Publicerad på 6 Feb - 16:35

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: What a difference a manager makes

Oh, what difference a manager makes. Sean Dyche har fått en smakstart på nya livet som Everton-manager med en debutseger mot serieledande Arsenal. Parallellt med glädjen på planen fortsätter det dock skaka vid sidan om, med protester mot klubbledningen – som återigen undvek att besöka matchen på Goodison Park.

Det finns enklare första uppgifter när man tar över ett nedflyttningshotat bottengäng med en nio matcher lång segerlös svit än att ställas mot formstarka serieledarna som radat upp segrar och kopplat ett rejält grepp om ligatiteln. Det finns också få bättre sätt att inleda en tränargärning än med en seger framför hemmafansen mot just serieledarna.

Evertons 1–0-seger mot Arsenal gav tre blytunga poäng och signalerar den perfekta starten för Sean Dyche. Trots segern är The Toffees kvar under nedflyttningsstrecket i den tajta bottenstriden och det kommer bli en ödesvår för Dyche – men segern i debutmatchen vittnar om att Everton har betydligt större möjligheter att säkra fortsatt Premier League-framtid under Dyche än ifall hans föregångare Frank Lampard stannat på jobbet.

Det var på många sätt en seger formad i Burnley, inte enbart utifrån att segermålet gjordes av förre Burnley-försvararen James Tarkowski efter en hörna signerad ännu en gammal Burnley-lirare i Dwight McNeil – utan framför allt i Evertons uppträdande på planen där Dyche och hans stab redan gjort starka avtryck.

Dyche, som fått sällskap på Goodison Park av assisterande tränaren Ian Woan, tränaren Steve Stone och analytikern Mark Howard, hade fått en vecka på sig att komma på plats, att lära känna sin nya klubb och sina nya spelare och sätta sin prägel på laget inför välkomnandet av serieledande Arsenal. Dyche beskrev det som ett miniträningsläger på Finch Farm.

– Vi komprimerade fem veckors förberedelse till under fem dagar, säger Dyche.

Och nog fick det effekt.

Arsenal dominerade bollinnehavet, men Everton var oerhört resoluta i den kompakta 4-5-1-formation som Dyche ställde ut – till skillnad från den effektiva 4-4-2 som blev hans signum under tiden i Burnley – och gjorde det oerhört svårt för Arsenal att hitta in i de ytor där de brukar vara så effektiva. Lite likt hur Newcastle agerade för ett par veckor sedan lyckades Everton stänga de centrala ytorna med fysiska mittfältstrion Amadou Onana, Idrissa Gueye och Abdoulaye Doucouré, samtidigt som yttrarna arbetade hårt för att ge ytterbackarna understöd och hamna i minst numerärt likaläge längs flankerna.

– Prestationen byggde på samma bas som alla mina lag måste ha – att minimumkravet är att ge maximal ansträngning. Det här var startpunkten. Jag har redan sagt till spelarna att på måndag är vi redo att komma tillbaka och jobba hårt igen, sa Dyche efteråt.

Direkt efter slutsignalen dök Dyche snabbt ner i spelartunneln, snarare än att ta emot det dånande jublet från Goodison Park – ytterligare en signal till spelarna om att det finns betydligt mer jobb att göra, och att det här bara var början.

Arsenal har varit otroliga den här säsongen, när Mikel Artetas vältrimmade, organiserade och skönspelande gäng blåst undan motståndare och välförtjänt tagit sin position som ligaledare. Det säger en hel del om hur väl Everton presterade att man lyckades så bra med att stilla Arsenal och hålla The Gunners under kontroll. Mittfältstrion – och särskilt Onana - gjorde en otrolig match och Everton visade upp en aggressivitet, energi och intensitet som inte stod att se under Lampards ledning. Även om defensiven lade grunden så var Everton långt ifrån ofarliga offensivt, vilket också återspeglas i de underliggande siffrorna (2,09 – 0,69 i Evertons favör i Expected Goals).

– Det här var en startpunkt. Den här segern och prestationen garanterar ingenting i nästa match. Det är en start och jag sätter stort värde i hur spelarna tagit ansvar och stolthet i vad vi försökt uträtta under den här veckan. Och att vi nu kan ta det vidare framöver, säger Dyche och fortsätter:

– Det här var en tydlig respons. Fansen var otroliga och höjde oss redan innan avspark, vilket är en viktig faktor. Prestationen byggde på tro på vår gemensamma bas och mitt arbetssätt, tilltron på varandra och den taktiska organisationen. Jag tror vi kan bringa ännu mer kvalitet, men det kommer bara växa med självförtroende, säger Dyche.

Vid sidan om segern på planen fortsätter det dock vara oro utanför. Samtidigt som Everton säkrade de tre blytunga poängen fanns nämligen klubbledningen återigen inte på plats för att bevittna spektaklet på Goodison Park. Precis som mot Southampton senast höll sig ägaren Farhad Moshiri, ordföranden Bill Kenwright och vd:n Denise Barrett-Baxendale sig undan från arenan av säkerhetsskäl.

Inför matchen protesterade fansen utanför arenan och ovanför Goodison Park flög en banderoll med texten ”League’s worst run club #TimeToGoBill” under den första halvleken. Det är svårt att argumentera emot den första delen av budskapet, med tanke på vilka enorma summor som kastats bort utan att återspeglas i kvalitet eller framgångar på planen, pengarna som investerats i nya arenan som just nu håller på att byggas och att Moshiri mitt i allt nu – i samma veva som Lampard sparkats och ersatts av Dyche – gått ut med att han vill sälja klubben.

Everton har gott om problem – men med Sean Dyche på managerposten ser The Toffees åtminstone ut att ha drastiskt förbättrat sina möjligheter att säkra fortsatt Premier League-överlevnad även bortom denna säsong.

Helgens rubriker: Barcelona kopplar rejält grepp i La Liga

Real Madrid snubblade återigen och föll, 0–1 borta mot Mallorca, när Karim Benzema missade. Under söndagen tog Barcelona verkligen chansen att rycka när man återigen höll nollan på CampNou – där man bara släppt in ett mål i ligaspelet – och besegrade Sevilla med 3–0. Barcelona serieledningen i La Liga till åtta poäng ner till ärkefienden Real.

Tuff helg för Big Six i Premier League Arsenal föll borta mot Everton, Chelsea tappade poäng efter 0–0 hemma mot Fulham i derbyt, Liverpool åkte på en blytung förlust, 0–3, borta mot Wolves och Manchester City missade chansen att käka ikapp avståndet i titelstriden när man föll i norra London. Även bland Big Six-klubbarna som tog tunga segrar – Manchester United besegrade Crystal Palace med 2–1 och Tottenham gjorde sin kanske bästa prestation den här säsongen när Manchester City besegrades med 1–0 – fanns det också smolk i glädjebägarna. Tottenham fick Cristían Romero utvisad för två karaktäristiskt bryska tacklingar och för United fick viktiga Casemiro syna rött kort för hans roll i bråket som utbrast mellan Antony och Jeffrey Schlupp, där brassen kort lade händerna runt Will Hughes hals – vilket VAR noterade. Casemiro blir nu avstängd i tre matcher, men hinner tillbaka precis i tid till Carabao Cup-finalen mot Newcastle.

Noterbart från Tottenham Hotspur Stadium är att Harry Kanes gjorde sitt 267:e mål i Spurströjan – vilket gjorde att Kane slog Jimmy Greaves historiska rekord som klubbens främsta målskytt.

Milans elände fortsätter – ny derbyförlustNy formation – samma utgång. Stefano Pioli försökte komma loss från Milans bedrövliga formsvacka, där de rödsvarta inlett 2023 miserabelt, när man under söndagskvällen ställdes mot ärkerivalen Inter i Derby della Madonnina. Pioli frångick sin vanliga formation till förmån för en trebackslinje för att säkra upp en läckande defensiv – 0–3 mot Inter, 0–4 mot Lazio och 2–5 mot Sassuolo var Milans senaste matcher – och stjärnan Rafael Leão bänkades på nytt. Lisandro Martínez gjorde matchens enda mål när Inter åter kopplade greppet om andraplatsen i Serie A.

Avståndet upp till överlägsna serieledaren Napoli förblir dock intakt. Napoli besegrade Spezia borta med 3–0 när målkungen Victor Osimhen stod för två nya baljor och nätade för femte matchen i följd.

Smakstart för Ekdal i BurnleyHjalmar Ekdal fick debutera för Vincent Kompanys Burnley efter flytten från Djurgården – och landslagsmannen hade knappast kunnat hoppas på en bättre debut. Burnley tog en stark 3–0-seger borta på Carrow Road och befäster serieledningen i Championship – och Ekdal själv fick göra första målet i sin nya klubb.

– Det var en svårslagen debut, säger Ekdal till Sportbladet.

Burnley har nu sju poäng ner till tvåan Sheffield United och hela 17 poäng ner till Middlesbrough på tredjeplatsen. Allt talar för att Burnley kommer ta en av två direktplatser till Premier League.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto