Publicerad på 17 Jul - 14:49

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Uppmaning från bloggen!

Internationella fotbollen går fortfarande i väntans tider så här mitt i sommaren. Transfernyheterna dominerar nyhetsrapporteringen, men lagen börjar så sakteliga komma i gång med sina respektive försäsongsläger och träningsmatcherna börjar dugga tätt i förberedelsen inför ligornas säsongsstart i augusti. Lite senare i veckan återkommer bloggen med en inför-text till damernas VM i Australien och Nya Zeeland – till dess tar vi en titt på några av helgens rubriker: 

Rice presenterad av Arsenal

En av sommarens stora transfersåpor är till ända. West Ham gick först ut med nyheten om att engelska mittfältsstjärnan Declan Rice kommer lämna klubben – och nu har även Arsenal officiellt gått ut och presenterat klubbens rekordvärvning. Rice lämnar för 105 miljoner pund – i runda slängar 1,4 miljarder kronor – vilket gör honom till inte bara Arsenals dyraste värvning någonsin, utan också tidernas dyraste engelsman. 

- Jag har följt Arsenal de senaste säsongerna och sett resan klubben varit på, inte bara förra säsongen utan även säsongen före. Då slutade de femma, men du kunde se spelstilen som Mikel försökte implementera. Förra säsongen var de fenomenala och överglänste mer eller mindre alla lag, förutom City. Att få arbeta med Mikel, den talangfulla truppen och den energin som finns i klubben betyder mycket för mig, precis som utmaningen att återföra Arsenal tillbaka där klubben hör hemma. Jag vet vad fansen vill ha. Jag kommer hit hungrig för framgång och att spendera mina främsta år i den här stora fotbollsklubben, säger Rice. 

Det var hög tid för Rice att lämna West Ham för större uppgifter, att spela Champions League-fotboll och utmana om titlar. Han har presterat på hög nivå både i Premier League och i Gareth Southgates landslag och den mångsidiga mittfältaren kommer säkerligen passa bra in i Mikel Artetas Arsenal. Arteta har varit tydlig med hur gärna han vill ha in Rice, som kommer bli en nyckel i Arsenals mittfälts-reboot. 

Granit Xhaka har redan lämnat för Bayer Leverkusen och Thomas Parteys framtid i klubben ser oviss ut och det ska bli väldigt intressant att se hur Arteta vill formera sitt mittfält. Rice och lagkaptenen Martin Ödegaard kommer vara givna – men frågan är om Rice kommer spela i en mer utpräglad defensiv roll, likt Partey, eller i mer av en nummer åtta-roll där han kan utnyttja sin fysik och arbetskapacitet mer. Och hur kommer värvningen av Kai Havertz in i bilden? Tysken kom aldrig riktigt till rätta i Chelsea, där han oftast spelade som nia, men jag har alltid tyckt att han är mer lämpad för att spela längre ned i planen – med en tydligare centralpunkt framför sig. I Leverkusen var han fenomenal i den rollen. Tänker sig Arteta en mittfältstrio med Rice, Ödegaard och Havertz, eller ska det in en annan tredjepjäs där? Oavsett så har Arsenal under sommaren breddat truppen och adderat kvalitet och alternativ, där även Ajax passningsskicklige försvarare Jurriën Timber värvats, för att kunna utmana på flera fronter kommande säsong. 

Maguire fråntagen lagkaptensbindeln 

Under söndagen gick Harry Maguire ut och proklamerade att han inte längre är lagkapten för Manchester United, efter att Erik ten Hag fattat beslutet att frånta mittbacken lagkaptensbindeln. Maguire har varit lagkapten i klubben sedan han fick bindeln av Ole Gunnar Solskjaer i januari 2020. 

”Efter samtal med managern har han informerat mig att han kommer byta lagkapten. Han lade fram sina anledningar för mig och även om jag personligen är extremt besviken så kommer jag fortsätta att göra mitt yttersta varje gång jag bär den här tröjan”, skrev Maguire på sociala medier. 

Maguire var petad stora delar av fjolårssäsongen där han i våras var femteval på mittbackspositionen – efter Lisandro Martínez, Raphaël Varane, Victor Nilsson Lindelöf och Luke Shaw – och Bruno Fernandes bar allt som oftast bindeln. 

Vad beslutet att frånta Maguire lagkaptensbindeln innebär för Maguires framtida karriär i Manchester United återstår att se. Rapporterna vittnar om att Maguire inte haft för avsikt att lämna United, att han älskar klubben och är villig för att kämpa för sin startplats. Men att hamna så långt ner i hackordningen som Maguire gjort har förstås även inverkan på möjligheterna att bibehålla sin startplats i det engelska landslaget och om speltiden fortsätter att vara så begränsad lär Maguire få söka sig till en annan klubb under sommaren. Att United ska få ens i närheten av de 80 miljoner pund man betalade för Maguire när han värvades från Leicester City 2019 är dock helt uteslutet, men det lär finnas intresse för den storvuxne mittbacken hos andra Premier League-klubbar om han beslutar sig för att söka sig bort. 

Hoeness tar blad från mun om Kane

Om transfersåpan kring Rice är över så har soppan runt Harry Kane och Bayern München bara börjat. Känner vi Tottenhams ägare Daniel Levy rätt så kommer det bli en lång sommar, fylld av flyttrykten och dimridåer. Spelen är redan i allra högsta grad i full gång. 

Bayern har gjort sina intentioner fullständigt glasklara och hederpresidenten Uli Hoeness pratade vitt och brett om Spurs målspruta i helgen, där han slår fast att den 29-årige anfallaren ”signalerat sitt beslut” att lämna London för de tyska mästarna. 

- Harry Kane har varit tydlig i alla samtal att hans beslut står fast – och om det fortsätter göra det så kommer vi få honom, för då kommer Tottenham behöva vika sig, sa Hoeness till tyska Sport1. 

Tottenham har så här långt nekat Bayerns bud på Kane, vars kontrakt löper ut nästa sommar, och Levy är en erkänt bökig förhandlare att ha att göra med. 

- Levy är smart, han nämner aldrig några siffror. Först måste vi få honom att nämna ett pris. Han drar förstås ut på tiden. Han är oerhört slipad, superprofessionell, jag uppskattar honom mycket, säger Hoeness. 

Kane har rest med Tottenham till försäsongslägret i Australien och nye managern Ange Postecoglu hyser inga tvivel om att Kane kan bibehålla fokus trots flyttryktena. 

- Jag har haft ett bra samtal med Harry. Som jag berättat tidigare så var det inget världsomvälvande som kom fram, det var bara ett bra samtal. Jag introducerade mig själv och vi talade huvudsakligen om klubben och var han tycker vi befinner oss, och var han tycker vi kan förbättras, säger Postecoglu. 

- Det finns många som känner Harry bättre än jag gör, men han störs inte av någonting. Han är här och så länge han är här så är han fullständigt dedikerad till vad vi gör. Det är så jag ser på saken och det finns ingenting som inverkar på mitt arbete. Om andra klubbar vill tala om våra kontrakterade spelare så är det mer ett problem för dem än oss, säger han. 

Henderson kritiserad för Saudi-flyttrykte 

Saudiarabien fortsätter att sätta avtryck på den europeiska transfersommaren. En hel drös spelare har redan värvats till den saudiska ligan – och fler lär vara på ingång innan sommaren är över. En av spelarna som ryktas göra flytten till Saudiarabien är Liverpools lagkapten Jordan Henderson, som uppges ha nått en verbal överenskommelse med Al Ettifaq, som tränas av Steven Gerrard. 

Henderson har tidigare varit en högljudd förespråkare för Premier Leagues Rainbow Laces-kampanj och som i flera år uttalat sitt tydliga stöd för LGBTQI+. Han har även varit nominerad till brittiska LGBT Awards pris ”Football Ally”. 

Liverpools LGBTQI+-supportergrupp Kop Outs släppte under torsdagen ett uttalande där man inte skrädde med orden om Hendersons potentiella flytt till Saudiarabien. 

”Kop Outs har alltid satt stort värde på att ha Jordan Henderson som allierad. Vi är bestörta och oroade över att någon kan överväga att arbeta för en sportswashing-operation för en regim där kvinnor och LGBT+-personer förtrycks och som regelbundet toppar tabellen gällande utdelade dödsstraff. Vi hoppas att Henderson visar sig vara en man som står för sitt ord och att han står fast vid den här klubbens värderingar, vilket han så här långt förkroppsligat”, skriver supportergruppen. 

Lukakus stökiga sommar Romelu 

Lukaku har långt ifrån någon lugn och behaglig sommar. Den belgiska anfallaren var den gångna säsongen på nytt utlånad till Inter från Chelsea, och London-klubben tycks fast besluten om att det inte finns någon plats för Lukaku i Mauricio Pochettinos trupp till nästa säsong och en återkomst till Inter har setts som mest sannolikt för 30-åringen. 

Den gångna veckan har det dock svängt rejält. 

Plötsligt har Lukaku och hans representanter inlett samtal med Juventus – där Lukaku ses som en ersättare till Dusan Vlahovic, om Juventus lyckas få serben såld till en större summa – vilket fått Inter att se rött och dra sig ur samtalen med Chelsea. Enligt transfergurun Gianluca Di Marzio meddelade Inters sportchef Piero Ausilio under helgen Lukaku över telefon att han inte längre ingick i deras planer och att Inter drar sig ur samtalen. 

Samtidigt har Juventus-fans samlats utanför Juventus J Medical-centre och skanderat ”Vi vill inte ha Lukaku”. 

Vilken röra.

Dele Allis intervju

Bloggen från den gångna helgen avslutas med en uppmaning:

Har ni inte redan sett Gary Nevilles intervju med Everton-spelaren Dele Alli för Overlap – gör det.

Alli pratar om sin tuffa bakgrund om allt från psykisk ohälsa, beroende av sömntabletter, alkoholproblem, sexuella övergrepp som ung, att leva med en mor som var alkoholist, adoption, att han började röka som sjuåring och sälja droger som åttaåring, hur fotbollen blev hans räddning. Intervjun ger ett helt annat perspektiv på Dele Allis senaste, stökiga säsonger, och det är så oerhört uppfriskande att se en fotbollsspelare tala så öppenhjärtigt och vältaligt om så svåra samtalsämnen.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto