Publicerad på 2 Okt - 13:47

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Helgens rubriker: Överraskar hela Bundesliga



I fjol hängde man kvar med nöd och näppe genom att kvala sig kvar i Bundesliga mot Hamburg. Den här säsongen har dock VfB Stuttgart rivstartat Bundesligasäsongen och återfinns överraskande på en andraplats i tabellen – före både Bayern München och Borussia Dortmund. Och Serhou Guirassy har öst in mål i säsongsinledningen och snuvar så här långt Harry Kane på skytteligaledningen.

Det var nog ingen som hade förväntat sig att VfB Stuttgart skulle ha någonting i Bundesligatoppen att göra. Efter det bökiga fjolåret, där Stuttgart i sista stund lyckades förnya Bundesligakontraktet när man vann kvalduellen med Hamburger SV. Under sommaren tappade Stuttgart dessutom tre nyckelspelare när Kostantin Mavropanos gick till West Ham, Liverpool lade beslag på mittfältsstrategen Wataru Endo och Borna Sosa flyttade till Amsterdam och Ajax.

I april valde Stuttgartledningen att sparka Bruno Labbadia efter att Labbadia inte lyckats vända den negativa trenden under Pellegrino Matarazzo och Michael Wimmer och ersätta honom med Sebastian Hoeness under säsongsavslutningen. Den fjärde Stuttgarttränaren under säsongen 22/23 gjorde tillräckligt för att hålla Die Roten kvar i högstadivisionen och nu har Hoeness – 41-åringen som är son till forne tyske landslagsspelaren Dieter Hoeness och brorson till Bayern-pampen Uli Hoeness, och som tidigare tränat ungdomslag i RB Leipzig och Bayern München, samt Hoffenheim i Bundesliga – fått en drömstart på sin första hela säsong i Baden-Württemberg.

Stuttgart har vunnit fem av sex matcher så här långt i Bundesliga. Enda förlusten – en rejäl sådan, 1-5 – kom borta mot RB Leipzig – men i övrigt har det varit idel segrar för Hoeness lag som något överraskande varit ett av ligans mest målglada lag med 19 mål producerade på sex matcher – ett färre än Bayern München och ett färre än Xabi Alonsos ligaledande Bayer Leverkusen.

Det är också Stuttgartspelare vi finner i topp i poängligorna. Chris Führich ståtar med två mål och fyra assist, unge fransmannen Enzo Millot har bidragit med två mål – precis som Brightonlånet Deniz Undav som var tungan på vågen när han hoppade in och gjorde båda målen i 2-0-segern mot Köln i helgen. Namnet på allas läppar så här långt är dock en 27-åring från franska Arles.

Serhou Guirassy är uppvuxen i Frankrike och har representerat Frankrike på ungdomssidan innan han valde att iklä sig Guineas landslagsdräkt, landet hans föräldrar kommer från. Guirassy, med bakgrund i klubbar som Lille, Amiens, FC Köln och Rennes – som han värvades permanent från i somras efter att ha spenderat fjolårssäsongen i Stuttgart på lån – fick i helgen för första gången den här säsongen lämna en match mållös. I övrigt har det varit idel målfiranden för anfallaren som tangerat Robert Lewandowskis rekordstart med tio gjorda mål efter bara fem matcher.

– När man nämner att det tangerar Lewandowski så inser jag vilken enorm bedrift det här. Det är ingen annan, förutom han, som inlett en säsong på det sättet. Det är inte enkelt och är inget som kommer upprepas varje säsong, men det är trevligt att följa i Lewandowskis fotspår. Det motiverar mig att fortsätta arbeta ännu hårdare, säger Guirassy till Bundesliga.com.

Guirassy har inte haft några extraordinära målsiffror i tidigare klubbar, men han är inte intresserad av att prata om någon knäckt hemlighet som ligger bakom att han vid 27 års ålder plötsligt börjat ösa in mål.

– Det finns ingen hemlighet, ärligt talat. Jag har inte förändrats mycket. Men vi har en bra tränare och ett bra lag där vi verkligen litar på varandra, vilket är oerhört viktigt. Den tilliten är så viktig inom fotbollen och hjälper oss mycket, säger han.

Hur långt det räcker för Stuttgart och Guirassy återstår att se, men den imponerande starten ger åtminstone supportrarna hopp om att slippa återuppleva samma tuffa säsong som i fjol, och i stället kunna hålla sig på betryggande avstånd från nedflyttningsstriden.

Helgens rubriker


Reality check för rivstartande Girona

Girona klev överraskande in i La Liga-helgen som serieledare. Girona, som ingår i samma multiklubbsstruktur som Manchester City och som ägs av Pep Guardiolas bror Pere, överpresterade i fjol när man slutade tia i La Liga och förlorade under sommaren Oriol Romeu till Barcelona, såväl som nyckelkuggarna Santi Bueno, Taty Castellanos och Rodrigo Riquelme. Med en tydlig identitet och en offensivt viktad, underhållande stil har Girona – under ledning av tränaren Míchel – inlett säsongen strålande.

I helgen kom dock första nederlaget när laget från Katalonien välkomnade Real Madrid. Los Blancos visade sig vara numret för stort och Carlo Ancelottis mannar kunde säkra en 3-0-seger på Estadí Montilivi, där Jude Bellingham slog till på nytt. Övriga mål gjordes av Aurélien Tchouaméni och Joselu.

Ny VAR-kontrovers i PL

Tottenhams dröminledning under Ange Postecoglou fortsatte när man, efter många om och men och slutsekundsdramatik, till slut skrämde bort Liverpool-spöket och tog tre poäng mot Jürgen Klopps lag när Joël Matip oturligt satte bollen i eget nät till 2-1 i den 96:e matchminuten.

Efteråt handlade dock ingenting om Postecoglous lags prestation, utan enbart om ännu en VAR-kontrovers. Liverpool åkte på två utvisningar – först rök Curtis Jones i den första halvleken efter en oturlig men stygg tackling på Yves Bissouma och i den andra halvleken fick han sällskap av Diogo Jota, som drog på sig sitt andra gula kort. Den stora kontroversen rörde dock ett bortdömt mål i första halvlek när Luis Díaz hade bollen i nät, men som felaktigt dömdes bort för offside. Efteråt medgav PGMOL att det var ett misstag, ett ”significant human error”, men Klopp och Liverpool var inte särskilt intresserade av den ursäkten.

Under söndagen gick Liverpool ut med ett uttalande om situationen och meddelade att klubben ska ”explore the range of options availabe” för att den sportsliga integriteten hade underminerats. Vad nu det ska betyda. Det var ett misstag, Liverpool har all rätt att vara missnöjda och annan transparens från domarkåren än ursäkter i efterhand vore välkommet. Men vi kan återigen konstatera att VAR långt ifrån är universallösningen på kontroverser och orättvisor inom fotbollen.

Fortsatt huvudvärk för Ten Hag

Det såg lite ljusare ut i veckan när Manchester United för andra gången på ett par dagar vann och höll nollan, och dessutom stod för en uppmuntrande spelmässig prestation i 3-0-segern mot Crystal Palace i Carabao Cup. Det var dock långt ifrån någon vändpunkt och under lördagen kom nästa dråpslag mot Uniteds säsongsinledning. Joachim Andersens drömträff i den första halvleken räckte för att Roy Hodgsons lag skulle ta alla tre poäng på Old Trafford. Trots massivt spelövertag lyckades United inte få hål på Crystal Palace och pressen på Erik ten Hag fortsätter att öka. Förlusten var Uniteds fjärde på sju matcher – den sämsta inledningen i Premier League sedan 1989. Spelmässigt har United inte övertygat under hela säsongen och skadorna har avlöst varandra i ett löjligt välfyllt rehabrum – vilket också bör medföra frågetecken.

Det var inte muntrare i andra änden av Manchester där regerande mästarna City överraskande föll mot Wolves, säsongens första förlust.

Välbehövlig Roma-seger, fortsatt nattsvart i Lyon och Benfica vann klassikern

Tre snabba från Europa. Under söndagsaftonen tog José Mourinhos Roma tre viktiga poäng, efter den miserabla säsongsinledningen, när Frosinone besegrades på Stadio Olimpico med 2-0. Romelu Lukaku nätade återigen och Roma fick hålla en sällsynt och efterlängtad nolla.

I Frankrike fortsätter det vara nattsvart för Lyon. Lyon föll på nytt i helgen, borta mot Reims, och är allra sist i Ligue 1 – utan seger så här långt. Fabio Grosso står inför en tuff utmaning att vända lyckan för OL.

Vi avslutar med fredagens O Clássico, toppmötet i Portugal. Benfica tog segern och såg till att Porto åkte på säsongens första nederlag när man vann med 1-0 på Estádio da Luz. Portos utmaning blev inte enklare av att Fabio Cardoso visades ut halvvägs in i den första halvleken, men det skulle dröja till minut 68 innan Ángel Di María satte avgörandet. Segern var Benficas sjätte raka, men Roger Schmidts lag får nöja sig med en andraplats i Liga Portugal Bwin – som toppas av Lissabonkollegan Sporting, där Viktor Gyökeres gjorde två straffmål i tunga 3-2-segern borta mot Farense.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto