West Ham, efter en jättetavla från David De Gea – behöver United nu på allvar blicka över axeln. Liverpool, som fått upp ångan och radat upp sex raka segrar, är plötsligt bara en poäng efter – dock med en match mer spelad.
 
För första gången sedan september har dock United fått vara spellediga en hel vecka – vilket lär vara nödvändigt för ett United som sett slutkört ut under den senare delen av våren och det ska bli intressant att se om lite extra ledighet, såväl som tid på träningsplanen för Ten Hag, kan få någon effekt när Wolves gästar Old Trafford under lördagseftermiddagen.

Toppen mot botten med allt på spel i Bundesliga

Vi har en genuin titelstrid i Bundesliga för första gången på ett par år – och dessutom en högintressant strid om att undvika nedflyttning. Under lördagen utspelas en match på Allianz Arena som kan vara av yttersta vikt i båda ändar av tabellen.
 
Thomas Tuchel har långt ifrån haft någon enkel resa sedan han tog över huvudtränaruppdraget i Bayern München från Julian Nagelsmann. Under Tuchel kraschade Bayern ur såväl Champions League som DFB-Pokal, men nu har Bayern åtminstone återtagit förstaplatsen i Bundesliga, som man temporärt tappade till Borussia Dortmund. Med blott en poäng ner till Dortmund kan det dock mycket väl komma att krävas att laget som ska lyfta Die Meisterschale, den tyska mästarskölden, går rent under de avslutande tre omgångarna.
 
Under lördagen ställs man mot en annan tysk gigant i Schalke 04 – som dock står inför en helt annan utmaning. Schalke är Bundesliganykomling och har spenderat hela säsongen fast förankrad i tabellens bottenskikt, där nedflyttning länge såg oundvikligt ut. På sistone har dock Die Königsblauen fått upp farten ordentligt under Thomas Reis och efter tre segrar på de fyra senaste matcherna – senast ett dramatiskt straffavgörande från Marius Bülter med matchens sista spark borta mot Mainz - har Schalke plötsligt klättrat upp på säker mark. Det är dock fortfarande knallhårt i nedflyttningsstriden och det kommer nog krävas ett par poäng till innan Schalke kan andas ut.

Barça kan säkra titeln – och skicka ut grannklubben

Hela Katalonien har nog blickarna riktade mot Estadi Cornellà-El Prat på söndagskvällen. Barcelona har redan i praktiken säkrat La Liga-titeln – men i helgen kan det bli matematiskt säkerställt att Blaugrana lägger vantarna på sin första spanska ligatitel på fyra år. Med 13 poäng ner till tvåan Atlético Madrid och åtta omgångar kvar att spela så skulle en seger säkerställa att Barça-fansen kan fira sin 27:e La Liga-titel.
 
Som om inte motivationen att säkra ligatiteln vore nog för Barcelona så kan man dessutom dela ut ett rejält knivhugg i lokalrivalen Espanyol. Det råder inga särskilt varma känslor de två katalanska klubbarna emellan och Barcelona-fansen skulle nog inte spilla några tårar om man säkrade ligatiteln och samtidigt skickade Espanyol ett steg närmare Segunda División. Espanyol är nästjumbo i La Liga, med tre poäng upp till Valencia på säker mark, och det är upplagt för en dramatisk avslutning i nedflyttningsstriden på den iberiska halvön.


Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto