Publicerad på 16 Okt - 10:51

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Helgens rubriker: Vågar Tyskland tro med Nagelsmann?


Julian Nagelsmann fick göra förbundskaptensdebut som segrare när Tyskland besegrade USA med 3–1 i en träningsmatch under lördagen.

Julian Nagelsmann gjorde under lördagen sin första match som förbundskapten för Tyskland efter att han ersatt Hansi Flick på posten. Flick blev, efter 29 månader i jobbet, den förste förbundskaptenen någonsin att få sparken från det tyska landslaget. Flick, som har gedigen landslagserfarenhet som assisterande tränare till Jogi Löw under flera år steg kvickt på den tyska tränarhimlen när han tog över Bayern München och ledde klubben till en imponerande trippel 2020.

Tillbaka i landslaget, i förbundskaptensrollen, gick det inte fullt lika bra. Efter fiaskot i fjolårets VM-slutspel i Qatar, där Tyskland kraschade ut redan i gruppspelet, fortsatte den nedåtgående formkurvan. Hur mycket Flick än skiftade runt mellan spelare, lagkapten och formationer – och det var många förändringar – fick han aldrig riktigt till det. Efter fem raka matcher utan seger fick förbundet nog och sportchefen Rudi Völler tog det historiska beslutet att sparka Flick. Beskedet kom kort efter att Amazon släppt en dokumentär som följde Tyskland under fiaskot i Qatar, en dokumentär som inte visar Flick från någon särskilt smickrande sida.

Rudi Völler ledde själv Tyskland i efterföljande träningsmatch mot Frankrike, som Die Nationalmannschaft vann med 2–1, men han var tydlig med att det skulle utses en ny förbundskapten för att leda Tyskland i fotbolls-EM på hemmaplan nästa sommar.

Valet föll på Julian Nagelsmann.

Nagelsmann, som fick sparken från Bayern München i våras, skrev på ett korttidskontrakt över mästerskapet nästa sommar och har nu nio vitala månader på sig att förbereda sitt lag på bästa sätt och implementera sina idéer och tankar för att forma Tyskland till ett slagkraftigt lag nog för att gräva guld inför hemmapubliken.

– Jag känner mig redo. Det är en stor ära att få vara förbundskapten för en så stor fotbollsnation, sa Nagelsmann.

Redan i trupputtagningen började 36-årige Nagelsmann sätta sin prägel på landslaget. Veteranen Mats Hummels, såväl som Bayern München-mittfältaren Leon Goretzka, RB Leipzigs David Raum och Fulham-målvakten Bernd Leno återkallades alla efter att inte ha varit med i Flicks sista trupp.

Dessutom tog Nagelsmann ut tre debutanter: Bayer Leverkusens Robert Andrich och Stuttgarts mittfältare Chris Führich, samt Union Berlins 32-årige anfallare Kevin Behrens. Samtidigt nobbades Borussia Dortmund-trion Emre Can, Nico Schlotterbeck och Karim Adeyemi.

– Vi har en helt ny ledarstab och vi vill se så många spelare som möjligt. Vårt mål är att vi ska bekanta oss med varandra så snabbt som möjligt på den korta tid vi har på oss, och försöka implementera vad vi vill åstadkomma på de få träningspass vi har till förfogande, sa Nagelsmann vid trupputtagningen.

Under lördagen fick Nagelsmann göra sin förbundskaptensdebut när Tyskland tog sig an USA på Pratt & Whitney Stadium. Nagelsmann startade veteranen Hummels bredvid Antonio Rüdiger, Ilkay Gündogan bar lagkaptensbindeln när han tog plats på mittfältet bredvid Pascal Gross. Offensivt fick ungtupparna Jamal Musiala och Florian Wirtz, tillsammans med stekhete Leroy Sané, förtroendet bakom Niclas Füllkrug.

Christian Pulisic gav USA ledningen efter en knapp halvtimme, men Tyskland brottade sig in i matchen. Kapten Gündogan kvitterade innan halvtidsvilan och i den andra akten slog Füllkrug och Musiala till och säkrade en 3–1-seger.

– Jag var imponerad. I första halvlek gav vi USA lite för mycket utrymme, så nyckeln i andra halvlek var att bibehålla bollinnehavet utan att göra oss sårbara för omställningar. Vi håller fortfarande på att lära känna varandra, men rent organisatoriskt fungerade det väldigt bra, sa Hummels efteråt och får medhåll från Nagelsmann om uppryckningen i andra halvkek:

– I andra halvleken lyckades vi bibehålla det höga speltempot, men addera mer tålamod. Vi kom i bra positioner och skapade tålmodigt samma antal chanser som i första halvleken, men med större kontroll, vilket var den stora skillnaden, säger Nagelsmann.

En positiv start för Nagelsmann, som dock har mycket att arbeta med för att få alla bitar på plats inför EM nästa sommar.

– Nagelsmann kräver en viss typ av fotboll från oss. Vi försökte implementera det, och i dag fungerade det väldigt bra i vissa faser men mindre bra i andra, slog Gündogan fast.

Härnäst väntar Mexiko i en träningsmatch för Tysklands del.

Helgens rubriker


Shejk Jassim drar sig ur United-köpet

Manchester United kommer allt närmare en försäljning – åtminstone delvis. Under lördagen meddelade en av de två budgivarna; Shejk Jassim bin Hamad al-Thani, som frontat det qatariska budet från hans Nine Two Foundation, att han drar sig ur den långdragna budgivning som pågått sedan den illa omtyckta Glazer-familjen – som ägt (och skuldsatt) klubben sedan 2005 – för nästan ett år sedan gick ut med att man överväger att sälja klubben. Shejk Jassim menar på att Glazers värdering av klubben är orealistisk.

Det innebär att bara en budgivare återstår: Sir Jim Ratcliffe, en affärsman från Manchester-trakterna som är en av Storbritanniens rikaste män, och hans Ineos, som sedan tidigare äger fotbollsklubbarna Nice och Lausanne, samt är investerad i sporter som cykling. Till skillnad från Qatar-budet har Ratcliffe varit mer flexibel kring upplägget av hans bud på klubben. Enligt rapporterna som sipprar ut i pressen nu ser det ut som att Manchester Uniteds styrelse kommer rösta om att ratificera Sir Jim Ratcliffes bud på 25 procent av klubben, med målsättning om att ta över klubben fullt ut från Glazers på sikt. Exakt hur arrangemanget kommer se ut återstår att se, men Ratcliffe lär kräva kontroll av sportsliga beslut i någon form redan nu.

Fortsättning följer och rapporterna lär fortsätta sippra ut fram till dess att det blir officiellt utannonserat.

Italienska stjärnor i bettingskandal

Under landslagsuppehållet har Italiens landslagsstjärnor Sandro Tonali och Nicolò Zaniolo dragits in i en bettingskandal, som redan innefattar Juventus Nicòlo Fagioli, och spelarna riskerar nu avstängningar. Zaniolo och Tonali utfrågades av polis och lämnade under fredagen Italiens landslagssamling på Coverciano.

- Det var en tuff natt. När du måste nå resultat (som Italien behöver för att nå EM) är det alltid orolighet i gruppen, men nu var det en annorlunda natt med mycket bitterhet över vad som inträffade. Hela truppen står bakom Tonali och Zaniolo och vi måste hjälpa dem att försvara sig själva, men det är också rätt att rättvisan måste ha sin gilla gång och om det har skett felaktigheter är det rätt att de betalar för sina felsteg, sa Italiens förbundskapten Luciano Spalletti i helgen.

Italien lyckades, trots distraktionen, besegra Malta med 4-0 och möter nu England under tisdagen. Italien är tvåa i gruppen, på samma poäng som trean Ukraina.

Skottland EM-klart – Norge får hoppas på bakvägen

Efter ett oerhört imponerande kval är Skottland nu EM-klara. Skottarna kunde fira EM-platsen i kavaj när man såg hur Spanien besegrade Norge med 1-0 efter att Gavi gjort matchens enda mål. Skottland, med Scott McTominay som oväntad skyttekung, har imponerat storligen och bland annat besegrat Spanien med 2-0 på hemmaplan, och var nära att lugga Spanien på poäng även på bortaplan där ett frisparksmål från McTominay av högst tveksamma anledningar dömdes bort. Med två kvalmatcher kvar är nu Steve Clarkes mannar EM-klara – och kan tampas med Spanien om att vinna gruppen.

Norge får dock deppa. Med fem poäng upp och en match kvar så är möjligheten till direktkvalificering borta. Däremot kan Norge fortfarande nå EM via bakdörren genom Nations League-playoff.

Wales knall mot Kroatien

Wales stod för en riktig knall under söndagen, som håller nationens EM-hopp vid liv. Efter en dubbel från Harry Wilson besegrade Wales Kroatien med 2-1. Turkiet toppar kvalgruppen med 16 poäng följt av Wales och Kroatien, som båda står på 10 poäng med två matcher kvar att spela.

- Vi är två segrar från att kvalificera för en fjärde turnering. Jag är stolt och lättad. Jag förstår att det finns folk som inte är mina största fans, vilket är helt okej, det går inte att göra alla nöjda. Men när man har en grupp spelare som presterar så här gör det mig enormt stolt över att vara deras förbundskapten, sa Rob Page efter segern mot Kroatien.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto