Publicerad på 7 Aug - 12:20

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Världsmästerskapets bästa lag


Det var onekligen millimetrar som var på rätt sida när Sverige besegrade USA efter straffläggning och tog sig vidare till VM-kvartsfinal. Dessutom kommer den europeiska herrfotbollssäsongen allt närmare.

Fotbollen har en tendens att alltid överraska. När man tror sig ha sett precis allt så händer ändå något nytt eller oförutsägbart. Exakt så var det i VM-kvartsfinalen mellan Sverige och USA när två timmars ångestladdad kamp förlöstes av en dansande, studsande boll och ett Goal Line Technology-beslut som skickade Sverige till kvartsfinal och de dubbla regerande mästarna USA ut ur turneringen. Millimetermarginal så knapp att jag, trots att jag gång på gång zoomat in på bilden, med blotta ögat inte med säkerhet kan konstatera att hela bollen passerat linjen. Ibland är det bra med teknologi som kan göra något potentiellt explosivt kontroversiellt till ett binärt beslut. Bollen var inne - Sverige är klart för kvartsfinal.

Vad som inträffade under de 120 föregående minuterna tycktes högst ointressant i den stunden. USA, som var en stolpträff från att åka ur gruppspelet mot Portugal, visade upp ett helt annat spel än under de tre inledande matcherna och Peter Gerhardssons lag hade oerhört svårt att få grepp om matchbilden och andrum med bollen när USA gång på gång vann den åter och Sverige tvingades tillbaka i försvarsställning. Den första halvleken var i långa stunder kvävande, där Sverige tvingades kippa efter andan under de få gånger man fick näsan ovanför vattenytan, och även om Sverige lyckades jämna ut matchen lite mer under den andra akten så var det gång på gång en storspelande Zecira Musovic som på egen hand hindrade USA från segern. När det väl kom till straffläggning så fick Sverige revansch efter smärtan från förlusten mot Kanada i OS, när USA:s forna storstjärna – Megan Rapinoe – och den kommande storstjärnan – Sophia Smith – inte pallade med trycket och drog sina straffar utanför mål.

VM:s i särklass bästa lag

Sverige marscherar vidare och härnäst väntar Japan – laget som i mina ögon varit VM:s i särklass bästa så här långt.

På VM-fronten i övrigt har vi fått se Japan utmanövrera Norge, Spanien enkelt avfärda Schweiz och Nederländerna sätta punkt för Sydafrikas VM-äventyr. I skrivande stund brottas EM-mästarna England febrilt för att ta sig vidare mot ett Nigeria som står för en strålande match och efter lunch ska Tony Gustavssons Australien ta sig an Danmark innan åttondelsfinalerna avgörs under tisdagen med Colombia-Jamaica och Frankrike-Marocko.

Vi studsar vidare till den europeiska herrfotbollen. Jag brukar inte ägna allt för många tankar åt glorifierade träningsmatcher likt Community Shield – som officiellt ändå är den första tävlingsmatchen på den högsta nivån av den engelska fotbollen – men den årliga jippomatchen på Wembley Stadium fungerar ändå alltid som en väckarklocka om att säsongsstarten är nära i anstående. Nästa helg drar Premier League i gång – La Liga likaså. Och nästkommande helg är det Bundesliga och Serie A:s tur att sparka i gång.

Community Shield spelas vanligtvis mellan Premier League-segraren och FA-cupvinnaren, men eftersom Manchester City vann båda turneringarna - och dessutom krönte säsongen med att vinna en historisk trippel med en efterlängtad Champions League-triumf - så fick Pep Guardiolas mannar i stället möta ligatvåan Arsenal. Englands U21-mästare Cole Palmer, vars framtid i ljusblått är höljd i dunkel efter knappt med speltid under fjolårssäsongen, gav City ledningen med ett vackert vänsteravslut en knapp kvart kvar från slutet innan inhopparen Leandro Trossard turligt kunde kvittera sent in på tilläggstiden, när belgarens avslut letade sig i mål bakom Stefan Ortega via Manuel Akanji, vilket tog matchen till både förlängning och till slut även straffar, där Arsenal gick segrande ur striden. Jag lägger ingen tyngd alls vid den segern, men för underhållningens skull hoppas jag att Arsenal – och flera andra engelska topplag – under sommaren minskat avståndet upp till Guardiolas dominanta City och att vi får en rejäl titelstrid i Premier League kommande säsong.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto