Publicerad på 23 Maj - 18:11

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Var det verkligen det sista vi såg av Zlatan?



Efter elva långa år blev det slutligen segercigarr för Zlatan Ibrahimovic och ett rödsvart firande i Emilia-Romagna när AC Milan säkrade scudetton med en 3–0-seger borta mot Sassuolo. 

Det har på många sätt varit en galen Serie A-säsong, där kommandot i titelstriden greppats och tappats om vartannat. Ett Cristiano Ronaldo-löst Juventus var segerlösa och under nedflyttningsstrecket halvvägs in i september och kom aldrig i kapp, Napoli rivstartade men dalade när Victor Osimhens käkben bröts och skadorna hopade sig och Inter, som tvingades bygga om under Simone Inzaghi efter Antonio Conte och Romelu Lukakus sorti, kom nära – men inte hela vägen att försvara titeln. 

Till slut kunde det på förhand mest otippade topplaget motbevisa skeptikerna – och sig själva – och vinna titeln. 

– Ingen i branschen tror att vi kan vinna scudetton. Ändå fortsätter journalisterna fråga om jag tror vi kan, sa Stefano Pioli tidigare under året.

Milan - mot alla odds

   
Att AC Milan vinner Serie A 2021/22, den första ligatiteln sedan 2011, är ingenting annat än en remarkabel prestation. När den amerikanska hedgefonden Elliott Management tog över klubben från den enigmatiske Li Yonghong var Milan en kaosets och krisens klubb med tränar- och transfercirkus för att återföra de rödsvarta till toppen. När Stefano Pioli tog tränarpositionen i oktober 2019 var tanken att han skulle vara en kortsiktig lösning under återstoden av säsongen. Milan hade redan gjort klart med Ralf Rangnick som ny huvudtränare, där tysken skulle få uppdraget att peka ut den nya riktningen för Milans fotbollsprojekt. 

Så blev det inte. Piolis prestationer övertygade Milan-ledningen om att slopa Rangnick-planerna. Vändningen kan lustigt nog spåras tillbaka till den värsta förlusten Milan upplevt på två årtionden. Två dagar före julafton 2019 åkte Milan till Bergamo och förnedrades, när I Rossoneri föll med hela 0–5 borta mot Gianpiero Gasperinis Atalanta. Ett par dagar senare offentliggjordes Zlatan Ibrahimovics återkomst till Milan. Ytterligare ett par veckor senare fick svensken sällskap av Simon Kjaer. 

Det går inte att nog understryka betydelsen den nordiska duon haft för AC Milan. Pioli hade ärvt ett lag med talang – spelare som Frank Kessié, Ismaël Bennacer, Theo Hernández, Gianluigi Donnarrumma – men i smärtsamt behov av vägledning och en mentalitetsförändring. Pioli, Kjaer och Ibrahimovic förändrade stämningen och höjde både krav och förväntningar på ungdomarna på Milanello. Två och ett halvt år senare skördar de rödsvarta frukterna av grunden som lades där och då, i efterskalvet av 0–5-förlusten i Bergamo 2019. 

Stefano Pioli har under hela säsongen avfärdat alla tankar på ligatiteln och hävdat att Milans målsättning helt enkelt var att förbättra fjolårets poängnotering. Han hade tappat Donnarrumma och Hakan Calhanoglu föredrog att gå till stadsrivalen Inter när kontraktet löpte ut och adderat Lilles titelvinnande målvakt Mike Maignan, en 34-årig Olivier Giroud och Fikayo Tomori värvades permanent efter succélånet, men på pappret var det ingen trupp som skulle vara mogen för att på allvar utmana om att vinna ligatiteln. Alla förväntningar har överträffats. Tomori och unge Pierre Kalulu har varit strålande framför Maignan, som visat sig vara en fantastisk värvning, när Milan tillsammans med Napoli haft Serie A:s främsta försvar – där ingen hållit nollan fler gånger än Maginans 17. På mittfältet har Kessié, Bennacer och – framför allt – Sandro Tonali växlat upp ytterligare och offensivt har 22-årige Rafael Leão vuxit ut till en av världens mest spännande talanger. 

Ibrahimovic har bidragit med mål och poäng så länge kroppen har hållit – vilket gäckat honom rejält under våren – precis som Giroud. När konkurrenterna snubblade tuffade Milan-tåget på, och till slut hade man avgörandet helt i egna händer med ett par omgångar kvar. 

– Ibrahimovic sa något underbart: ”Alla minns Milan-spelarna som vunnit scudetton eller Champions League. Om vi vill bli ihågkomna så har vi tre matcher på oss att åstadkomma det”, berättade Pioli efter Milans seger mot Hellas Verona på Bentegodi.

Nu är AC Milan anno 2021/22 ihågkomna. Det är Stefano Piolis, Zlatan Ibrahimovic och ungdomarnas scudetto. Milan-fansen störtade in på Mapei Stadium i Emilia-Romagna och firade så vilt att Piolis medalj blev stulen. 

– Väldigt känslomässigt, väldigt känslomässigt. Sist Milan vann var jag med också. Elva år senare får jag vara med och vinna igen. När jag kom för två och ett halvt år sedan sa jag att jag skulle ta tillbaka Milan till toppen och vinna Scudetton. Det var inte många som trodde på mig då. Många skrattade, men det är en annan ton i dag, sa Ibrahimovic efteråt till TV4. 

Ibrahimovic rökte cigarr, sprutade champagne, behöll matchbollen – och höll pensionsrubrikerna stången. 

– Det bestämmer jag de närmaste dagarna. Först måste jag göra något för att känna mig bra fysiskt, om jag gör det var det inte min sista match 

Att som 40-åring återvända till Milano och leda Milans renässans till att vinna Serie A vore ett svåröverträffat slut – särskilt med tanke på hur skadesituationen sett ut under senvåren – men frågan är om vi verkligen sett det sista av Zlatan Ibrahimovic på fotbollsplanen?

Veckans lista

   
Helgens rubriker: 

Dramatik när City vann – ännu en kaotisk planstormning 

Manchester City var nere i brygga och Liverpool fick upp hoppet om att lägga beslag på Premier League-titeln i säsongens döende minuter. Men City kom tillbaka från 0–2-underläge och lyckades vinna mot Aston Villa och bärga titeln. Liverpool har pressat dem hela vägen när de två klubbarna utmanat varandra till att ständigt höja ribban ytterligare. City drog det längsta strået i ligaspelet, men Liverpool kan få en snabb chans till revansch i Champions League-finalen mot Real Madrid som väntar på lördag.

Citys titel firades förstås med ännu en planstormning, som vi blivit vana att se de senaste veckorna. Inget firande utan idioter, dock, och svenske Everton-målvakten Robin Olsen attackerades av instormande fans. 

Lyon tillbaka på tronen 

Inför matchen hade mycket handlat om tronskiftet i damernas europafotboll efter att regerande Champions League-mästarinnorna Barcelona följt upp fjolårets framgångar med en perfekt ligasäsong – 30 segrar på lika många försök. Det skiftet gav Lyon inte mycket för när Ada Hegerberg och hennes kollega visade att OL, som dominerat på Champions League-scenen under 2010-talet, inte hade några som helst planer på att lämna ifrån sig tronen. Amandine Henry gav Lyon ledningen efter ett par minuter och en dryg halvtimme in i finalen på Juventus Stadium i Turin hade Hegerberg och Catarina Macario utökat till 3–0 innan Ballon d’Or-vinnaren Alexia Putellas vaknade till och reducerade strax före pausen. Närmare än så kom dock inte Barcelona och Lyon kunde välförtjänt inkassera sin åttonde Champions League-titel. 

Farväl, Dean 

Efter 22 år, 560 matcher, 2000 gula kort och 114 röda kort var det i helgen dags att säga farväl till en av fotbollsvärldens mest kända domare, då Mike Dean lägger pipan på hyllan. 

Mbappés helomvändning – och PSG:s omvälvning 

Allt lutade åt Real Madrid, men plötsligt var Kylian Mbappé klar för en lukrativ förlängning med Paris Saint-Germain. Det lär inte bli den enda förändringen i PSG, där sportchefen Leonardo och tränaren Mauricio Pochettinos dagar i huvudstaden är räknade. 

Det stormar i Hollywood 

Javisst, det blåser återigen upp till storm i FC Hollywood där Robert Lewandowskis agent Pini Zahavi varit ute och talat vitt och brett om polackens framtid. 

– För Lewandowski är Bayern historia, säger Zahavi till BILD. 

Polacken har kontrakt till 2023 och prominenta Bayern-personer har tidigare varit ute i pressen och sagt att Lewandowski kommer bli kvar i München även under kommande säsong. Det låter som att firma Zahavi/Lewandowski är av annan bild – där det bland annat pratas om Barcelona – och vi har nog inte hört det sista i den här soppan. 

Leeds klarade sig med minsta möjliga marginal – Burnley går mörk framtid till mötes

Det blev en nervös söndagsafton i Leeds, men till slut kunde Leeds-spelarna jubla – och Jesse Marsch kunde pusta ut när United till slut kunde säkra Premier League-kontraktet till nästa säsong efter Jack Harrisons segermål i den 94:e matchminuten. Det har tveklöst varit några svettiga veckor i Leeds, som får ladda om batterierna och bygga nya planer inför nästa säsong. 

I Burnley är dock katastrofen ett faktum. The Clarets trillar ner. Uppryckningen under interimtränaren Mike Jackson kom av sig och till slut kunde han inte förhindra Burnley från att undvika nedflyttningens käftar. 

Degraderingen till Championship ackompanjeras också av ett stort frågetecken för klubbens framtid. Tidigare i maj bekräftade klubben att en ”signifikant del” av de 65 miljoner pund som ALK Capital lånade från amerikanska MSD Holdings för att finansiera köpet av klubben 2020 nu måste betalas tillbaka. Flera nyckelpjäser lär lämna och en ersättare till Sean Dyche måste utses under vad som kommer bli en förändringens sommar för Burnley.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto