0
article-img

Helgens rubriker med Ewertsson: Orkanstrom, succé och nya Milan

Underläge och Virgil van Dijk utvisad mot tuffa Newcastle på bortaplan – då klev Darwin Núñez in och omfamnade kaoset när den uruguayanske virvelvinden sköt hem tre poäng till Liverpool.

Darwin Núñez var fjolårets stora anfallsvärvning när uruguayanen värvades för stora pengar från Benfica för att bli centralfiguren i Liverpools nya offensiv efter att Mané-Firmino-Salah-eran gått i graven. Även om Núñez visade glimtar av sin enorma potential – och jag tror verkligen han har egenskaper för att bli en anfallare av yppersta snitt för Liverpool – så flög det inte riktigt under Núñez första säsong på Anfield.

Núñez noterades för nio ligamål från totalt 14.28 Expected Goals, med ett par uppmärksammade missar, och när den nya säsongen inletts har den hästsvansbeklädde uruguayanen fått inleda på bänken i samtliga tre matcher, när spelare som Cody Gakpo, Mohamed Salah, Luis Díaz och Diogo Jota gått före. Men kanske kom vändningen på Núñez Liverpool-karriär under söndagen när han hoppade in och mer eller mindre på egen hand säkrade tre blytunga poäng borta mot Liverpools Champions League-konkurrent Newcastle.

Newcastle inledde starkast och såg länge ut att ha full kontroll på matchen. The Magpies tog ledningen halvvägs in i den första halvleken genom Anthony Gordon, som plågade Trent Alexander-Arnold längs kanten första halvtimmen och högerbackens misstag möjliggjorde också ledningsmålet, och var det klart bättre laget. När Virgil van Dijk sedan visades ut i den första halvleken borde det väl bara kunna sluta på ett sätt?

Så blev det hur som helst inte.

Newcastle presterade bättre 11v11 än med en gubbe mer på planen och hade chanser nog för att avgöra och döda matchen. Utan att lyckas. I stället kastade Jürgen Klopp in sin ”King of Chaos” i Darwin Núñez i ett sista försök att sno med sig något från St. James’ Park. På 13 spelade minuter vände Núñez själv på matchen. Efter 81 minuter kvitterade han med ett delikat avslut vid den bortre stolpen efter Sven Botmans rumpframspelning. Segermålet i den 93:e minuten var nästan ännu kyligare när han löpte förbi en tvekande Dan Burn och, ungefär från samma position som det första, lyfte in 2-1 förbi en utrusande Nick Pope.

- Vi startade inte matchen bra, släppte in mål och fick en utvisning. Därefter spelade vi bättre och i halvtidspausen var känslan att vi hade chansen. Núñez står för en superprestation och jag tycker inte vi behövde allt för mycket tur för att vända. Vi lugnade ner matchbilden och plockade in Darwin, som uppenbarligen var taggad efter att ha inlett på bänken, sa Klopp efteråt.

Tre vitala poäng. Och kanske en vändning för Núñez lycka i Liverpool?

- Det är självklart att han inte är nöjd och glad. Det är tidigt i säsongen och vi behöver finna både stabilitet och resultat. Han kommer få speltid, det är inget snack om det. Vi behöver alla spelare och vi behöver finna vårt sätt att spela. Det här är ett nytt lag med nya nyckelspelare. Det kommer ta tid. Men han gjorde två mål och nu kan han inte tvätta av leendet från läpparna. Det här var superviktigt för laget, fortsätter Klopp.

Helgens rubriker

Orkanstorm runt Rubiales

Skandalen kring Spaniens fotbollsordförande Luís Rubiales har ökat till orkanstyrka efter hans beteende och övergrepp mot Jenni Hermoso när Spanien vann VM-guld förra helgen. Rubiales vägrar avgå, trots spelarnas landslagsbojkott, att elva tränare (inte Jorge Vilda, förstås…) sagt upp sig och otaliga avgångskrav från såväl spelare, tränare som spanska fotbollsklubbar. Fifa har stängt av Rubiales, som själv vägrar avgå och som har det spanska fotbollsförbundet bakom sig. Under måndagen har även Rubiales mamma låst in sig i en kyrka och gått ut i hungerstrejk i protest över hur hennes stackars son behandlas. Den här bisarra skandalen kan väl bara få ett slut?

Ny Realseger – ny Bellinghamsuccé

Jude Bellingham slår inte av på takten i sin nya klubb. Den 20-årige mittfältsstjärnan har rivstartat livet i Madrid med fyra mål på tre matcher. I helgen gjorde Bellingham matchens enda mål när Real Madrid besegrade Carl Starfelts Calta Vigo med 1-0 på bortaplan.
Oroväckande för Carlo Ancelottis del tvingades dock viktige Vinícius Junior kliva av skadad i den första halvleken.

Pulisic rivstart i ”nya” Milan

Stefano Piolis Milan har rivstartat Serie A-säsongen med två raka segrar och flytten till Milano tycks ha fått ordentlig effekt på Christian Pulisic, efter ett par tuffa år i London och Chelsea. Pulisic nätade i Milan-debuten mot Bologna och i lördags var han på nytt med i målprotokollet när han gav Milan ledningen i 4-1-segern mot Torino. Med sommarens värvningar – utöver Pulisic har även namn som Samu Chukwueze, Yunus Musah, Tijjani Reijnders, Ruen Loftus-Cheek, Noah Okafor adderats – ser Milan ut att ha större bredd och fler alternativ än under fjolåret.

- Att ha flera olika lösningar att tillämpa är en stor fördel för mig. Den här gruppen är väldigt rolig att arbeta med, säger Pioli.

Kane nätar igen, Dortmund snubblar & Union ännu bättre i år?

Två nya mål från Harry Kane när Bayern vann, 3-1, mot Augsburg. Tre mål och en assist på två inledande matcherna får ses som en lovande start på livet i Tyskland och vi kan nog räkna med att den rutinerade engelsmannen kommer ösa in poäng i Bayerns titeljakt.

Apropå titel så snubblade Bayerns främsta utmanare om Bundesligatiteln, Borussia Dortmund, oväntat borta mot bottenlaget Bochum i helgen. Dortmund mäktade bara med att få till en poäng efter 1-1 i derbyt. Kanske är det i stället Union Berlin som blir Bayerns främsta utmanare? Fjolårssensationen har inlett årets Bundesligasäsong övertygande med två raka segrar och tog, trots att nyförvärvet Brendan Aaronson fick rött kort efter bara 20 minuter, en övertygande 4-1-seger borta mot Darmstadt. Urs Fischers lag ser ännu starkare ut i år, med tillskott som Robin Gosens, Josip Juranovic, Lucas Tousart, Kevin Volland, Diogo Leite och David Datro Fofana.

Även Xabi Alonsos Bayer Leverkusen har inlett övertygande och följde upp 3-2-segern mot RB Leipzig med en solid 3-0-seger mot Borussia Mönchengladbach.