Publicerad på 11 Dec - 13:09

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Helgens rubriker: The Toffees, Girona, Ten Hag och Larsson


För 23 dagar sedan blev Everton berövat tio poäng och trillade ner under nedflyttningsstrecket. Sedan dess har The Toffees åter klättrat till säker mark med tre raka segrar för första gången sedan under Carlo Ancelotti. Efter söndagens 2–0-seger mot Chelsea blickar Sean Dyches manskap uppåt.

Om Everton inte blivit berövade tio poäng för att ha brutit mot Premier Leagues kring lönsamhet och hållbarhet hade The Toffees klivit in i söndagens möte på Goodison Park före Chelsea i tabellen.

Att påstå att Everton funnit sig i sitt öde och accepterat bestraffningen är långt ifrån sanningen – supportrarna har protesterat mot att deras lag bestraffas, samtidigt som andra ”större drakar” kommit undan med betydligt värre saker, och klubben har överklagat domen som de anser är både oproportionerlig och orättvis – men vi kan med lätthet slå fast att Sean Dyches lag knutit näven i fickan och sett till att kravla sig ur den prekära situation klubben försatts i.

Reaktionen efter landslagsuppehållet uteblev – åtminstone på planen, på läktarplats mullrade Goodison – när Manchester United vann med 3–0 på Merseyside, men sedan dess har Everton radat upp tre raka imponerande segrar. 1–0-segern borta mot Nottingham Forest följdes upp av en tung 3–0-seger hemma mot Newcastle, när tre mål under slutkvarten lyfte The Toffees upp över nedflyttningsstrecket. I helgen tog Everton en ny tung skalp och adderade ytterligare avstånd ner till trion i botten.

I fjol undvek ett bedrövligt Everton nedflyttning med en hårsmån – men anställningen av Sean Dyche i januari har visat sig vara ett synnerligen (och ovanligt) klokt beslut av Evertons klubbledning. Laget har mer och mer formats i Dyches avbild till ett kollektiv som strävar åt samma håll, där individuella spelare – målfarlige Abdoulaye Doucouré, mittbackstalangen Jarrad Brantwhaite, James Garner, Dwight McNeil, Vitalii Mykolenko med flera – utvecklats och fått en tydlig roll i Dyches vertikalfotboll.

– Jag kände att det första steget den här säsongen var att förbättras. Kan vi förbättra individuella spelare, laget och utgången i form av resultat? Vi har gjort allt det. Sen tog några bort en del av det och sa: ”Nu måste ni starta om igen”. Och då gjorde vi det. När du får en grupp spelare som gör allt för att vinna är det någonting oerhört kraftfullt, sa Dyche efter segern mot Chelsea.

Segern mot Chelsea var inte orättvis och även om Chelsea spelmässigt styrde spelet så hade Chelsea på nytt enorma svårigheter att komma till riktigt heta målchanser, samtidigt som hemmalagets direkta och omställningsbaserade stil ställde till bekymmer, och Everton vann matchen även ur Expected Goals-synpunkt (1,08 kontra 0,93). Även om prestationen var bättre än den miserabla insatsen på Old Trafford så har Chelsea nu tre förluster på de fyra senaste matcherna och The Blues rör sig närmare bottenstrid än kamp om Europa. Då ringer Mauricio Pochettinos ord tomma:

– Vi var det bättre laget, men om du inte gör mål är det svårt att vinna. Vi måste vara mer hänsynslösa och effektiva. Efter fem månader måste vi se hur vi kan förbättras, det är något att analysera tillsammans med sportchefen och se vad vi kan göra för att förändra dynamiken, sa Pochettino efteråt med tydliga signaler på att Chelsea återigen kan ge sig ut på transfermarknaden i januari, trots att klubben spenderat mer än 430 miljoner pund i somras.

Under 2023 har inget lag i Premier League (av de 17 som hängde kvar från förra säsongen) tagit färre poäng än Chelsea – trots alla miljarder man spenderat på spelare.

Helgens rubriker


Girona vann kampen om Katalonien

Vilken höstsäsong lilla Girona gör i La Liga. Girona FC, som är en del av City Football Group, tog i helgen tillbaka serieledningen i La Liga med två poängs marginal ner till Real Madrid när man vann det katalanska derbyt mot FC Barcelona borta på Montjuïc med 4-2. Vansinnigt imponerande tränargärning av Míchel, som kramar ut maximalt av ett inte särskilt namnkunnigt lag.

– Det är inte vår målsättning att vinna La Liga och jag vill inte jämföra oss med några andra lag, men vi spelar riktigt, riktigt bra fotboll. Den här matchen var fantastisk reklam för La Liga med två lag som ville spela offensiv fotboll och göra mål. Jag vet inte om vi kan vinna La Liga, men idag insåg jag att vi kan besegra alla motståndare, sa Míchel.

Girona, som för 16 år sedan spelade i den spanska fjärdedivisionen och som inte har särskilt många La Liga-säsongers erfarenhet, har nu samlat ihop 41 poäng på 16 matcher. Bara fyra lag har samlat ihop fler vid det här skedet av säsongen.

Larssons Frankfurt knäppte Bayern på näsan

Bayern München anlände till Frankfurt efter tio dagars matchledigt efter att förra helgens match mot Union Berlin snöade inne. Kanske hade långledigheten satt sig i benen på Bayern-spelarna som åkte på en riktig käftsmäll mot Eintracht Frankfurt som vann med hela 5-1 – där Hugo Larsson gjorde 3-0-målet.

Thomas Tuchel var självkritisk efter storförlusten.

– När du har en hel vecka på dig att förbereda och ändå inte lyckas få fram budskapet att vi behöver vara aggressiva och påkopplade från första stund så har du inte gjort ditt jobb tillräckligt bra, sa Tuchel.

Frankfurt gjorde fem mål från 1,5 Expected Goals (Bayern noterades för 2,2) och de defensiva svagheterna lär oroa Tuchel, som lär vara rejält revanschsugen när Bayern på tisdag tar sig an Manchester United på Old Trafford. Bayern är redan klar gruppetta, men Bayernspelarna lär vilja studsa tillbaka från fadäsen i Frankfurt illa kvickt.

Ten Hag och Ange studsar åt olika håll

Det blev ingen långvarig lugn och ro på Old Trafford. Efter veckans fina seger och prestation mot Chelsea så hopar sig de mörka molnen återigen över den röda delen av Manchester efter att United stod för en riktigt blek insats och förlorade med 3-0 hemma mot Bournemouth. Ingen toppenuppladdning inför måstematchen mot Bayern München i Champions League. För Bournemouths del var det fjärde segern på de fem senaste matcherna och The Cherries har lyft rejält efter den tunga inledningen, när Andoni Iraola börjat bli varmare i Premier League-kläderna.

Om Erik Ten Hags lag studsade tillbaka i misären så gjorde Tottenham motsatt rörelse när Ange Postecoglous Spurs stod för en strålande insats i 4-1-segern mot Newcastle där The Lilywhites, Anges principer och idéer trogna, tryckte plattan i mattan och stod för en fartfylld och sevärd match mot ett tröttkört och hårt matchat Newcastle. Richarlison gjorde två mål och Heung-min Son var instrumental i offensiven, där han ledde vägen med att spela fram till Destiny Udogies ledningsmål, Richarlisons 2-0 innan han själv satte 4-0 på straff.

Leverkusen kvar i topp efter underhållande toppmöte

Stuttgart och Bayer Leverkusen utkämpade ett mycket sevärt toppmöte i Bundesliga mellan två väldigt skickliga lag. Hemmalaget Stuttgart, trea i Bundesligatabellen, var det bättre laget i första halvleken och hade chanser nog för att kliva in i halvtidsvilan med en större ledning än 1-0, efter Chris Führichs mål. Bayer Leverkusen inledde dock den andra halvleken betydligt bättre och kvitterade redan i den 47:e minuten när den silkeslena Florian Wirtz kyligt, från nära håll, placerade bollen förbi Alexander Nübel. Trots poängtappet utökade Leverkusen sin serieledning och Xabi Alonsos lag har nu fyra poängs försprång ner till FC Bayern.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto