Publicerad på 2 Jun - 11:59

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Finaldomare i blåsväder – kan United stoppa City?

Det vankas final i både FA-cupen och DFB-Pokal, såväl som damernas Champions League. Vi blickar fram mot fotbollshelgen och tar en titt på några dagsaktuella rubriker – kan United stoppa Citys trippeljakt?

Pep Guardiolas lag har redan vunnit Premier League efter en oerhört stark våravslutning och City har två finalmatcher kvar att spela. Först lördagens FA-cupfinal mot United på Wembley och därefter nästa helgs Champions League-final mot italienska Inter. City kliver in som storfavorit att bärga båda titlarna.

Manchester United ståtar alltjämt med bedriften att vara enda engelska klubb att vinna en trippel – Premier League, FA-cupen och Champions League – efter mytiska säsongen 1999 under Sir Alex Ferguson. Det rekordet är dock i allra högsta grad i fara nu och United-fansen räds att just lokalrivalen Manchester City kan bli laget att upprepa bedriften.

- Vi har inte uträttat någonting än. Vi vet definitivt vad vi siktar mot och vi vill verkligen uppnå det, men om vi börjar tänka för långt fram kommer det döda oss, säger City-mittbacken Rúben Días.

Manchester United har också en titel i hamn, efter februaris triumf i Carabao Cup, och efter en säkrad Champions League-plats efter tredjeplatsen i Premier League har The Red Devils haft en lyckad första säsong under Erik ten Hags ledning, där holländaren överkommit en hel del svårigheter för att uppnå målen inför säsongen. United slutade dock 14 poäng bakom City och åkte på en rejäl näsbränna i Ten Hags första Manchester-derby, när City fullständigt pulvriserade United och vann med hela 6–3 efter att både Erling Haaland och Phil Foden gjort varsitt hattrick. I senaste derbyt, på Old Trafford i januari, var det dock United som vände och vann med 2–1 och Ten Hag är förstås hoppfull om att kunna stoppa sin lokala nemesis och sätta käppar i hjulet för Guardiolas trippelplaner.

City är storfavorit inför finalen, särskilt med tanke på hur man brottade tillbaka initiativet från Arsenal i Premier Leagues titelstrid och sättet man körde över regerande Champions League-mästarna Real Madrid på semifinalreturen på Etihad Stadium. United dras med skadebekymmer i de offensiva leden efter att Anthony Martial på nytt gått sönder och brassen Antony är också ett osäkert kort till finalen.

- Vi vill vinna, det är vårt enda mål. Vi är inte här för att ”försöka stoppa dem”, vi vill vinna för den här klubben, säger Raphaël Varane, som lär agera mittbackspartner till Victor Nilsson Lindelöf.

Försvarar Forsbergs RB Leipzig cuptiteln?

I fjol vann RB Leipzig tyska cupen, DFB-Pokal, efter att ha besegrat Freiburg efter straffar i finalen. Eintracht Frankfurt fick också bärga en titel när man besegrade Rangers och lade beslag på Europa League-titeln. Även den här säsongen kommer ett av lagen få runda av säsongen genom att lyfta en titel, när lagen möts i cupfinalen på Olympiastadion i Berlin.

Emil Forsbergs Leipzig ska spela sin tredje raka cupfinal – den fjärde på fem år. Lagen vann varsitt möte i Bundesliga den här säsongen, Frankfurt vann med klara 4–0 i hemmamötet i början av september, och Leipzig vann med 2–1 senast lagen möttes i slutet av februari. Frankfurts succéanfallare Randal Kolo Muani, som gjort 23 mål och 14 assist den här säsongen, dammar av en gammal klyscha inför finalen.

- Man spelar inte en final, man vinner den. Det är vår motivation, säger fransmannen.

Rolfös Barcelona mot Blomqvists Wolfsburg i damernas CL-final

För första gången någonsin ska damernas Champions League-final spelas inför utsålda läktare när finalen avgörs på Philips Stadion i Eindhoven. Fridolina Rolfös FC Barcelona Femení har prenumererat på finalplatser i damfotbollens mest prestigefyllda klubblagsturnering och spelar sin tredje raka Champions League-final – och den fjärde på fem år. Det har dock bara blivit en enda titel, när Chelsea besegrades i finalen på Gamla Ullevi 2021. Nu hoppas Barcelona, som nyligen vunnit sin fjärde raka ligatitel i Spanien efter att bara ha förlorat en enda match den här säsongen, kunna bärga ännu en Champions League-titel.

För motståndet står tyska storklubben Wolfsburg, med Rebecka Blomqvist i laget. Wolfsburg, som snuvades av Bayern München på den tyska ligatiteln, har också gott om finalvana. Die Wolfinnen vann turneringens första två upplagor, 2013 och 2014, och har därefter spelat ytterligare tre finaler – där man förlorat samtliga mot franska Lyon.

Lagen möttes i fjolårets semifinal. Den gången gick Barcelona segrande ur striden efter en storseger på hemmaplan, 5–1, men Wolfsburg vann matchen på tysk mark med 2–0 och Varginnorna hoppas kunna ställa till med en skräll i Eindhoven. Barcelona bär det tydliga favoritskapet och oddset på att Barcelona ska bärga titeln redan under ordinarie tid står i låga 1,40.

– Det är viktigt att inte släppa in ett tidigt baklängesmål och låta spöken från tidigare finaler återuppstå. En final är en final, med så mycket på spel. Det kommer bli en jämn match, säger Barcelonas mittfältsstjärna Aitana Bonmatí.

Finaldomare i blåsväder

Szymon Marciniak, den polske domaren som dömde VM-finalen i Qatar och som också utsetts till huvuddomare i nästa veckas Champions League-final mellan Manchester City och Inter, har hamnat i rejält blåsväder. Uefa utreder uppgifter om att Marciniak besökt och hållit tal på ett event med högerextrema kopplingar i måndags.

Marciniak uppges ha varit en av talarna på högerextreme politikern Slawomir Mentzens event. Mentzen, ledare för ett parti som enligt The Guardian är känt för kampanjen ”Vi står emot judar, homosexuella, abort, beskattning och EU”. Marciniaks närvaro i nästa lördags Champions League-final lär hänga minst sagt löst ifall uppgifterna kan bekräftas. Uefa har bekräftat att man är medvetna om anklagelserna runt Marciniak och att man utreder uppgifterna.

Neville sparkad av polaren Beckham

Phil Neville och David Beckham var mångåriga lagkamrater i Sir Alex Fergusons Manchester United, som skördade mängder av framgångar, såväl som i engelska landslaget. Numera är Beckham en av ägarna för MLS-klubben Inter Miami och efter en nedåtpekande formkurva tvingades Beckham fatta beslutet att sparka sin gamle polare. Efter fyra raka förluster blev nederlaget mot New York Red Bulls droppen och Neville – som anslöt till klubben från engelska damlandslaget i januari 2021- fick foten.

- I den här sporten tvingas du ibland fatta de tuffaste av beslut och dessvärre känner vi att det är rätt tidpunkt för att genomföra en förändring. Jag vill personligen tacka Phil för hans hårda arbete, passion för vår klubb och hans integritet som person, säger Beckham i ett uttalande.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto